24 iunie 2011

Adresa Concediu de odihna suplimentar

21 iunie 2011

Impartasim nespusa durere a intregii familii , la pierderea d-nei. profesor pensionar, Gherghina Elena de la Colegiul National Liceal “Zinca Golescu”, Pitesti. Dumnezeu sa o ierte.
Biroul Operativ al S.I.P.A.”Muntenia”.

15 iunie 2011

Raspunsul MECTS la Adresa FSLI privind acordarea sporului de stabilitate in invatamant

http://www.adevarul.ro/locale/botosani/Botosani-_Astazi_este_ultima_zi_pentru_inscrierile_la_testarile_nationale_0_499750140.html

Botoşani: Astăzi este ultima zi pentru înscrierile la testările naţionale

La înscriere sunt aşteptaţi absolvenţii claselor a opta, dar şi cei care nu au fost admişi la licee în sesiunile anterioare.

Astăzi este ultima zi în care  absolvenţii claselor a opta sunt aşteptaţi să se înscrie pentru evaluarea naţională, care va începe luni, 20 iunie.

Ei vor susţine probe scrise la limba şi literatura română, pe 20 iunie şi la matematică, pe 22 iunie, urmând ca pe 24 iunie să fie afişate rezultatele.

Abia după aflarea rezultatelor, elevii îşi pot completa fişele de opţiune pentru licee, ei fiind sfătuiţi să opteze pentru cât mai multe unităţi de învăţământ liceal. Repartizarea computerizată în licee va avea loc în luna iulie.

Peste 5500 de locuri sunt disponibile la repartizarea computerizată si alte câteva sute în liceele vocaţionale. La nivelul judeţului Botoşani sunt înmatriculaţi în clasa a VIII-a 6000 de şcolari.

http://www.adevarul.ro/actualitate/social/Craiova-_Radioul_care_i-a_cumintit_pe_chiulangii_0_499150692.html

Radioul care i-a cuminţit pe chiulangii

Profesorul de istorie Alin Cîrţînă a avut ideea de a înfiinţa, la Grupul Şcolar „George Bibescu" din Bănie, un post de radio educativ, menit să-i responsabilizeze pe adolescenţi.

Povestea radioului a început în 2007, când profesorul Alin Cîrţînă făcea radioficarea în şcoală şi punea muzică în pauzele dintre ore. Viaţă a prins cu adevărat abia anul trecut, în noiembrie, când elevii au şi aflat că aveau primul radio şcolar online din România. Redacţia este amenajată într-un vestiar, dar asta nu-i deranjează, pentru că acolo au linişte. În încăperea de vizavi este cabina de emisie, antifonată cu cartoanele de ouă pe care le-au putut aduna de la magazinele din preajma şcolii. Lângă profesor au venit, ca voluntari, doi buni prieteni ai săi, Florin Iordache şi Constantin Nicola sau Brandy, cum îl strigă membrii echipei. Primul se ocupă de sonorizare în Radio GSB, celălalt de întreţinerea site-ului. 


Învaţă puterea regulilor

Acum, echipa a ajuns la 11 elevi. Ana Maria Cucu are deja notorietate printre cei de vârsta ei, ba, mai mult, şi-a lărgit gaşca de prieteni cu nume sonore ale muzicii româneşti, precum CRBL sau Andrei şi Kamara, de la Alb Negru. Am găsit-o în emisie, alături de colegul ei de şcoală Alexandru Naon, prezentând matinalul „Dimineţi în şlapi", din care nu lipsesc niciodată informaţii fierbinţi, cu bătaie naţională, şi, evident, nici ştirile care să-i intereseze pe cei de vârsta lor. Doar sunt „Glasul Adolescenţei"!

Dacă-i întrebi pe elevi, toţi răspund că Radio GSB le-a schimbat viaţa. Alexandru Florica, un alt redactor, recunoaşte că nu mai este cel dinainte de înfiinţarea postului de radio: „Am alt comportament faţă de părinţi şi de profesori, nu mai chiulesc şi nu mai plec de acasă zile în şir fără să ştie ai mei de mine." Ionuţ Hobeanu ar fi ajuns să aibă „un kil de fier pe faţă de la piercinguri", iar Denis Bojin nu şi-ar fi luat în serios pasiunea pentru teatru până când n-a devenit Tavan, personaj de scenetă şi animator radio cu lipici la ascultători.

„Aici au parte de o libertate controlată. Au ştiut că, dacă nu respectă regulile, nu vor putea face parte din echipă. Au înţeles că radioul dă ora exactă şi respectă grila, lucrează în echipă. Practic, simt că şi ei contează. Radio GSB este pentru ei ca o slujbă cu normă, dar de unde nu primesc bani, ci câştigă experienţă", spune profesorul Alin Cîrţînă. Nu se fac doar auziţi, ci îşi fac bine simţită prezenţa şi prin creaţii video. Ultima de acest gen este cea cu care au intrat în concursul „Spune NU violenţei", lansat de poliţie, în parteneriat cu mai multe organizaţii nonguvernamentale.

''Aici au parte de o libertate controlată. Au ştiut că, dacă nu respectă regulile, nu vor putea face parte din echipă.''

Alin Cîrţînă profesor de istorie

http://www.azi.ro/index.php?data=15.06.2011&rubrica=Starea_economiei&citeste=1

Revoluţie în fiscalitate, propusă de CIS

CAS-uri de maximum trei salarii medii

 

Companiile de consultanţă fiscală şi financiară, membre ale Consiliului Investitorilor Străini din România, au înaintat Ministerului Finanţelor Publice o propunere legislativă pentru plafonarea tuturor contribuţiilor sociale, în vederea scoaterii din zona gri a impozitării a contractelor de prestări servicii, a celor pe drepturi de autor şi a contractelor civile.

„În România, s-ar părea că nu mai este atractivă munca, din moment ce sunt atât de multe contracte de prestări servicii, pe drepturi de autor, civile şi de microîntreprinderi. Adevărul este că munca este puternic taxată. Oamenii evită contractele de muncă. O plafonare a tuturor contribuţiilor sociale, să spunem, la trei salarii medii pe economie, ar scoate din zona gri foarte multe dintre aceste contracte, astfel că un contract de prestări servicii s-ar transforma într-unul de muncă şi, în final, ar fi încheiate mai multe contracte de muncă decât aduce acum noul Cod al Muncii”, a declarat Gabriel Sincu, partner la compania de consultanţă fiscală şi financiară Mazars.

 

Mai bine ne-am îndatora pentru o creştere sănătoasă

În prezent, numai contribuţia angajatului la asigurările sociale de stat (CAS) este plafonată la cinci salarii medii pe economie.

Plafonarea tuturor contribuţiilor sociale încasate de buget duce, inevitabil, la reducerea veniturilor statului. Dar „mai e necesară şi o viziune pe termen mediu sau chiar lung, potrivit lui Gabriel Sincu. El a dat exemplu cota unică de impozitare.

Astfel, în primele şase luni de aplicare a cotei unice de impozitare, au scăzut veniturile la bugetul de stat, dar, ulterior,  încasările s-au înscris pe o evoluţie ascendentă.

„Dacă oricum ne îndatorăm, de ce n-am folosi o parte din aceşti bani ca să acoperim un deficit temporar şi a ne asigura, ulterior, o creştere sănătoasă?“, a întrebat Gabriel Sincu.

În încheiere, reprezentantul companiei de consultanţă fiscală Mazars a afirmat că autorităţile ar trebui să-şi asume riscul ca, pentru scurt timp, să aibă încasări mai mici la buget, iar oamenii să fie încurajaţi să treacă de la actualul sistem de muncă la gri în care plătesc mai nimic la un sistem normal, bazat pe contract de muncă şi care le aduce beneficii sociale certe.

 

http://www.cronicaromana.ro/sindicatele-critica-incoerenta-codului-muncii-si-a-celui-de-dialog-social-.html

Sindicatele critica “incoerenta” Codului Muncii si a celui de Dialog Social 

Codul Muncii asumat de catre Guvern sufera de incoerenta si aduce mari prejudicii pietei muncii din Romania, a declarat ieri presedintele BNS, Dumitru Costin. El a spus ca prin Codul Muncii se realizeaza o piata a muncii ostila, in care tinerii nu vor mai fi atrasi sa munceasca, ci se vor indrepta spre alte piete. In opinia liderului sindical, Codul Muncii si cel de Dialog Social ar trebui rediscutate si puse in parametrii “de normalitate” si echilibru intre angajati si angajatori. 

Totodata, Dumitru Costin considera ca ambele acte normative trebuie sa fie rodul Dialogului Social si nu sa fie asumate in urma “unui tur de forta” al Guvernului. Costin a acuzat si faptul ca Romamia “nu este tare” sa rezolve problemele legate de accesarea fondurilor europene, de reforma in educatie, si “nu este tare” sa aduca modificari care sa revigoreze economia romaneasca. Liderul BNS a afirmat ca multi dintre angajatori care erau foarte fericiti in momentul angajarii raspunderii pe Codul Muncii, in ultima vreme 
si-au pierdut din entuziasm. El a estimat ca institutia negocierii colective “va ramane goala”, iar in urmatorii 3-5 ani se va mai putea negocia la nivel de unitate in proportie de 50-60% in cadrul firmelor, societatilor sau companiilor. Presedintele BNS a mai spus ca, in ceea ce priveste problemele de dialog social si cele ale muncii, va sesiza Comisia Europeana pe spetele nationale pe care le va stramuta la Curtea Europeana de Justitie. Liderul sindical si-a motivat afirmatia spunand ca in ultima perioada a constatat ca, pe cazuri importante, uneori “un telefon politic a fost mai important decat justitia”. Pe de alta parte, alti lideri sindicali au acuzat faptul ca legiuitorul “confunda fiziologia cu legiferarea” si a afirmat ca noul Cod al Muncii se confrunta cu o lipsa de viziune, iar in viitor se va dovedi o “lege nedreapta”.
In opinia acestora, “reforma este alibiul esecurilor permanente”.

http://www.cronicaromana.ro/index.php?art=118935

Galati: Peste 1.800 de locuri fara taxa, la Universitatea din Galati 

Universitatea “Dunarea de Jos” din Galati scoate in acest an la concurs 1.855 de locuri la buget si alte 1.995 la taxa, a declarat pentru Agerpres, purtatorul de cuvant al institutiei, Luiza Serbanescu. Potrivit acesteia, cele mai multe locuri bugetate, 260, sunt la Facultatea de Mecanica, iar cele mai putine, 26, la Facultatea de Arte. La taxa, cele mai multe locuri, 470, sunt la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor iar cele mai putine, zece, la Facultatea de Arhitectura Navala. Dintre locurile bugetate, 15 locuri sunt rezervate candidatilor rromi, trei la Facultatea de Medicina si Farmacie, cinci la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor si sapte la Facultatea de Stiinte Juridice, Sociale si Politice. Inscrierile vor incepe pe 11 iulie, urmand ca locurile ramase neocupate sa fie scoase la concurs in sesiunea din septembrie. Taxa de inscriere este de 100 lei la fiecare facultate pentru care opteaza candidatul si se achita la sediul facultatii respective, la depunerea dosarului.

http://www.cronicaromana.ro/index.php?art=118937

Gorj: Elevi de la scolile militare din Dragasani si Falticeni, in practica la IJJ 

Elevii Scolilor Militare de Subofiteri de Jan­darmi de la Dragasani si Falticeni, aflati in anul I de studiu, isi efectueaza stagiul de practica, in pe­rioada 6 iunie-1 iulie, la Inspectoratul de Jandarmi Judetean “Tudor Vladimirescu” Gorj. Potrivit unui comunicat de presa transmis recent de purtatorul de cuvant al IJJ Gorj, Alin Ivan, in perioada mentionata, 25 de elevi (16 elevi de la Scoala Militara de Subofiteri Jandarmi Dragasani si noua elevi de la Scoala Militara de Subofiteri Jandarmi Falticeni) vor efectua stagiul de practica in domeniul ordinii publice, urmand sa fie repartizati la Detasamentul 1 Jandarmi Mobil, la Detasamentul 5 Motru si Detasamentul 6 Bumbesti-Jiu.

 

http://www.curentul.ro/2011/index.php/2011061559603/Social/Un-profesor-din-Botosani-va-fi-cercetat-daca-s-a-dus-beat-la-Bac.html

 

Un profesor din Botoşani va fi cercetat dacă s-a dus beat la Bac

 

Din totalul apelurilor primite de Ministerul Educaţiei la linia telefonică gratuită pusă la dispoziţie pentru sesizarea neregulilor la bacalaureat, doar şapte au avut legătură cu examenul, cea mai gravă reclamaţie fiind legată de un profesor din Botoşani care s-ar fi dus beat la şcoală. „Vom verifica dacă profesorul s-a prezentat în stare de ebrietate la centrul de examen sau dacă se duce de obicei beat la şcoală. Restul apelurilor primite în intervalul 6-10 iunie, care au avut legătură cu bacalaureatul, au fost solicitări de informaţii cu privire la desfăşurarea examenului“, au declarat, ieri, reprezentanţii ministerului. Numărul apelurilor la linia telefonică specială va creşte semnificativ în perioada în care se vor susţine probele de examen scrise, anticipează reprezentanţii ministerului. Probele scrise vor avea loc în intervalul 27 iunie-1 iulie. Ministerul Educaţiei a alocat linia TEL VERDE 0800801100 (telefon gratuit), la care cetăţenii pot semnala orice neregulă constatată în organizarea şi derularea examenului naţional de bacalaureat. Reprezentanţii ministerului le reamintesc părinţilor că examenul este gratuit pentru elevii clasei a XII-a şi le solicită să semnaleze la numărul amintit orice situaţie în care le-au fost ceruţi bani pentru organizarea examenului sau pentru protocol.

http://www.gandul.info/news/sex-cu-pofesoara-de-matematica-ancheta-la-grupul-scolar-tudor-vladimireascu-dupa-ce-elevii-au-gasit-pe-internet-o-inregistrare-in-care-profesoara-lor-ar-aparea-in-ipostaze-erotice-video-8343957

Sex cu pofesoara de matematică. Anchetă la grupul şcolar "Tudor Vladimireascu", după ce elevii au găsit pe Internet o înregistrare în care profesoara lor ar apărea în ipostaze erotice. 

 

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mehedinţi a deschis o anchetă în cazul unei profesoare de matematică care ar apărea într-un filmuleţ cu tentă sexuală postat pe internet, cadrul didactic susţinând că nu ea este femeia din clipul respectiv, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Elevii de la Grupul Şcolar "Tudor Vladimirescu" din comuna Şimian au sesizat Inspectoratul Şcolar Judeţean Mehedinţi, după ce au descoperit postat pe internet un filmuleţ în care profesoara lor de matematică ar apărea în ipostaze erotice alături de un bărbat.

Directorul Grupului Şcolar "Tudor Vladimirescu" din comuna Şimian, Maria Miclău, a urmărit filmuleţul postat pe internet şi a declarat că este "şocată", întrucât profesoara de matematică, despre care se crede că ar fi protagonista filmuleţului respectiv, are o activitate foarte bună, lucrând de 14 ani în unitatea de învăţământ.

"O să întocmim comisia de disciplină şi o să anchetăm. Este o profesoară bună, are gradul I", a declarat directorul Grupului Şcolar "Tudor Vladimirescu".

De asemenea, inspectorul general al ISJ Mehedinţi, Emil Mirică, a precizat că la nivelul instituţiei se va întruni o comisie de anchetă care va analiza cazul.

"Trebuie să aflăm adevărul despre această situaţie total jenantă. Riscă toate sancţiunile care pot fi! Decamdată beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, dar dacă se va dovedi că dumneaei este, sancţiunile sunt de la mustrare până la excluderea din învăţământ", a declarat Mirică.

La rândul ei, profesoara în vârstă de 53 de ani a declarat că nu ea apare în filmul respectiv.

http://www.romanialibera.ro/tehnologie/internet/facebook-ul-pe-post-de-copiuta-la-bacalaureat-228378.html

ARAD. Absolvenţii de liceu, învăţaţi cum să copieze

Facebook-ul, pe post de "copiuţă" la bacalaureat

 

Reţelele de socializare ar putea fi folosite pentru fraudarea examenelor de absolvire a liceului.

În timp ce ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat că în acest an nimeni nu va mai copia la examenul de bacalaureat, elevii care se pregătesc de bacalaureat sunt ofertaţi pe Facebook să-şi cumpere fiţuici, la preţul unui sandwich, iar cei care nu ştiu cum pot copia la examen sunt învăţaţi gratis, pe Internet.

Clasele care cumpără fiţuicile primesc reduceri substanţiale, de până la 30%. Şi cei care nu au banii necesari pentru aprovizionarea cu „copiuţe", mai au o şansă: săptămânal, cei care dau „like" pe Facebook pot câştiga un voucher pentru fiţuici ori „copiuţe".

„Copiuţe" cu discount

„Adio, meditaţii scumpe şi cărţi pentru învăţat", pare să fie sloganul ofensivei pe Internet în favoarea copiuţelor de pe Facebook. Printre absolvenţii claselor a XII-a a început să circule, pe Facebook, o ofertă de nerefuzat: fiţuici ieftine şi bune pentru bac. Reclama este sufletul comerţului: „Materialele detaliate, elaborate cu grijă de către profesori, corespund cerinţelor de bacalaureat din 2011. Folosind aceste materiale unice - comercializate exclusiv de firma noastră -, nota 10 este garantată! Textele şi culegerile de formule sunt atât de bune încât le vei folosi înainte, după... şi poate chiar în timpul bacului".

Ofertele sunt de două feluri: format carte, adică A5, şi fiţuici mai mici, de dimensiunea 5 x 10 centimetri, care conţin peste 100 de pagini şi au o grosime de câţiva milimetri. Cei care au crezut că nu vor putea copia la bac sunt învăţaţi gratis, pe aceeaşi reţea socială, cum să o facă. Şi pentru ca toată lumea să vadă cum „se procedează corect", au fost postate fotografii cu fiţuicile ascunse în ciorapi îndesaţi de la genunchi până în adidaşi, buzunare sau în partea din spate a cravatei. Tot site-ul îi şcoleşte mai departe, după ce elevii au intrat neobservaţi cu fiţuicile în sala de examen: „Copiuţele sunt atât de subţiri încât pot fi «purtate» neobservat sub haine, mai presus, datorită fixării flexibile, sunt uşor de îndoit. Paginile se pot rupe uşor şi pot fi puse sub foaia de examen", spun iniţiatorii. Pentru că fiţuica are un cuprins multiplu, subiectele căutate pot fi găsite foarte uşor. Pentru a nu fi prinşi, elevilor li se recomandă să rupă paginile necesare la începutul examenului, iar fiţuicile să le ascundă. 

