SINDICATUL INVATAMANT PREUNIVERSITAR ARGESEAN „MUNTENIA” , s-a infintat in anul 2003, pe 20 Martie.

In data de 04 Aprilie 2008 la Casa de Cultura a Sindicatelor din Pitesti ,au fost alese organele de conducere ale S.I.P.A.”Muntenia”, de catre delegtii participanti la Conferinta Judeteana.

SIPA”MUNTENIA , are ca scop apararea drepturilor prevazute in legislatia nationala , in pactele , tratatele si conventiile internationale la care Romania este parte , precum si in contractele colective de munca si promovarii intereselor profesionale , economice, sociale , culturale, etc. ale membrilor de sindicat , conform legii sindicatelor.

S.I.P.A.”MUNTENIA”, are statut propriu de organizare si functionare .

Ca principii , S.I.P.A.”MUNTENIA”, isi declara independenta fata de partidele politice , autoritatile publice, fata de patronat (MECI, ISJ, directorii unitatilor scolare ), fata de orice organizatie sindicala sau de alta natura .

Statutul SIPA”MUNTENIA”, a fost aprobat si votat de delegatii la Conferinta Judeteana , din 4 Aprilie 2008.

SINDICATUL INVATAMANT PREUNIVERSITAR ARGESEAN ''MUNTENIA”

Scurt istoric al activitatii sindicatului cu privire la demersurile juridice in vederea respectarii legislatiei si castigarii drepturilor salariale pentru membrii de sindicat.

