25 martie 2011

ADRESA FSLI- parteneriat Organizatia Salvati Copiii, Campania Globala pentru Educatie

Invitatie scoli GCE 2011.pdf

formular inscriere scoli.doc

23 martie 2011

In virtutea Dreptului la Libera Exprimare si a Dreptului la Informatie Publica:
 
Conform informatiilor publicate in Presa si surselor DNA, numitul Vasilca Vasile, sot al Directoarei Vasilca de la Liceul Teoretic 'Petru Maior' Ocna Mures, este cercetat in mai multe dosare pentru Frauda Europeana (deturnare de fonduri) si actiuni ilegale (demolarea ilegala a Cladirii Bailor Ocna Mures, emblema de patrimoniu a orasului).
Individul este - se putea altfel? - un imbogatit al epocii post-Decembriste si membru de frunte al PDL.
Pentru conformitate anexam articolele de ziar respective. Cautind pe motorul de cautare Google puteti afla chiar mai multe.
 
Directoarea Vasilca a fost deferita Parchetului de SIZ Aiud in baza formularii unei Plingeri Penale Prealabile pentru infractiunea de 'Abuz in Serviciu contra Intereselor Persoanelor', prevazuta si pedepsita de Art. 246 Cod Penal, pentru diminuarea salariilor tuturor angajatilor din scoala in scopul recuperarii penale a impozitului pe Tichetele Cadou acordate legal in anul 2008. Cercetarea Penala este in curs de desfasurare.
 
Directoarea Vasilca a mai fost chemata in judecata de SIZ Aiud pe speta Legii 118/2010 pentru diminuarea nelegala, unilaterala si abuziva a Indemnizatiilor de Concediu cu 25%. Procesul se afla pe rol la termenul al doilea la Tribunalul Alba Iulia.
 
... 'Cine se aseamna, se aduna'  - proverb Romanesc.
 
 
Petre Damo
Presedinte SIZ Aiud,
 

http://www.romanialibera.ro/actualitate/transilvania/cladirea-din-ocna-mures-demolata-ilegal-147207.html

 

 

Cladirea din Ocna Mures demolata ilegal

Cladirea din Ocna Mures demolata ilegal

Baile sarate au devenit o ruina

Baile sarate au devenit o ruina

 

- Imobilul vechi de un secol a fost daramata fara autorizatie.

In Ocna Mures, a reizbucnit scandalul legat de fostele bai sarate, care , altadata, reprezentau emblema localitatii. Proprietarul cladirii in care au functionat baile, omul de afaceri Vasile Vasilca, este acuzat de reprezentantii Primariei ca demoleaza ilegal cladirea veche de aproape 100 de ani. La sedinta ordinara de Consiliu Local din luna ianuarie, Vasile Vasilca a solicitat Consiliului
Local

sa accepte demolarea cladirii, ajunsa la un nivel prea avansat de degradare.
El a afirmat ca pretul reconditionarii ar fi imens si inutil, atata timp cat rata de recuperare a investitiei nu depaseste nici 3%.
Autoritatile locale nu au acceptat, insa, aceasta varianta. "La inceputul lunii februarie, un localnic din Ocna Mures ne-a sesizat cu privire la faptul ca la Baile Sarate a inceput, fara a avea autorizatie de la Primarie, demolarea unor anexe. Deplasandu-ne la fata locului, am constatat ceea ce s-a si reclamat.


Astfel, in data de 5 februarie, domnului Vasilca i s-a intocmit un proces verbal de contraventie in valoare de 100 milioane semnat de primarul orasului, Dragut Augustin. Totodata, s-a dispus si sistarea actiunilor de demolare, insa in urma cu doua – trei zile am fost sesizati ca se continua aceste demolari, respectiv au disparut usile si geamurile de la cladire. Lumea este indignata intrucat la momentul vanzarii Bailor Sarate proprietarul si-a luat angajamentul prin contract scris ca va continua modernizarea lor si repunerea in circuitul turistic – balnear", a declarat viceprimarul Marin Aron. La fata locului nu exista decat ruinele a ceea ce a fost odata emblema uneia dintre cele mai importante statiuni balneare din Romania.

Reactie
"Am cumparat in iulie 2002 complexul Baile Sarate pe Legea Privatizarii, cu o clauza de investitii de 900.000 de euro, clauza realizata de mine la sfarsitul anului 2008. In legatura cu acuzatiile de demolare care mi se aduc, trebuie sa va spun ca eu am depus plangere la Politie tocmai pentru a fi identificate persoanele care intra si fura din acest complex, iar acest aspect contrazice ipoteza demolarii de catre mine a unor anexe", a spus Vasile Vasilca.

 

http://www.romanialibera.ro/actualitate/transilvania/frauda-europeana-la-ocna-mures-121456.html

 

Frauda europeana la Ocna Mures

Frauda europeana la Ocna Mures

 

- Actionarul majoritar al Bailor Ocna Mures a fost trimis in judecata de procurorii DNA

- El este acuzat ca ar fi comis o frauda de 68.000 de euro din fonduri europene

- Vasile Vasilca ar fi schimbat destinatia unei parti a banilor obtinuti printr-un proiect PHARE
modernizarea hotelului europa din Ocna Mures a fost facuta prin fraudarea unui proiect finantat cu fonduri europene.
Potrivit procurorilor DNA, actionarul majoritar al societatii comerciale Baile Sarate Ocna Mures, omul de afaceri Vasile Vasilca, a fost trimis in judecata pentru o frauda de 68.000 de euro. Banii au fost obtinuti in cadrul unui proiect PHARE referitor la serviciile turistice in orasul Ocna Mures. Procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Alba al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au dispus trimiterea in judecata a lui Vasile Vasilca, pentru "folosire sau prezentare de documente sau declaratii inexacte sau incomplete care au ca rezultat obtinerea de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea sau in numele lor, cu consecinte deosebit de grave, infractiunea de schimbare fara respectarea prevederilor legale a destinatiei fondurilor obtinute si infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata".
Potrivit Biroului de presa al DNA, Vasile Vasilca, a obtinut finantarea PHARE pentru proiectul intitulat "Hotel Europa, cresterea calitatii serviciilor turistice in vederea valorificarii potentialului turistic remarcabil in Regiunea Centru, zona industrial extractiva a Muntilor Apuseni". Procurorii DNA mai sustin ca, atat in momentul obtinerii avansului, cat si in cel al platilor intermediare si finale, inculpatul ar fi prezentat documente false, inexacte si incomplete. Vasilva a reusit, pe baza acestora, sa obtina pe nedrept a suma de 84.961 euro.


Omul de afaceri ar fi schimbat destinatia unei parti din aceasta suma, in sensul ca a utilizat 10.530 de euro in alte scopuri decat cele prevazute in proiect si ar fi prezentat in mod fals suma de 59.401 de euro drept contributie proprie la realizarea proiectului. Vasile Vasilca este in prezent proprietarul fostelor bai sarate din Ocna Mures pe care le-a cumparat de la Consiliul
local

. Omul de afaceri a initiat un proiect de finantare si in legatura cu revitalizarea bailor. A obtinut pe hartie peste un milion de euro, dar, pana la urma, nu a mai primit banii. Motivul ar fi fost faptul ca existau inca de la vremea respectiva suspiciuni in legatura cu proiectul privind hotelul Europa.

 


http://www.adevarul.ro/actualitate/Rectorul_din_Alexandria-falsuri_cu_repetitie_0_448755735.html

Rectorul din Alexandria, falsuri cu repetiţie

Instanţa a decis, ieri, să-l lase în libertate pe rectorul universităţilor „Alexandru Ghica“ şi Europa Ecor, Mina Dobronăuţeanu. Dobronăuţeanu a continuat să falsifice diplome şi foi matricole, deşi era implicat într-o anchetă ce a zguduit, în 2009, lumea universitară. Mina-Silviu Dobronăuţeanu este acuzat că a coordonat falsificare a 15.000 de atestate profesionale, diplome de Bacalaureat şi  licenţe universitare. Universităţile „Alexandru Ghica" şi Europa Ecor din Alexandria se află în procedeul de lichidare încă din anul 2001. Preţul unui document de absolvire era între 200 şi 500 de euro, în funcţie de nivelul studiilor pentru care cumpărătorii voiau recunoaşterea profesională. 

Chiar dacă Dobronăuţeanu ştia că  procurorii au început ancheta în acest dosar încă din anul 2009, a continuat escrocheriile. Faptele au fost confirmate de înregistrările făcute de SRI şi de percheziţia procurorilor, făcută la 17 martie 2011, la sediul fundaţiilor pe  care Dobronăuţeanu le conducea. În urmă cu doi ani, falsurile de care era acuzat Dobronăuţeanu au zguduit puternic lumea universitară, anchetatorii încercând să afle cine sunt beneficiarii diplomelor false.

Falsificau orice documente

Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul Ministerului de Interne a sesizat, în iunie 2010, că Petru Sulim este coordonatorul unei reţele de falsificatori. Acesta, alături de fiul său Alin - Vlăduţ şi de concubina sa Corina Badea, contrafăcea diverse documente şi acte oficiale: diplome de licenţă, diplome de Bacalaureat, foi matricole, chitanţe notariale, cărţi de identitate etc. Membrii grupării lui Sulim au lucrat o perioadă ca intermediari. Ei se ocupau de găsirea clienţilor pentru Dobronăuţeanu, însă, după începerea anchetelor penale, şi-au deschis propria afacere şi şi-au creat o reţea de intermediari. Sulim şi Dobronăuţeanu au continuat colaborarea, conform interceptărilor telefonice realizate în dosar. 

Astfel, la 9 decembrie 2010, cei doi au discutat despre modul în care trebuie făcute două certificate de calificare profesională. Primul certificat trebuia antedatat din anii 1999-2000 şi atesta că respectiva persoană ar fi absolvit un curs de specializare IMI - Institutul de Management şi Informatică. Al doilea document trebuia emis având datat anul 2003, cu menţiunea „recepţioner hotel, ghid turistic şi mangement în agroturism".

Cursuri-fantomă

Tot la 9 decembrie 2010, după aproape doi ani de la începerea anchetei pentru escrocheria cu diplome false, Mina Dobronăuţeanu şi unul dintre intermediari, Tudor Nicoară, au fost interceptaţi când puneau la cale inventarea unui curs în domeniul managementului în industria restaurantelor şi hotelurilor. Profesorul îl învăţa pe Nicoară, care primea 100 de euro pentru o diplomă vândută, să îl întrebe pe potenţialul client cum să apară denumirea cursului de calificare. Toţi beneficiarii diplomelor nu veneau la cursuri, iar acest lucru rezultă tot din discuţiile telefonice. La 6 decembrie 2010, Dobronăuţeanu s-a plâns unui amic că are cinci examene cu fierari-betonişti şi vine un supraveghetor nou de la Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor şi nu e nimeni la examen.

A pus în pericol piaţa muncii

Mina Dobronăuţeanu a venit, ieri, la Tribunalul Bucureşti şi a cerut să fie cercetat în libertate invocând o serie de boli cronice. El a susţinut că regretă faptele, deşi anchetatorii au adus probe certe că, prin săvârşirea acestor infracţiuni, Dobronăuţeanu şi presupuşii săi complici au pus în pericol piaţa muncii. 

"Regret fapta, dar sufăr de opt boli cronice şi nu pot suporta regimul penitenciar. Voi veni ori de câte ori voi fi citat. Cer să fiu cercetat în libertate."
Mina Dobronăuţeanu

rector

Comision consistent pentru racolatori


Una dintre persoanele anchetate în dosar, Corina Badea, angajată într-o instituţie de stat, este cercetată că a racolat clienţi pentru Dobronăuţeanu dintre cunoştinţele şi colegii ei de la muncă. Comisionul ei era de 150 - 300 de lei sau 100 de euro. Procurorii susţin că Badea a obţinut o diplomă de licenţă falsă care atestă terminarea studiilor la Universitatea Hyperion - Facultatea de Drept şi Administraţie Publică, emisă în 2010, dar şi o adeverinţă de anul trecut care atestă terminarea acestei facultăţi, acte în baza cărora a obţinut o mărire de salariu la locul de muncă de 20% lunar, începând cu luna august. Şi în cazul unei alte persoane cercetate, Tudor Nicoară, care avea un comision mai mare, cel puţin 100 de euro, anchetatorii au descoperit la domiciliul său o diplomă falsificată, pusă pe perete la loc de cinste. 

El a declarat că nu a folosit diploma, ci doar o păstra pentru a se lăuda cu studiile sale. Petru Sulim, unul dintre cei arestaţi în această cauză, a încercat să se disculpe prin faptul că beneficiarii diplomelor falsificate voiau să plece la muncă în străinătate. Într-o convorbire telefonică de la 27 ianuarie 2011, acestuia i s-a solicitat eliberarea unui certificat de calificare profesională şi a  fost întrebat dacă „pentru sudură electrică şi autogen putem să facem calificare". Răspunsul lui a fost prompt: „Vedem cum facem... îl facem, îl aranjăm... îl aranjăm într-un fel sau altul". 

„Doar p..i şi mineri n-am făcut încă"

Într-o discuţie telefonică de la 2 martie 2011, Dobronăuţeanu se laudă unei doamne despre ce diplome a falsificat. „P..i şi mineri n-am făcut, dar facem şi mineri dacă e nevoie, ce să facem? Ulterior profesorul dă o natură comercială meseriei de miner: „Şi pentru un om să pierd credibilitatea, ne mai scriu ăştia în ziare... Ne riscăm, dacă e unul singur care vrea un miner, hai să îi dăm altceva, operator pe vagonet, să nu fie chiar miner... Poate vrea chiar mecanic... Îi dăm reparator de vagonet care poate fi şi la suprafaţă şi numai ştiu unde".

Discuţiile telefonice scot la iveală că Dobronăuţeanu era darnic cu diplomele: la 28 ianuarie 2011 a preluat datele unei persoane care dorea un certificat de calificare faianţar - zugrav - lucrător finisaje. Într-o altă discuţie, de la 14 ianuarie 2011, o persoană i-a comandat patru certificate de management în turism „repede", iar la 13 ianuarie 2011 i-a propus unui domn necunoscut o licenţă de studii pentru o cunoştinţă la Facultatea de Inginerie şi Managementul Sistemelor Tehnologice. 

http://www.adevarul.ro/actualitate/social/Europa-in_vizita_in_scolile_de_la_tara_0_448755719.html

Europa, în vizită în şcolile de la ţară

La fel ca pe vremuri, elevii din şcolile judeţului Dâmboviţa au făcut repetiţii pentru întâlnirea cu personalităţile venite să le vorbească despre funcţionarea Europei unite. Demarată în urmă cu mai multe săptămâni, campania de informare aduce jurnalişti, politicieni şi artişti faţă în faţă cu elevii, cărora le împărtăşesc propriile experienţe legate de UE. Sala de sport a Şcolii Generale nr. 2 „Ion Alexandru Brătescu Voineşti" din Târgovişte este neîncăpătoare, la sfârşitul orelor de dimineaţă, pentru cei peste 100 de elevi de clasa a III-a şi a IV-a. Hărmălaia obişnuită adunărilor şcolăreşti lipseşte însă, pentru că cei mici sunt supravegheaţi atent de mai multe învăţătoare îngrijorate că elevii orăşelului ar putea lăsa o impresie proastă „invitaţilor de la Bucureşti", în principal tenorul Vlad Miriţă, solist al Operei Române, el însuşi absolvent al acestei şcoli.

Vizibil emoţionat, directorul Nicolae Nicolăescu face pe maestrul de ceremonii şi dă semnul de start. Şi pentru ca atmosfera „ca pe vremuri" să fie completă, evenimentul a început cu intonarea imnului Uniunii Europene de către elevi, în timp ce portarul şcolii, care ratase debutul ceremoniei, a intrat în fugă în sala de festivităţi, pentru a arbora mândru steagul Uniunii Europene. Unii copii nu-şi mai amintesc chiar tot cântecul, dar cei care stau în spate nu au probleme. Învăţătoarea lor le-a dat versurile, în română, pe foi xeroxate.

Dacă nu chiar totul iese ca la repetiţii, măcar discuţiile se încing apoi. „Ştim că sunt 12 steluţe pe steag", spune Andreea, care are 9 ani. Ea îşi mai aminteşte că la orele de educaţie civică a învăţat despre drepturile copilului. „Există o Cartă europeană, fiecare copil are dreptul la învăţătură, la  o familie, poate să facă parte din mai multe grupuri, grupul de familie, de la şcoală, de la joacă." Apare întrebarea: ce este democraţia? „Încă nu ştim", spune fetiţa. În faţă, pe scenă, o altă elevă, de clasa a IV-a, răspunde la întrebarea: ce înseamnă separarea puterilor în stat? „Înseamnă că un om nu poate decide singur asupra întregii ţări". „Drepturile copilului mi-au atras atenţia la educaţie civică. Am auzit că, în ţări nedezvoltate, copiii sunt puşi să muncească, drepturile lor sunt încălcate", spune Naomi. 

Voluntariat acasă   

Aşa cum repetaseră, copiii vor să-şi demonstreze cunoştinţele despre ţările Uniunii Europene. Mulţi au şi călătorit, majoritatea în Franţa, „la Paris şi la Nisa", ori „în Marea Britanie şi Bulgaria ", „în Grecia". Câţiva elevi fac prezentări ale statelor pe care le ştiu mai bine.„Regatul Belgiei îl are ca rege pe Albert al ­II-lea. Aici se fabrică o ciocolată foarte bună. Capitala se află la Bruxelles şi poate fi considerată şi capitala Uniunii Europene", spune un băiat. 

Tenorul Vlad Miriţă îi întreabă în schimb dacă ştiu ce e voluntariatul. „Facem voluntariat şi atunci când ajutăm o bătrână să treacă strada. Seamănă cu ajutorul dat cuiva din familia noastră, nu? Fiindcă nu aşteptăm nimic în schimb. Acesta este voluntariatul în faza de început, voluntariatul adevărat este cel în care ajuţi pe cineva fără să-l cunoşti". Tânărul tenor i-a sfătuit pe elevi să ajute copiii în dificultate şi i-a pus să dea exemple de situaţii. Un băiat de clasa a IV-a este disponibil să-şi ajute colegul dacă n-ar înţelege o problemă la  matematică: „eu i-aş explica-o." „Mătuşa mea lucrează în Bucureşti, educatoare la o grădiniţă unde are un copil care nu vorbeşte şi are prieteni imaginari. L-aş ajuta", spune o altă fetiţă.


Becali şi Elena Băsescu , cei mai cunoscuţi


După-amiază, dezbaterea se mută la Grupul Şcolar „Udrea Băleanu" dintr-o comună unde majoritatea locuitorilor trăiesc din cultivarea legumelor.  Adolescenţii au fost încântaţi să afle că pot vizita instituţiile europene gratuit, dacă organizează o astfel de excursie cu profesorii. Nu ştiau când este Ziua Europei (9 mai), dar ştiau că imnul Uniunii este pe muzica lui Beethoven (Simfonia a IX-a).  Ce nume de eurodeputaţi cunosc tinerii? Nu prea multe: George Becali, Vadim Tudor şi Elena Băsescu. În schimb, pentru liceenii din Băleni, numele comisarului european pentru agricultură, românul Dacian Cioloş, rămâne un mister. 


„Europa, casa noastră" - în 500 de şcoli


Campania „Europa, casa noastră" este derulată de Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti ca program-pilot, pentru orele de educaţie civică, în peste 500 de şcoli din toată România. Pe lângă personalităţile invitate să explice diverse aspecte ale blocului comunitar, profesorii pot să abordeze tot felul de teme legate de Uniunea Europeană în timpul orelor, de la aspectele cele mai conceptuale, precum construirea unei uniuni între ţări cu istorii şi culturi extrem de diferite, până la cele mai practice, precum intrarea gratuită pentru elevi şi studenţi la cele mai multe muzee din marile capitale europene, ori programele de schimb de elevi şi de studenţi între statele comunitare.

http://www.adevarul.ro/locale/slatina/Slatina-_Maria_Andreea_Chiriac-eleva_premiata-pianista_talentata_0_449355212.html

Slatina: Maria Andreea Chiriac, elevă premiată, pianistă talentată

Are 10 pe linie la toate materiile şi câştigă de trei ani concursuri de matematică şi limba română, reuşind să găsească însă timp şi pentru cealaltă mare pasiune a sa, muzica.