Ofertele sunt extrem de bune. Iniţiatorii oferă şi discounturi substanţiale dacă elevii cumpără en gros. Promoţiile sparg piaţa: la preţul de 17 lei, o „carte" şi o fiţuică. Cei care dau „like" pe Facebook, săptămânal au şansa de a câştiga prin tragere la sorţi un voucher de 100 de lei, cu care pot cumpăra „copiuţe". Până acum, aproape 12.000 de elevi speră să câştige gratuit fiţuici pentru examenul de bac.

Fiţuica de calitate loveşte industria meditaţiilor

Fiţuicile sunt realizate cu ajutorul tehnicii moderne şi sunt de calitate superioară. Cu toate acestea, părerile elevilor sunt împărţite. Unii, mai curioşi, cer amănunte pe site, pe motiv că, fără fiţuici, bacul va fi un obiectiv de neatins.

Ce spun părinţii

 

Unii dintre părinţi spun că meditaţiile nu şi-au atins scopul, dar speră ca odraslele lor să promoveze examenul de bacalaureat, prin copiere cu fiţuici moderne, ergonomice şi produse cu tehnologie modernă. Alţii spun că le este frică şi că preferă ca fiii ori fiicele lor să ia note mai mici decât să fie prinşi la copiat. Profesorii văd însă în comerţul online cu fiţuici o concurenţă neloială şi o lovitură de graţie dată meditaţiilor, care le mai rotunjesc şi lor veniturile.

http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/ce-intelege-ecaterina-andronescu-prin-dezinformare-cu-rea-credinta-228410.html

Ce înţelege Ecaterina Andronescu prin „dezinformare cu rea-credinţă"

„Dezinformaţi cu rea-credinţă". Aceasta a fost acuzaţia pe care ne-a transmis-o Ecaterina Andronescu în urma articolului publicat ieri care demonstra că, în perioada în care a fost ministru, a condus şi trei proiecte de cercetare finanţate din banii publici ai ministerului pe care-l conducea. Realitatea contrazice flagrant acuzaţiile demnitarului. De ce preferă totuşi unii politicieni să iasă la atac atunci când este evident că nu au dreptate?

România liberă a arătat ieri că în perioada decembrie 2008-septembrie 2009 ministrul Educaţiei de atunci era în acelaşi timp şi directorul a trei proiecte de cercetare, începute în 2007 şi 2008, în valoare de 771.000 lei, 1.085.000 lei şi, respectiv, 819.000 lei. Proiectele se întindeau pe trei ani, iar banii se plăteau în tranşe, în funcţie de evaluările făcute periodic de experţii Ministerului Educaţiei, în funcţie de rezultatele intermediare ale cercetărilor. În condiţiile în care perioada de desfăşurare a proiectelor ştiinţifice se suprapunea cu perioada mandatului său de ministru, Ecaterina Andronescu ar fi trebuit să se retragă de la conducerea acestora. Cel puţin un motiv este evident: cum ar fi putut subordonaţii ministrului să fie obiectivi în evaluarea cercetării ştiinţifice a şefului lor?

De altfel, după publicarea articolului, Agenţia Naţională de Integritate s-a sesizat şi a anunţat începerea unei investigaţii pentru a verifica dacă fostul ministru a încălcat legea privind conflictul de interese şi legea referitoare la regimul incompatibilităţii demnitarilor.

Dacă Ecaterina Andrones­cu va fi găsită sau nu vino­vată, aceasta este deja treaba inspectorilor de integritate. Fostul ministru are însă în acest moment o problemă de moralitate uriaşă. Cu toate acestea, demnita­rul crede că articolul din România liberă a nedreptăţit-o. Iată cele mai importante argumente ale domniei sale:

„Rezultatele cercetării ştiinţi­fi­ce sunt validate de o comisie de experţi şi de conducerea universi­tă­ţii. Aceste documente au fost semnate de alte persoane decât de subsemnata."

Argumentul nu are nici o valoare atâta vreme cât experţii la care se referă fostul ministru sunt subor­do­naţi ai Ministerului Educaţiei, deci, cel puţin teoretic, sunt şi sub­ordonaţi ai Ecaterinei Andronescu.

„Fiecare cadru didactic are şi obligaţia de a desfăşura, pe lângă activităţile didactice, şi cercetarea ştiinţifică. Conform Legii 161/2003, membrii Guvernului, secretarii de stat, subsecretarii de stat şi persoa­nele care îndeplinesc funcţii asi­mi­late acestora pot exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice şi al creaţiei artistice."

Nici acest argument nu are relevanţă pentru subiectul tratat de RL. În acest caz, nu este vorba despre dreptul miniştrilor de a desfăşura activităţi de cercetare, ci dacă au sau nu dreptul să lucreze şi în proiecte finanţate din bugetele ministerelor pe care le conduc.

„Banii nu i-a primit subsemnata, ci Universitatea Politehnică din Bucureşti, care dispune de ei cu respectarea legislaţiei în vigoare şi sub controlul Curţii de Conturi, care a efectuat auditul universităţii."

În bugetul oricărui proiect de cercetare există, evident, şi un fond din care se plătesc salariile cercetătorilor. Ecaterina Andronescu a fost directorul acestor proiecte, deci, ca urmare logică, s-a aflat printre persoanele remunerate pentru activitatea depusă.

„Pe perioada mandatului de ministru, am delegat competenţa de a semna în calitate de director de proiect colegilor din echipă."

Din păcate, această afirmaţie este contrazisă chiar de către directorul adjunct al „Unităţii executive pentru finanţarea învăţământului superior şi al cercetării ştiinţifice universitare", Magda Crângaşu, care - într-o notă oficială - a precizat că „din actele adiţionale întocmite, nu reiese suspendarea din funcţie a directorului de proiect".

Un lucru de bun-simţ ar mai putea fi observat în această poves­te: oare când are timp un ministru, chiar şi al Educaţiei, să lucreze concomitent şi în cerce­tare? Am putea da un răspuns simplu la această întrebare, numai că am risca din nou să fim acuzaţi că „dezinformăm cu rea-credinţă".

14 iunie 2011

http://www.azi.ro/index.php?data=14.06.2011&rubrica=Prima_pagina&citeste=4

 

Absolvenţii poliţişti de azi vor fi încadraţi anul viitor

 

De pe  băncile şcolii în şomaj

 

Guvernul va bloca, până anul viitor, procedurile de încadrare în unităţile Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) a tinerilor absolvenţi ai şcolilor de Poliţie prin amânarea, până la sfârşitul acestui an, a repartizării acestora.

În contextul reducerii numărului de posturi din structurile MAI, absolvenţii ar urma să fie repartizaţi la unităţile din structura MAI în perioada 28-30 decembrie 2011 şi numiţi în funcţie abia începând cu data de 1 ianuarie 2012, astfel încât să se prezinte la noile posturi din 3 ianuarie 2012, relevă un proiect de ordonanţă de urgenţă obţinut de Mediafax.

Actul normativ permite, totodată, începerea procedurilor de disponibilizare a angajaţilor MAI, inclusiv a funcţionarilor publici, a preoţilor militari, a soldaţilor şi a gradaţilor voluntari, pe baza cadrului legal deja în vigoare, care îi conferă ministrului ca, pe baza consultării Colegiului ministerului, să poată înfiinţa, desfiinţa, disloca şi redisloca unităţi, până la eşalonul brigadă, servicii, secţii, birouri, compartimente şi subunităţi, în limita posturilor aprobate şi a fondurilor băneşti alocate.

Poliţiştii şi cadrele militare în activitate vor fi exoneraţi de la plata cheltuielilor de întreţinere pe timpul şcolarizării şi a programelor de specializare şi perfecţionare doar dacă solicită încetarea raporturilor de serviciu sau trecerea în rezervă, prin demisie sau la cerere, înainte de începerea procedurilor de concediere.

Măsurile sunt motivate în document prin „adâncirea“ efectelor crizei economice asupra sistemului bugetar, implicit în ceea ce priveşte posibilitatea de asigurare financiară a cheltuielilor cu drepturile salariale.

“Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, Inspectoratul General al Jandarmeriei şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă vor dispune măsurile necesare, astfel încât organizarea şi desfăşurarea activităţilor de absolvire a instituţiilor de formare profesională iniţială din structura Ministerului Administraţiei şi Internelor, acordarea gradelor profesionale/militare absolvenţilor şi repartizarea acestora pe unităţi să se realizeze în perioada 12-30 decembrie 2011“, se arată în document.

În cazul absolvenţilor instituţiilor de învăţământ ale MApN pregătiţi pentru nevoile MAI, procedurile de acordare a gradelor profesionale/militare şi de repartizare a acestora pe unităţi vor fi amânate pentru intervalul 28-30 decembrie 2011.

În proiectul de ordonanţă se mai arată că studiile universitare de licenţă din anul universitar 2010-2011 pentru studenţii Facultăţii de Poliţie şi ai Facultăţii de Pompieri din cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“ vor fi finalizate conform calendarului aprobat prin dispoziţie a rectorului, dar în condiţiile amânării pentru sfârşitul acestui an. În urmă cu doi ani, angajarea absolvenţilor şcolilor de poliţie a fost amânată din iulie până în decembrie, fiind invocată lipsa fondurilor.

 

http://www.cotidianul.ro/149070-Licitatie-pentru-23-de-gradinite-in-Valcea-si-Sibiu

 

Licitaţie pentru 23 de grădiniţe în Vâlcea şi Sibiu

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a lansat licitaţia pentru proiectarea şi execuţia prin PNDI a 23 de creşe/grădiniţe în judeţele Vâlcea şi Sibiu. Valoarea estimată maximă pentru acest pachet de lucrări este de 21.4 milioane de lei, fără TVA. Valoarea estimată include costurile de proiectare şi execuţie, precum şi pe cele de finanţare.

Criteriul de atribuire a contractului este preţul cel mai mic.

Valoarea estimată maximă pentru acest pachet de lucrări este de 21.463.671 lei, fără TVA (12.858.830 lei fără TVA pentru judeţul Vâlcea şi 8.604.841 lei fără TVA pentru judeţul Sibiu). Valoarea estimată include costurile de proiectare şi execuţie, precum şi pe cele de finanţare.

Obiectivele de investiţii au fost stabilite în funcţie de propunerile înaintate de autorităţile publice locale şi în urma analizei Comisiei Tehnico-Economice a ministerului, în baza criteriilor de prioritizare prevăzute de legislaţia în vigoare. Proiectele-tip utilizate pentru aceste obiective de investiţii sunt de trei categorii, respectiv pentru creşe/grădiniţe cu una, două sau trei grupe de copii şi sunt puse la dispoziţie de MDRT.

Autorităţile publice locale beneficiare ale investiţiilor sunt cele care identifică terenul pe care vor fi amplasate construcţiile. De asemenea, tot ele vor realiza, la finalizarea investiţiei, dotările tehnico-edilitare.

http://www.cronicaromana.ro/index.php?art=118833

Galati: Elevii unei scoli invata in aer liber din cauza caniculei 

Cinci clase de elevi de la Scoala generala “Mihail Sadoveanu” din Galati studiaza in paralel in curtea unitatii de invatamant, din cauza temperaturilor ridicate din salile de curs si a lipsei unitatilor de climatizare. Initiativa i-a apartinut profesorului Nelu Caldararu, care cu sprijinul colegilor si al copiilor a amenajat cinci sali de clasa in aer liber, la umbra copacilor din curtea scolii, transformand orele de curs intr-o adevarata placere. “Ideea mi-a venit dupa ce am vazut, in cadrul unui proiect european de ecologie, cum se pot amenaja gradinile scolilor. In doar trei luni un teren viran a fost transformat, cu ajutorul unor sponsori si cu munca elevilor, intr-o adevarata scoala in aer liber”, a precizat Caldararu. Elevii sunt incantati de noile conditii de studiu din cele cinci clase in aer liber si spun ca este mult mai racoare decat in salile de studiu si au parte si de mult mai multe experimente practice decat pana acum. Cadrele didactice din scoala vor sa extinda experimentul si vor sa amenajeze in aer liber si o scena pentru spectacole. Din cauza cererilor numeroase, profesorii apeleaza la un sistem de programari pentru a putea sa isi faca orele de curs in clasele amenajate in aer liber. Ideea a starnit interes si in randul altor scoli din oras, care intentioneaza sa amenajeze clase similare in anul scolar viitor.

 

http://www.cronicaromana.ro/index.php?art=118839

 

Brasov: Profesorii de limba romana, la mare cautare in judet 

Inspectoratul Scolar Judetean Brasov scoate la concurs 11 catedre titularizabile pentru anul sco­lar 2011-2012, dintre care sapte la limba germana, iar restul pentru invatamantul primar. Aceste posturi au ramas vacante dupa sesiunile de detasare si pretransfer, dar si in urma concursu­rilor de titu­larizare din anii trecuti. “Avem nevoie de profesori de limba germana in tot judetul. In fiecare an am scos la concurs aceste catedre dar nu se inscrie nimeni la concurs. Probabil ca absolventii de invatamant superior care ar putea sa vina la examen prefera alte domenii mai bine platite”, a declarat, pentru Agerpres, inspectorul scolar ge­ne­ral adjunct, prof.Vasilica Diaconu. Numarul ca­te­drelor titularizabile este tot mai mic de la un an la altul datorita unei stabilizari a resursei umane care se va mentine cel putin zece ani de acum incolo. “In urma comasarii unor scoli generale si licee, dar si a numarului mic de cadre didactice care au plecat din sistem, putem spune ca personalul didactic in judetul Brasov s-a stabilizat si nu mai avem probleme majore. Nu mai avem cadre didactice necalificate nici in mediul rural. Daca in urma cu doi ani numarul catedrelor titularizabile era de 350, anul trecut au fost doar 38, iar in acest an 11”, a mai afirmat sursa citata. “De anul viitor, fiecare scoala va organiza concurs de titularizare in functie de necesarul de cadre didactice din scoala respectiva si nu ca pana acum pe centre de examen”, a mai spus prof. Vasilica Diaconu.

http://www.curentul.ro/2011/index.php/2011061459557/Social/Au-inceput-inscrierile-pentru-evaluarea-nationala.html

Au început înscrierile pentru evaluarea naţională

Înscrierile pentru evaluarea naţională au început şi se vor încheia la 15 iunie, urmånd ca prima probă de examen, cea la limba şi literatura romånă, să fie susţinută la 20 iunie, potrivit calendarului de desfăşurare a examenului, stabilit de Ministerul Educaţiei. Înscrierea candidaţilor se face la secretariatele unităţilor de învăţamånt pe care elevii claselor a VIII-a le-au absolvit. Atåt candidaţii proveniţi din învăţămåntul de stat, cåt şi cei din învăţămåntul particular, au dreptul să susţină acest examen fără taxă. La evaluarea naţională se pot înscrie atåt absolvenţii clasei a VIII-a din seria curentă, cåt şi cei din seriile anterioare care nu au participat în nicio sesiune la unul din examenele naţionale (examenul de capacitate, testele naţionale, tezele cu subiect unic sau evaluarea naţională). Candidaţii din promoţiile de pånă în 1998 inclusiv nu participă la evaluarea naţională, întrucåt pot solicita echivalarea examenului de capacitate. De asemenea, elevii romåni care au studiat în străinătate se pot înscrie la evaluarea naţională numai după echivalarea studiilor şi promovarea examenelor de diferenţă stabilite de Ministerul Educaţiei, prin Centrul Naţional pentru Recunoaşterea şi Echivalarea Diplomelor, prevede metodologia examenului. Evaluarea naţională constă în susţinerea unor probe scrise, fiecare cu durata de 120 de minute. Cea de-a doua disciplină la care se va susţine evaluarea naţională este limba şi literatura maternă - pentru elevii care aparţin minorităţilor naţionale şi care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă (21 iunie), iar ultima probă este matematica (22 iunie). Rezultatele finale vor fi afişate la 24 iunie, urmånd ca depunerea contestaţiilor să se facă în aceeaşi zi, în intervalul orar 14.00-18.00. Evaluarea naţională se defăşoară anual într-o singură sesiune şi reprezintă modalitatea de evaluare a competenţelor dobåndite pe parcursul învăţămåntului gimnazial. Fără susţinerea acestui examen, elevii nu se pot înscrie în clasa a IX-a. Înscrierea în clasa a IX-a se va face pe baza mediei de admitere. Aceasta reprezintă media aritmetică între media generală la evaluarea naţională şi media generală de absolvire a claselor V-VIII.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/bac-2011-majoritatea-elevilor-harghiteni-a-obtinut-calificativ-maxim-la-limba-romana-933703.html

BAC 2011: Majoritatea elevilor harghiteni a obţinut calificativ maxim la limba română

 

Aproximativ 40 la sută dintre candidaţii harghiteni la bacalureat au obţinut calificativul de 'expert' la proba de competenţe lingvistice în limba română.

Din cei 3118 candidaţi prezenţi la proba orală de limba română, 1248 au obţinut calificativul 'expert'. Alţi 878 au fost consideraţi 'avansaţi', iar 992 au primit calificativul 'mediu' la această probă, după cum sunt prezentate datele pe site-ul Inspectoratului Judeţean Harghita. 

Dacă în alţi ani mai existau situaţii în care unii elevi picau proba orală la limba şi literatura română, în acest an toţi au trecut cu brio peste prima încercare a examenului de bacalaureat. Cu toate acestea, elevii harghiteni din şcolile cu predare în limba maghiară au mari probleme de comunicare în limba română, judeţul înregistrând, în fiecare an, cele mai slabe rezultate la proba scrisă de limbă şi literatură română. 