In anul 2003 in luna mai S.I.P.A."Muntenia" este primul sindicat din tara care depune pe rolul Tribunalului Arges 354 de dosare prin care contesta plata incorecta a salariilor cadrelor didactice, respectiv modul de calcul al sporurilor specifice si prevazute de catre Statutul Personalului Didactic(Legea 128/1997) -octombrie 2003 in cadrul Colegiului National al Liderilor FSLI (desfasurat la Predeal)liderul S.I.P.A."Muntenia" le solicita colegilor din tara sa nu voteze continutul proiectului viitor al Contractului Colectiv de Munca la nivel de Ramura Invatamant cu privire la salarizare ,deoarece existau grave abateri de la prevederile Statutului Personalului Didactic in ceea ce priveste modul corect de plata al sporurilor specifice pentrul personalul didactic si didactic auxiliar!Liderii din tara voteaza in unanimitate anularea prevederilor salariale ale viitorului Contract de Munca la Nivel de Ramura Invatamant , deoarece acestea erau intr-o grava divergenta cu modul legal si corect de calcul al salariilor conf. L128/1997.
(Ministerul Educatiei avea calitatea de parat in instanta si probabil a incercat sa stopeze procesele cu ajutorul sindicatelor?Prietenii stiu de ce!)
La acel moment un sprijin important pentru aceasta actiune a venit din partea SDI Arad , prin liderul sau prof. Dan Ienesescu. -Dupa parcurgerea tuturor etapelor de judecata S.I.P.A.Muntenia castiga definitiv si irevocabil procesul impotriva M.E.C. la Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei, prin Decizia 1900/2005 care din acel moment a constituit putere de lucru judecat si va fi invocata in toate dosarele pe care colegii din tara le-au deschis imotriva Ministerului Educatiei si Cercetarii si a Inspectoratelor scolare judetene prin care se cerea recalcularea corecta a salariilor profesorilor pe ultimii 3 ani de la data introducerii actiunilor in instanta.
-La nivelul judetului Arges in perioada 2003-2006 S.I.P.A."Muntenia" a sustinut pe rolul instantelor specializate pe litigii de munca peste 1450 de dosare pentru recalcularea salariilor cadrelor didactice si didactic auxiliare ca urmare a erorilor comise de catre M.E.C.
-in anul 2006 S.I.P.A."Muntenia" demareaza un proces pentru obtinerea sporului de 15% pentru bibliotecarele din scoli (spor conditii vatamatoare prevazut in Legea bibliotecarilor dar pe care Ministerul Educatiei si Cercetarii nu-l recunostea).Sindicatul S.I.P.A. „ MUNTENIA”obtine in premiera la nivel national o hotarare definitiva si irevocabila in data de 30.01.2007 data de Curtea de Apel Pitesti. A fost castigat si acest drept salarial!! . Au fost castigate drepturile intr-un numar de 193 de dosare aflate pe rolul Instantei.
-In anul 2007 luna iune S.I.P.A "Muntenia " obtine o noua decizie definitiva si irevocabila a Curtii de Apel Pitesti, prima la nivel national, pentru sporul de 15% acordat personalului didactic si didactic auxiliar care foloseste calculatorul mai mult de 50 % din programul de lucru.Pe aceasta speta au existat 549 de dosare.H.G.291/1993 prevede acest drept salarial, care pana la momentul litigiului, nu a fost acordat.
-La acest moment(iunie 2008) am castigat definitiv si irevocabil modul corect de calcul al transelor salariale pentru vechime (30, 35, 40 de ani vechime) in 279 de dosare, conf. art.50 alin1) si alin 2) din Statutul personalului Didactic.
-In 30 iunie 2009 S.I.P.A „Muntenia” obtine DECIZIA Nr.983 a Curtii Constitutionale a Romaniei din 30 iunie 2009 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.2, art.3 si art.5 din din Ordonanta Guvernului nr.15/2008 privind cresterile salariale ce se vor acorda în anul 2008 personalului din învatamânt, cu modificarile si completarile ulterioare.
-S-a castigat definitiv si irevocabil acordarea unui salariu pentru mamicile din invatamant care au nascut.( 73 dosare pe rol).Acest drept este stipulat in Contractul Colectiv de Munca la nivel de Ramura Invatamant.
-S-a castigat aplicarea corecta a art.45 din L128/1997 privind plata a doua ore suplimentare saptamanal pentru personalul didactic cu 25 ani vechime si gradul didactic I.(educatori si institutori) pentru perioada 2001-2008 in 241 dosare.
-In prezent pe rolul Instantei de litigii de munca a Tribunalului Arges am depus:
-139 de dosare pentru obtinerea sporului de 10 % din salariul de baza a personalului nedidactic, (conditii vatamatoare sau penibile de munca), drept salarial stipulat in Contractul Colectiv de Munca la Nivel National.
-mai multe dosare ( sunt in lucru) pentru acordarea tichetelor de masa pe ultimii 3 ani.
-procese pentru decontarea navetei, pentru acordarea celor 5 salarii rudelor sau mostenitorilor legali la decesul unui cadru didactc, etc.
Un total aproximativ ne arata ca in perioada 2003-2009 SIPA Muntenia a sustinut peste 4000 dosare de litigii de munca pe rolurile instantelor (Tribunal, Curtea de Apel, Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei, Curtea Constitutionala a Romaniei).
Acest mare numar de dosare se explica si prin faptul ca Hotararile primei instante au fost supuse recursului sau cailor exceptionale de atac , ceea ce a insemnat formare altor dosare la Instantele Superioare .
Intr-un stat in care Constitutia prevede ca Invatamantul reprezinta Prioritate Nationala numai puterea judecatoreasca poate sa-i redea acest statut.
(la acest moment)
La nivel national SIPA Muntenia este liderul de necontesat al luptei sindicale prin justitie.
Intr-un Stat de Drept Legea trebuie aplicata si nu se interpretata!
Toate aceste drepturi salariale pentru care ne-am judecat si ne judecam , sunt prevazute in mai multe acte legislative din domeniul invatamantului si al legilor generale:
-L128/1997 Statutul Personalului Didactic
-L84/1995 Legea Invatamantului
-L53/2003 Codul Muncii
-Contractele de Munca la nivel de Ramura Invatamant( anii 2003-2008)
-Contractele de munca la nivel de Economie Nationala etc.
Marea nedumerire a majoritatii salariatilor este aceea cum de a fost posibil ca aceste prevederi legislative sa fie incalcate pe o perioada buna de timp, iar” federatiile sindicale reprezentative din invatamant” nu au binevoit sa intreprinda nici o actiune in instanta in numele sutelor de mii de membrii de sindicat, platitori consecventi de cotizatie!Poate ca vom gasi explicatia impreuna prin analizarea complexului fenomen social si economic tipic romanesc pe care-l traversam parca fara de sfarsit de mai bine de douazeci de ani!
Succes tuturor organizatiilor sindicale!

Unirea da forta!

Cu solidaritate ,

Prof. Adrian Voica,

Presedinte,

S.I.P.A. „ Muntenia”.