Maria Andreea Chiriac este una dintre cele mai bune eleve ale Şcolii cu clasele I-VIII Eugen Ionescu din Slatina. Nu o spune ea, ci profesorii săi, mândri şi ei de performanţele Mariei. De mică şi-a dedicat cea mai mare parte a timpului său studiului, iar acum obţine numai rezultate de top la concursurile la care merge, fie că sunt la matematică, limba română sau limbi străine, materiile sale preferate. „Din primii ani de şcoală mi-a plăcut să învăţ, dar în clasa a III mi-am dat seama cât de mult îmi place matematica, pentru că atunci am început să obţin rezultate bune la concursuri. Datorită doamnei profesoare Mariana Năsui dar şi a efortului depus de mine, matematica a devenit una dintre materiile mele de suflet“, povesteşte Maria. Anul trecut a început să se facă remarcată şi la concursurile de limba şi literatura română. „Îmi place limba română, în special gramatica pentru că eu am o minte matematică şi cred că se leagă între ele. În clasa a V-a mi-am descoperit pasiunea pentru această disciplină datorită profesoarei mele Ionela Ciobanu. Dânsa m-a făcut să iubesc această materie. Îmi place şi literatura, să citesc, să scriu. Sunt o fire creativă şi cred că mă ajută“, explică eleva. 

Pasionată de pian şi călătorii

La numai 13 ani, Maria se poate mândri cu un bogat palmares, având numeroase medalii şi diplome obţinute la concursurile judeţene, interjudeţene sau naţionale. Cel mai recent premiu, este un loc I obţinut la finele săptămânii trecute la un concurs de limba română. „În clasa a V-a am obţinut premiul III la Concursul naţional de limba română «Poveştile Cangurului», tot anul trecut am luat premiul II la Concursul «+- Poezie» şi am reuşit să mă calific la faza naţională. La Concursul «Evaluare în educaţie» am obţinut premiul I şi la matematică şi la limba română“, spune Maria. Eleva are numai nota 10 la toate materiile, fiind premiată şi de Primăria Slatina pentru rezultatele sale deosebite la învăţătură. 
Deşi pare că studiul îi ocupă tot timpul, Maria se dedică şi pasiunilor sale, printre care se numără şi pianul. A studiat acest instrument până în clasa a IV-a, dar a renunţat la această pasiune din cauza şcolii. Anul acesta şi-a făcut loc în orar şi pentru câteva ore de pian. „Când sunt obosită cânt la pian, mă relaxează foarte mult acest lucru, în vacanţe călătoresc, iar în vacanţa de vară merg foarte des la înot“, mărturiseşte Maria. Eleva se pregăteşte pentru o carieră de succes în medicină, dorindu-şi să devină doctor pentru a-i ajuta pe semeni. Profil
NĂSCUTĂ. 12 martie 1998, Bucureşti

STUDII. Elevă în clasa a VI-a la Şcoala Generală Eugen Ionescu din Slatina

FAMILIE. Singură la părinţi

Ce-i place

•• „Mă relaxez cântând la pian sau citind. Îmi place să merg vara la înot şi să călătoresc. Apreciez oamenii în care pot avea încredere şi cei care pot fi buni prieteni“.

Ce nu-i place

•• „Nu suport persoanele care ascund adevărul. În general tot ceea ce fac, fac cu plăcere, nu am activităţi care nu-mi plac. Detest să mă plictisesc, de aceea încerc să-mi ocup timpul liber“.

•• Cum reuşeşti să ai rezultate bune la toate disciplinele?

M.A.C.: Îmi place să învăţ şi cred că datorită acestui lucru dar şi a muncii depuse am aceste rezultate. Limba română îmi place foarte mult, în special gramatica şi îmi plac şi calculele pentru că am o minte matematică. Îmi plac foarte mult şi limbile străine. Dedic studiului aproximativ 5-6 ore în fiecare zi. 

•• Ce vrei să te faci când vei fi mare?

M.A.C.: Îmi doresc să mă fac medic, în primul rând pentru că părinţii mei sunt medici şi ştiu de la ei cât de frumoasă este această meserie, şi în al doilea rând pentru că îmi place să ajut oamenii. Ştiu că o să am mult de muncă până când o să-mi ating ţelul, dar cred că tot efortul va fi răsplătit pe deplin.

 

http://www.azi.ro/index.php?data=23.03.2011&rubrica=Prima_pagina&citeste=4

Marius Petcu e dezamăgit: greva generală se amână sine die

 

Sindicaliştii s-au predat

 

Sindicaliştii iau în calcul să renunţe la greva generală, în condiţiile în care, în urma cu câteva zile, spuneau că, în cazul în care moţiunea de cenzură la adresa cabinetului Boc nu va trece, ar putea continua protestele, inclusiv prin întreruperea lucrului.

„După o serie de consultări cu ceilalţi lideri de sindicat, dar şi cu membrii confederaţiilor, vom stabili dacă mai are vreun rost declanşarea grevei generale în condiţiile în care Codul Muncii a fost aprobat, votat şi ulterior va fi promulgat de şeful statului, Traian Băsescu. Mi-e greu să cred că, fără implicare generală din partea oamenilor, vom mai putea face ceva. Nu ştiu dacă aş mai lua parte la o grevă generală în asemenea condiţii“, a declarat preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu.

Liderul CNSLR Frăţia a mai spus că, până când se va lua o decizie clară în acest sens, sindicaliştii vor continua procesul de strângere de semnături, pentru a stabili utilitatea unei posibile greve generale, având în vedere situaţia dată.

„Strângerea de semnături nu are nicio relevanţă din punct de vedere al numărului acestora, ci mai degrabă din punct de vedere al gradului de implicare. Sunt, pur şi simplu, dezamăgit de ceea ce se petrece la ora actuală“, a conchis Petcu.

La mitingul de protest faţă de prevederile noului cod al muncii, principalele confederaţii sindicale au scos în stradă circa 7.000 de oameni, potrivit estimărilor autorităţilor. Liderii de sindicat anunţaseră anterior că mizează pe 50.000 de participanţi.

Bogdan Hossu propune comitet de criză

Preşedintele „Cartel Alfa“, Bogdan Hossu, a trimis tuturor parlamentarilor, premierului şi preşedintelui ţării o propunere de constituire a unui comitet de criză care să reunească toate forţele politice, partenerii sociali şi mediul academic pentru a găsi cele mai bune soluţii de ieşire din criză.

http://www.azi.ro/index.php?data=23.03.2011&rubrica=Actualitate&citeste=3

„România: răspunsuri la criză“

 

Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii al Academiei Române (ICCV) a lansat, ieri, noul Raport social al ICCV – România: răspunsuri la criză.

Într-un comunicat de presă, ICCV precizează că raportul a fost elaborat de o echipă de cercetători ICCV cu o experienţă extinsă în domeniul analizei globale a societăţii româneşti, a calităţii vieţii şi politicilor sociale. Echipa a fost coordonată de profesorul Cătălin Zamfir, membru corespondent al Academiei Române. „Criza prin care trece România în prezent a stârnit discuţii asupra naturii ei, asupra căilor de depăşire a dificultăţilor şi de relansare a societăţii româneşti. Am considerat că în această discuţie este de datoria noastră să ne facem cunoscut punctul de vedere. Raportul nu oferă soluţii miraculoase, ci documentează faptul că suntem blocaţi în incapacitatea de a găsi soluţia şi de a o implementa“, se arată în comunicat. „În România, s-a lansat o ideologie unică în Europa, cu o viziune proprie, atât ca amploare, cât mai ales cu enunţuri extrem de tăioase. Sunt respinse principiile pe care se fundamentează statul social de mai mult de un secol. România este singura ţară care a preluat public, la 30 de ani diferenţă, tema ideologiei thatcheriste împinsă spre extremul său“, mai menţionează autorii raportului. Concluzia cercetătorilor este că „economia singură nu oferă cheia ieşirii din criză. Problema se află în altă parte. Raportul argumentează că variabila strategică se află în sfera politicului; doar măsuri politice corecte pot scoate ţara din criză. Dar sistemul politic este el însuşi blocat de conflicte de o amploare necunoscută în ultimele două decenii“. „Singura şansă de a ieşi din criză prin dezvoltare este să construim o strategie consensuală“, conchid autorii studiului.

 

 

http://www.cotidianul.ro/140551-Solutia-sindicala-pactul-politic-si-social

 

Hossu propune parlamentarilor şi preşedintelui constituirea unui comitet de criză

 

Soluţia sindicală: pactul politic şi social

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a trimis tuturor parlamentarilor, premierului şi preşedintelui ţării o propunere de constituire a unui comitet de criză care să reunească toate forţele politice, partenerii sociali şi mediul academic pentru a găsi cele mai bune soluţii de ieşire din criză.

Liderul sindical a remis, marţi, acest mesaj "în speranţa" unei relansări a acţiunii de constituire a unui "comitet de criză" (sau orice altă denumire s-ar putea acorda în contextul actual), care să poată reuni toate forţele politice, partenerii sociali şi mediul academic, astfel încât împreună să se găsească cele mai bune soluţii de ieşire din criză, sustenabile şi susţinute de toţi actorii, se arată într-un comunicat de marţi al confederaţiei.

Propunerea a fost transmisă tuturor parlamentarilor, conducerilor celor două Camere ale Parlamentului, liderilor partidelor parlamentare, prim-ministrului şi preşedintelui ţării, potrivit sursei citate.

Hossu face referire, odată cu această propunere, la raportul elaborat de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii intitulat "România: răspunsuri la criză".

"Sperăm ca prin asimilarea acestui document să găsim capacitatea de a încerca construirea unui «comitet de criză» care să găsească soluţiile complexe, utile şi urgente la gravele probleme sociale şi nu numai, cu care se confruntă societatea românească în ansamblul ei. Cu speranţa că se poate construi ceva durabil şi sănătos în România", a arătat Hossu în mesaj.

Cele cinci confederaţii sindicale au organizat, miercuri, în Capitală, un miting cu aproximativ 10.000 de persoane, în ziua votării în Parlament a moţiunii de cenzură depusă de opoziţie împotriva Guvernului Boc care şi-a asumat proiectul de modificare a Codului Muncii.

Sindicaliştii se angajaseră la sfârşitul lunii februarie că vor strânge, până în 15 martie, semnături pentru greva generală, ameninţând cu declanşarea acestui protest în ziua în care preşedintele primeşte pentru promulgare proiectele Codului Muncii şi Codului de dialogului social.

Sindicaliştii precizează acum că sunt în plin proces de strângere a acestor semnături.

http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/piratii-diplomelor-hotul-neprins-absolvent-cinstit-145372.html

 

Pirații diplomelor: hoțul neprins, absolvent cinstit

 

Sancțiunile din noua lege a educației, dar și folosirea la scară mai largă a softurilor anticopiat au făcut viață grea zecilor de site-uri care comercializează lucrări de diplomă. Însă industria plagiatului nu moare. Doar se repliază.

«Pot realiza o lucrare originală, de 50 de pagini plus cuprins, bibliografie și anexe la prețul de 500 de lei. Aveți garanția calității și originalității textului, deci implicit nota va fi bună. Tariful este un pic mai mare decât ce întâlniți pe net, pentru că eu nu copiez, scriu de la zero, mă documentez în bibliotecă și la institute de specialitate, fac treabă serioasă, ca pe vremuri», spune zâmbind Diana S., proprietarul unuia dintre zecile de site-uri care comercializează lucrări de diplomă pentru licență și de disertație pentru masterat sau, culmea, chiar și pentru doctorat. În vederea realizării acestui articol am contactat o bună parte din administratorii site-urilor cu acest tip de activitate, iar tarifele cerute pentru aceeași lucrare (de 50 de pagini, pe o temă banală din sfera filologiei) au variat între 50 și 1.500 de lei.

Iată unul dintre răspunsurile cele mai relevante pentru nivelul la care se lucrează în această „industrie“: „Noi avem un sistem care vă oferă siguranță maximă. Imediat ce am terminat un capitol, vi-l trimitem complet în format PDF securizat pentru a-l vizualiza, astfel aveți garanția că v-am realizat materialul și vedeți calitatea acestuia. Apoi ne achitați suma aferentă capitolului respectiv, iar noi vă trimitem varianta Word pentru a merge la profesorul îndrumător și a ne semnala eventualele modificări, iar acestea nu costă nimic suplimentar. Totodată, majoritatea facultăților au implementat un program prin care verifică originalitatea lucrărilor, motiv pentru care, pentru a vă asigura de calitatea lucrărilor, am achiziționat și acest program și fiecare capitol pe care vi-l trimitem va fi însoțit de rezultatele căutării acestui program. Suma este de 1.500 de lei“.

Ulterior, am apelat-o telefonic pe doamna care transmisese răspunsul de mai sus, de data aceasta în calitate de jurnaliști, și, sub promisiunea menținerii anonimatului, a detaliat câteva dintre dedesubturile acestui business. „Până acum, nu am avut niciodată probleme cu poliția. Asta și pentru că am încercat să fac totul legal și, prin termenii și condițiile site-ului, am degrevat toată responsabilitatea către cumpărător“.

Iar cumpărătorii nu sunt puțini: „În ultima vreme am fost contactată de cel puțin un doritor în fiecare zi. Unul dintre motive e că foarte mulți studenți au fost păcăliți de alte site-uri. Mi-au spus unii că au plătit patru milioane pentru o lucrare, iar după ce au trimis banii nu au primit nimic la schimb. Dar ei nu se gândesc că nu e posibil să fie serios un site care-ți promite o lucrare originală pe bani atât de puțini?“.

Așa cum afirmă majoritatea proprietarilor de de site-uri, și în acest caz ni se spune răspicat că „noi nu încurajăm plagiatul, ci doar oferim niște modele, iar felul în care le utilizează fiecare e treaba lui.“ Nu trebuie să fii detectiv ca să-ți dai seama că dacă n-ar fi vorba decât de niște modele, studenții s-ar putea ghida și doar după varianta securizată. În realitate, e vorba de vânzarea unor lucrări gata făcute. Surpriză, doamna citată mai sus are de gând să acceseze și fonduri europene pentru acest proiect. „Sunt singură, lucrez doar cu colaboratori, iar venitul obținut, sincer vă spun, nu e prea mare. Cu un proiect de consultanță educațională din fonduri comunitare, m-aș putea dezvolta mult mai rapid.“ Și să facă față astfel mai bine concurenței.

Până de curând, cel mai activ jucător de pe piața lucrărilor „de-a gata” era Dragoș Clinciu, care administra, prin PFA-ul său, cel puțin șapte site-uri dedicate acestei activități. Și nu numai. În dreptul numelui său figurează o universitate online, Dargo College&University, din Brașov, descrisă pe diverse site-uri internaționale ca „o instituție acreditată, autorizată să organizeze programe pentru nivelurile licență, masterat și doctorat.“ Tariful perceput era, potrivit informațiilor de pe diverse forumuri din străinătate, de 499 de dolari anual.

Instituția nu figurează în baza de date a Ministerului Educației. Tot Dragoș Clinciu lansa, în martie 2010, Asociația Română a Consultanților în Educație, prin care, spune proprietarul unui alt site care comercializează lucrări, „voia să facă monopol: ca să fii membru, percepea o cotizație, iar celor care se opuneau le spunea că îi va scoate din schemă.“ De la finalul lunii februarie, activitatea PFA-ului lui Dragoș Clinciu a fost suspendată la cererea proprietarului, iar niciunul din site-urile de vânzare de lucrări de diplomă nu mai funcționează.

Pe bandă rulantă

Toate site-urile oferă lucrări gata făcute, achiziționate de la absolvenți, contra unor prețuri modice, de maximum 120 de lei. Majoritatea pun la dispoziția doritorilor diverse oferte de tipul „Doi în unu - la două lucrări comandate primești o reducere de 25% sau o altă lucrare gratuit“ „Dăruiești și câștigi – la două lucrări trimise pe care nu le avem în baza de date primești una gratuit.“ Plata se face de cele mai multe ori prin transfer bancar, dar au apărut și soluții mult mai rapide: de pildă, studentie.ro oferă posibilitatea achitării prin SMS (în valoare de 10 euro + TVA).

„Pentru cei pretențioși, cât și pentru cei care nu găsesc în baza noastră titlul lucrării, putem elabora proiectul pentru lucrarea de licență la comandă“, aflăm de pe lucrari-diploma.ro. Cât durează realizarea unei astfel de teze? De pe site-ul lucrari-licenta.ro, aflăm că „7-10 zile pentru studii de caz, 14-28 de zile pentru lucrări de licență, master, disertații și proiecte și 50-100 de zile pentru lucrările de doctorat“. Toate site-urile au și secțiune de cariere, în care fac apel la specialiști din domenii cât mai diverse. În general, colaboratorii sunt plătiți cu opt lei pe pagină.

Reacția universitarilor

„Noi am avut temeri mari în legătură cu acest fenomen văzând câtă publicitate se face - pe internet, prin cămine, ba chiar și pe gardurile din centru sunt lipite afișe care oferă lucrări de diplomă. Ne-am adresat Pachetului și Poliției și am vorbit și cu profesorii de drept de la noi, dar mai toți ne-au spus același lucru: nu avem ce face decât în momentul în care prindem un student cu o lucrare pe care nu a  scris-o el“, spune prorectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș“ din Arad, prof. dr. Iovan Marțian, afirmând totuși că „până acum nu au existat astfel de situații în cadrul universității noastre“.

De altfel, răspunsurile diverșilor reprezentanți ai instituțiilor de învăță­mânt superior, fie ele de stat, fie private, indică, debusolant, că fenomenul furtului de lucrări există, dar „nu la noi, la alții.“ Ce măsuri au fost luate în ultimii ani împotriva plagiatului în rândul studenților? Unele extreme, cum este cazul „Vasile Goldiș“, care le impune studenților ca, în momentul prezentării, să aibă, „alături de lucrarea în format printat, așa-numitul portofoliu: conspecte, scheme și un exemplar al lucrării, toate scrise de mână.“ Altele, cum este cazul celor mai multe universități, între care și cele din București și Iași, se bazează pe softuri de detectare a plagiatului. Softuri care, în mod evident, nu pot detecta însă decât lucrările cumpărate de-a gata sau care conțin fragmente din aceste lucrări. Nu și pe cele abia terminate, din păcate nu de titulari, ci de cei angajați de aceștia.

Lucrările științifice scoase la vânzare online nu sunt o invenție românească. Pe internet se găsesc sute de site-uri în engleză, franceză, germană ori 
spaniolă menite să-i salveze pe studenții prea leneși. Prețurile nu diferă mai deloc de cele practicate 
de comercianții autohtoni

FLAGRANT Un profesor universitar din Galați a fost filmat de o chipă de televiziune, în 2009, în timp ce primea bani pentru o lucrare de licență.
CURAJ Cristian Preda, fost decan al Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA, scria în urmă cu doi ani pe blogul său că s-a întâlnit cu una din culmile plagiatului: unul dintre studenții de la master a predat o lucrare formată din fragmente ale unui studiu redactat chiar de titularul cursului.

METODĂ George Hari Popescu, profesor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, povestește pe blogul propriu cum a descoperit două plagiate în 2009: „Prima lucrare era copiată integral de pe un site, cu text şi ilustraţii. A doua avea fragmente copiate din mai multe surse şi nu conţinea contribuţii originale. Am descoperit fărădelegile pentru că am procedat aşa cum fac de fiecare dată: am căutat pe Google fragmente care nu par formulate de intelectul studenţilor respectivi sau fragmente care ar necesita lecturi de background şi cercetare.“

FILIERĂ Unul dintre cele mai celebre cazuri de trafic cu lucrări de licență a avut loc la Iași. Potrivit mai multor articole din presa locală, mai mulți absolvenți ai Universității „Alexandru Ioan Cuza“ și-ar fi descoperit lucrările de diplomă scoase la vânzare pe site-urile www.licenta2007.ro și www.licenta2008.ro. Autorii tezelor respective suspectau de furt perso­nalul centrelor de multiplicare unde le-au imprimat, având în vedere că angajații copiau documentele în computerele proprii înainte de a le printa.