Prima probă a examenului de bacalaureat a decurs fără probleme, în judeţ nefiind raportate deficienţe, potrivit Agerpres.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita a luat decizia să nu amplaseze camere de luat vederi în sălile de examen, pentru a nu transmite elevilor un mesaj de neîncredere, dar a intensificat controalele în centrele de examinare.

http://www.puterea.ro/news21553/Ce-beneficii-ar-trebui-sa-primeasca-angajatii-care-lucreaza-de-Rusalii.htm

Ce beneficii ar trebui să primească angajaţii care lucrează de Rusalii

 

De Rusalii, teoretic, 4,5 milioane de angajaţi ar trebui să nu meargă la muncă. Practic, numărul acestora este mult mai mic. Celor care muncesc de Rusalii, angajatorul trebuie să le dea spor la salariu de până la 100% pentru această zi sau să le dea o zi liberă în următoarele 30 de zile. Totuşi, angajatorii au o portiţă de scăpare în noul Cod al muncii, potrivit Realitatea TV.  Prevederile art. 134 (care reglementează zilele libere) "nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii". Prin hotărârea Guvernului se pot stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie. Angajaţii români se află pe ultimele locuri din lume în ceea ce priveşte numărul de zile libere pe care le primesc în afara celor de concediu, întrucât legea permite numai 11 zile libere pentru sărbătorile legale: 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşti, 1 Mai, prima şi a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului, 1 Decembrie, prima şi a doua zi de Crăciun, din care două cad întotdeauna duminica (prima zi de Paşti şi Rusaliile).

De altfel, în 2011 angajaţii români au cele mai puţine zile libere, având în vedere că 1 şi 2 ianuarie, 1 Mai şi prima zi de Crăciun sunt zile de weekend, ceea ce înseamnă că numai în cinci din cele 11 zile libere acordate prin lege angajaţii nu vor lucra. Cei mai privilegiaţi din punctul de vedere al numărului de zile libere pentru sărbători sunt angajaţii japonezi şi cei indieni, care au câte 16 zile libere pentru sărbătorile legale, potrivit realitatea.net.

http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/investigatii/subordonatii-i-au-aprobat-ministrului-andronescu-bani-pentru-trei-proiecte-de-cercetare-228261.html

Subordonaţii i-au aprobat ministrului Andronescu bani pentru trei proiecte de cercetare

Ecaterina Andronescu a primit jumătate de milion de lei de la Ministerul Educaţiei pentru trei proiecte de cercetare pe care le-a condus în aceeaşi perioadă în care era şi ministru. Fostul demnitar s-ar fi aflat astfel în conflict de interese, spun experţi în legislaţia privind incompatibilitatea demnitarilor.

Ecaterina Andronescu a ocupat funcţia de ministru al Educaţiei în perioada 22 decembrie 2008 - 30 septembrie 2009. În momentul numirii sale în funcţie, Andronescu era directorul a trei proiecte de cercetare, fiind în acelaşi timp rector al Universităţii Politehnice Bucureşti şi parlamentar al României. Cele trei proiecte de cercetare au început să se deruleze două în 2007 şi unul în 2008, având o valoare de 771.000 lei, 1.085.000 lei şi, respectiv, 819.000 lei. Toate proiectele urmau să se întindă pe o perioadă de trei ani, două dintre ele finalizându-se deja după plata intregii sume. Aceste proiecte de cercetare sunt finanţate de la bugetul Ministerului Educaţiei prin intermediul Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS).

Subordonaţii deblochează, ministrul încasează

Trebuie menţionat faptul că, pentru proiectele de cercetare banii nu se dau toţi o dată. Procedura este, în linii mari, următoarea: echipa de cercetare depune un proiect pentru a obţine finanţare de la ANCS. Această instituţie face o evaluare, iar, în final, în jur de 30% din proiectele depuse primesc banii necesari pentru demararea cercetărilor. 

Cu periodicitate, experţi ai Ministerului Educaţiei verifică rezultatele intermediare ale proiectului de cercetare, iar dacă acestea sunt bune, dau un aviz pentru deblocarea unor noi tranşe de bani. 

 

Unul dintre proiectele la care Andronescu era director a fost evaluat în februarie 2009, moment în care deţinea deja funcţia de ministru al Educaţiei. Ca urmare a expertizei, au fost deblocate, pe 14 aprilie şi ulterior pe 1 iunie, două tranşe în valoare totală de 104.000 lei. Tot în perioada în care conducea Educaţia, subordonaţi ai ministrului Andronescu din cadrul ANCS au făcut o analiză preliminară la cel de-a doilea proiect şi au decis să deblocheze cercetătorului Andronescu suma de 309.186 de lei. Banii au fost plătiţi în două tranşe, pe 27 aprilie şi apoi pe 29 septembrie. În fine, pentru ultimul proiect s-au deblocat 104.115 lei la 27 aprilie 2009.

„Un ministru ar trebui să se retragă complet dintr-un proiect finanţat din buget"

Experţi în legislaţia privind incompatibilitatea demnitarilor susţin că „nu este normal ca un proiect să fie evaluat de către experţii pe care îi ai în subordine. Pentru a nu încălca legea, un ministru ar trebui să se retragă complet dintr-un proiect finanţat din bugetul de stat. În acest caz, există indicii că respectivul demnitar a încălcat Legea 161/2003, privind conflictul de interese, legea referitoare la regimul incompatibilităţii şi se află şi într-un posibil conflict de interese în materie penală, sancţionat prin articolul 253 din Codul Penal." 

Andronescu: „Ce faceţi dumneavoastră e un reproş că omul munceşte"

Pe de altă parte, Ecaterina Andronescu afirmă că Legea 161/2003 precizează, la unul dintre paragrafe, că membrii guvernului pot exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic şi al cercetării ştiinţifice.

„Proiectele de cercetare le-am câştigat în calitate de profesor şi înaintea momentului în care am fost numită în funcţia de ministru. Proiectele se derulau conform unui contract care respectă legea părţilor. Contractele trebuiau duse până la capăt, deci nu le puteam abandona. Apoi, în perioada când eu nu am fost ministru, de ce am primit evaluări bune?"

Întrebată dacă s-a autosuspendat din funcţia de director de proiect pe perioada în care a fost ministru, Andronescu ne-a precizat că trebuie să verifice, dar că, din câte îşi aminteşte, a delegat atribuţiile unei colege. 


Totuşi, potrivit unei note oficiale care ne-a fost remisă de către Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică, Andronescu nu a solicitat acest lucru. 


Interesant este faptul că fostul ministru nu a menţionat în nici una dintre declaraţiile de interese depuse la Senat în perioada 2008 - 2010 că ar fi directorul unui proiect de cercetare. 

„Activitatea mea de profesor - pentru că eu am rămas profesor în perioada în care eram ministru - mă obliga să am activitate de cercetare ştiinţifică. Am scris şi articole în acea perioadă. Practic, e un reproş că omul munceşte", ne-a precizat fostul ministru.

Oficial: nu s-a autosuspendat din funcţia de director

În concluzie, vorbim de faptul că, în perioada în care a fost ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu a contractat în calitate de director de proiect suma de totală de 517.301 lei.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/educatie/rectorul-florian-popa-studentii-stiu-foarte-bine-cand-sa-apese-pe-acceleratie-228140.html

FLORIAN POPA RECTOR UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ ŞI FARMACIE ''CAROL DAVILA'' BUCUREŞTI

Rectorul Florian Popa: "Studenţii ştiu foarte bine când să apese pe acceleraţie"

Florian Popa consideră că studenţii au devenit o categorie mai interesată de viitorul lor, pentru că ştiu foarte bine ce le trebuie şi când să apese pe acceleraţie sau să pună piciorul pe frână. Mai mult, rectorul Universităţii „Carol Davila" precizează că pentru a deveni un doctor bun trebuie să fii un fin observator al micilor gesturi, care sunt importante pentru progres.

Astfel, Florian Popa le recomandă studenţilor să fie foarte atenţi ce şi cât învaţă şi să nu abuzeze de Internet, chiar dacă este o activitate mult mai uşoară decât să te apropii de o carte. Nu în ultimul rând, Popa spune că important în dezvoltarea unui medic este găsirea de modele, care, în timpul facultăţii, pot fi profesorii.

Ce le oferiţi concret anul acesta tinerilor absolvenţi de liceu şi care doresc să urmeze medicina? Anul trecut, aţi oferit peste 1.000 de locuri în cadrul celor patru facultăţi.

Nu, nici anul trecut nu am acoperit acest număr. Noi avem 790 de locuri bugetate, plus zece pentru cetăţenii rromi şi încă nu am primit de la minister numărul pentru medicina militară şi pentru etnicii români din Republica Moldova .

În afara celor aproximativ 800 de locuri, noi avem o perspectivă de a putea înscrie conform legii studenţi pe locuri cu taxă până la o pondere de 40-45% din numărul celor bugetaţi. Deci, putem ajunge la o cifră de şcolarizare în jur de 1.200 de candidaţi admişi, dar, asta, dacă avem doritori pentru locurile cu taxă.

Există cerere şi pentru locurile cu taxă?

Obiectivul nostru nu este de a acoperi locurile cu plată, dar sunt tineri interesaţi, iar legea cum le permite acest lucru, pot fi admişi. Totuşi, poţi intra cu taxă în primul an, iar în urma performanţelor şi a clasificărilor, poţi trece la buget. Adică, nu este obligatoriu să rămână pe parcursul celor şase ani la taxă. Într-adevăr, pentru vremurile actuale, nu aş zice că taxa este comodă.

Aţi avut probleme cu plata taxelor de către studenţii deja admişi?

Întotdeauna, avem. Taxa este de 6.000 de lei pe an, aproximativ 1.500 de euro. Valul emoţional de după admitere este mare, după care studenţii încep să se motiveze că nu au bani, că vor să plătească în rate şi ajung la final să invoce tot felul de motive pentru reducerea sau anularea de taxe, ceea ce pentru universitate este incomod. Noi, am putut oferi o serie de „burse" pentru situaţii extreme precum pierderea părinţilor în timpul studiilor, dar această măsură se întinde ca pata de ulei. De exemplu, într-un an, am oferit această şansă cam la un număr de 40 de studenţi, care au fost susţinuţi din banii universităţii. Trebuie să vă spun că după un an, numărul a ajuns la 140, apoi la 200. Astfel, am fost nevoiţi să hotărâm în Biroul de Senat că universitatea nu poate plăti taxele studenţilor care au acceptat să intre cu taxă şi nici măcar nu au avut performanţă ca să treacă la buget în anul următor.

Ce altceva le oferiţi studenţilor?

În primul rând, oferim programe de studii pentru medicină generală, medicină dentară, farmacie şi asistenţă generală şi moaşe. Numărul de locuri pentru fiecare facultate a fost stabilit de Biroul de Senat şi corespunde cu cel de anul trecut. În plus, oferim o bază de învăţământ puternică, cu 1.800 de cadre didactice.

Care este concurenţa la admitere? Mai este medicina privită de către absolvenţii de liceu ca un domeniu atractiv?

Dacă privim în ultimii doi ani, concurenţa a început să crească, pentru că dorinţa unor oameni 
de a face această profesie deosebită este tot mai resimţită. Mai mult, acum, apare şi un motiv de optimism având în vedere absorbţia cadrelor medicale licenţiate sau de specialitate în spaţiul european, mai ales în zona mai bogată de vest, dar şi în Statele Unite ale Americii, unde medicina are altă faţă şi este altfel remunerată. Totuşi, eu mă gândesc că, pe parcursul trecerii anilor, ne vom confrunta cu un deficit de medici.

Doar anul trecut, din Bucureşti, au plecat aproape 1.000 de medici conform Colegiului Medicilor din România.

Au plecat şi pleacă încă foarte mulţi medici buni. Aceste plecări nu sunt deloc benefice pentru sistem, dar corespund conceptului de liberă circulaţie în spaţiul european. Dar rămâne un gol greu de acoperit, chiar şi de universitate. De exemplu, în perioada în care organizam concursuri de ocupare a unor poziţii de cadre didactice, la farmacie, ajunsesem să nu mai avem candidaţi.

Este clar că medicii români sunt apreciaţi de către spitalele şi clini-cile din străinătate. Totuşi, de ce Uni-versitatea „Carol Davila" nu este inclusă în topul celor mai bune 500 de universităţi? Dumneavoastră spu-neţi că este un drum lung până acolo.

Această clasificare mondială se bazează pe nişte elemente tradiţionale pe care noi nu le-am avut. Să nu uităm că noi am avut o perioadă destul de lungă, în care comunicarea cu Occidentul a fost redusă. Au fost multe lucruri de care noi nu am ştiut, iar când am aflat de ele, ne-am apropiat foarte greu, datorită unor multiple cauze, care au pornit chiar de la lipsa financiară. De exemplu, un articol într-o publicaţie de prestigiu din afară costă. Domeniul medical din România a oferit doar o singură persoană laureată a premiului Nobel, respectiv pe Gheorghe Emil Palade. Din 157 de generaţii, universitatea a oferit doar un singur laureat. Este o realitate evidentă, dar asta nu înseamnă că nu au fost doctori sau profesori extraordinari. În plus, mai este o cauză subiectivă, respec-tiv lentoarea caracteristică. De exemplu, de curând, am cerut colectivelor noastre din întreaga Capitală să trimită producţia ştiinţifică, adică articolele şi cărţile publicate. Până acum, nu am primit mai nici un răspuns. Eu ştiu că există un dezinteres privind răspunsul, dar vorbim de o treabă foarte importantă privind cercetarea.

10 iunie 2011

http://www.adevarul.ro/locale/craiova/Craiova-_Bacalaureatul_continua_astazi_cu_evaluarea_competentelor_digitale_0_496750436.html

Craiova: Bacalaureatul continuă astăzi cu evaluarea competenţelor digitale

Proba D a examenului maturităţii se desfăşoară în toate liceele Doljului, în laboratoarele de informatică. Elevii sunt repartizaţi în săli în ordine alfabetică şi sunt examinaţi fiecare de către doi profesori.

Candidaţilor le este interzis să intre în săli cu materiale din care ar putea să se inspire sau cu telefoane mobile, iar cei care se vor încumenta să înclace această regulă riscă eliminarea din examen. Evaluarea  se va face pe bază de punctaj. Proba D se va susţine până de 17 iunie, mai puţin luni, pe 13, când este zi liberă, fiind sărbătoare legală.

În perioada 20 - 23 iunie elevii se vor prezenta la Proba C, Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulaţie internaţională.

27 iunie        -    Limba şi literatura romană - proba E) a) - proba scrisă

28 iunie         -   Limba si literatura materna - proba E) b) - proba scrisă

29 iunie         -   Proba obligatorie a profilului - proba E) c) (istorie pentru profilurile umanist, artistic, pedagogic - bibliotecar-documentarist, instructor-animator, instructor activităţi extraşcolare, educaţie fizică şi sport, teologic şi matematică pentru celelalte profiluri) - proba scrisă

1 iulie          -  Proba la alegere a profilului si specializarii - proba E) d) (geografie, logică, psihologie, economie, sociologie sau filosofie pentru profilul umanist; fizică, chimie, biologie sau informatică pentru profilurile real şi militar; geografie, logică, psihologie sau economie pentru profilul servicii; fizică, chimie sau biologie pentru profilul resurse naturale şi protecţia mediului şi pentru profilul tehnic; geografie, logică, psihologie, economie sau filosofie pentru profilurile artistic, pedagogic, educaţie fizică şi sport şi profilul teologic) - proba scrisă

3 iulie          -    Afişarea rezultatelor

4 iulie          -    Depunerea contestaţiilor (orele 8.00 - 12.00)

5-7 iulie      -   Rezolvarea contestaţiilor

8 iulie          -   Afişarea rezultatelor finale

http://www.azi.ro/index.php?data=10.06.2011&rubrica=Prima_pagina&citeste=4

Absolvenţii poliţişti de azi vor fi încadraţi anul viitor

De pe  băncile şcolii în şomaj

 

Guvernul va bloca, până anul viitor, procedurile de încadrare în unităţile Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) a tinerilor absolvenţi ai şcolilor de Poliţie prin amânarea, până la sfârşitul acestui an, a repartizării acestora.

În contextul reducerii numărului de posturi din structurile MAI, absolvenţii ar urma să fie repartizaţi la unităţile din structura MAI în perioada 28-30 decembrie 2011 şi numiţi în funcţie abia începând cu data de 1 ianuarie 2012, astfel încât să se prezinte la noile posturi din 3 ianuarie 2012, relevă un proiect de ordonanţă de urgenţă obţinut de Mediafax.

Actul normativ permite, totodată, începerea procedurilor de disponibilizare a angajaţilor MAI, inclusiv a funcţionarilor publici, a preoţilor militari, a soldaţilor şi a gradaţilor voluntari, pe baza cadrului legal deja în vigoare, care îi conferă ministrului ca, pe baza consultării Colegiului ministerului, să poată înfiinţa, desfiinţa, disloca şi redisloca unităţi, până la eşalonul brigadă, servicii, secţii, birouri, compartimente şi subunităţi, în limita posturilor aprobate şi a fondurilor băneşti alocate.

Poliţiştii şi cadrele militare în activitate vor fi exoneraţi de la plata cheltuielilor de întreţinere pe timpul şcolarizării şi a programelor de specializare şi perfecţionare doar dacă solicită încetarea raporturilor de serviciu sau trecerea în rezervă, prin demisie sau la cerere, înainte de începerea procedurilor de concediere.

Măsurile sunt motivate în document prin „adâncirea“ efectelor crizei economice asupra sistemului bugetar, implicit în ceea ce priveşte posibilitatea de asigurare financiară a cheltuielilor cu drepturile salariale.

“Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, Inspectoratul General al Jandarmeriei şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă vor dispune măsurile necesare, astfel încât organizarea şi desfăşurarea activităţilor de absolvire a instituţiilor de formare profesională iniţială din structura Ministerului Administraţiei şi Internelor, acordarea gradelor profesionale/militare absolvenţilor şi repartizarea acestora pe unităţi să se realizeze în perioada 12-30 decembrie 2011“, se arată în document.

În cazul absolvenţilor instituţiilor de învăţământ ale MApN pregătiţi pentru nevoile MAI, procedurile de acordare a gradelor profesionale/militare şi de repartizare a acestora pe unităţi vor fi amânate pentru intervalul 28-30 decembrie 2011.