INVERS Tot în Iași, o profesoară de la Facultatea de Științe ale Comunicării a fost acuzată de un fost student că a publicat o carte în care a copiat pasaje din lucrarea lui de diplomă.

În ograda universităților

Universitățile ar putea crea un „modus operandi“ de depistare a plagia­tului, înființând organisme speciale, crede Cosmin Vasile, partener în cadrul casei de avocatură ZRP. „Un prim pas ar fi selectarea operelor originale pe o anumită temă și organizarea de comisii care să verifice reproducerea sau nu a unor idei“, spune acesta. Expertul consideră că e dificil să ne imaginăm o procedură perfectă de înlăturare a plagiatului. Descurajarea studenților ce apelează la astfel de metode ar duce la diminuarea activității în sine.
Cosmin Vasile, partener, Zamfirescu Racoți Predoiu

De ce nu se sperie nimeni
Vechea lege a educației nu conținea nicio referire la traficul cu lucrări. În noua lege din 2011 se interzice „comercializarea de lucrări științifice în vederea facilitării falsificării de către cumpărător a calității de autor“ al unei astfel de opere. Fapta e contravenție, trebuie depistată de Poliție și se soldează cu amendă de la 5.000 la 50.000 de lei. Riscurile pentru studenții care apelează la astfel de tertipuri sunt, însă, mult mai mici.

 

http://www.puterea.ro/news17767/Sindicalistii-vor-comitet-de-criza.htm

 

Sindicaliştii vor comitet de criză

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, propune şefului statului, premierului, parlamentarilor şi liderilor partidelor constituirea unui comitet de criză care să poată reuni toate forţele politice, partenerii sociali şi mediul academic, pentru găsirea celor mai bune soluţii pentru ieşirea din criză.

Potrivit unui comunicat remis de Cartel Alfa, în sprijinul propunerii a fost ataşat un raport al Institutului pentru Cercetarea Calităţii Vieţii (ICCV), intitulat "România: răspunsuri la criză". "Sperăm ca, prin asimilarea acestui document, să găsim capacitatea de a încerca construirea unui comitet de criză care să găsească soluţiile complexe, utile şi urgente la gravele probleme sociale, şi nu numai, cu care se confruntă societatea românească în ansamblul ei", a precizat Hossu.

În raport se arată, printre altele, că economia românească a pierdut poziţii strategice. "S-au închis capacităţi de producţie care, restructurate, ar fi putut deveni surse sustenabile de creştere economică. Ca urmare, s-a înjumătăţit numărul de locuri salariale, principala sursă de venituri publice. (...) Numai în ultimii doi ani s-au mai pierdut aproape 900.000 de locuri de muncă", se menţionează în raportul ICCV. Acelaşi document avertizează cu privire la subfinanţarea severă a învăţământului şi a sistemului sanitar, "la o distanţă apreciabilă faţă de aproape tot restul statelor europene".

 

22 martie 2011

http://www.cronicaromana.ro/cursurile-raman-suspendate-in-zeci-de-scoli-din-suceava-si-botosani.html

Cursurile raman suspendate in zeci de scoli din Suceava si Botosani

Sute de profesori din Botosani si Suceava au protestat, ieri, in fata prefecturilor din cele doua judete, nemultumiti ca nu si-au primit salariile aferente lunii februarie, in timp ce in peste 50 de scoli este continuata greva generala declansata saptamana trecuta, informeaza Mediafax. Profesorii botosaneni au continuat si ieri protestele, organizand un miting in fata Palatului Administrativ, la care au participat peste 300 de cadre didactice care cer sa li se achite salariile aferente lunii februarie. In judetul Botosani, cadrele didactice din 22 de unitati scolare continua greva generala declansata in urma cu o saptamana. Liderii sindicali impreuna cu reprezentanti ai autoritatilor locale au discutat din nou in vederea identificarii unor solutii pentru plata salariilor. De asemenea, peste doua sute de cadre didactice din Suceava au protestat, tot ieri, in zona Palatului Administrativ, iar din cauza ca nu aveau aprobare pentru miting s-au plimbat in cerc, timp de peste o ora. Cadrele didactice sucevene din peste 30 de unitati de invatamant din municipiile Suceava si Vatra Dornei s-au aflat in cea de-a patra zi a grevei, nemultumite ca nu au primit integral salariile aferente lunii februarie. Vicepresedintele Sindicatului Judetean Invatamant “Spiru Haret” Suceava, Dumitru Irimia, a declarat ca greva a continuat, ieri, in peste 30 de unitati de invatamant din municipiile Suceava si Vatra Dornei, in timp ce in unitati din Gura Humorului 
s-au reluat cursurile. El a spus ca pana in prezent nu s-a primit niciun raspuns din partea autoritatilor cu privire la gasirea unei solutii pentru achitarea integrala a salariilor angajatilor din invatamantul preuniversitar sucevean, iar din acest motiv greva continua.
In paralel, secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Liviu Pop, atrage atentia ca deficitul de fonduri pentru plata salariilor cadrelor didactice ar putea creste in perioada imediat urmatoare pe fondul unor noi decizii ale instantelor de judecata privind majorarea cu 33% a salariilor din invatamant, conform Legii 330/2009. “Ceea ce s-a intamplat in Suceava si Botosani va fi, in maximum doua luni, un caz unic la nivel national, astfel incat toti colegii nostri vor fi salarizati corect, ca si cei din Suceava si Botosani, in baza unor sentinte ale instantei. Din datele noastre, vom avea aproape 150.000 de cadre didactice in situatia celor de la Suceava si Botosani. In momentul in care finalizam aceste procese, lucrurile se vor acutiza foarte mult la nivelul bugetului”, a afirmat Pop.

http://www.cronicaromana.ro/index.php?art=115472

Vrancea: Cinci scoli raman fara personalitate juridical

Cinci scoli din judetul Vrancea vor ramane fara personalitate juridica in urma implementarii noii Legi a Educatiei. Reprezentantii Inspectoratului Scolar (ISJ) au anuntat ca de la 1 septembrie isi vor pierde personalitatea juridica scolile din Vizantea Manastireasca, urmand ca Scoala de la Vizantea Razaseasca sa fie singura cu personalitate juridica, Scoala din Faraoanele, preluata de Scoala din Vartescoiu, si Scoala din Batinesti, preluata de Scoala Tifesti. De asemenea, Scoala din Anghelesti va trece in subordinea Scolii de la Ruginesti, in vreme ce Scoala de la Lespezi revine sub comanda Scolii din Homocea. “Inspectorii scolari lucreaza la reteaua scolara iar miercuri se definitiveaza. Prin acest lucru sunt puse in aplicare articolele 19 si 61 din lege. Articolul 19 face referire la elevii care provin din unitatile cu personalitate juridica si care au nevoie de minimum 300 de elevi ca sa-si pastreze personalitatea juridica”, a declarat Stan Rogoz, seful ISJ Vrancea.

http://www.cronicaromana.ro/index.php?art=115450

Si sindicalistii din BNS strang semnaturi pentru greva generala

Sindicatele din mai multe judete ale tarii au inceput sa stranga semnaturi pentru declansarea grevei generale in mai multe sectoare bugetare. Presedintele filialei Olt a Blocului National Sindical (BNS), Mugurel Naie, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca la nivel de judet sindicalistii au strans semnaturi in vederea declansarii unei greve generale motivata de lipsa Contractului Colectiv de Munca la nivel national. Pentru declansarea grevei generale este nevoie insa, potrivit afirmatiilor lui Naie, de actiuni comune ale tuturor confederatiilor sindicale din tara, deocamdata fiind facut doar primul pas, consultarea membrilor de sindicat si strangerea semnaturilor. Mugurel Naie a precizat ca sindicalistii din Olt s-au pronuntat pentru declansarea unei greve generale in proportie de peste 70 la suta. “Anul acesta nu mai avem un Contract Colectiv de Munca la nivel national si din aceasta cauza BNS studiaza legislatia privind declansarea grevei generale la nivel national. Acum se strang semnaturi si trebuie sa avem consultari si cu celelalte confederatii sindicale deoarece Contractul Colectiv de Munca este un drept fundamental si lipsa lui poate afecta toti salariatii. O decizie in privinta grevei generale va fi luata de BNS in functie si de celelalte confederatii sindicale”, a spus Mugurel Naie. Sindicalistul a tinut sa atraga atentia asupra modificarilor aduse Codului Muncii, care in opinia sa nu vor determina crearea mai multor locuri de munca ci numai transformarea unor contracte de munca pe o perioada nedeterminata in contracte temporare si vor avea efecte negative asupra angajatilor, in special asupra celor din firme mici si salariatilor care nu sunt membri de sindicat. Reamintim ca, dupa protestul de saptamana trecuta, din ziua votarii motiunii de cenzura, presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu, a subliniat ca solidaritatea este singurul lucru care le-a mai ramas salariatilor si ca, indiferent de rezultat, protestatarii se vor intoarce acasa si se vor pregati pentru greva generala.

http://www.puterea.ro/news17744/Un-studiu-al-Academiei-Romane-Guvernul-actual-erodat-si-blocat.htm

Un studiu al Academiei Române: ''Guvernul actual, erodat şi blocat''

 

Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV) din cadrul Academiei Române acuză Guvernul pentru criza economică şi socială cu care se confruntă România. Într-un raport social al anului 2011, dat ieri publicităţii, ICCV concluzionează că problemele sociale, accentuate în România prin cumularea lor în lunga perioadă a tranziţiei şi în ultimii ani de criză economică, sunt accentuate de politica programatic antisocială. „Mulţi se întreabă dacă dramatizarea crizei nu a fost folosită ca un instrument de justificare a unui program ambiţios de schimbare a sistemului instituţional al României”, se arată în studiul ICCV, considerând că adăugarea prin forţă a proiectului de reformă mai degrabă alimentează decât să amelioreze conflictul politic.

În opinia specialiştilor ICCV, pentru ieşirea din criză ar fi nevoie de una dintre măsurile pe care ei le întrevăd: „Menţinerea guvernului actual, erodat şi blocat, având ca rezultat posibil acutizarea conflictului politic şi explozii sociale; susţinerea unui nou guvern cu acelaşi program, care va avea acelaşi rezultat mai devreme sau mai târziu; guvernul actual, sau unul cu acelaşi profil politic, să-şi schimbe strategia de guvernare; realizarea unui larg consens al partidelor pentru susţinerea unui nou guvern de criză; un guvern tehnocrat; o nouă configuraţie a Parlamentului”.

Parlamentul actual, se mai spune în document, a devenit blocat şi nu mai poate furniza cadrul democratic al discutărilor soluţiilor şi adoptării lor. „Natura profundă a crizei actuale este deci nu economică, ci rezidă în incapacitatea configuraţiei politice actuale de a produce un proces de gândire colectivă, democratică prin natura sa, care să genereze soluţii credibile şi susţinute de un larg consens, implementate flexibil, deschise la adaptări şi revizuiri. Blocajul politic este adevărata problemă a crizei României. Dacă nu asumăm gravitatea crizei sistemului politic, nu există şanse de a depăşi criza cu care România se confruntă”, se spune în raportul specialiştilor. ICCV mai scrie că în România criza socială este accentuată de o criză morală a societăţii. “Demoralizarea economică vine din incertitudinea de a găsi un loc de muncă, riscul de a pierde locul de muncă şi a intra în şomaj sau de a pierde o parte substanţială a salariului sau a pensiei. Demoralizarea politică vine din sentimentul de a nu putea influenţa, într-un sistem democratic, deciziile care îţi afectează viaţa”, este de părere ICCV, adăugând că nici o guvernare din ultimii 20 de ani nu a fost privită atât de critic de atât de mulţi oameni.


21 martie 2011

http://www.adevarul.ro/locale/targu-jiu/Targu-Jiu-_Concurs_pe_teme_francofone_la_Colegiul_National_-Tudor_Vladimirescu_0_448155311.html

Târgu-Jiu: Concurs pe teme francofone la Colegiul Naţional «Tudor Vladimirescu»

În amfiteatrul Colegiului Naţional «Tudor Vladimirescu» din Târgu Jiu va avea loc astăzi un concurs şi un spectacol cu ocazia Zilei Internaţionale a Francofoniei.

Concursul va avea loc între elevii claselor IX-XI, pe teme legate de lumea francofonă, urmat de un spectacol cu melodii franţuzeşti celebre interpretate de elevii colegiului şi de două surprize oferite elevilor de profesorii lor de limba franceză: o tombolă gratuită cu obiecte franţuzeşti şi o degustare de dulciuri din Franţa. Manifestările din acest an se derulează sub sloganul „ Toi aussi, tu es une partie du monde francophone”.

 

http://www.adevarul.ro/locale/sibiu/Exercitiu-_Elevii_sibieni-evacuati_dupa_un_cutremur_in_Fagaras_0_448155290.html

Exerciţiu: Elevii sibieni, evacuaţi după un cutremur în Făgăraş

Reprezentanţii Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu vor desfăşura, în această săptămână, exerciţiu de alarmare-evacuare la unităţile de învăţământ preuniversitar. Potrivit scenariului pregătit de pompieri, în zona seismică Făgăraş s-a produs un cutremur, care a cauzat distrugeri materiale şi pagube în rândul populaţiei, în judeţul Sibiu şi în zonele limitrofe acestuia. Pe raza localităţilor Sibiu şi Mediaş, seismul a produs avarierea unităţilor de învăţământ şi declanşarea unor incendii.

„Se va urmări modul de transmitere a măsurilor ce trebuie luate în caz de cutremur, modul de gestionare a situaţiei de către cadrele didactice, personalul administrativ şi elevi şi verificarea funcţionării mijloacelor de înştiinţare-alarmare de pe teritoriul municipiului Sibiu“, precizează Diana Lazăr, purtător de cuvânt al ISU Sibiu.

Exerciţiul va avea loc mâine, la Mediaş, şi joi, la Sibiu şi urmăreşte perfecţionarea deprinderilor cadrelor didactice pentru luarea măsurilor de protecţie a elevilor şi conducerea activităţilor de evacuare, în cazul producerii unui cutremur, cunoaşterea modului de intervenţie în cazul producerii unei situaţii de urgenţă, de către personalul cu atribuţii şi antrenarea cadrelor didactice şi a elevilor pentru asigurarea protecţiei proprii, în cazul unui cutremur.

 

http://www.azi.ro/index.php?data=21.03.2011&rubrica=Prima_pagina&citeste=4

Şeful camarilei clujene a lui Boc redevine secretar de stat în Guvern

Baba, de pază la Legea Funeriu

 

Presa clujeană semnalează că Emil Boc a creat, special pentru Cătălin Baba – care este om de bază al camarilei pe care premierul a dus-o cu el de la Cluj-Napoca la Bucureşti –, un post de secretar de stat la Ministerul Educaţiei.

Postul de secretar de stat este transferat de la aparatul de lucru al premierului la Ministerul Educaţiei, iar Baba ar urma să coordoneze modul în care este aplicată Legea educaţiei.

Baba se va ocupa direct de aplicarea legii, dar mai ales de verificarea profesorilor care nu vor mai putea preda la catedră deoarece au depăşit limita de vârstă. În această situaţie se află, între alţii, şi rectorul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj, Andrei Marga, un aprig contestatar al lui Cătălin Baba.

Presa clujeană reaminteşte că, în aprilie 2010, Cătălin Baba, care pe atunci era tot secretar de stat şi tot la Ministerul Educaţiei, a fost acuzat de către conducerea UBB de fraudă şi de angajarea preferenţială a unor persoane în universitate.

Concurs dubios

Într-un comunicat dat publicităţii la vremea respectivă de Colegiul Senatului UBB, se face trimitere la studiile de Medicină veterinară ale lui Baba şi la preocupările acestuia în... Facultatea de Ştiinţe Politice, în care intrase printr-un concurs cel puţin dubios.

„Mulţi tineri (...), venind mai ales din medicina veterinară şi alte câteva specialităţi – pe fondul creat de iniţierea, de către Rectorat, împreună cu instituţii ale SUA, în 1994, a Facultăţii de Ştiinţe Politice – nu numai că nu lucrează şi nu au dat lucrări în disciplinele pe care le predau, dar au căutat şi caută, prin toate mijloacele, să înşele vigilenţa profesională a instituţiei, să corupă şi să falsifice indicatorii propriei activităţi, profitând de funcţiile în care Emil Boc i-a numit. Avem aici în vedere cazul lui Cătălin Baba“, se arată în comunicatul UBB, care enumeră câteva dintre faptele fostului şi viitorului secretar de stat din Ministerul Educaţiei: încercarea de numire a soţiei sale, Alina Cherecheş, ca asistent de drept constituţional, Rectoratul de atunci sesizând, însă, „că este vorba de o candidată cu pregătire slabă“ şi respingând cererea; încercarea de numire ca asistenţi a altor candidaţi mediocri, între care cumnatul său, Răzvan Cherecheş, ca şi P. Zai – „nepotul celui care avea să o admită la doctorat pe soţia sa şi care avea să îi dea calificative maxime în economie unei absolvente de drept“...; transferul său din catedră în catedră – profitând de funcţie – până când a ajuns la Catedra de Comunicare şi Relaţii Publice a facultăţii; folosirea cumnatului, Răzvan Cherecheş – absolvent de medicină şi angajat pe granturi de la guvern – pentru a-l suplini la cursurile de Ştiinţe Politice (!) Baba fiind nepregătit şi neavând experienţă în specialitate; invalidarea, în aprilie 2008, a unui decont pe care Baba l-a făcut pe un program angajat, anterior, „în familie“ din cauza managementului defectuos constatat de conducerea UBB şi restituirea avansului către Ministerul Educaţiei.

Trafic de influenţă

Fiind numit, în 2009, la Cabinetul lui Emil Boc, Cătălin Baba a condiţionat deblocarea posturilor la UBB de crearea, pentru sine, a unui post de profesor universitar; Rectoratul a refuzat, însă, solicitarea din cauza pregătirii mediocre a lui Baba.

În mai 2009, profitând de funcţia primită în Guvern, Cătălin Baba a cerut, în mod ilegal, să i se păstreze funcţia pe perioada în care vine la Cluj.

În repetate rânduri, Rectoratul i-a atras atenţia lui Cătălin Baba că producţia sa ştiintifică este submediocră. Indicatorii elocvenţi sunt cel puţin doi: mai întâi, Cătălin Baba nu are nicio lucrare personală (articol, recenzie, studiu etc.), toate lucrările „sale“ fiind semnate împreună cu cumnatul şi alţi autori; pe urmă, deşi trebuie să predea, conform normei didactice, discipline de ştiinte politice şi politici publice, puţinele lucrări ale lui Cătălin Baba sunt de politica sănătăţii umane, deşi el este medic veterinar.

Rectoratul UBB, sub presiune

Cătălin Baba a presat Rectoratul UBB să creeze specializarea „Politica sănătăţii“, pentru el şi cumnatul său. Rectoratul a refuzat, argumentând că UBB nu are facultăţi de medicină. „Urmarea a fost că, în proiectul Legii educaţiei naţionale, la articolul 122, s-a introdus prevederea potrivit căreia guvernul poate hotărî înfiinţarea/desfiinţarea de specializări şi de facultăţi în universităţi“, arată conducerea UBB, precizând că „toate cele de mai sus sunt documentate cu acte“ şi că mai „sunt şi alte fapte care pot fi puse, la nevoie, în lumină“.

 

http://www.cronicaromana.ro/sporurile-salariale-din-ministere-au-depasit-110-milioane-de-euro-in-2010.html

Sporurile salariale din ministere au depasit 110 milioane de euro, in 2010

Angajatii din ministere au primit anul trecut sporuri salariale si stimulente financiare in suma totala de peste 460 milioane lei (mai mult de 110 milioane euro), pentru “conditii vatamatoare” de munca, pentru activitate de noapte sau pentru “expunere” la campuri electromagnetice de inalta frecventa, conform datelor furnizate de Mediafax. Cele mai mari sume au fost platite angajatilor din Ministerul Finantelor, care au incasat stimulente totale in suma neta de 30 milioane lei si sporuri de audit, doctor, control financiar preventiv, conditii grele de munca si de manager public in cuantum total brut de 634.094 lei, releva un document oficial. Suma totala neta alocata anul trecut de catre Ministerul Finantelor (centrala si unitati subordonate) pentru plata sti­mu­lentelor a fost de 443,6 milioane lei. Numarul mediu de angajati care au beneficiat de plata stimulentelor a fost de 27.101 persoane, iar stimulentul mediu net a fost 1.367 lei. Angajatii din Ministerul Sanatatii au primit la randul lor sporuri pentru “conditii vatamatoare” in valoare totala de 346.570 lei, in timp ce platile de stimulente s-au ridicat la 2,59 milioane lei. Astfel de plati au fost efectuate si in Ministerul Muncii, unde angajatii au incasat, in intervalul 1 ianuarie-30 noiembrie 2010, stimulente totale nete de 2,67 milioane lei si sporuri nete pentru conditii vatamatoare de munca de 163.467 lei. De o gama variata de sporuri au be­neficiat si salariatii din centrala Ministerului Afacerilor Externe, in cuantum total de 6,57 milioane lei. Salariatii au primit indemnizatii pentru “cifru de stat” (valoare totala de 2,3 milioane lei), spor pentru conditii de munca grele, vatamatoare sau periculoase (3,5 milioane lei) si sume compensatorii cu caracter tranzitoriu (509.835 lei), in timp ce magistratii detasati in MAE au incasat spor de “toxicitate” (22.228 lei), spor pentru conditii deosebite de munca (59.022 lei), o suma nominala pentru risc si “suprasolicitare neuro­psi­hica” si confidentialitate (53.329 lei), precum si alte sporuri (31.412 lei). La randul lor, angajatii din Ministerul Justitiei au primit sporuri in suma lunara totala de 257.630 lei.
Cei 630 de angajati ai Ministerului Mediului si Padurilor au primit, in primele noua luni ale anului trecut, stimulente in valoare totala de 742.848 lei, media lunara pentru fiecare angajat fiind de 131 lei. In 2009, Fondul de stimulente rezervat angajatilor din institutii publice a depasit 1,1 miliarde lei, pentru un numar mediu total de 336.648 posturi platite, fara ca nivelul castigului salarial mediu brut total sa scada in majoritatea institutiilor sub 3.000 lei.

http://www.cronicaromana.ro/index.php?art=115391

Legea Educatiei, o noua modificare inainte de alegerile din 2012? 

Fostul ministru al Educatiei si rector al Politehnicii bucurestene, senatorul social-democrat Ecaterina Andronescu, a declarat, sambata, la Baile 1 Mai, ca Legea educatiei contine o serie de ‘’aberatii’’ pe care Partidul Social Democrat (PSD) va trebui sa le elimine inainte de alegerile din 2012. “Din fericire, legea - care prevede restructurarea ciclurilor de invatamant - intra peste cativa ani, din 2015, daca nu ma insel, poate ca pana atunci reusim sa schimbam aceste aberatii din Legea Educatiei’’, a declarat Andronescu, la intalnirea regionala a Departamentului de Educatie al PSD. Senatorul Andronescu a amintit principalele probleme ale legii, vorbind despre subfinantarea sistemului educativ, care duce la desfiintarea scolilor si la cresterea abandonului scolar, la modificarea structurii ciclurilor de invatamant traditionale de patru ani, despre titularizarea in scoli si, nu in cele din urma, despre anularea autonomiei universitare, castigata dupa 1989. Decanul Facultatii de Comunicare de la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, Remus Pricopie, a completat ca Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a preluat modele deja depasite in Occident, dand ca exemplu Germania, unde se renunta, in acest an, la liceul de trei ani. Decanul Facultatii de Stiinte politice si stiintele comunicarii de la Universitatea din Oradea, Lia Pop a ridicat problema elevilor dezorientati de lipsa perspectivei in tara si a celor 20% din tineri care sunt someri in Romania, atentionand si asupra faptului ca 85% din personalul didactic este personal feminin.

 

http://www.cronicaromana.ro/index.php?art=115387

 

Caras-Severin: Scolile de arte si meserii nu ii atrag pe absolventii de gimnaziu 


Scolile de arte si meserii si liceele cu profil tehnic sunt luate in calcul la inscrierea in invatamantul liceal doar de o treime dintre absolventii scolilor generale din Caras-Severin, potrivit unor sondaje realizate de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ). “Daca in urma cu 20-30 de ani parintii isi indrumau copiii spre licee industriale si scoli profesionale pentru a avea o meserie sigura, acum, intrarea in campul muncii de la 18-19 ani nu mai reprezinta o prioritate”, a declarat, joi, Marius Sandru, directorul Scolii cu clasele I-VIII Nr. 2 din Resita. Inainte de 1989, cand Resita era unul dintre cele mai importante centre industriale ale Romaniei, liceele cu profil tehnologic erau cautate de multi absolventi de gimnaziu. In prezent, oferta Inspectoratului Scolar Judetean Caras-Severin in profilul tehnologic este de 60 de clase, mai mare decat cererea formulata de directorii unitatilor de invatamant - de 53 de clase - dar si decat oferta la profilul teoretic - de 47 de clase - pentru anul scolar 2011-2012. “Conform normelor, proportia ar trebui sa fie de 55% pentru invatamantul tehnologic, iar 45% pentru invatamantul teoretic”, a precizat Adrian Doxan, inspector general la ISJ Caras-Severin. In anul scolar 2009-2010, gradul de ocupare in clasele a IX-a cu profil tehnologic a fost de aproape 90%.

 

http://www.cronicaromana.ro/index.php?art=115411

 

Sindicatele din invatamant declanseaza procedurile pentru greva generala

Sindicatul Invatamantului Preuniversitar (SIP) din judetul Botosani va demara procedurile privind declansarea grevei generale in toate unitatile de invatamant, potrivit unei decizii adoptate, ieri, de Biroul judetean de conducere a SIP. Presedintele sindicatului, Maria Tiprigan, a declarat, pentru Agerpres, ca decizia a fost luata pe fondul proble­melor legate de salarizarea cadrelor didactice, ca urmare a neasigurarii fondurilor necesare pe toate cele patru trimestre ale anului in curs. “Am hotarat ca sa declansam procedurile de negociere a contractelor colective de munca la nivelul fiecarei unitati scolare, in vederea declansarii grevei generale, care se va hotari ulterior. Din calculele facute de specialistii Prefecturii a rezultat ca, in luna iunie, cand trebuie sa luam lichidarea pe mai, nu mai este niciun fond de salarii. Ca atare, nu putem declansa aceasta greva decat legal si procedand in demararea acestor proceduri pentru negocierea Contractului Colectiv de Munca”, a afirmat Tiprigan. Tot ieri, sindicalistii au hotarat sa condamne public atitudinea Ministerului Educatiei de “a nu face niciun pas pentru detensionarea situatiei actuale ivite in inva­ta­mantul botosanean, ca urmare a neachitarii drepturilor salariale pe luna februarie 2011”. Maria Tiprigan a anuntat ca profesorii vor continua actiunile spontane incepute in urma cu o saptamana. Cadrele didactice din municipiul Botosani nu se vor prezenta la cursuri, iar astazi la ora 12.00 vor participa la un nou miting de protest in fata Prefecturii. Reamintim ca la sfarsitul saptamanii trecute, peste 500 de profesori, aflati in a cincea zi de intrerupere a activitatii in scoli, au participat la un miting de protest in fata Prefecturii Botosani. Acestia au strigat lozinci antiguvernamentale si au afisat bannere cu mesaje de tipul “Nu faceti pe prostii/ Unde-s banii nostri?”, “Vrem drepturile noastre!”, “Nu sunt bani pentru noi/ Numai Lexus pentru voi”.

 

http://www.a1.ro/kids/whats-cool/campania-sustin-educatia-copiii-vor-sa-invete-hai-sa-i-ajutam-146902.html

Campania "Sustin Educatia" - copiii vor sa invete, hai sa-i ajutam!

 

Copiii din ziua de astazi sunt altfel. Copiii din ziua de astazi se confrunta cu un puternic conflict intre generatii, fapt ce dauneaza dezvoltarii sociale si intelectuale. Copiii din ziua de astazi au nevoie de inovatie. Copiii din ziua de astazi vor sa invete. Hai sa-i ajutam!

Sistemul de invatamnt prezent este depasit. In actiunea de predare, se foloseste un sistem de mii de ani, care nu se mai muleaza pe cerintele noilor generatii. Copiii de azi sunt cetatenii de baza ai societatii de maine . Ei au nevoie de lectii captivante, interactive, care sa ii ajute sa inteleaga lumea in care traiesc.

Astfel, educatia si invatamantul inseamna un proces permanent de reinoire a intregului sistem de predare-invatare a disciplinelor. 

Campania "Sustin Educatia" nu este decat un punct de pornire inspre mari proiecte, care au scopul de a ajuta elevii cu materiale auxiliare.


18 martie 2011

http://www.adevarul.ro/locale/baia_mare/Baia_Mare-_Peste_200_de_elevi_isi_vor_testa_cunostintele_la_Religie_0_446355611.html

Baia Mare: Peste 200 de elevi îşi vor testa cunoştinţele la Religie

Aproximativ 200 de elevi din Maramureş vor participa mâine la faza judeţeană a olimpiadei de religie ortodoxă. Competiţia se va desfăşura la Şcoala cu clasele I-VIII „Avram Iancu“ din Baia Mare. Elevii care vor obţine cele mai bune rezultate vor participa la etapa naţională a olimpiadei care va avea loc în intervalul 17-21 aprilie, la Galaţi .

La etapa judeţeană sunt înscrişi 200 de elevi calificaţi dupa faza locală. Subiectele vor fi elaborate de către o comisie la nivelul Ministerului Educaţiei. Are posibilitatea să se înscrie un singur elev pe nivel de clasă din fiecare judeţ, care, la etapa judeţeană s-a clasat pe primul loc acumulând peste 90 de puncte.

http://www.adevarul.ro/actualitate/social/Botosani-_Protestul_dascalilor_paralizeaza_scolile_din_Moldova_0_445756032.html

Protestul dascălilor paralizează şcolile din Moldova

Peste 1.000 de profesori de la 20 de şcoli din Botoşani, Dorohoi şi alte localităţi din judeţul Botoşani refuză să intre la ore, de o săptămână.

Dascălii au refuzat să mai muncească după ce în ziua de salariu n-au primit banii pe card. „Conducerea Inspectoratului Şcolar a venit cu explicaţii halucinante. Nu sunt bani pentru plata salariilor pentru luna februarie şi se aşteaptă transferarea fondurilor din trimestrul III pentru efectuarea plăţilor", a declarat Maria Ţiprigan, lider al Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar Botoşani.Aceeaşi situaţie se înregistrează în peste 50 de instituţii de învăţământ din judeţul Suceava.

Nu sunt bani în buget

De la începutul anului, dascălii din Botoşani şi Suceava au decizii judecătoreşti favorabile, prin care s-a decis ca ei să-şi primească salariile integral, de dinaintea reducerii veniturilor bugetarilor cu 33% aplicate anul trecut de Guvernul Boc. Totuşi, în bugetul pe 2011 n-au fost incluse şi drepturile salariale câştigate în instanţă.

„Fondul de salarii pentru o lună este de 13 milioane de lei. Ca să acordăm diferenţele salariale, ne trebuie 19 milioane de lei. Oamenii au cerut cei 33% pentru luna ianuarie şi am fost nevoiţi să transferăm 6 milioane de lei din fondul pentru salarii din februarie ca să-i mulţumim. Le-am explicat că se va crea un decalaj şi vor suferi în martie, dar n-au vrut să înţeleagă", a spus Mihai Alexa, şeful Trezoreriei Botoşani. Situaţia nu a fost deblocată până în prezent, iar dascălii susţin că nu vor intra la ore până nu-şi vor lua salariile integral

 

http://www.azi.ro/index.php?data=18.03.2011&rubrica=Actualitate&citeste=3

 

Bucureştenilor să le fie ruşine!

 

Liderul sindicatului Spiru Haret, Marius Nistor, a declarat, miercuri seară, la un post de televiziune, că se simte extrem de ruşinat de comportamentul bucureştenilor, care „s-au înghesuit în cafenele, la shopping, la o cană de cafea promoţională în Piaţa Universităţii, la găleţile portocalii decât să vină la miting“, în timp ce Adrian Sobaru a urcat pe scenă. Liderul sindical susţine că „Jandarmeria Română a dezinformat. În piaţă au fost 20.000 de oameni şi nu 8.000 cât au spus ei“.

 

 

http://www.azi.ro/index.php?data=18.03.2011&rubrica=Starea_economiei&citeste=3

 

Coşul zilnic

„Flexisecuritatea“ locurilor de muncă

 

Ce a putut să reţină simplul cetăţean din aşa zisa dezbatere parlamentară referitoare la modificarea Codului Muncii? Dacă a avut capacitatea de a asculta peroraţiile premierului Boc, a înţeles că toată tevatura a fost declanşată de fericita intenţie de a facilita angajările. Bineînţeles, avem de-a face cu o manevră propagandistică de cea mai joasă condiţie. Raportul dintre cerere şi ofertă pe piaţa muncii este, în ţara noastră, de multă vreme, dezechilibrat profund, şomajul oficial şi cel neoficial ridicându-se, potrivit unor studii serioase, la aproape un milion de persoane. Să ne imaginăm ce s-ar întâmpla dacă ar bate la porţile oficiilor de muncă milioanele de concetăţeni care lucrează, în prezent, în străinătate. Am fi depăşit recordul de şomaj nu numai din Europa, ci din întreaga lume. Din păcate, susţinătorii fără rezerve ai Codului Muncii care a fost adoptat de Parlament în urma respingerii moţiunii de cenzură a Opoziţiei, nu au primit şi nu primesc replica strict necesară. De fapt, ceea ce este definitoriu pentru noul Cod al Muncii nu reprezintă facilitarea angajărilor, ci a concedierilor prin puteri aproape discreţionare acordate angajatorilor. Faptul este atât de evident încât respectivii susţinători vorbesc exclusiv despre flexibilizare şi „uită“ de cealaltă componentă şi anume securitatea locurilor de muncă, adică nu acceptă exact ceea ce constituie definiţia reformelor promovate în majoritatea statelor membre ale UE: flexisecuritatea. Este un cuvânt greu de pronunţat şi nu tocmai lesne de priceput, dar esenţa lui nu poate scăpa nici măcar persoanelor mai puţin avizate. Da, facilitarea angajărilor, dar şi prevenirea abuzurilor, a arbitrariului la concediere. Or, tocmai dezechilibrul pe care noul Cod îl instituie se cuvenea să constituie miezul dezbaterii parlamentare şi al acţiunilor de protest. Nu repari excesivele drepturi ale angajaţilor prin introducerea unor discriminări, poate mai grave, cum ar fi slăbirea componentei de securitate a locurilor de muncă. Faptul că reprezentative asociaţii patronale au înţeles „cum devine treaba“ şi s-au înţeles cu sindicatele pentru a se echilibra raporturile dintre angajaţi şi angajatori este un semnal deosebit de important care mai face să pâlpâie speranţa că lucrurile vor intra cândva pe făgaşul normal. Când va fi acel „cândva“? Dacă judecăm după numărul participanţilor la acţiunile de protest, nu avem prea multe motive de optimism.

 

http://www.cotidianul.ro/140234-Sindicalistii-din-CFR-au-declansat-o-greva-de-avertisment

Sindicaliştii din CFR au declanşat o grevă de avertisment

Dacă nu încheiem contractul colectiv de muncă până săptămâna viitoare vom declanşa greva generală, a afirmat, vineri, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Mecanicilor de Locomotivă, Iulian Măntescu.

Sindicaliştii din CFR Călători Infrastructură şi Mişcare Comercial au declanşat în această dimineaţă o grevă de avertisment. În intervalul orar 7.00-9.00, lucrătorii poartă banderole albe, iar pe trenuri sunt afişate revendicările sindicaliştilor şi motivele declanşării grevei generale.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi pentru că nu s-au încheiat contracte colective de muncă pe societăţile din care provin, pe motiv că se aşteaptă intrarea în vigoare a noului cod la muncii şi aprobarea bugetelor pe companii, dar nu-şi explică cum au fost încheiate contractele colective de muncă la CFR Marfă.

În condiţiile în care acestea nu vor fi încheiate săptămâna viitoare, sindicaliştii ameninţă cu greva generală, fiind urmate toate procedurile legale ceea ce înseamnă asigurarea unei treimi din întreaga activitate a societăţilor, inclusiv circulaţia trenurilor.

http://www.cronicaromana.ro/confederatiile-sindicale-se-pregatesc-de-greva-generala.html

Confederatiile sindicale se pregatesc de greva generala

Cele cinci confederatii sindicale care au organizat miercuri un miting de protest in Piata Constitutiei, ocazionat de dezbaterea in Parlament a Codului muncii, au plecat cu mesajul ca vor strange semnaturile necesare pentru declansarea grevei generale. Incheierea prematura a mitingului a fost “tot un semn de protest la adresa celor din Parlament, care nu merita nici macar efortul protestatarilor de a sta in soare”, a afirmat Bogdan Iuliu Hossu, presedintele Cartel Alfa.
Presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin, a spus ca “avem un guvern care isi uraste cetatenii”. Sindicalistilor li s-a alaturat, in semn de solidaritate cu miscarea sindicala din Romania, si Josef Niemiec, secretar general adjunct al Confederatiei Europene a Sindicatelor, dar si secretarul general al Federatiei Internationale a Sindicatelor. Reprezentantii organizatiilor internationale au afirmat ca sustin actiunea de protest a sindicatelor din Romania, considerand ca actuala forma a Codului muncii incalca drepturi internationale si europene.
“Am intervenit deja la Guvernul dumneavoastra, sustinand ca actuala forma a Codului muncii incalca drepturi internationale si europene”, a afirmat Josef Niemiec.
Presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu, a declarat ca solidaritatea este singurul lucru care le-a mai ramas salariatilor si ca, indiferent de rezultat, protestatarii se vor intoarce acasa si se vor pregati pentru greva generala. “Solidaritatea este singurul lucru ce ne-a mai ramas. Ne vom intoarce acasa si ne vom pregati pentru greva gene­rala”, a spus Petcu. 
“Singura noastra sansa este greva generala, de aceea vom pregati declansarea ei care sa dea jos guvernul Boc”, a punctat si Bogdan Iuliu Hossu.
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a primit sesizarea formulata de deputatii PNL si PSD privind angajarea raspunderii Guvernului pe legea de modificare a Codului muncii si a stabilit ca ea va fi dezbatuta in 23 martie. Uniunea Social Liberala a depus, ieri, o sesizare la Curtea Constitutionala a Romaniei privind angajarea raspunderii Guvernului pe legea de modificare a Codului muncii, dar si privind unele prevederi ale actului normativ. 

http://www.cronicaromana.ro/index.php?art=115341

Botosani: O noua zi de proteste a cadrelor didactice in fata prefecturii


Peste 250 de cadre didactice din principalele unitati de invatamant din municipiul Botosani au protestat, din nou, ieri, in fata Prefecturii. Ei au marsaluit in tacere in Piata Revolutiei, in semn de protest fata de neacordarea salariilor aferente lunii februarie. “Noi ne plimbam si aratam ca existam. Nu protesteaza nimeni. Nu este niciun miting. Nu dorim sa strigam, nu dorim sa tipam, ci doar sa aratam ca existam”, a declarat liderul sindical de la Colegiul National “AT Laurian”, Corneliu Rusu Apopei. Profesorii ies in strada pentru a patra zi consecutiv dupa ce revendicarile lor nu au fost solutionate. Ei au primit o propunere din partea autoritatilor de a beneficia de un avans la salariu de 500 de lei pentru fiecare cadru didactice, iar dife­renta de salariu sa fie acordata in aprilie, insa oferta a fost refuzata. Numarul profesorilor care au decis, ieri, intreruperea cursurilor este cel mai mare de la debutul protestelor. Greva a avut loc in 24 de unitati de invatamant din municipiul Botosani.

http://www.puterea.ro/news17572/Sindicalistii-ar-putea-renunta-la-greva-generala.htm

Sindicaliştii ar putea renunţa la greva generală

 

Sindicaliştii iau în calcul să renunţe la greva generală, în condiţiile în care, în urmă cu câteva zile, spuneau că, în cazul în care moţiunea de cenzură la adresa cabinetului Boc nu va trece, ar putea continua protestele, inclusiv prin întreruperea lucrului. "După o serie de consultări cu ceilalţi lideri de sindicat, dar şi cu membrii confederaţiilor, vom stabili dacă mai are vreun rost declanşarea grevei generale în condiţiile în care Codul Muncii a fost aprobat, votat şi ulterior va fi promulgat de şeful statului, Traian Băsescu. Mi-e greu să cred că fără implicare generală din partea oamenilor vom mai putea face ceva. Nu ştiu dacă aş mai lua parte la o grevă generală în asemenea condiţii", a declarat, pentru NewsIn, preşdintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu. Liderul CNSLR Frăţia a mai spus că, până când se va lua o decizie clară în acest sens, sindicaliştii vor continua procesul de strângere de semnături, pentru a stabili utilitatea unei posibile greve generale, având în vedere situaţia dată. "Strângerea de semnături nu are nicio relevanţă din punct de vedere al numărului acestora, ci mai degrabă din punct de vedere al gradului de implicare. Sunt, pur şi simplu, dezamăgit de ceea ce se petrece la ora actuală", a conchis Petcu.