În proiectul de ordonanţă se mai arată că studiile universitare de licenţă din anul universitar 2010-2011 pentru studenţii Facultăţii de Poliţie şi ai Facultăţii de Pompieri din cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“ vor fi finalizate conform calendarului aprobat prin dispoziţie a rectorului, dar în condiţiile amânării pentru sfârşitul acestui an. În urmă cu doi ani, angajarea absolvenţilor şcolilor de poliţie a fost amânată din iulie până în decembrie, fiind invocată lipsa fondurilor.

 

http://www.cotidianul.ro/148689-Peste-1000-de-angajati-ai-CFR-Calatori-vor-fi-disponibilizati-din-18-iulie

Peste 1.000 de angajaţi ai CFR Călători vor fi disponibilizaţi din 18 iulie

Peste 1.000 de angajaţi ai CFR Călători vor fi concediaţi începând cu 18 iulie. Compania încearcă, astfel, să-şi mai reducă din datoriile uriaşe. Potrivit legii, CFR Călători are acces în continuare la calea ferată în ciuda datoriilor. În schimb, CFR S.A. le interzice operatorilor privaţi să efectueze transporturi, chiar dacă au doar datorii infime.

Peste 1.000 de mecanici de locomotivă, controlori de bilete, casieri, psihologi sau contabili ai regionalelor CFR Călători din întreaga ţară vor pleca acasă de luna viitoare."Alte concedieri nu estimăm să mai fie până la sfârşitul anului, însă vor mai fi alte măsuri cu caracter pozitiv convenite prin acordul cu Fondul Monetar şi Banca Mondială", a declarat directorul de marketing al CFR Călători, Adrian Vlaicu.

Angajaţii disponibilizaţi vor primi câte şase salarii minime pe economie. După aceste concedieri, CFR Călători va mai rămâne cu 14.000 de angajaţi. Chiar şi aşa, povara financiară nu va dispărea. Numai pentru folosirea căilor ferate, CFR Călători are de plătit către CFR S.A. , 83 de milioane de euro. Dacă ar fi fost un operator privat, CFR Călători ar fi fost demult executat silit.

"CFR S.A. , gestionarul de infrastructură, are măsuri determinante doar în zona operatorilor privaţi, a mieluşeilor. Iar vis -a -vis de cei mari, Societatea Naţională de Călători şi Societatea Naţională de Marfă, nu îndrăzneşte să oprească accesul pe infrastructura publică", a spus preşedintele sindicatului Electrificare, Ionel Socaciu.

Numai în această săptămână, patru firme au primit interdicţia de a transporta călători sau marfă pentru datorii mult mai mici. Trenurile CFR Călători nu pot fi, însă, oprite prin lege.

http://www.cotidianul.ro/148679-UNICEF-O-scoala-pentru-toti

UNICEF: O școală pentru toți?

 

Reprezentanţa UNICEF în România, în parteneriat cu Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună” şi Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a lansat studiul ”O şcoală pentru toţi? Accesul copiilor romi la o educaţie de calitate”

Realizat cu sprijin financiar oferit de către Reprezentanţa UNICEF în România la finele anului 2010, studiul îşi propune: 

  • să ofere reperele necesare pentru analiza calităţii învăţământului la care au acces copiii din 70 de şcoli din cele mai sărace comunităţi de romi din România,
  • să prezinte date cantitative şi calitative despre abandonul şcolar, nepromovarea şi neparticiparea la educaţie a copiilor romi şi
  • să stimuleze o dezbatere publică pe marginea măsurilor de îmbunătăţire a accesului copiilor romi la o educaţie de calitate.

Conform studiului, 76% din copiii aflaţi în risc de abandon sunt de etnie romă; în 31% din unităţile de învăţământ analizate au fost identificate cazuri de segregare; şcolile care „deservesc” cele mai sărace comunităţi de romi sunt cele mai „sărace” din punct de vedere a infrastructurii de care acestea dispun (toalete, terenuri de sport, laboratoare de specialitate, biblioteci, computere, cadre didactice specializate etc); formarea continuă a cadrelor didactice care activează în aceste şcoli este cu mult sub media naţională.

Printre recomandările studiului se numără:

  • Sporirea resurselor alocate școlilor cu pondere semnificativă de elevi romi;
  • Monitorizarea calității învățământului în școlile cu pondere semnificativă de romi și publicarea periodică a unui raport asupra stării învățământului la care au acces romii;
  • Adoptarea unor măsuri de combatere a sărăciei (verificarea și corectarea mecanismelor de acordare a burselor sociale, programe de tip ”after-school” și altele);
  • Promovarea unei alte viziuni asupra abandonului școlar (încadrarea personalului de sprijin, combaterea cauzelor, nu a simptomelor abandonului, punerea la punct a unui sistem de avertizare timpurie și luarea unor măsuri de prevenire);
  • Promovarea dialogului intercultural (o mai bună cunoaștere a realităților rome , continuarea politicii mediatorilor școlari, educația interculturală în școlile multietnice și ca parte a formării cadrelor didactice)

”Studiul aduce, din păcate, confirmarea unor realități dureroase în ceea ce privește accesul copiilor romi la o educație de calitate. UNICEF promovează egalitatea de șanse și se apleacă cu precădere asupra copiilor celor mai vulnerabili. Problema absenteismului și a abandonului școlar este din ce în ce mai îngrijorătoare, iar UNICEF își concentrează toate eforturile pentru a contribui la oprirea fenomenului. Studii ca cel de față sunt folosite pentru a putea aborda cauzele specifice ale abandonului”, a declarat domnul Edmond McLoughney, reprezentant UNICEF în România.

http://www.cronicaromana.ro/index.php?art=118833

Galati: Elevii unei scoli invata in aer liber din cauza caniculei 

Cinci clase de elevi de la Scoala generala “Mihail Sadoveanu” din Galati studiaza in paralel in curtea unitatii de invatamant, din cauza temperaturilor ridicate din salile de curs si a lipsei unitatilor de climatizare. Initiativa i-a apartinut profesorului Nelu Caldararu, care cu sprijinul colegilor si al copiilor a amenajat cinci sali de clasa in aer liber, la umbra copacilor din curtea scolii, transformand orele de curs intr-o adevarata placere. “Ideea mi-a venit dupa ce am vazut, in cadrul unui proiect european de ecologie, cum se pot amenaja gradinile scolilor. In doar trei luni un teren viran a fost transformat, cu ajutorul unor sponsori si cu munca elevilor, intr-o adevarata scoala in aer liber”, a precizat Caldararu. Elevii sunt incantati de noile conditii de studiu din cele cinci clase in aer liber si spun ca este mult mai racoare decat in salile de studiu si au parte si de mult mai multe experimente practice decat pana acum. Cadrele didactice din scoala vor sa extinda experimentul si vor sa amenajeze in aer liber si o scena pentru spectacole. Din cauza cererilor numeroase, profesorii apeleaza la un sistem de programari pentru a putea sa isi faca orele de curs in clasele amenajate in aer liber. Ideea a starnit interes si in randul altor scoli din oras, care intentioneaza sa amenajeze clase similare in anul scolar viitor.

 

http://www.cronicaromana.ro/index.php?art=118839

 

Brasov: Profesorii de limba romana, la mare cautare in judet 

Inspectoratul Scolar Judetean Brasov scoate la concurs 11 catedre titularizabile pentru anul sco­lar 2011-2012, dintre care sapte la limba germana, iar restul pentru invatamantul primar. Aceste posturi au ramas vacante dupa sesiunile de detasare si pretransfer, dar si in urma concursu­rilor de titu­larizare din anii trecuti. “Avem nevoie de profesori de limba germana in tot judetul. In fiecare an am scos la concurs aceste catedre dar nu se inscrie nimeni la concurs. Probabil ca absolventii de invatamant superior care ar putea sa vina la examen prefera alte domenii mai bine platite”, a declarat, pentru Agerpres, inspectorul scolar ge­ne­ral adjunct, prof.Vasilica Diaconu. Numarul ca­te­drelor titularizabile este tot mai mic de la un an la altul datorita unei stabilizari a resursei umane care se va mentine cel putin zece ani de acum incolo. “In urma comasarii unor scoli generale si licee, dar si a numarului mic de cadre didactice care au plecat din sistem, putem spune ca personalul didactic in judetul Brasov s-a stabilizat si nu mai avem probleme majore. Nu mai avem cadre didactice necalificate nici in mediul rural. Daca in urma cu doi ani numarul catedrelor titularizabile era de 350, anul trecut au fost doar 38, iar in acest an 11”, a mai afirmat sursa citata. “De anul viitor, fiecare scoala va organiza concurs de titularizare in functie de necesarul de cadre didactice din scoala respectiva si nu ca pana acum pe centre de examen”, a mai spus prof. Vasilica Diaconu.

 

http://www.evz.ro/detalii/stiri/profesorii-romilor-platiti-suplimentar-933318.html

 

Profesorii romilor, plătiţi suplimentar

 

Cadrele didactice care lucrează cu romi vor fi recompensate pentru progresul şcolar al elevilor, iar fiecare şcoală va avea consiliu anti-discriminare.

Noua lege a educaţiei propune ca profesorii care predau copiilor din grupuri dezavantajate să fie recompensaţi atunci când elevii lor progresează. La ora actuală, se bucură de această recompensă profesorii care îi pregătesc pe olimpici.

Un pas înainte pentru incluziunea romilor este şi decizia ca în fiecare şcoală să existe o comisie pentru prevenirea discriminării, alcătuită din 3-5 membri, în funcţie de numărul copiilor din instituţia respectivă. Comisia va acţiona pentru prevenirea discriminării, va crea un cod de conduită pentru elevi şi profesori şi va stabili măsurile care se aplică în caz de disciminare. O structură similară, cu aproape 400 de membri, va fi creată şi la nivel naţional. Salariu mai mare dacă scade abandonul şcolar.

Recompensa pe care o vor primi profesorii pentru rezultate bune obţinute de elevii lor şi pentru reducerea ratei de abandon şcolar în instituţia în care predau înseamnă 15% din salariu, aşa numita gradaţie de merit. 

Noutatea a fost anunţată ieri de Oana Badea, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, la lansarea unui studiu privind accesul copiilor romi la educaţia de calitate, realizat de Agenţia "Împreună", cu sprijinul Unicef. 

Romi mulţi, şcoala proastă 

Cercetarea menţionată arată că şcolile cu un procent mare de romi sunt prost dotate, au biblioteci sărace, laboratoare puţine, săli de sport neamenajate corespunzător şi un număr mare de profesori navetişti. Dacă majoritatea concluziilor studiului erau previzibile, există două rezultate care i-au surprins chiar şi pe autorii cercetării. 

Datele adunate de ei au invalidat cele două stereotipii care spun că romii nuşi trimit copiii la şcoală şi că fetele lor abandonează studiile pentru măritiş. Doar 4% dintre ei au invocat mariajul ca o primă cauză a abandonului şi 9% au nominalizat reticenţa părinţilor faţă de învăţătură. Conform studiului, motivul real pentru care abandonează copiii romi şcoala este obţinerea rezultatelor slabe la învăţătură. 

Gelu Duminică, director executiv al Agenţiei "Împreună", este de părere că incluziunea romilor se poate realiza în primul rând prin investiţii financiare serioase în educaţia lor. 

"Trebuie să învăţăm să îi privim altfel. Acum sunt consideraţi cetăţeni de mâna a treia, o comunitate tolerată, însă trebuie să ne raportăm la ei ca la o comunitate care ar putea contribui la susţinerea economiei", spune Gelu Duminică. 

În 2050 pot susţine economia 

El precizează că peste 40% dintre romii din România au sub 18 ani. "Trebuie investit acum, pentru ca în 2050 ei să poată contribui la susţinerea economică a României". 

Gelu Duminică citează un raport al Băncii Mondiale, care arată că neincluziunea romilor aduce României anual pierderi anuale de 900 de milioane de euro.

"Trebuie să îi privim altfel pe romi. Sunt consideraţi cetăţeni de mâna a treia, dar trebuie să ne raportăm la ei ca la o comunitate care poate contribui la susţinerea economiei“. 
GELU DUMINICĂ director executiv al Agenţiei "Împreună" 

 

http://www.evz.ro/detalii/stiri/proba-de-competente-digitale-incepe-de-azi-933325.html

Proba de competenţe digitale începe de azi

 

Absolvenţii de liceu înscrişi la bacalaureat susţin, începând de astăzi, proba de evaluare a competenţelor digitale.

Proba fusese stabilită iniţial pe 13 iunie, însă data a fost devansată din cauza Rusaliilor. Bacalaureatul se încheie pe 1 iulie, iar rezultatele finale se afişează pe 4 iulie.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/educatie/abandonul-scolar-un-pret-al-supravietuirii-in-societatea-romaneasca-227889.html

Abandonul şcolar, un preţ al supravieţuirii în societatea românească?

Cristina are 15 ani,  provine dintr-o familie cu o situaţie materială nu tocmai bună în care părinţii s-au despărţit. Nu are încă buletin, iar pentru ea educaţia nu este pe lista de priorităţi în acest moment.  În prezent, fata este elevă în clasa a VII-a după ce a repetat de două ori clasa a I-a şi a VI-a.

"Trebuia să fiu în clasa a X-a, am rămas repetentă în clasa a II-a pentru că n-am învăţat, în clasa a VI-a am fost retrasă de la şcoală ca să stau cu fratele meu mai mic şi a trebuit să repet. Vin la şcoală, mă duc acasă, nu mă înţeleg bine cu părinţii mei. Mama nu mai e cu tatăl meu de şase ani. Stau cu mama şi cu fratele meu. Mama bea, nu mă înţeleg bine cu ea. Cu tata mai ţin legătura, dar nici cu el nu mă înţeleg bine. Nu a avut cine să  stea pe mine să învăţ. Mai mult mama lui tata a avut grijă de mine", povesteşte fata.

Cazul Cristinei nu este unul singular în România, iar foarte mulţi copii părăsesc şcoala chiar înainte de a termina ciclul gimnazial. Cauzele acestui fenomen sunt multiple: de la sărăcie, dezinteresul părinţilor, a copiilor sau a cadrelor didactice şi până la nivelul de educaţie scăzut al părinţilor sau  numărul mare al membrilor familiei din care fac parte copiii.

În ultimul timp ne confruntăm cu un fel de demisie a părinţilor de la rolul lor, iar cei care îşi trimit copiii la şcoală cred că şcoala trebuie să le rezolve toate problemele, ceea ce este imposibil", spune Liliana Preoteasa, Director al Direcţiei Generale Educaţie Timpurie, Şcoli, Performanţă şi Programe din cadrul Ministerului Educaţiei.

Potrivit studiului realizat de Fundaţia Dezvoltării Popoarelor- "Căutăm drumul spre şcoală! O analiză a cauzelor abandonului şcolar în patru judeţe din România", rata abandonului şcolar este mai redusă la clasele I-IV, dar atinge un nivel masiv la încheierea clasei a VIII-a  deoarece elevii ce au avut probleme la învăţătură sau dificultăţi economice preferă să renunţe. Studiul arată că riscul abandonului şcolar creşte şi pe măsură ce scade accesibilitatea fizică a liceelor.

"Educaţia este ca o plombă la o măsea, iar în România am început să avem multe carii. Investim din ce în ce mai multe resurse în educaţie, dar rezultatele se lasă aşteptate. În 2007 , 17%  din cheltuielile publice s-au îndreptat spre învăţământ, cel mai mare procent din ţările UE, dar rezultatele par să fie slabe. Problema nu sunt banii, ci eficienţa cu care utilizăm aceste resurse",  spune coordonatorul studiului, Adrian Nicolae Dan.

Supravieţuire sau educaţie?

Din concluziile studiului realizat între septembrie 2010 şi februarie 2011  s-a constatat că elevii slabi la învăţătură nu sunt spijiniţi nici de părinţi, nici de profesori. Deşi la nivel declarativ ei par a cunoaşte importanţa şcolii, elevii şi părinţii lor fac prea puţine pentru a revenii la şcoală.

Un alt motiv pentru abandonul şcolar identificat de studiu este faptul că copiii ce provin dintr-o familie cu o situaţie materială precară încep să lucreze de la o vârstă fragedă. Deşi recunosc importanţa educaţie, mulţi copii, mai ales cei din mediul rural preferă să lucreze de la o vârstă fragedă pentru a-şi câştiga existenţa. În unele cazuri, părinţii sunt cei care îi trimit la lucru pentru a aduce banii în casă, considerând că "şcoala multă" nu îi va ajuta deoarece ei trebuie să supravieţuiască în primul rând.

Cornul şi Laptele transformat într-o masă la şcoală?

Unul dintre proiectele Ministerului Educaţiei menite să reducă rata abandonului şcolar este cunoscutul program "Cornul şi Laptele", ce asigură un suport social copiilor defavorizaţi.

"Acest proiect îmbină răspunsul pentru o nevoie socială, cât şi nevoia de a mânca sănătos. Pot să nu le mai dau tuturor copiilor, dar pe de o parte îi stigmatizez pe unii şi pe de altă parte pot să am copii care au acasă şi luna de pe cer şi li se face poftă când îi văd pe ceilalţi mâncând", spune Liliana Preoteasa.

Ea a mai declarat că se urmăreşte o extindere a programului, astfel încât să li se acorde copiilor o masă pentru care unii vor plăti, iar alţii nu. " Această plată se va face doar de cei care îşi permit, copiii defavorizaţi vor primi gratuit, în aşa fel problemele de etichetare vor fi rezolvate", afirmă Preoteasa. 

08 iunie 2011

Raspuns MECTS-Facultati particulare

Ordine de ministru privind plata la examene

Adeverinta recensamant membri sindicat

“Noua legislatie a muncii plaseaza salariatul intr-o situatie de inferioritate”

Interviu cu avocat Costel Gilca, presedintele Clubului de Drept Social in revista CATEDRA, postat pe site-ul www.fsli.ro

http://www.adevarul.ro/locale/bacau/Bacau-_Absolvent_de_clasa_a_VI-a-obligat_sa_se_inscrie_in_clasa_a_V-a-_Vezi_cum_de-a_ajuns_elevul_in_aceasta_situatie_0_494950957.html

Bacău: Absolvent de clasa a VI-a, obligat să se înscrie în clasa a V-a. Vezi cum de-a ajuns elevul în această situatie

Un copil s-a trezit că trebuie să reînceapă clasa a V-a, desi el a fost înscris în catalog si a absolvit clasa a VI-a. S-a ajuns în această situatie după ce a fost mutat de la o scoală la alta, iar conducerile celor două unităti de învătământ nu au comunicat situatia scolară a elevului, care era repetent.