Miercuri, la mitingul de protest faţă de prevederile noului cod al muncii, principalele confederaţii sindicale au scos în stradă circa 7.000 de oameni, potrivit estimărilor autorităţilor. Liderii de sindicat anunţaseră anterior că mizează pe 50.000 de participanţi. Mitingul, desfăşurat în Piaţa Constituţiei din Capitală, a fost programat în paralel cu dezbaterile din parlament asupra moţiunii de cenzură ce a fost introdusă tot ca urmare a codului pentru care guvernul şi-a asumat răspunderea. 

http://www.romanialibera.ro/opinii/interviuri/cercetator-roman-la-harvard-majoritatea-romanilor-este-antistiinta-219154.html

INTERVIU CU ANDREI ŞTEFAN ANGHEL, CERCETĂTOR LA HARVARD MEDICAL SCHOOL

Cercetător român la Harvard: "Majoritatea românilor este antiştiinţă"

 

La doar 23 de ani, Andrei Ştefan Anghel este cercetător în domeniul biologiei celulare fundamentale la Harvard Medical School din Statele Unite. În urmă cu doi ani a publicat un studiu despre antioxidanţi în revista „Harvard Science". Alte două articole urmează să-i apară în această primăvară. Andrei Anghel crede că, în general, românii sunt plini de prejudecăţi şi acceptă cu greu descoperirile ştiinţifice.

Ce te-a determinat să aplici pentru Harvard?

A.Ş.: În liceu am intrat foarte mult în contact cu mediul universitar românesc, mult mai mult decât majoritatea elevilor. În acest fel am putut să văd foarte bine cum anume funcţionează cercetarea ştiinţifică în România. Mi-am dat seama că, dacă vreau să învăţ să fac cercetare de cea mai înaltă calitate, trebuie să plec din ţară . Pur şi simplu metodele noastre de predare nu sunt destul de bune.

Dar ai făcut cercetare şi în cadrul Facultăţii de Biologie a Universităţii Bucureşti.

A.Ş.: La Bucureşti a fost foarte complicat să ajung să lucrez într-un laborator de biochimie. În general, la Facultatea de Biologie e foarte greu pentru un student de anul I să lucreze în cercetare. Eu aveam însă avantajul de a fi medaliat la Olimpiada Internaţională de Biologie, iar o parte din pregătirea mea a avut loc chiar la acea facultate, cu acei profesori. O doamnă profesor m-a ajutat să intru în zona de cercetare. Ştia că eu sunt o persoană ieşită din comun în ceea ce priveşte cunoştinţele mele şi dedicaţia pentru ştiinţă. Se poate spune că „am avut pile". 
Însă normal ar fi ca toţi studenţii de la secţia de biochimie să aibă posibilitatea de a lucra într-un laborator de cercetare. Cercetarea practică este indispensabilă pentru pregătirea unui om de ştiinţă.

Acesta este modelul aplicat de Harvard?

A.Ş.: Exact aceasta este viziunea celor de la Harvard. Când am ajuns aici, situaţia mea era diferită faţă de cea din România - nu ştiam pe nimeni. Cei de aici m-au încurajat însă şi m-au învăţat cum să intru în contact cu laboratoarele la care doresc eu să lucrez.

Cu ce alte probleme te-ai confruntat în timp ce erai cercetător al Universităţii Bucureşti?

A.Ş.: Spre exemplu, la un moment dat am avut nevoie de un reactiv mai deosebit, care costă câteva sute de euro (foarte puţin în domeniul cercetării). Ni s-a spus că îl putem avea, dar că trebuie să se facă o licitaţie publică şi îl vom primi în aproximativ şase luni. În laboratorul unde lucrez acum, când am nevoie de un reactiv completez un mic formular online

, reactivul este comandat în ziua respectivă şi livrat în maximum o săptămână. Această diferenţă reflectă totala lipsă de viziune a celor care au făcut acest sistem în România. Cercetarea nu e ceva previzibil unde să poţi comanda tot ce ai nevoie de la început. Ca să îl citez pe Albert Einstein: „Dacă am fi ştiut ce facem, nu s-ar mai fi numit cercetare".

Un alt exemplu priveşte pregătirea ridicol de scăzută a majorităţii profesorilor. Nu cred că este normal ca un student de 19 ani abia ieşit din liceu să corecteze profesori universitari în ceea ce priveşte informaţii factuale. Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată la Harvard, însă era ceva frecvent la Bucureşti. Cu excepţia unei singure profesoare, dna Carmen Postolache, un savant foarte bun, toţi făceau greşeli frecvente. Nu vreau să speculez asupra motivelor prin care ajunge un cadru didactic să predea o materie pe care nu o stăpâneşte. Însă îmi este clar că un sistem care a produs

 această situaţie bizară nu are ca scop oferirea unei educaţii cât mai bune studenţilor.

De ce omului de ştiinţă nu-i este bine în România?

A.Ş.: România este în general o ţară foarte intolerantă către orice este ieşit din comun. Românii au prejudecăţi foarte mari faţă de cei de alte rase, cei de alte orientări sexuale sau cei de alte credinţe religioase. Niciuna dintre aceste prejudecăţi nu are o fundamentare empirică, şi deci ele contravin principiului de bază al ştiinţei. În Romania majoritatea, fără să vrea, este antiştiinţă.

Se situează românii pe o poziţie antimodernitate?

A.Ş.: Să clarific. Ştiinţa înseamnă obiectivitate şi supremaţia dovezilor empirice. Trebuie să abordezi o problemă fără să laşi loc pentru prejudecăţi personale sau culturale. În România, ca în majoritatea lumii estice şi o parte din lumea vestică, multe prejudecăţi sunt considerate imposibil de dezbătut. Un exemplulocal

 relativ inofensiv este tăierea porcului de Crăciun. Cumva la noi există ideea că doar pentru că aşa este obiceiul local o dezbatere nu poate avea loc. Cu alte cuvinte, „Cine eşti tu să îmi spui ce să fac?" Nu spun neapărat că a taia un porc fără a folosi un soi de anestezic este imoral, însă spun că dacă nu eşti total deschis unei discuţii pe această temă şi nu accepţi că s-ar putea să nu ai dreptate ai o mentalitate „anti-ştiinţă".

 

17 martie 2011

Informatii

Deoarece reprezentantul Agentiei de la Viena a facut anuntul ca situatia reactoarelor din Japonia este scapata de sub control, este evident ca situatia este foarte grava. De aceea din postura mea de fost Inginer Radioprotectie si fost Controlor Evaluator in Exercitii de Urgenta imi permit sa va transmit minimul de informatii pentru protectie in caz de accident nuclear. Aceste masuri ne vor fi necesare doar daca se va anunta ca a avut loc un accident nuclear. Iar acest accident nuclear se va produce daca cel putin unul dintre reactoarele din Japonia va exploda.
In primul rand ar fi o naivitate sa credem ca Romania nu va fi afectata si pe noi ne va ocoli norul radioactiv. In functie de circulatia maselor de aer va dura cateva zile de la accident si vom fi expusi la radiatii ionizante. Ganditi-va ca la Cernobil accidentul nuclear s-a petrecut la un singur reactor, in Japonia sunt 6 reactoare care pot intra in reactia in lant. Mintea mea nu poate concepe inca aceasta tragedie.
In momentul in care norul radioactiv va ajunge deasupra Romaniei vom fi expusi in primul rand contaminarii cu particule radioactive. De aceea autoritatile recomanda adapostirea in spatii cat mai etanse. In caz de expunere se recomanda ca hainele si talpile incaltamintei cu care am umblat pe afara sa fie imediat spalate, persoanele sa faca dus dar fara sa frece pentru a irita pielea si a permite particulelor radioactive sa patrunda si mai mult in straturile epidermei. Este recomandat sa nu mai folosim creme de fata sau maini, ruj, fond de ten care favorizeaza acumularea de particule radioactive pe piele.
Este posibil sa avem si o contaminare interna, datorita aerului inspirat. Este bine sa stim ca pastilele cu iodura de potasiu sunt eficiente doar daca am fost expusi la iod radioactiv. Rolul lor este sa blocheze glanda tiroida sa asimileze iod radioactiv, prin administrarea unei cantitati de iod ‘curat’.
Cea mai grava va fi expunerea prin contaminare indirecta. Solul, apa, iarba vor fi contaminate, chiar daca inca nu stim la ce valori se va ridica aceasta contaminare. Dar vom consuma ani de zile alimente contaminate, asa cum a fost si dupa Cernobil.
Un sfat ar fi sa va faceti un minim de provizii acasa (apa, lapte, paine etc.) in cazul in care nu vom iesi cateva zile din locuinte.
De asemenea nu se stie cum vor fi perturbate zborurile cu avionul datorita radiactivitatii din atmosfera.
In speranta ca nu v-am alarmat, scopul meu fiind doar sa lamuresc putin mesajele presei care vor fi destul de ametitoare pentru oricine, si daca ar fi sa si glumim putin, v-as putea spune ca in urma studiilor efectuate dupa tragedia de la Cernobil s-a constatat ca bautorii de votca au avut o legatura celulara mult mai mare decat a celorlalti si nu au fost atat de afectati de expunerea la radiatii ionizante .
Speram in continuare ca specialistii din Japonia vor reusi in efortul lor disperat de a opri o tragedie la scara planetara care nu are inca precedent.
Va multumesc,
Alina Stanescu

SONDAJ DE OPINIE FSLI privind declansarea grevei generale in invatamant - clic aici pentru a accesa

COMUNICAT DE PRESA FSLI-Sindicatele nu au voie să dezbată Legea Educaţiei Naţionale

http://www.adevarul.ro/locale/bucuresti/Un_miting_cu_50-000_de_protestatar_are_loc_maine_in_Capitala_0_444555887.html

 

 Din 50.000 de protestatari aşteptaţi, la miting au rămas doar 2.000. Liderii de sindicat: "Poporul român nu ştie să-şi apere drepturile"

 

 

Organizatorii mitingului sindical de miercuri din Capitală au mizat pe cel puţin 50.000 de participanţi nemulţumiţi de Codul Muncii. În Piaţa Constituţiei au venit mai puţin de 10.000 de oameni, iar până la finalul mitingului, care s-a încheiat mai devreme, mai rămăseseră circa 2.000.

15.45 Mitingul s-a încheiat după ce în piaţă mai rămăseseră doar 2.000 de oameni. Unul dintre reprezentanţii sindicaliştilor i-a îndemnat pe cei prezenţi ca data viitoare să ia mai în serios protestul şi să vină mai mulţi.

15.21 Ducu Bertzi le cântă protestatarilor melodia "Când s-o împărţit norocul".

15.20 În piaţă au mai rămas circa 4.000 de oameni, iar liderii de sindicat i-au criticat de la tribună pe bucureştenii care nu au venit la proteste. Totodată, ei au pus slaba participare pe seama "defectului poporului român care nu ştie să-şi apere drepturile aşa cum fac cei din Franţa, Grecia sau Anglia ".  Un lider de sindicat a făcut anterior prezenţa.

15.15 Nemulţumiţi că sindicaliştii simpli nu au fost lăsaţi să participe la dezbaterea şi votarea moţiunii, liderii marilor confederaţii au refuzat să meargă la Parlament.  Ei consideră o parlamentarii au săvârşit o discriminare atunci când au refuzat accesul oamenilor de frică să nu se mai întâmple un nou caz Adrian Sobaru.

14.45 Cameramanul TVR Adrian Sobaru, care s-a aruncat în decembrie de la un balcon al Palatului Parlamentului, a urcat pe scenă şi le vorbeşte manifestanţilor.

14.40 Membri ai Opoziţiei, în frunte cu liderul PSD Victor Ponta şi cel al PNL Crin Antonescu, au venit în Piaţa Constituţiei. La intrare, sindicaliştii au început să îi aplaude şi să strige: "Jos Boc!" şi "Jos Băsescu".

14.35 Pentru prima dată la un miting de protest, participanţii au primit apă. Compania Apa Nova a trimis două cisterne cu o capacitate de 9.000 l fiecare şi pahare din plastic. Totodată, au fost instalate mai multe toalete ecologice.

 

14.20 În aşteptarea dezbaterii moţiunii împotriva Guvernului Boc, pe Codul Muncii, care va începe la ora 15.00, fanfara rezerviştilor stă la umbră şi ascultă concertul "Morometzilor", iar "Moartea" vântură coasa şi dansează.

14.10 1-Q Sapro le-a spus celor din piaţă: "Tot ce putem noi să facem este să vorbim despre ceea ce este rău. Voi puteţi să ieşiti în stradă să vă strigaţi drepturile. Dacă nu vă aud, ţipaţi mai tare!"

14.00 Trupa "Morometzii" le cântă protestatarilor.

13.56 Printre cei veniţi la proteste sunt şi oameni beţi. Unul dintre aceştia a fost dus de către colegi în spatele unei clădiri. "Ne-a fost ruşine să îl ducem la ambulanţă în halul ăsta", au spus ei pentru "Adevărul", refuzând să spună la ce sindicat sunt afiliaţi. "Nu am băut azi, am băut aseară la meci", spune individul aflat în stare de ebrietate

13.50 Un lider al poliţiştilor le-a cerut oamenilor să nu mai plece: "Nu mai plecaţi! Rămâneţi în piaţă pentru că noi îi reprezentăm pe toţi cei peste 4 milioane de salariaţi şi chiar pe toţi românii nemulţumiţi de actuala Putere şi de măsurile ei!".

13.45 Reprezentanţii Jandarmeriei au spus pentru "Adevărul" că în piaţă sunt 7.000 de oameni.

13.41 Un angajat al uzinei Electrocarbon Slatina, Ilie Tomescu (52 de ani), a leşinat din cauza căldurii şi pentru că nu mâncase nimic. El se află într-o ambulanţă SMURD.

13.40 De la tribună, liderii de sindicat fac un apel către "toţi bucureştenii" să vină şi să se alăture manifestanţilor. Între timp, alte mici grupuri de sindicalişti pleacă din Piaţa Constituţiei.

13.35 Este cel ma mic miting comun organizat de cele cinci confederaţii sindicale după anunţarea măsurilor de austeritate în mai anul trecut.

13.30 Joseph Niemietz, unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai confederaţiei care reuneşte toţi sindicaliştii europeni, a venit în România pentru a participa la miting. "Din nefericire, ceea ce se întâmplă în România se încearcă în toată Europa. Guvernele statelor europene au acelaşi comportament: introduc măsuri de austeritate, încearcă să distrugă negocierile colective şi iau măsuri împotriva muncitorilor", a afirmat el, adăugând că printre liderii europeni care iau astfel de măsuri se numără şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy, dar şi cancelarul german Angela Merkel.

"De aceea,  în toată Europa se duce o amplă campanie de proteste pentru apărarea drepturilor cetăţenilor europeni. În curând vor avea loc două ample manifestaţii, una la Bruxelles şi cealaltă la Londra, la care vor participa şi reprezentanţi ai confederaţiilor din România, pentru că măsurile pe care vor să le ia ei sunt împotriva noastră, a muncitorilor", a mai spus el. 

La final, Joseph Niemitz a mai spus: "Dacă vom fi solidari, noi toate sindicatele din Europa vom învinge!".

13.00 Manifestanţii pleacă în grupuri mici spre Piaţa Unirii, dar spun că se vor întoarce pentru dezbaterea celei de-a opta moţiuni împotriva Guvernului Boc.

12.56 Un sindicalist de la tribună spune că "Noul cod înseamnă dictatură şi exploatarea municitorului român".

12.52 Se strigă "Jos Băsescu", "Jos Guvernul" şi "Grevă Generală".

12.48. În prezent, în Piaţa Constituţiei sunt până în 10.000 de oameni, potrivit Jandarmeriei, şi nu mai sunt aşteptate să vină coloane.

12.45 Oamenii continuă să vină în piaţă, dar foarte mulţi spun că nu cunosc prevederile noului Cod al Muncii şi că ei au venit din cauza salariilor mici şi a nesiguranţei locurilor de muncă.

12.40 Mitingul s-a deschis oficial, după ce s-a strigat în cor: "Avem un singur mesaj - Acest Guvern să plece".

12.13 Ca şi al alte mitinguri, şi astăzi în mulţimea de manifestanţi se află "Moartea", întruchipată de un muncitor de la intreprinderea de vagoane Drobeta Turnu Severin, care a venit însoţit de o fanfară care cântă melodii de înmormântare. Liderul organizaţiei spune că au venit să cânte "prohodul Guvernului Boc".

12.00 Continuă să vină coloane de sindicalişti din întreaga ţară . Manifestanţii au început să huiduiască către clădirea Parlamentului, unde de la ora 15.00 se va dezbate moţiunea Opoiţiei pe Codul Muncii.

11.50 Mitingul de miercuri impulsionează şi micile afaceri.Bucureşteni cu iniţiativă le vând manifestanţilor covrigi la un preţ mult mai mare decât cel din covrigării, de 1 leu bucata. Ei dau 3 covrigi la 5 lei.

11.40 Au sosit şi siderurgiştii din Galaţi cu un banner pe care scrie: "Un Nu hotărât Codului Muncii aprobat de Guvern. Semnăm pentru greva generală".

11.33 Sindicaliştii de la Dacia Piteşti au venit la protest însoţiţi de o ceată de toboşari.

11.25 Manifestanţii strigă: "Lăsaţi-ne dreptul la negocieri colective, dreptul la sâmbete şi duminici libere" şi "Tot guvernul mincinos". În piaţă se cântă "Hora Unirii" şi alte cântece patriotice.

11.20 În Piaţă a intrat şi fanfara cadrelor militare în rezervă.

11.10 Un profesor din Vrancea, Aurel Şelaru, a venit îmbrăcat în haine rupte şi murdare, cu lanţuri la mâini şi la picioare, purtând un banner pe care scrie: "Urlă foamea în noi". Profesorul a declarat pentru "Adevărul" că aşa cum arată el "vor ajunge toţi salariaţii români din cauza noului Cod al Muncii".

11.09 Grupuri mici de pensionari s-au alăturat protestatarilor.

11.05 Pe bannerele sindicaliştilor scrie ""Nu sclaviei la locul de muncă" şi "Murim noi, muriţi şi voi".

11.00 Primii sindicalişti de la Federaţia Sanitas Alba, umaţi de cei de la combinatul UCM Reşiţa au sosit în Piaţa Constituţiei cu steaguri, bannere şi fluiere. . Grupuri mici de pensionari

10:45 În Piaţa Constituţiei nu a  sosit încă niciun manifestant, în schimb au venit forţele de ordine, ambulanţele şi pompierii. Totodată, scena a fost instalată pentru mitingul care va începe la ora 12.00.