Cristinel Gabriel Strat, de 13 ani, din satul băcăuan Podis, comuna Mărgineni s-a trezit că trebuie să se întoarcă în clasa a V-a, desi anul acesta a terminat clasa a VI-a. Copilul a plecat de la scoala „Alexandru cel Bun" din municipiul Bacău , la scoala din Podis, comuna Mărgineni, fără să aibă nicio hârtie de transfer. A fost primit la noua unitate de învătământ, ba chiar i s-au pus si note în timpul anului scolar.

După ce i s-a încheiat situatia în primul semestru, s-a trezit acum, la sfârsitul anului scolar, că foaia sa matricolă de la scoala din Bacău nu există. Ba mai mult, nici transferul de la o scoală la alta nu a fost solicitat oficial de către familie si copilul a figurat timp de un an în înscrisurilor ambelor scoli.

Surpriza de proportii a venit în urmă cu două zile, când scoala din Podis a cerut de la cea din municipiul Bacău transferul oficial si foaia matricolă a elevului: Cristinel era repetent si trebuia să frecventeze clasa a V-a, nu clasa a VI-a.  

Încurcături de la corigente

 Întreaga încurcătură în acte a început când Cristinel a rămas corigent, la sfârsitul clasei a V-a la Limba Română si Matematică. „Fratele meu si-a dat examenele de corigentă asa cum a fost făcută planificarea lor. După examen, au iesit profesorii de Română si Matematică si ne-au zis să mergem acasă că a promovat examenele. Apoi, în următorul an scolar l-am mutat la scoala din Podis în clasa a VI-a. Conducerea scolii de acolo ne-a zis că totul e în regulă si că fratele meu a fost deja înscris în noul catalog", a afirmat Alina Strat (23 de ani), sora copilului. 

Înscris un an în două cataloage si clase diferite

Deoarece elevul a fost transferat doar pe vorbe de la o scoală la alta, fără niciun act oficial, timp de un an el a fost înscris în cataloagele ambelor scoli. La scoala din Podis are mediile încheiate pe semestru I si note suficiente încheierii situatiei scolare pe semestrul al II-lea din clasa a VI-a, în schimb, la Scoala „Alexandru cel Bun" din Bacău are absente de sus si până jos pentru clasa a V-a.

Anchetă la Inspectoratul scolar

Camelia Stamate, directoarea scolii din municipiul Bacău afirmă că nu are nicio vină de cele întâmplate, atâta vreme cât familia copilului nu a cerut transferul la o altă unitate de învătământ. „La noi a rămas repetent după cele două corigente si l-am reînscris în aceeasi clasă. Nu stiu cum de l-a primit dincolo fără actele de la noi? Noi i-am pus absente tot anul", a afirmat  directoarea Stamate. De partea cealaltă, Ioana Cojan, directoarea scolii din Podis, a refuzat să comenteze situatia. Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean a început o anchetă.  

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Bac-ul_din_scaunul_cu_rotile-_Afla_aici_povestea_incredibila_a_unei_tinere_din_Galati_0_494951019.html

 

Bac-ul din scaunul cu rotile. Află aici povestea incredibilă a unei tinere paralizate din Galaţi care a născut şi acum dă "examenul vieţii"

Povestea impresionantă unei tinere de 22 de ani care luptă să-şi învingă soarta nemiloasă. Pentru probele scrise de la Bac, tânăra va fi "vizitată" acasă de o comisie special desemnată de Inspectoratul Şcolar.

Ambiţia tinerilor cu probleme medicale de a face tot ceea ce poate face un om obişnuit este admirabilă. Un astfel de caz este cel al Monalisei Munteanu (22 ani), din Galaţi, care este unul dintre cei trei elevi care au cerut Ministerului Educaţiei să dea Bacalaureatul în condiţii speciale, din cauza complicatelor probleme medicale cu care se confruntă.

O elevă admirabilă

Absolventă a Liceului Teoretic "Marin Coman", Monalisa vrea la Bacalaureat o comisie specială care să vină la domiciliul ei pentru a susţine cele trei probe scrise.

Fata este ţintuită într-un cărucior cu rotile, asta după ce, în 2006, a suferit un grav accident de circulaţie. Diagnosticul medicilor a fost crunt: paraplegie post-traumatică.

Asta nu a împiedicat-o însă pe fată să-şi trăiască viaţa mai departe şi chiar să înveţe foarte bine. A făcut trei ani de liceu la seral, la "Marin Coman", iar cuvintele despre ea, la finele liceului, sunt numai la superlativ.


Am admirat-o pentru seriozitate şi pentru determinare. Rar a lipsit de la ore, şi atunci numai motivat. Temele şi le făcea foarte profesionist, cu bibliografii clare", spune Aura Ungureanu, director de studii în cadrul liceului gălăţean.

Miraculos, a născut şi un copil!

Monalisa i-a surprins, atât pe medici, cât şi pe profesorii liceului, atunci când i-a anunţat că este însărcinată.

Medicii nu puteau să-şi explice acest lucru, era ceva foarte rar întâlnit", spune directorul Liceului "Marin Coman", Elena Coman.

După naştere, tânăra a cam lipsit de la şcoală, dar a recuprat totul ulterior.

Tânăra a trecut de mult peste trauma accidentului şi acum nimic nu o împiedică să-şi atingă visul de a intra la o facultate.

"Sunt foarte bine pregătită şi doar ghinionul poate fi cel care să-mi răpească dreptul de a fi absolventă de Bacalaureat", spune senină Monalisa.

Dacă se va regăsi printre cei în dreptul cărora scrie "Admis" la Bac, Monalisa vrea să se înscrie la o facultate de arhitectură, dar nu la Galaţi , şi nici în România.

"Vreau să fac arhitectura, dar în străinătate, acolo unde am avut şi câteva şedinte de recuperare. Sunt conştientă că este mult de muncă, dar eu am răbdare, iar scaunul cu rotile să ştiţi că nu mă împiedică să să fac totul aşa cum vreau", a mai spus tânăra absolventă de liceu.

Monalisa a primit marţi o veste bună de la Inspectoratul Şcolar şi anume faptul că Ministerul Educaţiei i-a aprobat cererea şi a desemnat deja persoanele care vor veni la ea acasă pentru probele scrise.

http://www.cronicaromana.ro/index.php?art=118729

Statutul studentului va avea doua forme pana la inceputul anului universitar 

Statutul studentului va avea pana la inceputul anului universitar urmator doua forme: Statutul studentului la nivel na­tio­nal, adoptat prin ordin de ministru, ca ane­xa a Legii Educatiei, dar si Statutul studentului de la nivelul fiecarei universitati, ca ane­xa a Car­tei Universitare, a de­clarat pen­tru Ager­pres presedinta Ali­an­tei Na­tio­na­le a Organizatiilor Studen­testi din Ro­ma­nia (ANOSR), Dana Ale­xe. Potrivit acesteia, Statutul studentului de la nivelul fiecarei universitati ca anexa a Cartei Uni­ver­sitare va avea un continut particular fiecarei institutii de invatamant superior, in conformitate cu specificul acesteia. Dana Alexe a afirmat ca, la sfarsitul sapta­ma­nii, ANOSR va incheia procesul natio­nal de consultare si va transmite MECTS varian­ta finala a documentului, ce urmeaza a fi negociata si ulterior adoptata.

http://www.cronicaromana.ro/index.php?art=118730

Sindicatele din Politie, decise sa ajunga la CEDO 


Situatia din Ministerul Administratiei si Internelor va trebui foarte bine analizata, astazi, in sedinta de Guvern, pentru ca nu cedam usor si intentionam sa ajungem la CEDO pentru drepturile noastre, a de­clarat, ieri, liderul Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC), Marian Gruia. Situatia poli­tis­ti­lor este ingrijo­ra­toare iar Guvernul roman va avea proble­me daca lucrurile vor continua in felul acesta, a declarat, la randul sau, presedintele Federatiei Europene a Sindicatelor din Politie (EPU), Gerrit van de Kamp, intr-o conferinta de presa co­mu­na cu Sindicatul National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC). “Am trimis o informare catre Par­la­mentul European. Situatia este ingrijoratoare. Daca lucrurile vor continua ca atare, acest Guvern va avea probleme, pentru ca este adevarat ca acest Guvern pune presiune pe sindicate, pune presiune ilegala pe po­li­tisti, care au drepturi ca membri in aceste sindicate, si se pare ca toate masurile luate de Executiv par sa ne aduca inapoi in vremuri de care nu vrem sa ne aducem aminte”, a apreciat liderul olandez.

http://www.curentul.ro/2011/index.php/2011060859355/Actualitate/In-2010-profesorii-romani-au-castigat-300-milioane-de-euro-din-meditatii.html

În 2010, profesorii români au câştigat 300 milioane de euro din meditaţii

În urmă cu un an de zile cotidianul „Curentul“ publica în exclusivitate o statistică care demonstra că profesorii sunt corigenţi la plata taxelor către stat din banii pe meditaţii. După mai multe anchete şi studii cei din Comisia Europeană au realizat ceea ce ziarul nostru a publicat , şi anume, conform unui raport executat de CE, s-a demostrat că profesorii romåni au cåştigat peste 300 de milioane de euro din meditaţii fără a plăti însă impozite. „Sunt profesorii care cer «respect» şi mai mulţi bani! Se declară intelectuali, dar scandările din timpul marşurilor îi fac deseori să roşească şi pe huliganii galeriilor de fotbal. Spun că salariile mizerabile obţinute după ce şi-au pierdut tinereţile prin facultăţi nu le asigură un trai decent şi sunt forţaţi să trăiască din meditaţii. Asta în condiţiile în care piaţa meditaţiilor este estimată la aproximativ 320 milioane de euro anual.
Cer respectarea legii, dar de către ceilalţi. Cånd vine vorba de declararea veniturilor din pregătirea suplimentară pe care o fac cu elevii, spun că e complicat, birocraţia devenind scuză pentru evaziunea financiară. Nu spunem că toţi profesorii sunt la fel. Pe långă cei care fac gratuit pregătire suplimentară cu elevii, sunt şi dascăli care îşi declară veniturile suplimentare şi plătesc impozit“, se spunea în articolul publicat în 2010 în „Curentul“. Pe de altă parte, şcolarizarea „în particular“ este o afacere în plină expansiune în Europa. Părinţi din Franţa şi Germania cheltuie peste 3 miliarde de euro anual pe cursuri suplimentare celor oferite de şcoli copiilor lor, subliniază raportul întocmit de UE şi citat de HotNews. În Romånia, familiile plătesc milioane de euro pe meditaţii, se arată într-un raport realizat la comanda Comisiei Europene. În ciuda miliardelor plătite astfel profesorilor particulari, multe state lasă acest sector nereglementat, astfel încåt meditaţiile au loc frecvent în afara domeniului de impozitare al Guvernului, arată studiul, care avertizează: lăsat nesupravegheat, fenomenul va avea un impact social de puternica divizare între clasele sociale.


În Romånia, un studiu realizat în 2007 pe 1.267 de elevi din ciclul secundar arată că 27% dintre ei au primit meditaţii. Trei ani mai tårziu, un studiu realizat pe 1.500 de copii cu vårste cuprinse între 6 şi 19 ani a aratat că 17% dintre ei primeau meditaţii. Un studiu realizat la nivel naţional în 2010 pe 1.316 adulţi a arătat că 50% dintre ei plăteau profesori privaţi pentru copiii lor. În Franţa, un raport realizat în 2007 estimează că, în marile licee din Paris , aproximativ 75% dintre elevi urmau cursuri private.
În Germania, o cercetare din 2010 arată că 14,8% din numărul total al elevilor primeau meditaţii. În Grecia, un studiu din 2000 realizat pe studenţi din primul an arată că 50% dintre ei au primit lecţii private. În 2010, aproape toţi elevii aflaţi în ultimul an de liceu urmau o formă de şcolarizare suplimentară. În Ungaria, un studiu realizat în 2011 pe 1.361 de studenţi arată că 60,5% dintre ei au primit meditaţii în ciclul secundar de învăţămånt.
Cåţi bani se duc, anual, pe meditaţii:

·         Austria, 2010: 126 milioane de euro pe an

·          Cipru, 2008: 111 milioane de euro pe an

·         Franţa, 2007: 2,210 milioane de euro şi cu o creştere de 10% pe an

·         Germania, 2010: între 942 şi 1,468 milioane de euro pe an 

·         Grecia, 2008: 952 milioane de euro pe an

·         Italia, 2010: 420 milioane de euro pe an

·         Romånia, 2010: 300 milioane de euro pe an

·         Spania, 2010: 450 milioane de euro pe anMeditaţii în franciză sau instituţionalizarea cursurilor suplimentare

Mare parte dintre aceste cursuri suplimentare sunt oferite de companii care îţi oferă serviciile la nivel local, naţional sau internaţional, se arată în studiul realizat la comanda Comisiei Europene. Un exemplu în acest sens este compania Kumon, cu sediul în Japonia, care susţine că are patru milioane de elevi care studiază în 26.000 de centre aflate în franciză în 46 de ţări. În Europa, Academia are sediul şi cea mai mare parte a activităţilor în Franţa, dar s-a extins şi în Spania şi Portugalia. Aceste companii angajează mulţi profesori part-time.  În Romånia, însă, majoritatea meditatorilor sunt profesori cu catedră completă care oferă cursuri suplimentare pentru a-şi mări veniturile. Un studiu realizat în 2010 de Daedalus Millward Brown şi citat de raportul european arată că 30% dintre elevii care au urmat cursuri particulare au primit meditaţii chiar de la profesorii lor şi 60,4% de la alţi profesori din şcoala lor sau din alte şcoli.

Practica meditaţiilor acordate chiar de profesorii de la clasa este „problematică“, arată autorii studiului, care precizează că riscul este ca profesorii să reducă efortul depus în şcoală, cu scopul de a mări numărul elevilor care le cer serviciile în afara orelor de şcoală. Un alt pericol îl reprezintă favoritismul, arată cercetarea. Autorităţile din Romånia le cer profesorilor să îşi declare veniturile din meditaţii. În 2008, numai 1.500 de profesori au făcut astfel de declaraţii, „un procent foarte mic din total“, se arată în cercetare.


Cauzele apariţiei şcolarizării suplimentare


Studiul Comisiei Europene arată că, în Europa de Est, în anii ‘90 a scăzut foarte mult puterea de cumpărare, iar salariile profesorilor au fost printre cele mai lovite. În majoritatea ţărilor din regiune, salariile nu mai puteau susţine familiile profesorilor nici la un nivel de bază, aşa că aceştia au fost forţaţi să găsească modalităţi pentru a-şi suplimenta veniturile.

„Modelele din Romånia oferă un exemplu tipic“, susţin autorii studiului. Un raport din 2000 al UNESCO arată că salariul unui profesor romån reprezenta numai aproximativ 40% din suma pe care un profesor cu acelaşi grad o primea în 1990. În 2006, după mai multe greve, guvernul a majorat salariile profesorilor. „Cu toate acestea, salariile de bază au rămas scăzute şi oricum pånă atunci meditaţiile au devenit parte a culturii sociale care a fost acceptată atåt de familii, cåt şi de profesori“, se mai arată în studiul CE. Este şi motivul pentru care profesorii romåni au declarat că dau meditaţii pentru a-şi suplimenta veniturile şi nu pentru profit.
Potrivit studiului, în Europa Occidentală motoarele fenomenului au fost cu totul altele; chiar dacă profesorii din vestul Europei s-au plåns şi ei de salarii mici, ele au rămas mult peste cele ale profesorilor din Europa de Est. Aici, elementul care a generat industria meditaţiilor este competiţia.

Studiul arată că materiile la care elevii din Europa primesc cele mai multe lecţii particulare sunt matematica şi limbile naţionale.
Impactul industriei meditaţiilor: Adâncirea inegalităţilor în Europa - bogaţii îşi păstrează privilegiile, săracii nu au nicio şansă la lumea „hiper-pregătită“
Părinţii care dispun de resurse financiare încearcă astfel să le pună la dispoziţie copiilor un sprijin suplimentar celui oferit de sistemul de învăţămånt stat. „Şcolarizarea privată ţine mai puţin de copiii care au nevoie reală de un ajutor pe care nu îl pot găsi la şcoală şi mult mai mult de menţinerea avantajelor competitive ale celor care deja au succes şi sunt privilegiaţi“, a declarat Jan Truszczynski, preşedintele Direcţiei Generale pentru Educaţie şi Cultură din cadrul Comisiei Europene, care a comandat raportul. Rezultatul acestui fenomen este, aşadar, adåncirea inegalităţilor în Europa: copiii ai căror părinţi sunt bogaţi primesc tot mai multă şcolarizare suplimentară, ceea ce divizează societăţile şi atrage după sine implicaţii sociale pe termen lung.


O industrie de miliarde de euro

Raportul, care se bazează pe mai multe cercetări realizate în diferite ţări în ultimii patru ani, arată că sectorul meditaţiilor din Franţa era în 2007 în valoare de 2,2 miliarde de euro şi estimările arată că a crescut cu 10 procente pe an. În Germania, specialiştii estimează între 900 de milioane şi 1,5 miliarde  de euro cheltuiţi pe şcolarizarea privată în fiecare an. Cea mai mare parte a banilor se concentrează în asistenţa la nivelul de învăţămånt secundar. În Franţa şi Belgia, taxele de şcolarizare pot ajunge la peste 30 de euro pe oră. Chiar şi în Scandinavia , care se află adesea în topurile globale pentru educaţia de stat, şcolarizarea suplimentară este în creştere.
Studiul evidenţiază că cea mai mare parte a lecţiilor particulare au fost urmate de familii înstărite şi de obicei din mediul urban, şi nu de clasa muncitoare. „Dacă sunt lăsate la puterea pieţei, meditaţiile menţin şi exacerbează inegalităţile“, a precizat Mark Bray în cadrul raportului. „Familiile cu venituri mai mari îşi pot permite atåt o cantitate mai mare, cåt şi o calitate mai bună a meditaţiilor“, a precizat acesta. Pe långă impactul socio-economic, raportul evidenţiază că meditaţiile au devenit o adevărată afacere. În Franţa, Belgia, Marea Britanie şi în alte ţări, companiile s-au dezvoltat pånă acolo încåt oferă cursuri suplimentare la domiciliu. „Industria meditaţiilor este o sursă de muncă aflată în expansiune, dar şi o cale pentru mulţi profesori de primă månă să cåştige venituri suplimentare“, susţine Jan Truszczynski, care precizează că „acesta pare să fie unul dintre motivele pentru care atåt guvernele, cåt şi sindicatele au tendinţa să evite subiectul“. În ciuda miliardelor plătite de părinţi pe profesori particulari, multe state lasă acest sector nereglementat, astfel încåt meditaţiile au loc frecvent în afara domeniului de impozitare al Guvernului, arată studiul. Meditaţiile sunt considerate atåt de importante, încåt în Cipru şi în Grecia cheltuielile angajate de părinţi prin lecţii particulare reprezintă 20% din cheltuielile guvernelor lor cu educaţia publică. 

http://www.evz.ro/detalii/stiri/bac-2011-proba-de-comunicare-in-limba-materna-pentru-minoritatile-nationale-933033.html

Bac 2011: proba de comunicare în limba maternă pentru minorităţile naţionale

 

Absolvenţii de liceu care aparţin minorităţilor naţionale susţin, de astăzi şi până vineri, proba orală de comunicare în limba maternă. S-au înscris pentru acest examen 8.736 de elevi.

În data de 10 iulie începe proba de evaluare a competenţelor digitale, iar între 20 şi 23 iunie va avea loc proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. Conform calendarului examenelor, în data de 27 iunie încep examenele scrise, primul fiind la limba şi literatura română.

În 28 iunie are loc proba scrisă de limbă maternă pentru elevii aparţinând minorităţilor, în 29 iunie este programată proba obligatorie a profilului, iar în 1 iulie- proba la alegere a profilului şi specializării. Rezultatele se afişează în 3 iulie, iar în 4 iulie se depun contestaţiile, urmând ca patru zile mai târziu să se afişeze rezultatele finale.

 

http://www.evz.ro/detalii/stiri/bac-2011-profesorii-supraveghetori-platiti-cu-25-de-leizi-933040.html

Bac 2011: Profesorii- supraveghetori, plătiţi cu 25 de lei/zi

 

Cadrele didactice care supraveghează elevii în timpul probelor din cadrul bacalaureatului primesc 25 de lei/ zi, profesorii evaluatori câte 3-3,5 lei pentru fiecare lucrare corectată, iar în cazul evaluărilor orale primesc între 2 şi 3 lei pentru fiecare candidat, în funcţie de numărul acestora

Preşedinţii de comisii primesc suma de 400 de lei (pentru 450 de candidaţi) şi 425 de lei dacă numărul de candidaţi depăşeşte 450. Vicepreşedintele, secretarul şi membrul de comisie primesc câte 275 de lei, în timp ce preşedintele comisiei de contestaţii primeşte 350 de lei, iar membrii acesteia câte 270 de lei.

 

http://www.gandul.info/news/bacalaureat-2011-proba-de-evaluare-a-competentelor-digitale-incepe-in-10-iunie-in-loc-de-13-iunie-si-dureaza-5-zile-8311268

 

Bacalaureat 2011: Proba de evaluare a competenţelor digitale începe în 10 iunie, în loc de 13 iunie, şi durează 5 zile

Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a hotărât ca prima zi a probei D de evaluare a competenţelor digitale să fie vineri 10 iunie, în loc de 13 iunie, întrucât zilele de 12 şi 13 iunie sunt libere cu ocazia Sărbătorii de Rusalii, potrivit Codului Muncii, informează MECTS.

Potrivit prevederilor art. 134 din Legea privind Codul Muncii nr. 53/2003 republicată, prima şi a doua zi de Rusalii, în aces an 12 şi 13 iunie - sunt zile de sărbători legale în care nu se lucrează.

Direcţiile responsabile cu organizarea şi desfăşurarea examenului au propus conducerii Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, în urma discuţiilor, ca prima zi a probei D de evaluare a competenţelor digitale să se desfăşoare în data de vineri, 10 iunie 2011.

Potrivit MECTS, în luarea deciziei s-a ţinut cont şi de dificultatea probelor pe care absolvenţii de clasa a XII-a le vor susţine în data de 20 iunie - proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (înţelegerea textului audiat şi probă scrisă).

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a solicitat inspectoratelor şcolare judeţene/a Municipiului Bucureşti să ia toate măsurile necesare pentru comunicarea acestei decizii în unităţile de învăţământ şi pentru informarea corectă a tuturor candidaţilor.

Perioada alocată desfăşurării probei D se menţine la cinci zile.

Potrivit MECTS, perioada de desfăşurare a probelor examenului de Bacalaureat 2011 nu a fost modificată (6 iunie - 1 iulie 2011), iar principiile pe care se bazează textul legislativ permit Ministerului Educaţiei orice adaptare la situaţii şi nevoi concrete.

Potrivit calendarului iniţial de organizare şi desfăşurare a bacalaureatului, în 6 - 8 iunie are loc proba A - Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orală în limba română ; în 8 - 10 iunie proba B - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă; 13 - 17 iunie - proba D Evaluarea competenţelor digitale; 20 - 23 iunie - proba C, Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. Din 27 iunie sunt organizate probele scrise. Rezultatele finale vor fi afişate în 8 iulie.

07 iunie 2011

METODOLOGII LEN

06 iunie 2011

Indemnizatie concediu

03 iunie 2011

http://www.adevarul.ro/actualitate/social/Andronescu-banuita_c-ar_fi_luat_ilegal_bani_europeni_0_491951432.html

Andronescu, bănuită c-ar fi luat ilegal bani europeni

Agenţia Naţională de Integritate le cere procurorilor de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie să verifice un presupus conflict de interese în care s-ar fi aflat Ecaterina Andronescu în calitate de rector. Fostul ministru al Educaţiei susţine că e nevinovat şi acuză motivaţiile politice care s-ar ascunde în spatele cererii de anchetare.

40.000 de lei (aproape 10.000 de euro) ar fi încasat ilegal Ecaterina Andronescu, potrivit inspectorilor Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), care au sesizat mai departe Parchetul instanţei supreme. Angajaţii ANI suspectează un conflict de interese, deoarece senatoarea PSD ar fi îndeplinit funcţia de manager al unui proiect POSDRU (finanţat cu bani europeni) derulat de Universitatea Politehnică, pe care o conduce.

„Esenţa conflictului este", precizează Horia Georgescu, secretar general al ANI, „că Ecaterina Andronescu s-ar fi numit pe sine manager al unui proiect care viza conducerea unor doctorate." „Documentul prin care se numeşte echipa de management poartă semnătura doamnei Andronescu, în calitate de rector. În plus, ea a votat pentru sine în calitate de membru al Senatului Universităţii. Deci, e de două ori conflict de interese. Şi e vorba de definiţia din lege, privind o decizie care aduce direct un câştig patrimonial", precizează Horia Georgescu.

Astfel, se arată într-un comunicat al Agenţiei de Integritate, Andronescu ar fi semnat în septembrie 2008, în calitate de rector al Politehnicii bucureştene, decizia prin care urma să devină manager al proiectului „Pregătirea competitivă a doctoranzilor în domenii prioritare ale societăţii bazate pe cunoaştere". În plus, ANI susţine că senatoarea PSD s-a autosuspendat atunci când a devenit ministru al Educaţiei, în decembrie 2008, din funcţia de rector, dar nu şi din cea de manager de proiect, ceea ce ar fi o altă problemă. Ca manager, Andronescu a încasat, între octombrie 2009 şi aprilie 2011, 40.000 de lei. „Ecaterina Andronescu putea să ceară legal finanţarea, dar nu trebuia să fie tot ea cea care o încasează, trebuia să fie altcineva din universitate, pentru că ea, ca rector, e ordonator principal de credite", explică Horia Georgescu.

Andronescu neagă orice ilegalitate

De cealaltă parte, Ecaterina Andronescu spune că nu a încasat bani europeni în perioada în care a fost ministru al Educaţiei (decembrie 2008 - octombrie 2009). „Până la ieşirea din mandatul de ministru nu am luat niciun leu din proiectul POSDRU", susţine senatoarea PSD, care precizează că semnătura incriminată de inspectorii Agenţiei era dată „în calitate de reprezentant legal al Politehnicii". „În calitatea mea de rector şi în conformitate cu solicitările Autorităţii de management, toate documentele angajate în contractele de acest fel trebuie să fie semnate de reprezentantul legal al universităţii. Iar acest reprezentant legal al universităţii este conform legii şi actuale, şi trecute rectorul", spune Andronescu. 

Ea precizează şi că numirea ei în funcţia de manager de proiect a fost decisă de Senatul Universităţii Politehnice. În fine, ea bănuieşte că acest „nou conflict de interese" ar avea dedesubturi politice, atrăgând atenţia că Agenţia de Integritate a mai fost sesizată în cazul său de către actualul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu. „Ceea ce mi se pare şi mai ciudat este că această poveste apare azi, iar sâmbătă se lansează strategia pe educaţie a USL", a spus Andronescu.

Funeriu: „Am făcut o singură sesizare"

Ministrul Daniel Funeriu confirmă că instituţia pe care o conduce e cea care a semnalat ANI o posibilă incompatibilitate, dar nu şi conflictul de interese pentru care se cer verificări ale Parchetului General. Funeriu neagă vehement şi orice posibilă motivaţie de ordin politic. „Da, aşa e, ministerul e cel care a sesizat ANI în privinţa situaţiei rectorilor parlamentari. Aici nu e nicio revelaţie, am făcut acest lucru public. Aceasta este singura sesizare pe care ministerul a făcut-o, privind incompatibilitatea dintre situaţia de rector, cea de parlamentar şi de lider politic. După ce voi studia împreună cu direcţia juridică documentaţia ANI, voi dispune măsuri de aplicare a legii, doar a legii şi în totalitate a legii", spune Funeriu. 

„Mie îmi pare rău că oameni care sunt în conducerea sistemului de învăţământ superior se află în situaţie de incompatibilitate. Am un respect instituţional deosebit pentru universităţi şi rectori, iar ideea unor răzbunări politice individuale îmi este străină." Secretarul general ANI, Horia Georgescu, spune, la rândul său, că e vorba de două cazuri diferite, iar în cazul conflictului de interese, instituţia s-ar fi autosesizat în baza unui articol apărut în presă. Constatările ANI vor fi mai departe verificate de procurori, urmând ca Parchetul General  să decidă apoi dacă va deschide sau nu urmărirea penală.

"Toate documentele de acest fel trebuie să fie semnate de reprezentantul legal al universităţii, rectorul. Ce mi se pare ciudat este că această poveste apare înainte de lansarea strategiei pe educaţie a USL.''

Ecaterina Andronescu senatoare PSD, rector

''Documentul prin care se numeşte managerul poartă semnătura doamnei rector Andronescu. În plus, ea a votat pentru sine în Senatul Universităţii. Deci, e de două ori conflict de interese.''

Horia Georgescu secretar general ANI10.000 de euro ar fi încasat ilegal rectorul Ecaterina Andronescu în timp ce a fost şi manager de proiect.

http://www.adevarul.ro/actualitate/social/Modificare_in_calendarul_examenului_de_Bacalaureat_0_491951188.html

Modificare în calendarul examenului de Bacalaureat

Ministerul Educaţiei a decis ca proba D de evaluare a competenţelor digitale din cadrul examenului de Bacalaureat să înceapă pe 10 iunie şi nu pe 13 aşa cum a fost programată iniţial. Ministerul Educaţiei a făcut această modificare deoarece pe 13 iunie este a doua zi de Rusalii, este sărbătoare legală şi nu se lucrează.

Problele orale de limbă română, limbă străină şi competenţe digitale sunt programate în perioada 6-23 iunie. Pentru problele orale candidaţii nu vor primi note, ci calificative. Potrivit metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de Bac, rezultatele obţinute la probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale nu se contestă.

Pe lângă cele trei probe orale, candidaţii vor avea de înfruntat alte trei examene scrise: la limba şi literatura română, proba obligatorie la matematică sau istorie în funcţie de profilul liceului şi una la alegere. Pentru ultimul examen, absolvenţii liceelor reale, tehnice etc. vor avea de ales între Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică. Cei de la liceele umaniste, cu profil de servicii sau vocaţionale au vor da examen, la alegere, la Geografie, Filosofie, Logică, Economie, Psihologie  sau Sociologie.

http://www.azi.ro/index.php?data=03.06.2011&rubrica=Actualitate&citeste=1

Ministrul Educaţiei, mare om, mare caracter

Funeriu a turnat-o pe Andronescu

 

Agenţia Naţională pentru Integritate (ANI) susţine că senatorul Ecaterina Andronescu s-a aflat în conflict de interese, deoarece în perioada în care a fost ministru al Educaţiei în Guvernul Boc a fost şi managerul unui proiect al UPB derulat cu fonduri UE şi a încasat aproape 40.000 de lei. În consecinţă, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Inspectorii de integritate spun că, la data de 08.09.2008, Ecaterina Andronescu, în calitate de Rector al Universităţii Politehnica din Bucureşti, a semnat Decizia nr. 302, prin care a fost desemnat Manager al proiectului „Pregătirea competitivă a doctoranzilor în domenii prioritare ale societăţii bazate pe cunoaştere“. Andronescu ar fi încasat, în perioada octombrie 2009 – aprilie 2011, în calitate de Manager de proiect, suma de 39.843 lei.

 ANI mai susţine că, în perioada în care a fost ministru al Educaţiei, Cercetării şi Inovării (2008-2009), Ecaterina Andronescu nu s-a suspendat din funcţia de Manager de Proiect.

Andronescu a declarat, ieri, că a depus proiectul de finanţare către Direcţia Generală Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane în mai 2008, pe când era rector la Universitatea Politehnică din Bucureşti, deci înainte de a fi numită ministru şi a susţinut că avea obligaţia să semneze proiectul „pentru că, în conformitate cu ghidul de informaţii, proiectul este asumat de reprezentantul legal al Universităţii“. Numirea sa ca manager a fost făcută de Biroul Senatului UPB, deci nu s-a autonumit în funcţie, a precizat senatorul PSD.

Proiectul a fost aprobat în septembrie 2008, deci înainte ca ea să fie numită la minister, astfel încât nu există posibilitatea ca ea să fi influenţat decizia din autoritatea de ministru. „Pe toată perioada de la aprobarea proiectului şi până la am ieşit din poziţia de ministru, nu am luat nici un leu din acest proiect. Repet: nici un leu. Eu pot să dovedesc cu documente, ANI poata să spună orice“, a mai declarat Andronescu.

Ea a mai precizat că ANI nu s-a autosesizat, aşa cum se arată în comunicatul instituţiei, ci „a fost sesizată chiar de ministrul Educaţiei, dar nu asta este important“.

 

http://www.citynews.ro/bucuresti/eveniment-29/fsli-traian-basescu-incalca-actuala-constitutie-121254/

FSLI:"Traian Basescu incalca actuala Constitutie"

 

Modificarile pe care presedintele Romaniei, Traian Basescu , doreste sa le faca asupra Constitiutiei sunt atacate dur de reprezentantii sindicatelor din invatamantul romanesc. Liderii FSLI sustin ca Traian Basescu vrea sa aduca schimbari chiar prin incalcarea Constitutiei, atunci cand propune modificare art. 126 , potrivit caruia "instantele judecatoresti nu se vor mai putea pronunta asupra cauzelor privind politicile fiscale si bugetare". 

"FSLI se va adresa Consiliului Legislativ precum si Curtii Constitutionale pentru a atrage atentia  asupra faptului ca modificarea avuta in vedere de presedintele Traian Basescu incalca actuala Constitutie a Romaniei (art. 152 alin. 2 “Nicio revizuire nu poate fi facuta daca are ca rezultat suprimarea drepturilor si a libertatilor fundamentale ale cetatenilor sau a garantiilor acestora.”) Cu alte cuvinte, se anuleaza posibilitatea angajatilor din sistemul public de a solicita in instanta acordarea unor drepturi legitime, ceea ce reprezinta un abuz", se arata intr-un comunicat la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI). 


Liderii sindicalistilor atrag atentia ca o astfel de initiativa a sefului staului ingradeste puterea judecatoreasca si nu mai respecta sistemul democartic.

 

“In Romania se tergiverseaza aplicarea legilor care au fost votate de Parlament si promulgate de presedintele Traian Basescu. Cel mai bun exemplu este Legea 221/2008, prin care salariile cadrelor didactice ar fi trebuit sa fie majorate din octombrie 2008 cu 33,4%.  Nu s-a intamplat acest lucru, iar membrii nostri de sindicat au castigat in instanta drepturile si, din pacate, nici in aceste conditii nu se aplica. Ceea ce face Traian Basescu este sa legalizeze o forma de abuz. Daca propunerile vor fi acceptate, angajatii din sistemul bugetar nu vor mai avea nicio cale de aparare in fata nedreptatilor. Intr-o tara in care iti pierzi drepturile nu se mai poate vorbi de democratie, ci doar de dictatura”, a declarat presedintele FSLI, Simion Hancescu. 

http://www.cronicaromana.ro/index.php?art=118484

Politistii nu scapa nici de disponibilizari, nici de reducerea alocatiei de hrana

Disponibilizarile la Ministerul Admi­nis­tratiei si Internelor vor incepe in aproximativ 30 de zile, a anuntat ieri, intr-o confe­rinta de presa, ministrul Traian Igas. El a precizat ca, in prezent, MAI este intr-o ampla eva­luare si si-a manifestat speranta ca, pana vineri seara, sa fie trecute prin “filtru” toate organigramele. Potrivit minis­trului, se urmareste ca disponibilizarile sa nu afecteze personalul aflat in misiune “in strada”, ci pe cel din structurile suport si din aparatul central al MAI. Salariatii Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) vor avea norma de hrana pe luna iunie micsorata la 130 de lei. El a precizat ca incepand cu luna iulie, personalul MAI isi va primi integral norma de hrana, ur­mand ca din al treilea trimestru sa-si recupereze si banii pe care nu i-au primit in iunie. El a spus ca in perioada mandatului sau nu au fost acordate salarii de excelenta si nici salarii de merit si a acuzat lide­rii de sindicat ca dezinformeaza atunci cand sustin aceste lucruri. Politistii vor primi temporar, din iunie, mai putini bani la salariu, din cauza neachitarii drepturilor salariale constand in norma de hrana, ceea ce reprezinta o solutie nelegala si ino­portuna, conform Sindicatului ProLex. Sindicalistii considera ca, dincolo de efec­tele neacordarii normei de hrana cuvenite pentru luna iunie, masu­ra are rolul de a testa gradul de suportabilitate al politistului roman amenintat cu destituirea.

http://www.curierulnational.ro/Politic/2011-06-03/Acuzata+de+conflict+de+interese%2C+Ecaterina+Andronescu+se+declara+nevinovata

Acuzată de conflict de interese, Ecaterina Andronescu se declară nevinovată


Inspectorii ANI au sesizat Parchetul instanţei supreme în cazul Ecaterinei Andronescu pentru conflict de interese


Andronescu: Cei 40.000 lei i-am primit ca manager de proiect după încheierea mandatului de ministruAgenţia Naţională de Integritate (ANI) cere anchetarea Ecaterinei Andronescu pentru conflict de interese, pentru că, în timpul mandatului de ministru, a fost şi manager în cadrul unui proiect POSDRU, funcţie în baza căreia a încasat suma de aproape 40.000 de lei.
Agenţia Naţională de Integritate s-a sesizat din oficiu în 11 martie 2011, cu privire la nerespectarea de către Ecaterina Andronescu, rector al Universităţii Politehnica din Bucureşti, a regimului juridic al conflictului de interese.
Potrivit ANI, din 2004, Andronescu exercită funcţia de rector şi ordonator de credite al Universităţii Politehnica. În perioada 2000 - 2003 şi, respectiv, 2008 - 2009, mandatul de rector şi ordonator de credite al Universităţii din Bucureşti a fost întrerupt pentru îndeplinirea demnităţii publice de ministru al Educaţiei şi Cercetării, respectiv, al Educaţiei, Cercetării şi Inovării. În prezent, Ecaterina Andronescu se află în exercitarea celui de-al patrulea mandat consecutiv de parlamentar (1996 - 2008, ca deputat şi 2008 - prezent, ca senator).