Locul de desfăşurare a mitingului din Piaţa Constituţiei va fi delimitat de Bd. Unirii, de la intersecţia cu Bd. Regina Maria până la Piaţa Constituţiei, Piaţa Constituţiei şi Bd. Libertăţii, între Calea 13 Septembrie şi Bd. Naţiunile Unite, urmând a se institui următoarele restricţii de circulaţie:

-Din data de 15 martie 2011, ora 16:00, până în data de 16 martie 2011, ora 23:00, va fi restricţionată parcarea autovehiculelor în Piaţa Constituţiei şi pe Bd. Unirii între Bd. Regina Maria şi Piaţa Constituţiei, pe ambele sensuri. Restricţiile vor fi menţinute până la terminarea activităţilor din fiecare zonă precizată;

- De pe 16 martie 2011, ora 05:00, până în data de 17 martie 2011, ora 03:00, se va restricţiona traficul rutier pe Bd. Libertăţii, sensul de mers dinspre Bd. Naţiunile Unite către Calea 13 Septembrie;

-În data de 16 martie 2011, între orele 09:00 – 22:00, se va restricţiona în totalitate traficul rutier, pe Bd. Libertăţii între Bd. Naţiunile Unite şi Calea 13 Septembrie şi pe Bd. Unirii între Bd. Regina Maria şi Piaţa Constituţiei;  

-Pe 16 martie 2011, în momentul afluirii (orele 09:00 – 12:00) şi defluirii (orele 19:00 – 22:00) participanţilor, se va restricţiona în totalitate traficul rutier pe Bd. Libertăţii între Splaiul Independenţei şi Bd. Naţiunile Unite.

Recomandăm conducătorilor auto:


* să evite deplasarea atât în zonele menţionate anterior, cât şi în împrejurimile acestora;
* să evite, pe cât posibil, folosirea autovehiculelor personale, în ziua desfăşurării manifestărilor publice şi să utilizeze transportul public suprateran şi subteran, pentru a evita blocajele de trafic;
* să îşi păstreze calmul şi să nu claxoneze abuziv în cazul în care se află în zone aglomerate;
* să păstreze liber centrul intersecţiei şi să nu oprească în zone în care ar putea împiedica circulaţia rutieră (ex.: staţii R.A.T.B., treceri pentru pietoni, în paralel cu alte autovehicule) sau în zonele de desfăşurare a manifestărilor publice;
* să respecte semnalele agenţilor de poliţie rutieră care dirijează traficul pentru asigurarea fluenţei şi recomandările poliţiştilor care se află în punctele de deviere.


RUTE  OCOLITOARE  RECOMANDATE  DE  BRIGADA  RUTIERĂ:

•    dinspre Bd. Ghencea, prin Calea 13 Septembrie – Bd. Tudor Vladimirescu – Bd. George Coşbuc – Bd. Regina Maria – Piaţa Unirii;
•    dinspre Piaţa Alba Iulia, prin Bd.Unirii – Bd. I.C. Bratianu – Splaiul Independenţei – Pod B.P. Haşdeu – Str. B.P. Haşdeu – Str. Izvor – Piaţa Arsenalului – Calea 13 Septembrie.

Problemele din trafic pot fi sesizate de către cetăţeni, la numărul de telefon al Dispeceratului Brigăzii Rutiere a Capitalei – 021.9544.

 

http://www.adevarul.ro/locale/vaslui/BARLAD-Olimpica-romana-victima-etnobotanicelor_0_445755751.html

BÂRLAD: Olimpică la română, victimă a etnobotanicelor

O adolescentă premiantă a ajuns la spital în stare gravă după ce a fumat o ţigară de M5, un tip de etnobotanice

Etnobotanicele fac din nou victime în rândul adolescenţilor din Bârlad. Andrada P., o fată de 14 ani, din Bârlad, a ajuns azi-noapte în stare gravă la Spitalul de copii „Sfântul Nicolae" după ce a fumat o ţigară cu plante etnobotanice.

Cea care a alertat Ambulanţa a fost chiar mama fetei care a văzut că fiica ei halucinează şi se simte foarte rău.

La spital, Andrada a recunoscut în faţa medicilor că a consumat o ţigară de M5, un tip de etnobotanice.„M-am dus cu un băiat la o doamnă, care ne-a dat la amândoi etnobotanice", a spus adolescenta.

Azi-dimineaţă, fata şi-a revenit şi a regretat faptul că a consumat droguri.

Medicii spun că ea este foarte inteligentă, dar că are o simă de sine foarte scăzută. De altfel, Andrada este elevă la una dintre cele mai prestigioase şcoli din Bârlad, fiind premiantă şi olimpică la limba română.

Cazul fetei este a cincea intoxicaţie cu etnobotanice în rândul tinerilor din Bârlad din ultimele două săptămâni.

http://www.azi.ro/index.php?data=17.03.2011&rubrica=Prima_pagina&citeste=2

În Parlament e moţiunea, la tv e naţiunea

 

Să vă scufundaţi bine!

 

În timpul dezbaterii moţiunii de cenzură, circa 8.000 de oameni s-au aflat, ieri, în Piaţa Constituţiei, înarmaţi cu pancarte uriaşe şi fluiere, pentru a cere răsturnarea guvernului Boc

Mitingul a început prin intonarea imnului naţional, după care liderii celor cinci confederaţii au exprimat, la microfon, dorinţa protestatarilor de a fi schimbat „Guvernul incompetent“. Ei au făcut apel la bucureşteni să iasă în stradă, alături de sindicalişti.

Liderii confederaţiilor sindicale le-au spus protestatarilor din Piaţa Constituţiei că singura soluţie pentru a scăpa de „Guvernul incompetent“ este greva generală. „Indiferent ce se va întâmpla azi (miercuri – n.r.) şi în viitor, vă cer ca salutul nostru de acum încolo să fie acesta: „Jos Guvernul Boc“. Guvern care şi urăşte sincer cetăţenii, pe cei care au ieşit şi sincer i-au votat. Din acest Cod al Muncii pe care ei vor să-l promoveze ni se spune să plecăm din  ţară . Porţile ţării sunt deschise, aşa că plecaţi, pentru că la voi în  ţară legislaţia este la pământ, sănătatea, învăţământul, protecţia socială sunt la pământ. Decât să plecăm noi mai bine să plece ei. Jos Guvernul!“, a rostit, de la microfon, liderul BNS, Dumitru Costin.

Preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a declarat că solidaritatea este singurul lucru ce a mai rămas salariaţilor şi că, indiferent de rezultat, protestatarii se vor întoarce acasă şi se vor pregăti pentru greva generală

„Guvernul ne-a transformat în sclavi, iar pe bătrâni, în cerşetori“, a spus, la rândul său, Ion Rădoi, liderul sindical de la metrou. „E primavară, dar miroase a decembrie! Armata e aici şi aşteaptă un semn!“ a spus Mircea Dogaru, liderul Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate în Rezervă şi în retragrere.

Adrian Sobaru, angajatul TVR care, în semn de protest faţă de politica socială a Guvernului, s-a aruncat de la balconul sălii de plen a Parlamentului, s-a aflat în piaţă, alături de sindicalişti.

Sindicatele europene, de partea protestatarilor

La mitingul din Piaţa Constituţiei au participat, în semn de solidaritate cu mişcarea sindicală din România, şi Josef Niemiec, secretar general adjunct al Confederaţiei Europene a Sindicatelor, dar şi secretarul general al Federaţiei Internaţionale a Sindicatelor.

„Suntem aici pentru a vă susţine. Am intervenit deja la Guvernul dumneavoastră, susţinând că actuala formă a Codului muncii încalcă drepturi internaţionale şi europene“, a afirmat Josef Niemiec.

Protestatarii au purtat bannere pe care scria „Salvaţi Codul Muncii“, „Jos sclavia lui Băsescu! Ne întoarcem la Ceauşescu?“, „Băsescu, Boc, România / Codul muncii e sclavia“; „Să vă scufundaţi bine!“ şi au scandat „Demisia“, „Jos Băsescu“, „Jos Guvernul Boc“, „Lăsaţi-ne“, „Jos, jos, jos guvernul mincinos“, “Trădătorii!“ şi au cântat marşul lui Iancu şi „Treceţi batalioane române Carpaţii!“.

Unul dintre protestatari a venit la miting îmbrăcat în sperietoare de ciori, cu lanţuri legate de mâini, cu o hârtie prinsă de brâu pe care scrie „profesor de română“ şi cu un banner cu mesajul „Să muriţi bine!“. „Tatăl lui Boc l-a ciocanit cu oul în cap, să aibă grijă de popor. Boc nu-şi respectă tatăl“, s-a mai strigat în piaţă.

Adrian Năstase: „Avem nevoie de sprijinul străzii“

Liderul PNL, Crin Antonescu, şi preşedintele PSD, Victor Ponta, au ajuns, ieri, alături de manifestanţii din Piaţa Constituţiei, însoţiţi de alţi parlamentari ai Opoziţiei, printre care Adrian Năstase, Dan Şova, Victor Socaciu, Radu Stroe, Radu Moldovan, Mircea Duşa. Adrian Năstase a declarat că sunt atât de puţini oameni în stradă pentru că se tem să nu-şi piardă slujbele. „Avem nevoie de sprijin în stradă pentru a determina o schimbare în Parlament. Sunt convins că sunt foarte mulţi care se simt ameninţaţi în minimum de supravieţuire, le e teamă pentru slujbele lor, de aceea nu ies în stradă, stau în casă, dar situaţia se va schimba“, a spus Năstase.

Deoarece nu au vrut să se asocieze cu niciunul dintre partidele politice, în momentul în care demnitarii au urcat la tribună, protestatarii au început să se retragă din piaţă. Ei au revenit în momentul în care la microfon a venit Adrian Sobaru.

În jurul orei 15:00, protestatarii au început să părăsească Piaţa Constituţiei.

 

http://www.azi.ro/index.php?data=17.03.2011&rubrica=Actualitate&citeste=2

Zeci de şcoli în grevă generală

 

Liderul Sindicatului Judeţean Învăţământ „Spiru Haret“ Suceava, Constantin Cernica, a declarat că aproximativ 50 de unităţi de învăţământ din zonele Suceava, Gura Humorului şi Vatra Dornei au intrat, ieri, în grevă generală.

În alte 12 şcoli au avut loc greve de solidaritate de două ore sau de o zi, în timp ce cadre didactice din comuna Pârteşti au dorit să-şi manifeste solidaritatea cu colegii lor aflaţi în grevă generală purtând banderole albe la cursuri. Cernica a mai spus că profesorii unui colegiu din Fălticeni şi-au exprimat intenţia de a intra în grevă începând de astăzi, iar la Şcoala nr. 4 din Suceava cadrele didactice vor intra de azi în grevă, deoarece au transmis mai târziu listele cu semnături privind declanşarea protestului şi nu au avut timp să anunţe elevii să nu vină la cursuri. Liderul sucevean a precizat că la şcoala respectivă elevii au fost supravegheaţi de către profesori, fără să fie ţinute cursurile.

 

http://www.azi.ro/index.php?data=17.03.2011&rubrica=Actualitate&citeste=3

 

Ceferiştii au întrerupt lucrul

 

Circulaţia a peste 500 de trenuri a fost afectată, ieri, între orele 7,00 şi 9,00, de greva de avertisment declanşată de sindicaliştii din Federaţia Mişcare – Comercial.

Din Gara de Nord din Bucureşti trebuia să plece, în acest interval, 13 trenuri şi să sosească cinci. În gara Basarab au fost blocate şase trenuri. În judeţul Hunedoara, activitatea în toate gările a fost blocată, 17 trenuri staţionând în diverse staţii.  Greva de avertisment a afectat şi trenurile de pe raza Regionalei Cluj, 70 de garnituri fiind oprite în staţiile din cele şase judeţe componente. Pe teritoriul judeţului Cluj au fost oprite 20 de trenuri, dintre care patru au staţionat în gara Cluj-Napoca . Cel puţin 15 trenuri care trebuiau să plece din Galaţi sau să sosească în oraş în prima jumătate a zilei de ieri au fost afectate de greva de avertisment. În gările din Regionala CFR Timişoara au staţionat, ieri dimineaţă, 96 de garnituri de tren. În Arad, activitatea a fost reluată mai devreme deoarece trebuia să se asigure deplasarea la Bucureşti a sindicaliştilor care au participat la mitingul din Piaţa Constituţiei. Angajaţii Gării Braşov au fost singurii din Regionala CFR care nu au participat la greva de avertisment. „Din cauza unei conjuncturi pe care a creat-o administraţia, colegii de la Mişcare-Comercial nu au intrat în grevă, fiindu-le teamă că vor fi daţi afară“, a declarat, pentru Agerpres, liderul Sindicatului Mişcare-Comercial din Regionala Braşov, Ioan Buzatu.

 

http://www.azi.ro/index.php?data=17.03.2011&rubrica=Starea_economiei&citeste=4

 

Coşul zilnic

„Cutremurul“ social

 

Indiferent de concluziile dezbaterii moţiunii de cenzură, acţiunii de protest din Piaţa Constituţiei şi grevei de avertisment a feroviarilor, se poate afirma că, pe 16 martie 2010, s-a înregistrat în România un cutremur social. Ceea ce s-a simţit la suprafaţă a reprezentat o eliberare de energie acumulată în special din perioada de criză astfel încât „plăcile tectonice“ ale ţesutului social se află în plin proces de reaşezare (ceea ce nu este specific României, ci reprezintă un proces dur şi periculos la scară globală).

Există suficiente semnale care îndreptăţesc demersurile actuale ale unor politiceni, economişti, sociologi îndreptate spre construirea unui alt model economic şi social decât cel care a dus la una dintre cele mai grave crize de sistem de când există capitalism în lume. În ceea ce priveşte ţara noastră, situaţia este mult mai gravă deoarece, încă de la începutul perioadei postdecembriste, capitalismul a evoluat, s-a consolidat şi tinde să se dezvolte în cea mai purulentă manieră sălbatică proprie unor epoci revolute.

Toate acestea pot părea prea „teoretice“ milioanelor de concetăţeni care se luptă, la propriu, pentru supravieţuire. Dar, tocmai situaţia în care au ajuns şi se agravează, de la o zi la alta, confirmă şi reconfirmă necesitatea părăsirii direcţiei de mişcare care provoacă o insuportabilă polarizare socială.

Din păcate, aproape tot ce a întreprins actuala putere se află în contratimp şi contrasens cu preconizatele revizuiri drastice în materie de politici publice din foarte multe state inclusiv în cele din Uniunea Europeană. Este o minciună sfruntată afirmaţia potrivit căreia UE „copiază România în materie de politici anticriză“. Nu se acţionează în celelalte state membre nici pentru reducerea locurilor de muncă, nici pentru micşorarea veniturilor salariale, nici pentru o mai severă impozitare a pensiilor, ci pentru investiţii masive generatoare de locuri de muncă, pentru promovarea de stimulente mai puternice pentru creşterea gradului de ocupare, pentru întărirea coeziunii sociale. În acest fel, se conturează şi elemente definitorii ale noului tip de dezvoltare economică şi socială, aşa – cum de altfel – prevede expres strategia „Europa 2020“. Pe malurile Dâmboviţei, toate acestea nu contează în viziunea deţinătorilor puterii. Reacţiile lor la cutremurul social de ieri anunţă replici explozive în adâncuri, chiar în perioada imediat următoare.

 

 

http://www.cotidianul.ro/140165-Secretar-de-stat-acuzat-ca-i-ar-fi-interzis-unui-lider-sindical-sa-vorbeasca

 

Secretar de stat, acuzat că i-ar fi interzis unui lider sindical să vorbească

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) susţine că secretarul de stat Oana Badea i-a interzis liderului FSLI Dolj, Constantin Rada, să vorbească la prima dezbatere pe marginea metodologiilor privind aplicarea Legii Educaţiei Naţionale, organizată la Craiova de Ministerul Educaţiei.

Constantin Rada, liderul FSLI Dolj, a vrut să ia cuvântul la o dezbatere care se desfăşura la Craiova, însă Oana Badea, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, i-ar fi interzis acest lucru.

"Dezbaterea a avut loc miercuri la Sala Filarmonicii Oltenia din Craiova , iar secretarul de stat Oana Badea nu i-a permis liderului de sindicat să îşi spună punctul de vedere privind tematica abordată. La această dezbatere au participat cadre didactice din judeţ", afirmă sindicaliştii, în opinia cărora comportamentul secretarului de stat încalcă dreptul la liberă exprimare, prevăzut de Constituţie.

Preşedintele FSLI, Simion Hăncescu, explică incidentul de la Craiova şi prin faptul că ar fi vorba despre "un alt demers făcut de Ministerul Educaţiei prin care se doreşte distrugerea sindicatelor".

"În aceste condiţii, în care unui cadru didactic, lider de sindicat, nu i se permite la o dezbatere publică, într-o instituţie publică, să îşi exprime punctul de vedere, nu mai putem vorbi de România ca despre un stat de drept, ci despre un regim dictatorial", consideră Hăncescu.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, şi liderul FSLI Dolj, Constantin Rada, au fost implicaţi, anul trecut, într-o dispută publică pe marginea înlocuirii cadrelor didactice din comisiile pentru bacalaureat care anunţaseră că intră în grevă. Demnitarul i-a transmis atunci lui Rada "să-şi bage minţile în cap" şi să remarce ajutând la organizarea bacalaureatului. Liderul sindical i-a replicat lui Funeriu prin "să-şi bage el minţile în cap", subliniind că ministrul încalcă legea prin înlocuirea profesorii care sunt în grevă.

Funeriu şi secretarul de stat Oana Badea au fost, tot anul trecut, ţintele unor ironii venite nu doar din direcţia reprezentanţilor sindicatelor, după ce ministrul ar fi repetat într-o conferinţă de presă ce îi şoptea la ureche subalterna sa.

http://www.cotidianul.ro/140076-Greva-generala-in-zeci-de-scoli-din-Suceava-si-Botosani

 

Grevă generală în zeci de şcoli din Suceava şi Botoşani

Cadrele didactice din mai multe unităţi de învăţământ din judeţele Suceava şi Botoşani au intrat miercuri în grevă generală, fiind nemulţumite de neachitarea integrală a salariilor pentru luna februarie.

Grevă generală în 50 de şcoli din Suceava, în alte 12 unităţi este grevă pentru două ore

Liderul Sindicatului Judeţean Învăţământ "Spiru Haret" Suceava, Constantin Cernica, a declarat că cele aproximativ 50 de unităţi de învăţământ aflate în grevă generală sunt din zonele Suceava, Gura Humorului şi Vatra Dornei.

El a spus că în alte 12 şcoli au avut loc greve de solidaritate de două ore sau de o zi, în timp ce alte cadre didactice din comuna Pârteşti au dorit să-şi manifeste solidaritatea cu colegii lor aflaţi în grevă generală purtând banderole albe la cursuri.

Cernica a mai spus că profesorii unui colegiu din Fălticeni şi-au exprimat intenţia de a intra în grevă începând de joi, iar la Şcoala nr. 4 din Suceava cadrele didactice vor intra de joi în grevă întrucât au transmis mai târziu listele cu semnături privind declanşarea protestului şi nu au avut timp să anunţe elevii să nu vină la cursuri.

Liderul sucevean a precizat că la şcoala respectivă elevii au fost supravegheaţi de către profesori, fără să fie ţinute cursurile.

Botoşani: Dascălii din 20 de unităţi de învăţământ refuză să intre la ore

Profesorii botoşăneni au refuzat, marţi seară, soluţia autorităţilor locale de a împărţi suma existentă în acest moment în Trezorerie, ceea ce însemna ca fiecare profesor să primească aproximativ 500 de lei, iar diferenţa să fie primită în luna aprilie.

Profesorii s-au declarat "indignaţi" de soluţia găsita de prefectul de Botoşani, Cristian Roman, de şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani, Ada Macovei şi directorul DGFP Botoşani, Radu Turcanu, considerând-o "praf in ochi".

În aceste condiţii, cadrele didactice din 20 de unităţi de învăţământ din Botoşani au refuzat să intre la cursuri, miercuri, după ce cu o zi în urmă se aflau în grevă dascălii din şapte unităţi de învăţământ.

"Nu intrăm nici astăzi la ore. Ce înseamnă 400-500 de lei? Praf în ochi. Noi nu acceptam mila nimănui. Elevii sunt acasă şi urmează să hotărâm în cadrul unei şedinţe ce vom face mai departe", a declarat Alina Voinea, lider SIP FEN în cadrul Colegiului Naţional "Mihai Eminescu" din Botoşani.

http://www.cotidianul.ro/140075-Greva-generala-singura-solutie

 

Aproape zece mii de sindicalişti, la mitingul din Piaţa Constituţiei

 

Greva generală, singura soluţie

Aproximativ 8.000 de sindicalişti protestează în Piaţa Constituţiei, unde la ora 12.00 a început mitingul faţă de modificările aduse de Guvern la Codul Muncii şi asumate prin angajarea răspunderii. Liderii confederaţiilor sindicale le-au spus protestatarilor din Piaţa Constituţiei că singura soluţie pentru a scăpa de "Guvernul incompetent" este greva generală, iar pentru a învinge în lupta împotriva Cabinetului Boc trebuie să fie solidari.