În replică, Ecaterina Andronescu a susţinut că banii despre care ANI spune că i-a primit ca manager de proiect i-a obţinut după încheierea mandatului de ministru al Educaţiei, ea descriind drept ciudată situaţia în care agenţia îi aduce acuzaţii înaintea programului USL pe educaţie.

Rectorul Universităţii Politehnica Bucureşti, Ecaterina Andronescu, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că Agenţia Naţională de Integritate nu face un act de dreptate şi şi-a exprimat speranţa ca justiţia să-şi facă datoria. "Nu vreau nicio favoare de la nimeni, am avut mereu frică să respect legea, nu vreau ca imaginea Universităţii Politehnica, care este pe locul 1 din universităţile din România, să fie afectată", a susţinut Andronescu.
Ecaterina Andronescu a explicat că în mai 2008 Universitatea Politehnica Bucureşti a depus la AMPOSDRU un proiect pentru burse de doctoranzi în care au fost cuprinse 120 de persoane cu 1.850 de lei pe lună. Acest proiect a fost aprobat în septembrie 2008, bursele urmând a fi luate de la 1 octombrie 2008.

Andronescu a subliniat încă o dată că nu a primit niciun ban, în calitate de manager de proiect, în perioada în care a fost ministru al Educaţiei, şi că a primit aproximativ 2.000 de lei pe lună după încheierea acestui mandat, deşi, legal, ar fi putut lua "de zece ori mai mult". Ea a mai adăugat că atât timp cât a fost ministru acest proiect nu a primit niciun leu de la AMPOSDRU, iar proiectul a fost controlat şi nu s-au constatat nereguli. Totodată, ea a susţinut că, din 1 octombrie 2008 până când şi-a încheiat mandatul de ministru, şi-a îndeplinit obligaţiile de profesor şi de a coordona proiecte ale UPB. "Nu este proiectul meu, eu sunt reprezentantul legal al UPB", a conchis rectorul UPB.
Pe de altă parte, Ecaterina Andronescu a precizat că nu există incompatibilitate între funcţia de ministru şi cea de manager de proiect, spunând că s-a autosuspendat din funcţia de rector odată cu numirea în funcţia de ministru al Educaţiei. Tocmai pentru a se asigura că nu este în situaţie de incompatibilitate s-a adresat Senatului, care a dat mai departe spre judecare comisiei juridice această cerere, emiţând la rândul său un document prin care se spunea că nu există o stare de incompatibilitate între funcţia de rector şi cea de senator.

 

http://www.evz.ro/detalii/stiri/instantele-nu-vor-mai-decide-leafa-bugetarilor-932493.html

 

Instanţele nu vor mai decide leafa bugetarilor

 

MODIFICARE CONSTITUȚIEI. Bugetarii afectaţi de reducerea salariilor sau tăierea primelor nu-şi vor mai putea reclama drepturile în instanţă, dacă va fi aprobat proiectul de modificare a Constituţiei, în forma actuală.

Potrivit amendamentelor propuse la articolul 126, "controlul judecătoresc al actelor administrative ale autorităţilor publice, pe calea contenciosului administrativ, este garantat, cu excepţia celor care privesc (...) politicile fiscale şi bugetare". 

Astfel, în forma propusă, textul ar putea conduce la situaţia în care instanţele să nu mai aibă voie să judece dosare care vizează reducerea salariilor sau a pensiilor, ne-a explicat Dragoş Bogdan, partener la casa de avocatură Turcu şi Turcu. "Textul este prea larg şi ar putea conduce la excluderea controlului instanţelor în cazul actelor administrative ca cele privind reducerea pensiilor, salariilor, tichetelor de masă, normelor de hrană etc., despre toate acestea putându-se spune că ar privi politica fiscală sau bugetară", a afirmat Dragoş Bogdan.
Asemenea argumente au fost invocate de unele state anterior la CEDO, în încercarea de a justifica restrângerea accesului la justiţie. Totuşi, ele nu au putut demonstra cum deciziile instanţelor afectează bugetul statului. 

O formulare mai clară a textului ar elimina însă riscul ca instanţele să respingă cererile fără să le judece, limitându-se în mod nejustificat accesul la justiţie într-un mare număr de situaţii, a punctat avocatul. 

Recent, premierul Emil Boc s-a plâns membrilor CSM că instanţele judecătoreşti stabilesc bugetul ţării în locul Guvernului. El a criticat "teancul de sentinţe judecătoreşti de plată a unor drepturi de tot felul" şi a avertizat că hotărârile date în contradicţie cu deciziile Guvernului pot readuce economia într-o situaţie dificilă.

 

http://www.evz.ro/detalii/stiri/profesorii-viitorilor-ingineri-ai-tarii-s-au-intalnit-la-sibiu-932432.html

 

Profesorii viitorilor ingineri ai ţării s-au întâlnit la Sibiu

 

Reprezentanţii tuturor facultăţile de inginerie din România şi profesori de specialitate din străinătate participă, zilele acestea, la cea de-a cincea conferinţă internaţională "Manufacturing Science and Education", eveniment care se suprapune peste aniversarea celor 35 de ani de la înfiinţarea Facultăţii de Inginerie "Hermann Oberth" de la Sibiu.

250 de lucrări ştiinţifice, dezbătute


Specialişti din zece ţări vor dezbate la Sibiu , din 2 şi până pe 5 iunie, mai bine de 250 de lucrări ştiinţifice şi studii de caz. Temele de discuţie sunt extrem de variate, pornind de la e-learnig, e-research şi până la managementul academic, siguranţa şi sănătatea la locul de muncă sau managementul traficului şi al sistemelor de transport. Alături de decani şi profesori universitari din România, la evenimentul de la Sibiu mai participă specialişti din Belgia, Canada, Germania, Polonia, Portugalia, Serbia, Slovenia, Slovacia şi Spania. 

Amintirile decanilor


Cea de-a cincea conferinţă de acest gen de la Sibiu are loc la 32 de ani de la prima manifestare ştiinţifică organizată de Facultatea de Mecanică, după cum se numea pe atunci actuala Facultate de Inginerie. Conferinţele de specialitate au continuat an de an, devenind o tradiţie pentru instituţia academică de la Sibiu , tradiţie care a influenţat mediul universitar din întreaga ţară . "Îmi amintesc de comunicările ştiinţifice de la Sibiu, de sesiunea din 1984, de exemplu, eveniment care mi-a marcat şi evoluţia ulterioară", spune prof. univ. dr. ing. Călin Fetecău, decanul Facultăţii de Inginerie din Galaţi . 

"Am fost plăcut surprins de colaborarea cu oamenii de aici, dar şi de infrastructura acestei facultăţi. M-a dat peste cap ceea ce am descoperit la Sibiu . Cu alte cuvinte, sunt gelos pe ceea ce am văzut aici", a spus şi prof. univ. dr. ing. George Darie, decanul Facultăţii de Energetica din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti.


Toţi reprezentanţii facultăţilor de inginerie din România au fost primiţi de decanul Ingineriei din Sibiu , prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, care le-a înmânat câte o medalie aniversară. "Îmi amintesc şi eu de acel an 1984, când împreună cu domnul profesor Paul Dan Brîndaşu am organizat acea conferinţă. Atunci, eu eram student, dumnealui fiindu-mi profesor", a legat amintirile colective decanul Facultăţii de Inginerie, Ioan Bondrea.

De altfel, deschiderea lucrărilor conferinţei "Manufacturing Science and Education" a fost un prilej de amintire a celor 35 de ani din istoria Facultăţii de Inginerie "Hemann Oberth", cu atât mai mult cu cât la Sibiu participă şi profesori universitari din Bucureşti, Cluj şi Timişoara, centre universitare care au contribuit direct la înfiinţarea facultăţii sibiene în 1976.

 

http://www.gandul.info/news/ani-ecaterina-andronescu-florian-popa-nicolae-robu-si-stefan-dragulescu-in-incompatibilitate-8310186

ANI: Ecaterina Andronescu, Florian Popa, Nicolae Robu şi Ştefan Drăgulescu, în incompatibilitate

ANI susţine, vineri, că sunt în incompatibilitate rectorul UPB Ecaterina Andronescu, rectorul UMF Carol Davila Florian Popa, rectorul Universităţii Politehnica din Timişoara, Nicolae Robu şi rectorul UMF Victor Babeş, Ştefan Drăgulescu, întrucât pe lângă aceste funcţii ei sunt şi parlamentari.

Agenţia Naţională de Integritate a demarat, în aprilie 2001, verificările cu privire la nerespectarea de către cei patru a dispoziţiilor legale privind regimul juridic al incompatibilităţilor, potrivit unui comunicat transmis, vineri.


Potrivit agenţiei, cei patru rectori au fost informaţi cu privire la declanşarea procedurii de evaluare. Astfel, Ecaterina Andronescu a fost informată în 19 mai 2011, iar avocatul său s-a prezentat la sediul ANI în 27 mai, Florian Popa şi Nicolae Robu au fost înştiinţaţi tot în 19 mai 2011, cei doi prezentându-se personal la sediul agenţiei, iar Ştefan Drăgulescu a aflat despre verificări în 18 mai, iar în 27 mai a venit la sediul ANI.


În ceea ce o priveşte pe Ecaterina Andronescu, inspectorii de integritate au constatat că din 2004 este rector la UPB, din 19 decembrie 2008 senator, iar în prezent exercită funcţia de vicepreşedinte al Partidului Social Democrat.


În urma evaluărilor,s -a constatat că Florian Popa este din 2004 este rector la UMF carol Davila din Bucureşti, iar 19 decembrie 2008 este deputat.


În ceea ce-l priveşte pe Nicolae Robu, ANI spune că din 2008 este rector al Universităţii Politehnica din Timişoara iar din 19 decembrie 2008 este şi senator, în prezent fiind preşedinte al PNL Timiş.


Referitor la Ştefan Iosif Drăgulescu, ANI spune că din 2008, acesta este rector la UMF Victor Babeş din Timişoara , iar din 19 decembrie 2008 este deputat.


Astfel, ANI susţine că au fost identificate elemente în sensul încălcării regimului juridic al incompatibilităţilor, deoarece, conform art. 215, alin. (3) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011: "persoanele care ocupă o ... demnitate publică nu pot exercita funcţia de rector pe perioadaîndeplinirii mandatului", iar, potrivit art. 215, alin. (4) din acelaşi act normativ "funcţia de rector este incompatibilă cu deţinerea de funcţii de conducere în cadrul unui partid politic pe perioada exercitării mandatului".


Potrivit ANI, Ecaterina Andronescu, Florian Popa, Nicolae Robu şi Ştfan Drăgulescu sunt "în incompatibilitate din 10 februarie 2011, deoarece exercită simultan funcţia de rector şi pe cea de deputat/senator".


Persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor legii menţionate, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate, interdicţia de 3 ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv, a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unei stări de incompatibilitate.

http://www.gandul.info/news/ministrul-funeriu-explica-de-ce-ii-sufla-secretarul-de-stat-oana-badea-raspunsurile-in-conferintele-de-presa-8308769

Ministrul Funeriu explică de ce îi suflă secretarul de stat Oana Badea răspunsurile în conferinţele de presă

În timpul unei conferinţe de presă ţinute la Braşov, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, le-a spus ziariştilor ce norocos e că are o "femeie puternică" nu în spate, ci alături de el. Întrebat de gândulde ce este nevoie ca secretarul de stat Oana Badea să îi sufle mereu răspunsurile la întrebările puse de ziarişti, Funeriu a replicat: "E un proverb care spune că un bărbat puternic are întotdeauna în spate o femeie puternică. Vă daţi seama ce şansă am că am o femeie puternică nu în spatele meu, ci lângă mine!".

Ultima dată când a primit răspunsurile de la Oana Badea a fost acum câteva zile, iar Funeriu a ţinut să precizeze acum că "realitatea situaţiei la acea conferinţă de presă este cu totul alta decât cea care pare": "În acel moment nu era o conferinţă de presă, era o videoconferinţă cu inspectorii şi se întrerupsese contactul audio cu unul dintre inspectorate. Iar doamna Badea primise pe telefon întrebarea pe care mi-a transmis-o pe o cale absolut firească, mi-a transmis întrebarea de pe telefon, odată cu elementul care trebuia răspuns atunci. Deci, din punctul meu de vedere, nu-mi displace, dimpotrivă, îmi face foarte mare plăcere şi vreau să ştiţi că este un eveniment care, dacă provoacă râsete, este, din punctul meu de vedere, absolut O.K."

http://www.puterea.ro/news21106/Rectorii-%E2%80%98%E2%80%99Nu-putem-majora-taxele-pentru-ca-oamenii-sunt-saraci%E2%80%99%E2%80%99-Universitatile-au-%E2%80%98%E2%80%99inghetat%E2%80%99%E2%80%99-sau-au-scazut-taxele-de-scolarizare-din-cauza-crizei.htm

Rectorii: ‘’Nu putem majora taxele, pentru că oamenii sunt săraci’’. Universităţile au ‘’îngheţat’’ sau au scăzut taxele de şcolarizare, din cauza crizei

 

Universităţile au “îngheţat” sau chiar au diminuat valorile taxelor de şcolarizare pentru 2011–2012. Motivul invocat de conducerile instituţiilor de învăţământ superior este lipsa de bani a oamenilor. Criza economică a diminuat semnificativ numărul candidaţilor de la concursurile de admitere în facultăţi. Universitatea “Babeş–Bolyai” din Cluj a pierdut, în 2010, faţă de anul 2008, aproximativ 3.000 de candidaţi la concursul de admitere. Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării este singura din cadrul Universităţii Bucureşti care a beneficiat de o reducere a taxei de şcolarizare de la 3.100, la 2.500 de lei. Unele universităţi au ales să majoreze taxele de şcolarizare proporţional cu rata inflaţiei. 

Cele mai multe universităţi au diminuat sau cel puţin au încercat să menţină la nivelul de anul trecut taxele de şcolarizare pentru 2011–2012, din cauza crizei economice. Intituţiile de învăţământ superior au pierdut numeroşi candidaţi la examenul de admitere, de la începutul perioadei de recesiune. Chiar cele mai mari universităţi din ţară au fost afectate. La Universitatea “Babeş–Bolyai” din Cluj, spre exemplu, numărul candidaţilor la fiecare examen de admitere a scăzut, în medie, cu aproximativ 3.000, din 2008, până anul trecut. “Nu s-a stabilit încă nivelul taxelor de şcolarizare. Mâine (n.r. astăzi) se stabilesc. Noi o să încercăm să păstrăm acelaşi nivel, mai ales în contextul economic actual. Efectele crizei economice, cum s-au resimţit la nivelul tuturor instituţiilor de învăţământ superior, s-au resimţit şi la noi. O majorare a taxelor nu ar fi rentabilă, în actualul context. Totuşi, Universitatea este obligată să ofere cele mai bune condiţii. Faţă de 2008, la concursul de admitere din 2010, am avut cu 3.000 de candidaţi mai puţin”, ne-a declarat rectorul Universităţii “Babeş–Bolyai”, Andrei Marga. Universitatea clujeană va avea alocate, ca şi anul trecut, 4.820 de locuri de la buget.

Şi conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) “Victor Babeş” din Timişoara a decis să menţină taxele de şcolarizare la acelaşi nivel, “din cauza sărăciei”. “Noi am hotărât să păstrăm actualul nivel al taxelor pentru că oamenii sunt săraci. Studenţii nu mai au bani pentru taxe”, ne-a explicat rectorul UMF Timişoara, Ştefan Drăgulescu.

Şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) “Carol Davila” Bucureşti taxele au fost menţinute la nivelul anului trecut.

La Universitatea Tehnică de Construcţii din Bucureşti taxele de şcolarizare ar putea chiar să fie diminuate. “Nu s-a luat încă o decizie finală în privinţa taxelor de şcolarizare, dar noi am discutat să le menţinem la acelaşi nivel, de 4.200 de lei. Este posibil însă să fie şi diminuate. Dacă vor fi diminuate, taxele vor fi de 3.900 de lei”, ne-a declarat secretarul-şef al Universităţii de Construcţii Bucureşti, Laurenţiu Rece.    

Facultatea de Jurnalism are cea mai mică taxă

Taxele de şcolarizare la Universitatea din Bucureşti (UB) au fost menţinute la nivelul de anul trecut, excepţie făcând doar Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării (FJSC), care a beneficiat de o reducere considerabilă. “În anul universitar 2011-2012, pentru ciclul de licenţă, taxa de şcolarizare este de 3100 de lei pentru toate facultăţiile Universităţii din Bucureşti, cu excepţia Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, la care taxa de şcolarizare este de 2500 lei. Anul trecut, taxa de şcolarizare a fost de 3100 lei pentru toate facultăţile UB”, ne-au menţionat reprezentanţii Universităţii din Bucureşti. Decanul Facultăţii de Jurnalism, Mihai Coman, susţine că decizia este una firească, nefiind normal ca unele facultăţi să le întreţină pe altele. “Eu am propus ca taxa de şcolarizare pentru Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării să fie diminuată. Este o decizie firească, deoarece nu este normal ca unele facultăţi să le întreţină pe altele. Există facultăţi care au doar studenţi la buget. La noi, numărul candidaţilor la concursul de admitere a fost constant în ultimii 10 ani, 10 pe loc. Pentru anul universitar 2011–2012 sunt 120 de locuri la buget şi 60 la cu taxă. Taxa de înscriere la admitere este de 120 de lei”, ne-a declarat decanul FJSC, Mihai Coman.

Taxa la facultate, dictată de inflaţie   

Există instituţii de învăţământ superior, precum Universitatea “Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, care vor majora taxele de şcolarizare în funcţie de rata inflaţiei. “Noi am decis ca nivelul taxelor să rămână cel din anul trecut, adică 1.800–2.000 de lei pe an, dar să crească procentual cu inflaţia. Taxele în octombrie vor fi aceleaşi ca anul trecut. Ulterior se va plăti diferenţa, în funcţie de coeficientul de inflaţie ce va fi anunţat”, ne-a declarat rectorul Universităţii din Târgu-Jiu, Adrian Gorun.

Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Petru Funeriu, a dat dovadă de multă“mărinimie”, suplimentând cu 200 numărul pe ţară al locurilor în universităţile de stat, finanţate de la buget.   

http://www.puterea.ro/news21062/incepe-dansul-la-Ministerul-de-Interne-Norma-de-hrana-pentru-politisti-va-fi-redusa-cu-aproximativ-550-lei.htm

Începe ''dansul'' la Ministerul de Interne. Norma de hrană pentru poliţişti va fi redusă cu aproximativ 550 lei

 

Sindicaliştii din Poliţie ameninţă cu proteste, după ce au fost anunţaţi, printr-un document întocmit de Direcţia Financiară din cadrul MAI şi semnat de ministrul Traian Igaş, că le este redusă norma de hrană cu aproximativ 550 de lei, măsura fiind motivată de lipsa fondurilor. Liderul Pro Lex, Vasile Lincu, a declarat că s-a interesat la Ministerul Administraţiei şi Internelor în legătură cu această măsură şi i s-a comunicat că decizia a fost luată pentru că nu sunt fonduri pentru plata integrală a acestor venituri.

 

Lincu a făcut referire la Legea 69/2010, care prevede că MAI are obligaţia, pentru a se încadra în buget, să ajusteze sporurile facultative şi care nu sunt în cuantum fix, respectiv salariul de merit şi de excelenţă. Liderul sindical a susţinut că se vor da în continuare aceste salarii de merit şi de excelenţă. El a precizat că un salariu de excelenţă înseamnă 50% din venitul salarial şi este acordat pentru 5% din personal, 90% dintre cei care-l încasează fiind şefi. Vasile Lincu a mai spus că salariul de merit reprezintă 20% din salariu şi este plătit pentru 30% din efectiv.

Potrivit lui Lincu, acest salariu de excelenţă înseamnă un salariu primit de un poliţist în execuţie. El a precizat că în nota ministerului se arată că diferenţa oprită din norma de hrană va fi dată la sfârşitul lunii iunie sau luna viitoare, dar a subliniat că acest lucru este posibil să nu se întâmple pentru că nu sunt fonduri.

 

Un poliţist va câştiga maximum 1.200 de lei

 

Toţi angajaţii Ministerului Administraţiei şi Internelor vor fi afectaţi de reducerea normei de hrană de la 720 la 130 de lei, venitul lunar al unui angajat urmând să ajungă la maximum 1.200 de lei. Liderul Sindicatului Pro Lex, Vasile Lincu, spune că reducerea normei de hrană, măsură dispusă printr-un document emis de Direcţia Financiară din cadrul MAI şi semnat de ministrul Traian Igaş, va afecta peste 100.000 de persoane, adică pe toţi angajaţii ministerului. Potrivit acestui document, norma de hrană va fi redusă de la 720 la 130 de lei în luna iunie, fără a se specifica ce urmează să se întâmple din luna următoare. După această diminuare a veniturilor, un poliţist va câştiga între 800 şi 1.200 de lei lunar. "Dincolo de efectele neacordării normei de hrană cuvenite pentru luna iunie, apreciem că măsura are rolul de a testa gradul de suportabilitate al poliţistului român ameninţat cu destituirea", a spus Lincu.

La rândul său, secretarul general al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Toader Paraschiv, a susţinut că norma de hrană era o măsură compensatorie acordată poliţiştilor de mai mult timp. Potrivit lui Paraschiv, reducerea normei de hrană duce la o diminuare a veniturilor cu aproximativ 30%.

 

Pentru implementarea măsurilor, Corpul de Control derulează unele anchete

 

Premierul Emil Boc a solicitat Corpului de Control să efectueze o anchetă la Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), legată inclusiv de modul de calcul al salariilor pentru unii angajaţi. Acest control a fost demarat începând cu 19 mai.

Ministrul de resort, Traian Igaş, a declarat la începutul săptămânii că restructurarea MAI trebuie făcută neapărat, întrucât există riscul să nu mai poată fi plătite în integralitate salariile celor angajaţi în structurile MAI. Acesta a mai precizat că restructurările ar fi trebuit făcute de mulţi ani şi că lipsa reorganizării a condus la situaţia în care România are o sută de poliţişti la 100.000 de locuitori, peste media europeană.

Întrebat dacă mai sunt suficienţi bani pentru plata angajaţilor din structurile MAI de la 1 iulie, ministrul a evitat să dea un răspuns exact, susţinând că nu doreşte să discute despre cifre şi că în momentul când va anunţa numărul celor care vor fi disponibilizaţi va oferi toate detaliile legate de acest aspect. Traian Igaş declara, luni, la Guvern, că angajaţii MAI vor primi în luna decembrie salarii reduse cu 30% dacă programul de disponibilizare a poliţiştilor nu va fi derulat. Camera Deputaţilor nu a adoptat  proiectul de lege privind disponibilizările din MAI, fiind înregistrate 150 de voturi "pentru", 132 "împotrivă" şi opt abţineri. Pentru adoptare ar fi fost necesare 167 de voturi favorabile.

http://www.puterea.ro/news21105/BACALAUREAT-2011-Proba-de-evaluare-a-competentelor-digitale-incepe-in-10-iunie-in-loc-de-13-iunie-si-dureaza-5-zile.htm

BACALAUREAT 2011: Proba de evaluare a competenţelor digitale începe în 10 iunie, în loc de 13 iunie, şi durează 5 zile

Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a hotărât ca prima zi a probei D de evaluare a competenţelor digitale să fie vineri, 10 iunie, în loc de 13 iunie, întrucât zilele de 12 şi 13 iunie sunt libere cu ocazia Sărbătorii de Rusalii, potrivit Codului Muncii, informează MECTS.

Potrivit prevederilor art. 134 din Legea privind Codul Muncii nr. 53/2003 republicată, prima şi a doua zi de Rusalii, în acest an 12 şi 13 iunie, sunt zile de sărbători legale în care nu se lucrează. În perioada premergătoare examenului de bacalaureat 2011, direcţiile de specialitate ale Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului au purtat un dialog constant cu comisiile judeţene de bacalaureat, arată un comunicat de joi al MECTS.

Direcţiile responsabile cu organizarea şi desfăşurarea examenului au propus conducerii Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, în urma discuţiilor, ca prima zi a probei D de evaluare a competenţelor digitale să se desfăşoare în data de vineri, 10 iunie 2011.

Potrivit MECTS, în luarea deciziei s-a ţinut cont şi de dificultatea probelor pe care absolvenţii de clasa a XII-a le vor susţine în data de 20 iunie - proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (înţelegerea textului audiat şi probă scrisă).

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a solicitat inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti să ia toate măsurile necesare pentru comunicarea acestei decizii în unităţile de învăţământ şi pentru informarea corectă a tuturor candidaţilor. Perioada alocată desfăşurării probei D se menţine la cinci zile.

Potrivit MECTS, perioada de desfăşurare a probelor examenului de bacalaureat 2011 nu a fost modificată (6 iunie - 1 iulie 2011), iar principiile pe care se bazează textul legislativ permit Ministerului Educaţiei orice adaptare la situaţii şi nevoi concrete.

Potrivit calendarului iniţial de organizare şi desfăşurare a bacalaureatului, în 6-8 iunie are loc proba A - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română ; în 8-10 iunie proba B - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă; 13-17 iunie  proba D - Evaluarea competenţelor digitale; 20-23 iunie proba C - Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. Din 27 iunie sunt organizate probele scrise. Rezultatele finale vor fi afişate în 8 iulie. 

http://www.romanialibera.ro/actualitate/justitie/rectorul-universitatii-politehnice-timisoara-ani-nu-face-decat-sa-confirme-ca-este-un-organism-de-presiune-politica-227246.html

Rectorul Universităţii Politehnice Timişoara: ANI nu face decât să confirme că este un organism de presiune politică

Senatorul PNL de Timiş, care este şi rectorul Universităţii Politehnice din Timişoara , declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), a spus că agenţia este un "organism de presiune politică" şi "nu are nici o legătură cu ideea de integritate", relatează Mediafax

"ANI nu face decât să confirme că este un organism de presiune politică şi că nu are nicio legătură cu ideea de integritate şi legalitate. Eu am depus un punct de vedere scris la ANI în care am arătat că există, în mod evident, un suport legal de compatibilitate între funcţia de rector şi cea de senator, dar până la urmă instanţele de judecată vor stabili cine are dreptate", a declarat, astăzi,  Nicolae Robu.

El a acuzat ANI de "hărţuire", deoarece, în timpul anchetei, i s-a cerut să prezinte documente legate de toate funcţiile deţinute de-a lungul timpului în Universitatea Politehnica din Timişoara, nu doar din 2008, de când ocupă funcţia de senator.

"ANI se ocupă şi de hărţuirea celor intraţi în colimator pentru că mie, spre exemplu, pentru clarificarea situaţiei de compatibilitate sau incompatibilitate între cele două funcţii pe care le deţin în legislatura 2008-2012, ANI mi-a cerut documente privind toate funcţiile pe care le-am deţinut în universitate (Politehnica -n.r.) de-a lungul timpului: fişe fiscale, declaraţii de avere, ş.a.m.d.", a spus rectorul UPT.

Nicolae Robu este rector din 2008, iar, din 19 decembrie 2008, este şi senator. În prezent, este preşedinte al PNL Timiş.

ANI susţine că sunt în incompatibilitate rectorul UPB Ecaterina Andronescu, rectorul UMF Carol Davila Florian Popa, rectorul Universităţii Politehnica din Timişoara, Nicolae Robu şi rectorul UMF Victor Babeş, Ştefan Drăgulescu, întrucât pe lângă aceste funcţii ei sunt şi parlamentari.

02 iunie 2011

Comunicat de presa FSLI 02.06.2011

01 iunie 2011CORESPONDENTA SPECIALA DIN PARLAMENTUL EUROPEAN DE LA BRUSSELS

 

 

SINDICALISTII ROMANI IAU ATITUDINE FATA DE POLITICA DE AUSTERITATE!

 

 

 

Pe 31 Mai 2011 s-a desfasurat in Parlamentul European de la Brussels Conferinta Europeana ‘Stop Austeritatii, Datoriei Publice si Distrugerii Sociale in Europa!’ cu participarea a peste 150 de reprezentanti ai unor Confederatii si Federatii Sindicale, ONG-uri si Miscari Sociale din 21 state membre  ale Uniunii Europene.

Printre liderii sindicali de marca s-au numarat Felipe van Keirsbilck Secretar General CNE-CSC-ACV Belgia, Antonio Morandi Dept. International CGIL Italia,  Kotsifatkis Themis Dept. International OLME Grecia, cit si reprezentanti ai FSU Franta, Solidaires Franta, s.a.

Au rostit alocutiuni Europarlamentari din Germania, Franta, Spania,Italia si Olanda.

Din Romania au participat  Adrian Voica si Petre Damo,  imputerniciti special de Confederatia CSDR.

 

 

Participantii la Conferinta Europeana impotriva Austeritatii, reprezentind un larg spectru de Sindicate si ONG-uri sociale din multe dintre statele membre, si-au exprimat in mod critic ingrijorarea fata de degradarea conditiilor de viata si munca in Uniunea Europeana si fata de adoptarea asa-numitului ‘Euro Pact Plus’ si fata de cele 6 pachete ale conceptului de ‘Guvernarea Economica’.

 

Societatea Civila Europeana respinge prevederile ‘Euro Pact Plus’ si pe cele ale ‘Guvernarii Economice’ propuse de Comisia Europeana, pe motiv ca aceastea reprezinta un atac impotriva Modelului Social European, a conceptului de Dialog Social si, mai ales, asupra Demnitatii Umane si a chintesentei Valorilor fundamentale ale societatii noastre. Prevederile acestor proiecte legislative, care urmeaza a fi supuse votului Sesiunii Plenare a Parlamentului European in luna Iunie, sint in flagranta contradictie cu angajamentul facut de institutiile Europene in Strategia ‘Europa 2020’ de a scoate din saracie si excludere sociala cel putin 20 milioane de oameni.

 

‘Guvernarea Economica’ se sprijina in esenta pe doi piloni: primul este asa-numitul ‘Pact de Stabilitate’ ranforsat cu posibilitatea aplicarii unor sanctiuni automate impotriva Statelor membre care nu isi indeplinesc cota impusa de Comisia Europeana in ceea ce priveste nivelul deficitului bugetar si al datoriei publice; al doliea consta in infiintarea unui mecanism de monitorizare macroeconomic al Statelor Membre cu scopul declarat de a preveni emergenta unei noi Crize.

Consecinta va fi ca Suveranitatea Nationala si prevederile Constitutionale ale Statelor Membre vor fi dramatic incalcate de ‘Guvernarea Economica’ impusa de la ‘centru’.

 

Critica participantilor la Conferinta s-a centrat pe scaderea dramatica a salariilor (in special in sectorul Serviciilor Publice), pierderea locurilor de munca, subminarea drepturilor sociale, cresterea virstei de pensionare si subminarea sistemului pensiilor de stat, implementarea unor sistemele de impozitare care sporesc inegalitatea si, nu in ultimul rind, proasta guvernare care ameninta Democratia.

 

S-a subliniat faptul ca atit timp cit rata dobinzilor depaseste rata cresterii economice, datoriile contractate de unele State, printre care  Romania si Grecia, nu vor putea fi platite. De exemplu, daca Grecia nu isi va putea achita datoria contractata de la FMI si de la Comisia Europeana, fiecarui cetatean al Uniunii Europene i-ar reveni o datorie de 2270 Euro! S-a afirmat ca plata datoriei este folosita drept pretext de catre Guverne pentru aplicarea Planurilor  de Austeritate care, in fapt, reprezinta ultima faza a finalizarii asa-numitelor ‘Reforme’ neoliberale prin desfintarea Contractelor Colective de Munca,  subminarea Miscarii Sindicale, restringerea drepturilor angajatilor si aducerea acestora in stare de precaritate si insecuritate sociala.

  

In interventia sa, Petre Damo a explicat ca elementele anti-sociale si anti-sindicale ale ‘Guvernarii Economice’ s-au implementat deja in Romania, paradoxal, cu mult timp inaintea adoptarii lor de catre Parlamentul European, prin trei legi adoptate nedemocratic si anti-Constitutional de catre actualul Guvern din Romania prin asumarea raspunderii, adica prin eludarea Parlamentului – singura institutie legitima din punct de vedere democratic: este vorba despre modificarea Codului Muncii in luna Februarie, despre asa-zisul ‘Cod al Dialogului Social’ intrat in vigoare la inceputul lunii Mai, si de seria de Ordonante anuale care blocheaza Sentintele Definitive si Irevocabile ale Tribunalelor si Curtilor de Apel date in favoarea Sindicatelor aminind plata drepturilor banesti virtual pe termen nedefinit. Scopul adoptarii acestor legi este de a submina si distruge Sindicatele si de a fragmenta societatea romaneasca. Guvernarea prin asumarea raspunderii si prin emiterea de ordonante este un semn al deraierii de pe linia Democratiei si Drepturilor Umane Fundamentale. Alternativa propusa este aceea a unui rapuns reunit European-National respectiv Sindical-Social-Politic de factura procesului Conferintei Sociale Reunite Europene.

 

Adrian Voica a punctat faptul ca masurile de austeritate luate de Guvern au afectat grav populatia si au esuat in a redresa economia: diminuarile salariale din Sectorul Public cu 25%, incercarea de reducere a pensiilor cu 15%, taierile de alocatii si burse cu 10% combinate cu cresterea TVA-ului de la 19% la 24% au condus la saracirea populatiei si pierderea increderii in institutiile fundametale ale Statului. Desi costurile Crizei au fost si sunt  suportate de catre  cetateni, banii nu au fost directionati in scopul redresarii economiei ci in buzunarele clientelei politice  care nu a inteles sa puna capat coruptiei, afacerilor cu Statul si evaziunii fiscale.

 

Conferinta a adoptat o Declaratie Finala care cheama toti actorii sindicali, sociali si politici Europeni responsabili la un raspuns hotarit si solidar vis-à-vis de Planurile de Austeritate. In Declaratie se cere ca nota de plata a costurilor Crizei sa fie platita de catre cei care au cauzat-o, diminuarile salariale sa fie stopate, datoria publica nelegitima a Statelor Membre sa fie anulata, speculatiile in domeniul fodurilor pensiilor de Stat sa inceteze, tranzactiile financiare sa fie taxate, iar Institutiile Financiar-Bancare sa fie aduse sub control Democratic printr-o legislatie Europeana stricta.