Preşedintele CNSLR-Frăţia, Marius Petcu, a spus, de la tribuna din Piaţa Constituţiei, că sindicatele sunt singurele care fac opoziţie adevărată, iar singura soluţie pentru îndepărtarea Cabinetului Boc este greva generală.

"Nu mai putem învinge decât cu singura armă pe care o avem. Solidaritate!", a mai spus Petcu.

El a adăugat că bucureştenii ar trebui să vină la protest şi să îşi ia revanşa. "Am aşteptat momentul acesta, pentru ca bucureştenii să îşi ia revanşa, să nu mai stea la TV. Ruşine! Şi mai ruşine ar trebui să le fie celor din spatele nostru, parlamentarii", a mai spus Petcu.

Şi vicepreşedintele "Cartel Alfa" Liviu Apostoiu le-a spus protestatarilor că trebuie să facă toţi grevă generală, pentru că altfel nu mai scapă de actualii guvernanţi.

El i-a atenţionat pe sindicalişti să aibă grijă "să nu calce pe Boc, pentru că a spus că vine în Piaţă".

Liderul Sindicatului Forţa Legii, Ringo Dămureanu, le-a cerut protestatarilor să păstreze un moment de reculegere pentru doi foşti români, Băsescu şi Boc. "Nu vă fie frică, şi Băsescu pică", le-a spus Dămureanu.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu, le-a spus protestatarilor că a venit vremea să termine cu Băsescu, Boc şi "toate Elenele din istoria României".

"Ştiţi unde l-a găsit Băsescu pe Boc? Într-un ou kinder. Era surpriza neplăcută", le-a mai spus Dragoş Frumosu protestatarilor din Piaţa Constituţiei.

Mesajele liderilor sindicali sunt primite cu urale de protestatari, care strigă "Grevă generala", "Pe ei, pe ei, pe ei, pe mama lor!".

Secretarul general adjunct al Confederaţiei Europene a Sindicatelor a spus că a venit la protestul din Bucureşti pentru a aduce suportul sindicatelor europene în lupta sindicaliştilor români cu Guvernul.

"Acum, că sunteţi în UE, guvernul vostru face tocmai pe dos. Astăzi suntem cu toţii români", le-a transmis secretarul general adjunct al Confederaţiei Europene a Sindicatelor participanţilor la protestul din Piaţa Constituţiei.

13:33 - Un protestatar a fost dus al Spitalul Universitar de Urgenţă

Un protestatar a fost dus al Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti, după ce i s-a făcut rău, medicii de la punctul de prim ajutor din Piaţa Constituţiei constatând că are o lipotimie, dar şi că ar fi băut.

Bărbatul a fost adus la punctul de prim ajutor după ce a căzut în Piaţa Constituţiei, la mitingul sindicaliştilor.

Potrivit medicilor, bărbatului i s-a făcut rău şi din cauza căldurii, dar şi pentru că acesta ar fi consumat alcool. În Capitală sunt aproximativ 20 de grade Celsius.

Alte două persoane au venit la punctul de prim ajutor spunând că se simt rău, acestea primind îngrijiri de la echipajul medical aflat în Piaţa Constituţiei.

Aproximativ 8.000 de sindicalişti participă la mitingul din Piaţa Constituţiei, potrivit jandarmilor.

Sindicaliştii susţin însă că în Piaţa Constituţiei sunt aproximativ 12.000 de oameni. Coloanele de sindicalişti continuă să vină în Piaţa Constituţiei, atât dinspre Parcul Izvor, cât şi dinspre Piaţa Unirii.

13:00 - Sindicaliştii au început protestul de la Parlament cântând "Deşteaptă-te, române"

Sindicaliştii au început protestul de la Parlament, unde în mai puţin de trei ore va fi dezbătută moţiunea de cenzură depusă de opoziţie, cântând "Deşteaptă-te, române", liderii confederaţiilor făcând apel la bucureşteni să iasă în stradă, pentru că astăzi trebuie schimbat Guvernul.

Potrivit jandarmilor, în Piaţa Constituţiei s-au adunat aproximativ 5.000 de oameni. Sindicaliştii spun însă că în Piaţa Constituţiei vor fi 50.000 de oameni.

După intonarea Imnului Naţional, liderii celor cinci confederaţii le-au spus protestatarilor că astăzi trebuie schimbat "Guvernul incompetent" şi au făcut apel la bucureşteni să iasă în stradă, alături de sindicalişti, pentru că şi ei sunt afectaţi de noul Cod al Muncii.

"Avem un guvern incompetent, care mimează dialogul şi a demonstrat că-şi dispreţuieşte cetăţenii. De azi ar trebui să schimbăm salutul pe stradã, la locul de muncă - jos Guvernul Boc, pentru că ne urăşte sincer", le-a spus liderul BNS, Dumitru Costin protestatarilor adunaţi în Piaţa Constituţiei.

"Decât să plecăm noi, mai bine să plece ei. Jos Guvernul!", a mai spus Costin.

Sindicaliştii au bannere pe care scrie "Salvaţi Codul Muncii", "Jos sclavia lui Băsescu! Ne întoarcem la Ceauşescu?", "Băsescu, Boc, România / Codul muncii e sclavia; să vă scufundaţi bine!" şi scandează "Demisia", "Jos Băsescu", "Jos Guvernul Boc", "Lăsaţi-ne", "Jos, jos, jos guvernul mincinos".

În spatele scenei amplasate în Piaţa Constituţiei este un banner cu siglele celor cinci confederaţii sindicale, pe care scrie "Nu sclaviei la locul de muncă".

Unul dintre protestatari a venit la miting îmbrăcat în sperietoare de ciori, cu lanţuri legate de mâini, cu o hârtie prinsă de brâu pe care scrie "profesor de română" şi cu un banner cu mesajul "Să muriţi bine!", iar un altul este costumat în moarte şi are o coasă în mână.

Înaintea începerii mitingului, liderii sindicali le-au cerut protestatarilor să facă linişte pentru a asculta "marşul funebru pentru Boc".

La protest participă şi Joseph Niemtz, secretar general adjunct al Confederaţiei Europene a Sindicatelor. Acesta a spus că a venit să sprijine sindicaliştii români, pentru că noul Cod al Muncii este împotriva legislaţiei europene şi Guvernul s-a grăbit în cazul adoptării acestuia, precizând că vor fi făcute plângeri la CE.

Coloanele de sindicalişti continuă să vină în Piaţa Constituţiei, atât dinspre Parcul Izvor, cât şi dinspre Piaţa Unirii.

Vicepreşedintele "Cartel Alfa" Liviu Apostoiu le-a spus manifestanţilor care se îndreaptă spre zona de protest să intre în Piaţa Constituţiei pentru că "vine Boc să îi numere".

Peste 2.000 de jandarmi, poliţişti şi pompieri asigură ordinea la mitingul din Piaţa Constituţiei, dar şi pe trasele pe care vin sindicaliştii.

Între Piaţa Constituţiei şi Parcul Izvor sunt 10 maşini de pompieri, opt ambulanţe prim ajutor, trei ambulanţe cu medic, două spitale mobile şi un echipaj de descarcerare.

Liderii celor cinci confederaţii sindicale au spus că la protestul de miercuri, din Piaţa Constituţiei, care are loc în ziua dezbaterii şi votării moţiunii de cenzură depuse de opoziţie, după ce Guvernul Boc şi-a angajat răspunderea pe Codul Muncii, sunt aşteptaţi să participe peste 50.000 de sindicalişti din toate domeniile.

Unii sindicalişti din ţară au plecat spre Bucureşti în noaptea de marţi spre miercuri. Autocarele şi microbuzele care îi aduc pe sindicaliştii din ţară au început să intre în Bucureşti în jurul orei 9.00, prin şase puncte, pe la autostrăzile A1 şi A2, DN1 (Fântâna Mioriţa), DN2 (şoseaua Colentina), DN6 (şoseaua Alexandriei) şi Şoseaua Chitila.

Coloanele de manifestanţi sunt escortate de jandarmi şi poliţişti până în Piaţa Constituţiei, unde între orele 12.00 şi 18.00 are loc mitingul de protest.

Traficul rutier a fost restricţionat de miercuri, la ora 5.00, până joi, la ora 3.00, pe Bulevardul Libertăţii, sensul dinspre bulevardul Naţiunile Unite către Calea 13 Septembrie. Totodată, miercuri, de la ora 9.00 până la ora 22.00 este restricţionat în totalitate traficul rutier pe Bulevardul Libertăţii, între Bulevardul Naţiunile Unite şi Calea 13 Septembrie şi pe Bulevardul Unirii, între Piaţa Constituţiei şi intersecţia cu Bulevardul Regina Maria.

Mitingul de la sediul Parlamentului vizează modificările aduse de Guvern la Codul Muncii şi asumate prin angajarea răspunerii, şi se doreşte a fi un sprijin în încercarea parlamentarilor din opoziţie de a demite Guvernul, prin moţiunea de cenzură intitulată "Codul Boc - salarii mici, şomaj mare, firme falimentate".

Sindicaliştii spun că le rezervă parlamentarilor o surpriză referitoare la nişte pietre de mărimea ouălor XXL. Ca "bonus", aproximativ 300 de angajaţi din penitenciare, îmbrăcaţi în uniforme, vor veni la mitingul de la Palatul Parlamentului cu un set complet de gratii, în mărime naturală.

Liderii sindicali i-au chemat la protest pe toţi cetăţenii nemulţumiţi de locul de muncă, întrucât Codul Muncii asumat de Guvern îi va afecta pe toţi angajaţii.

Apelul sindicatelor a fost dublat de cel făcut de Uniunea Social Liberală, care a solicitat susţinerea publică a moţiunii de cenzură pe Codul Muncii, astfel încât toţi cei interesaţi sau afectaţi de proiectul propus de Guvern să răspundă chemării la proteste a sindicatelor.

La protest şi-au anunţat participarea şi copreşedinţii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta.

Liderii confederaţiilor sindicale susţin că această zi, în care Parlamentul dezbate şi votează moţiunea de cenzură depusă de opoziţie, este ultima şansă pentru a împiedica "dezastrul, dezechilibrarea forţată şi rău-intenţionată a pieţei muncii din ţara noastră".

Aceştia le cer parlamentarilor, printr-o scrisoare deschisă, să voteze moţiunea de cenzură, pentru a demonstra că le pasă de oamenii care i-au trimis în Parlament.

"Vă îndemnăm cu tărie să refuzaţi acceptarea unei asemenea situaţii. Acum, mai mult ca oricând, trebuie să puneţi mai presus de interesele de partid, pe cele ale omului, ale simplului cetăţean care are nevoie de ajutorul dumneavoastră. Nu suntem singuri împotriva noului cod al Muncii. Lucrătorii spun nu, patronatele spun nu, Organizaţia Internaţională a Muncii spune nu instituirii sclaviei!", arată liderii celor cinci confederaţii sindicale în documentul adresat parlamentarilor care urmează să dezbată şi să voteze moţiunea de cenzură.

Sindicaliştii spun că în noul Cod al Muncii sunt mai multe modificări "aberante":

se pune accent pe instituirea contractelor individuale de muncă pe perioada determinată, prin descurajarea încheierii contractelor de muncă pe perioada nedeterminată;

salariaţii vor putea fi disponibilizaţi colectiv fără nici o perspectivă de reangajare;

prelungirea perioadei de probă a salariaţilor la 90 de zile, respectiv 120 de zile;

criterii de performanţă în caz de disponibilizare colectivă care nu ţin cont decât de performanţa individuală a lucrătorului stabilită de angajatori pe criterii pur subiective şi ignoră cu totul nevoia analizării situaţiei sociale a salariatului;

delegarea se va putea face pe o perioadă de două luni, în loc de 30 de zile cum este în prezent;

salarizarea angajaţilor cu contract temporar de muncă va fi mai mică decât a celor cu contract pe o perioada determinată;

în privinţa muncii suplimentare, în loc ca timpul liber să fie acordat în următoarele 30 de zile, el va fi acordat într-o perioadă de 60 de zile conform variantei Guvernului;

reabilitarea profesională a salariaţilor sancţionaţi se va dubla, de la 6 la 12 luni;

stabilirea normelor de muncă vor fi posibile a se efectua discreţionar, legea prevăzând doar posibilitatea consultării sindicatelor, nu şi obligaţia de a ţine cont de punctul acestora de vedere exprimat pentru protejarea drepturilor lucrătorilor;

contractele colective de muncă vor fi la dispoziţia şi bunul plac al patronului, cunoscut fiind că «reprezentanţii salariaţilor» în majoritatea cazurilor sunt numiţi de patron şi nu aleşi de oameni;

din Codul Muncii dispar principiile care stau la baza contractelor colective de muncă.

"Concluzia este extrem de tristă: noţiuni precum democraţie şi libertăţi pe piaţa muncii prin creşterea rolului Contractelor Colective de Muncă şi al negocierilor colective şi individuale ca reguli de stabilire a unor drepturi vor dispărea complet din legislaţia românească. Practic, dintr-un condei, sunt radiate din Noul Cod al Muncii toate posibilităţile pe care le are la îndemână un salariat pentru a se simţi protejat din punct de vedere social", mai spun sindicaliştii.

Aceştia mai arată că Guvernul îl abandonează pe lucrătorul român şi le cer parlamentarilor ca ei să nu lase milioanele de salariaţi fără posibilitatea de a fi apăraţi, "expuşi în vremuri de criză posibilităţii de a fi exploataţi prin muncă, de a fi transformaţi în sclavi".

Guvernul şi-a asumat, în 8 martie, răspunderea pe Codul Muncii, iar parlamentarii PSD, PNL şi PC au depus o moţiune de cenzură, care a fost citită săptămâna trecută şi care va fi dezbătută şi votată miercuri, de la ora 15.00.

PDL şi UDMR au anunţat că au decis ca parlamentarii lor să nu-şi exprime votul la moţiunea de cenzură.

Liderii PSD, PNL şi PC au anunţat că parlamentarii Opoziţiei vor fi prezenţi cu toţii şi vor vota moţiunea de cenzură.

Preşedintele a declarat, luni seară, la TVR 1, că alianţa la guvernare tratează moţiunea de cenzură pe Codul Muncii cu "oarecare uşurinţă", menţionând că a chemat PDL la "atenţie şi responsabilitate" şi că speră să nu existe parlamentari PDL care să voteze moţiunea "de dragul populismului". El a mai spus că dacă moţiunea nu va trece, atunci, România are premier.

Precedentele două moţiuni de cenzură ale opoziţiei au fost respinse în 15 şi 16 decemebrie 2010. Moţiunea de miercuri este cea de a opta cu care se confruntă un Cabinet condus de Emil Boc. Cea de a treia moţiune împotriva Guvernului Boc, "11 împotriva României", iniţiată de PNL şi UDMR, a fost adoptată în 13 octombrie 2009, însă după mai multe tentative de desemnare a unui nou Cabinet, tot Boc a fost numit premier.

http://www.cronicaromana.ro/sindicatele-prezenta-sub-asteptari-la-mitingul-din-capitala.html

 

Sindicatele, prezenta sub asteptari la mitingul din Capitala

 

Mitingul de protest organizat ieri de confederatiile sindicale in Piata Constitutiei s-a incheiat, in timp ce in Parlament conti­nuau dezbaterile la motiunea de cenzura pe Codul muncii. Participarea la miting a fost mult sub asteptarile liderilor sindicali, care mizau pe cel putin 50.000 de oameni. Numai 8.000 de persoane - numar estimat de Ministerul Administratiei si Internelor - si-au strigat nemultumirea in strada fata de prevederile noului Cod al muncii promovat de Guvern. Sindicalistii au plecat cu mesajul de a strange semnaturile necesare pentru declansarea grevei generale. “Codul muncii inseamna o constitutie a drepturilor angajatilor, iar ceea ce vor sa faca azi parlamentarii este de a modifica aceasta constitutie. Mitingul de azi l-am organizat pentru a aduce aminte parlamentarilor ca sunt in Parlament pentru a ne reprezenta interesele. Daca vor vota impotriva interesului nostru, vom merge la ei acasa sa le reamintim ca daca ne dispretuiesc pe noi, se dispretuiesc pe ei”, a precizat Bogdan Iuliu Hossu, presedintele Cartel Alfa, de la tribuna mitingului din Piata Constitutiei. Potrivit acestuia, singura solutie a sindicalistilor ramane greva generala. “Singura noastra sansa este greva generala; de aceea vom merge acasa si vom pregati declansarea grevei generale care sa dea jos guvernul Boc”, si-a incheiat mesajul Bogdan Iuliu Hossu, in fata participantilor la mitingul din Piata Constitutiei.
Presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin, a declarat, in deschiderea mitingului din Piata Constitutiei, ca “avem un guvern care isi uraste cetatenii”. In fata a zeci de mii de sindicalisti veniti din toata tara , reprezentand toate domeniile de activitate din mediul privat si de stat, liderul BNS, Dumitru Costin, a solicitat sa se schimbe mesajul de salut intre cetateni, “de la buna ziua sa spunem jos Guvernul Boc”. “Indiferent ce se va intampla azi (ieri n.r.) si in viitor, va cer ca salutul nostru de acum incolo sa fie acesta: «Jos Guvernul Boc». Guvern care si uraste sincer cetatenii, pe cei care au iesit si sincer i-au votat. Probabil ca azi majoritatea parlamentara care i-a susti­nut si ii sustine in continuare va uita pentru ce au fost trimisi in Parlament si vor vota impotriva motiunii. Sa nu uite ca ne vor chema din nou la urne si atunci o sa-i stergem din cartea de istorie”, si-a incheiat discursul liderul BNS, Dumitru Costin.
Pe langa nemultumirile sindicatelor, circa 80% dintre patronii romani si straini nu sunt de acord cu noul Cod al muncii, a declarat la mitingul de ieri, Adolf Muresan, presedintele Federatiei Nationale a Sin­di­ca­telor din Electricitate - Univers. “Guver­nul asta s-a imprumutat cu milioane de euro de la FMI pentru a impovara generatii intregi, pentru a sta la guvernare. Nu conteaza ca noi ne-am strans acum, aici, ca si in septembrie. Vor continua planul diabo­lic pe care l-au gandit. 80% dintre patronii straini si romani nu au fost de acord cu noul Cod al muncii. Si ce, credeti ca le pasa?”, a spus Muresan.

 

http://www.cronicaromana.ro/index.php?art=115269

 

Buzau: Abandonarea cursurilor, un fenomen frecvent in liceele din judet

Peste 1.400 de elevi din cei aproape 18.000 de elevi de liceu din judetul Buzau au abandonat scoala in cursul primului trimestru al anului scolar in curs iar peste 1.800 au situatia la invatatura neincheiata. 
“Abandonul liceului este un fenomen frecvent, cei mai multi adolescenti nu mai pot continua cursu­rile liceale dupa terminarea celor zece clase obligatorii, din motive diverse, cum ar fi plecarea la munca in strainatate, problemele familiale sau cele de sanatate, dar si exigentele scolare mult mai mari la aceasta forma de invatamant”, a precizat inspectorul general al Inspectoratului scolar judetean Buzau, prof. Florina Stoian. Potrivit sursei citate, cei mai multi elevi care abandoneaza liceul motiveaza ca s-ar fi multumit cu absolvirea unei scoli de arte si meserii unde puteau sa deprinda tainele unei meserii, dar aceasta forma de invatamant a fost desfiintata din toamna anului 2009.

 

http://www.curentul.ro/2011/index.php/2011031756008/Actualitate/Marele-miting-sindical-un-fas-cu-damf-de-susanea-pesedista.html

 

„Marele miting sindical“ - un fâs cu damf de şuşanea pesedistă

 

Ieri mega-gonflatul, din vorbe, miting „sindical“ organizat în faţa Parlamentului cu ocazia dezbaterii moţiunii de cenzură depuse de Opoziţie după asumarea răspunderii asupra noului Cod al Muncii de către Guvernul Boc s-a dovedit o jalnică încropire de spectacol de varietăţi asezonat cu chirăituri şi condimentat cu vizitele celor doi mononeuronali - Chuky şi Che Gargara - cei doi lideri de buzunar ai PSD şi PNL.
Mitingul din Piaţa Constituţiei s-a încheiat în jurul orei 16.00, cu trei ore mai devreme decât era programat şi, deşi organizatorii anunţaseră peste 50.000 de participanţi, la manifestaţie au participat doar  aproximativ 8.000 de oameni, sumă care s-a subţiat la vreo 2000 imediat ce au apărut la tribună liderii în vocalize ai USL Victor Ponta şi Crin Antonescu, urmaţi de vocalistul Ducu Bertzi, care au avut parte de o audienţă mai scăzută decât Moromeţii, formaţia adusă de pesedişti pentru a încălzi cât de cât atmosfera.
În pofida mulţimii de cameramani şi analişti ai trusturilor lui Vîntu şi Voiculescu sosiţi ca hienele ahtiate de sânge, adulmecând promise confruntări între sindicalişti şi jandarmi, aşteptata masă critică de peste 50.000 de sindicalişti nu s-a concretizat decât într-o micro-şleahtă de câteva mii de oameni mânaţi din spate de pezevenghi de teapa lui Mircea Dogaru, autorul unor poluţii-declamaţii sforăitoare către popor lipsite de orice suport factual (şi seminal).
Gongoric, Dogaru s-a încordat la maximum aruncând pe piaţa mediatică nişte bombardele discursive bombastice de tot râsul: „Aşa cum luptătorii Omon şi Spetznatz au făcut recunoaştere la obiective şi antrenament, începând din iunie, pentru decembrie 1989, aşa facem şi noi începând din 14 pentru ziua de 16 martie. Dorim să dezmorţim gloatele Capitalei, inclusiv pe membrii filialelor noastre din Bucureşti, să-şi regăsească, cu ajutorul SCMD, conştiinţa de popor, ca să ştie pentru ce se vor bate pe 16 martie. Dorim să-i înspăimântăm pe deputaţi şi senatori“... brrr.

În loc de Spetznatz - PSD-ul a venit la miting cu desfrânaţii Bănicioiu şi Negoiţă

Curajosul Dogaru vorbeşte de funie în casa spânzuratului, deoarece şi-a primit uniforma militară via tata-socru, generalul-colonel trădător Vasile Petruţ, agent al GRU - Glavnoe Razvedåvatel’noe Upravlenie - termenul din rusă pentru „Directoratul principal de spionaj“, organizaţie sovietică de spionaj militar  care coordona branşa trupelor speciale numite Spetznatz. Haidamacii actuali ai aşa-zisului Sindicat al Cadrelor Militare Disponibilizate în Rezervă şi în Retragere, condus de Dogaru, ofiţer de aţă, făcut la apelul bocancilor, fără o zi de armată, slujind divizia ideologică militară a Partidului Comunist, pe lângă Ilie Ceauşescu, nu a reuşit nici pe departe să se ridice la nivelul Spetznatz-ului lu’ tataia-socru al său.
Miza învrăjbirii este căutată cu orice preţ, nu de azi, de ieri, de corifei ce se revendică de la Spetznatz şi care n-au înfruntat în viaţa lor un luptător Omon (cazu’ meu, fără modestie - n.a), însă nu prea prinde la popor. Reuniunea câmpenească din faţa Parlamentului s-a lăsat cu ritmuri de dance şi foxtrot socialist, pe melodiile unor cântăreţi capitalişti care au cântat în limita încasărilor - adică puţin, prost şi cu o sonorizare execrabilă. De data asta, Ponta s-a lăsat de trucurile de Fidel Castro în travesti, renunţând la instigarea la violenţă şi la vrăjeala cu „gloanţele pe ţeavă“ destinate cică sindicaliştilor. Ca amănunt picant, Ponta a venit la miting însoţit de cei doi colegi ai săi de lupanar, trepanaţii Negoiţă şi Bănicioiu, implicaţi în hârjoneală şi pertractări libidinale de partid cu duduiţe sclifosite avide de afirmare socialistă (ca şi el de altfel, conform celui care a fost sursa scandalului „sex cu minore la pesedişti“, Florin Ghiulbenghian, care i-a dat în vileag pe Ponta, Bănicioiu şi Negoiţă).  
Şăgalnicii libidinoşi cercetaţi penal au avansat umăr la umăr în ceata sindicală lipsită de atractivitate sexuală rezumându-se doar la pipăieli între ei, probabil. Nicu Bănicioiu se revolta cu ceva vreme în urmă - unde altundeva decât la Realitatea lui SOV - că nu iese lumea în stradă, că sindicatele nu-i mai pot lua pe oameni din faţa televizorului şi să-i aducă în faţa Palatului Victoria sau, şi mai bine, la Palatul Cotroceni. Adică acolo unde să-i întărâte cine trebuie, cu ceva „violenţe de stradă“, aşa cum au mai încercat rupând barajele forţelor de ordine şi încercând intrarea la Cotroceni atunci când s-a propus scăderea pensiilor cu 15%.
Revolta lui Bănicioiu a fost exprimată ieri deschis şi de câţiva dintre liderii sindicali, dintre cei vopsiţi în cerul gurii în roz bombon, că roşul bătea prea tare la ochi. Lideri sindicali doar cu numele, că pe fond „liderii“ s-au ocupat cu furatul din drepturile pensionarilor, prin administrarea ilegală a patrimoniului UGSR, patrimoniu la care au contribuit actualii pensionari (cu excepţia celor cu pensii speciale) şi nu liderii de sindicat. O bună parte din durduliii lideri sindicali se adapă, la rândul lor, de la Vîntu (care îi umectează prin batistă) şi de la PSD (prin sacoşă).
De exemplu, liderul BNS, Dumitru Costin, a avut anul trecut cele mai mari câştiguri din întreaga mişcare sindicală, aşa cum rezultă din declaraţiile de avere depuse până în prezent: 240.000 de lei. Ca preşedinte al BNS, a încasat un salariu anual de 17.975 de lei. A fost şi manager al unui proiect derulat de BNS: încă 140.000 de lei. Este, de asemenea, membru în mai multe Consilii de Administraţie: la Casa Naţională de Sănătate (CNAS), de unde a primit încă 10.400 de lei, la Realitatea Media (35.427 de lei), la Federaţia Română de Fotbal (21.420 de lei) şi la Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori (14.323 de lei).
Acelaşi sindicalist Dumitru Costin, cel cu datoria la buget de milioane de euro, via Realitatea lui SOV, era cică oripilat că nu are guvernul bani pentru salariile bugetarilor - „este treaba lor să găsească soluţii“. Ipocrizia unuia dintre cei mai bogaţi lideri sindicali aduce aminte de ipocrizia maestrului său, Sorin Ovidiu Vîntu, cel care recomanda statului să se întărească dacă nu vrea să fie pârlit la buzunare de ciorditori de teapa sa.

Liderii sindicali de sacoşă, batistă şi hydrantLiderii marilor confederaţii sindicale din România, unii dintre ei cu dosare de evaziune fiscală - Liviu Luca, Marius Petcu, Dumitru Costin, Iacob Baciu, Achille Duţu şi Ion Popescu -, sunt cei care administrau societatea Realitatea TV, restantă la plata datoriilor către stat. Peste 1,5 milioane de salariaţi sunt conduşi şi manipulaţi din punct de vedere sindical de către aceşti administratori rău-platnici. Marius Petcu - preşedinte CNSLR FRĂŢIA - se laudă cu 800.000 de membri, Iacob Baciu este preşedintele Confederaţiei Sindicatelor Democrate din România, în care se regăsesc majoritatea cadrelor didactice, Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Chimie şi Petrochimie, Achille Duţu, are pe mână 65 de sindicate cu 40.000 de membri, Dumitru Costin - preşedinte Blocul Naţional Sindical - 500.000 de membri, Liviu Luca - preşedinte FSLI Petrom - şi Ion Popescu - preşedintele Confederaţiei Sindicale „Meridian“ - adună aproximativ 200.000 de membri. Bieţii sindicalişti se dau de ceasul morţii că vor salarii mai mari, dar înşişi şefii lor, organizatorii grevelor şi mitingurilor, nu au catadicsit să dispună plăţile către bugetul statului, de unde banii ar trebui să ajungă la bugetarii amărâţi care beneficiază de contact cu şefii doar prin luneta maşinilor de lux, sau la oha, la câte un miting unde barosanii se fac că vin pe jos, ca masele.
Costin nu este singurul utilizator de batistuţă, mai sunt şi alţii, amatori de hidrant, iar nivelul reprezentativităţii acestora este invers proporţional cu mărimea sacoşelor cărate de la partid, ceea ce se vede foarte clar din subţirimea masei sindicale amatoare de incursiuni de stradă în beneficiul pesediştilor cu hidrantul lipit de buze. Dacă Piaţa Constituţiei era marcată de rarefiere, în schimb a fost mare aglomeraţie la  „standul Antena 3“ care şi-a adus, ca şi Realitatea la precedentele mitinguri sindicale, un fel de ministudio unde s-au perindat fel şi chip de „experţi“ ce se pronunţau cam în dorul lelii pe tema Codului Muncii pe care de fapt nici nu îl prea cunoşteau. Cod al Muncii cunoscut însă mai bine de străini, dacă avem în vedere că Bank of America a anunţat investitorii străini că e bună noua serie de reglementări a Codului Muncii care a devenit chiar obiect de dispută între Patriciu şi Crin, trimis recent de mogul la sala de lectură, ca să-şi mai augumenteze cât de cât neuronul stingher.
Miza unor sindicalişti ca Marius Petcu, de exemplu, de la CNSLR-Frăţia este mai transparentă ca oricând, dacă avem în vedere o declaraţie recentă a acestuia, izvorâtă din enervarea pricinuită de comentariile pe marginea averii personale a liderilor sindicali. „Ne-am scris declaraţiile şi le avem la sertar. Nu le-am trimis şi nici nu va mai fi nevoie. La Camera Deputaţilor s-a aprobat deja proiectul PSD, care ne scoate din lege. Acum este la Senat şi dacă trece şi pe acolo şi nu o să mai fie nevoie să le trimitem. Marii noştri adversari trebuie să mai dea mult din picioare şi să-şi roadă unghiile, că n-or să le vadă!“, spunea Marius Petcu, căruia îi stă speranţa în PSD pentru a nu fi obligat până la urmă să declare banii încasaţi.

Plagiat socialist garantat

În timp ce în faţa Parlamentului circoteca sindicală era pe epuizate, la aceeaşi oră, aproximativ, continua alt gen de circotecă, în Parlament, unde Emil Boc îi acuza pe membrii Opoziţiei de plagiat în ceea ce priveşte varianta proprie a Codului Muncii depusă marţi la Parlament: „Alianţa Socialistă a depus la Parlament un Cod al Muncii în variantă proprie, în care aţi copiat 76 de prevederi din Codul nostru. Cum se numeşte asta? Aş dori s-o întreb pe doamna profesor, doctor, rector Ecaterina Andronescu cum se numeşte acest lucru. Am încredere că doamna Andronescu va face o prelegere despre ce înseamnă plagiatul“.
Boc a uitat probabil de unde izvorăşte autoritatea doamnei Andronescu, cea garantată de Marean Vanghelie. Mai mult  ca sigur la o discuţie parte în parte cu Vanghelie, Boc ar fi scos-o la liman, dacă avem în vedere că Vanghelie le ştie cu munca de jos mai bine decât cu gramatica şi plagiatul. Vanghelie a pornit din underground-ul muncii la negru, de la cusutul de feţe de pantofi la cooperativa lui Vasile Balint, zis Sile Cămătaru, pe numele său actual de şef de clan, dar care pe vremuri trăgea pe calapod şi finisa pantofii cusuţi de mânuţa actualului lider de partid, poate unul dintre puţinii pesedişti care cunoaşte fără îndoială ce înseamnă exploatarea omului de către om şi valoarea unui Cod al muncii care să limiteze munca la negri. Demonstrativ, Marean nu s-a dat în spectacol, refuzând implicit să-i garanteze pe parveniţii Tonta şi „liberalul“ Crin, cel căruia îi îndeasă euroii în sacoşa nevestei capu’ de organizaţie infracţională Dinu Patriciu (apud Parchet).

 

http://www.curentul.ro/2011/index.php/2011031755983/Social/Decizie-Profesorii-trebuie-sa-asigure-desfasurarea-normala-a-bacalaureatului-chiar-si-in-greva.html

 

Decizie: Profesorii trebuie să asigure desfăşurarea normală a bacalaureatului chiar şi în grevă

 

Tinerii care anul acesta vor da bacalaureatul nu trebuie să-şi mai facă probleme că dascălii lor ar putea intra în grevă, astfel încåt să le încurce înscrirea la facultăţi. Senatorii au decis, ieri, că personalul didactic poate declara grevă cu condiţia de a asigura desfăşurarea continuă a proceselor de evaluare naţională din ultima clasă de gimnaziu, respectiv a examenului naţional de Bacalaureat, conform calendarului stabilit de Ministerul Educaţiei.
Ei au adoptat, în acest sens, un amendament al preşedintelui Comisiei pentru învăţămånt, Mihail Hărdău, la propunerea legislativă pentru completarea Legii 168/1999 privind soluţionarea conflictelor de muncă.
Amendamentul a fost însuşit de Comisia pentru muncă a Senatului, sesizată în fond, care a recomandat plenului adoptarea iniţiativei legislative.
În varianta iniţială, propunerea legislativă propunea completarea Legii 168/1999 privind soluţionarea conflictelor de muncă cu prevederera potrivit căreia personalul didactic poate declara grevă cu condiţia de a asigura desfăşurarea continuă a proceselor de evaluare naţională din ultima clasă de gimnaziu, respectiv a examenului naţional de bacalaureat, conform calendarului stabilit de Ministerul Educaţiei.
Actul normativ, care a fost adoptat de Senat în calitate de primă Cameră sesizată, a fost elaborat de un grup de senatori PDL, printre care Petru Başa, Vasile Blaga, Mircea Cinteză, Constantin Dumitru, Radu F. Alexandru, Alexandru Pereş, Mihail Hărdău, Cristian Rădulescu şi Iulian Urban.
Proiectul a fost adoptat cu 43 de voturi „pentru“ şi 37 voturi „împotrivă“.
Încercånd să „şantajeze“ din nou tinerii şi populaţia cu greve senatorii PSD s-au pronunţat, la dezbateri, pentru respingerea iniţiativei legislative.

 

http://www.curierulnational.ro/Politic/2011-03-17/Guvernul+Boc+a+trecut+testul+mo%C8%9Biunii+

 

Guvernul Boc a trecut testul moțiunii

Moţiunea de cenzură depusă de opoziţie după asumarea răspunderii Guvernului asupra Codului Muncii a fost respinsă. Vicepreşedintele Senatului Ioan Chelaru a anunţat, ieri, că la moţiunea pe Codul Muncii au fost 212 voturi "pentru", patru "împotrivă" şi două anulate, citeazăMediafax. Cinci parlamentari din arcul guvernamental, patru de la PDL şi unul de la UDMR, şi-au exprimat votul, cei mai mulţi dintre ei lăsând să se vadă modul în care au introdus bilele în urne, respectiv împotriva moţiunii. La votul secret, cu bile, au participat parlamentarii opoziţiei, precum şi cinci dintre reprezentanţii coaliţiei. Potrivit Constituţiei, dacă Guvernul nu a fost demis în urma moţiunii de cenzură, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern. În cazul în care preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere. Guvernul şi-a asumat, în 8 martie, răspunderea pe Codul Muncii, iar parlamentarii PSD, PNL şi PC au depus moţiunea de cenzură intitulată "Codul Boc - salarii mici, şomaj mare, firme falimentate", semnată de 210 parlamentari USL, care a fost citită săptămâna trecută în plenul reunit. În textul depus de opoziţie se arăta că această moţiune de cenzură s-a dorit a fi o formă de sancţionare care a vizat atât modificările aduse legii Codului Muncii pe care Guvernul şi-a angajat răspunderea, cât şi la adresa acestei proceduri şi a reprezentanţilor actualei puteri. 

Emil Boc întrebat dacă moţiunea este ultima din cariera de premier: Never say never 

Înainte de a se da votul pe textul moțiunii, premierul Boc a evitat să aprecieze dacă moţiunea de cenzură pe Codul Muncii care a fost dezbătută în Parlament este ultima din cariera sa de prim-ministru, limitându-se la a afirma: "Never say never".El a evitat totodată să răspundă la întrebarea dacă va demisiona din postul de premier. Citirea textului moţiunii a fost făcut de deputatul PSD Ioan Cindrea. La şedinţa plenului reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor şi-au anunţat prezenţa 256 din 470 parlamentari. De asemenea, au fost prezenţi premierul Emil Boc şi membrii Cabinetului. Ședinţa a fost condusă de către preşedintele Camerei, Roberta Anastase. Guvernul, grupurile PDL şi UDMR, precum şi independenţii au avutaproape două ore şi jumătate alocate pentru a-şi prezenta punctul de vedere în plen, la dezbaterea moţiunii de cenzură, în timp ce opoziţia a avut puţin peste o oră. Grupurile parlamentare au alocat un timp de exprimare a punctelor de vedere în funcţie de numărul de parlamentari arondaţi, în condiţiile în care se alocă 20 de secunde/parlamentar. Astfel, grupul PDL a avut la dispoziţie 58 de minute, PSD - 45 de minute, PNL - 27 de minute, UDMR - 10 minute, independenţii - 9 minute, independenţii fără apartenenţă politică - 2 minute. 

Scandal la moţiune

 

Totodată, parlamentarii puterii şi cei ai opoziţiei au discutat în contradictoriu, mai bine de două ore, după ce USL a propus modificarea ordinii de zi în sensul adoptării unei Hotărâri de protest faţă de mesajul transmis ardelenilor de premierul ungar Viktor Orban. La rândul său, senatorul UDMR Marko Bela a declarat în plenul Camerelor, că o eventuală declaraţie a Parlamentului trebuie să fie examinată anterior de comisiile de politică externă, de către toţi liderii şi toate partidele politice şi nu ar trebui impusă "pe bază de majoritate sau pe bază de opoziţie". Premierul Emil Boc a acuzat opoziţia că a încearcat, printr-o declaraţie scrisă "pe genunchi" la adresa premierului ungar Viktor Orban, să creeze o dispută între PDL şi UDMR pentru căderea Guvernului, şi a arătat că astfel de demersuri trebuie efectuate calm şi după analizarea tuturor informaţiilor.

 Șeful Executivului nu a regăsit printre propunerile opoziţie măsuri deîmbunătăţire a Codului Muncii 

Emil Boc a spus parlamentarilor, în finalul dezbaterii moţiunii de cenzură, că, din păcate, nu a regăsit printre propunerile formulate de opoziţie măsuri prin care să poată fi îmbunătăţit proiectul Codului Muncii asumat de Guvern şi a acuzat din nou "Alianţa Socialistă" de demagogie. Premierul a vorbit în plenul reunit al Parlamentului, timp de 30 de minute, el răspunzând astfel criticilor exprimate în textul moţiunii de cenzură iniţiate şi depuse de 210 parlamentari ai opoziţiei. După dezbaterile generale, premierul a luat din nou cuvântul pentru a răspunde, de data aceasta, criticilor aduse în timpul dezbaterilor. "Soartea Alianţei Socialiste este că se va dezumfla ca o gogoaşă. Orice zi care trece este o zi care aduce câştig alianţei ce susţine guvernarea şi scade şansele Alianţei Socialiste de a câştiga alegerile, deoarece economia începe să îşi revină. Acest lucru îi deranjează pe cei din Alianţa Socialistă", a spus șeful Executivului.

 

"În partea a doua a anului vom putea să venim cu măsuri complementare: reducerea CAS și încurajarea angajatorilor să ofere locuri de muncă"

 

Șeful Executivului a spus că noul Cod al muncii împreună cu legea zilierilor va aduce sute de mii de locuri de muncă, va aduce pentru angajatori posibilităţi suplimentare pentru angajări. Emil Boc a transmis parlamentarilor opoziţiei, înainte de dezbatere, că moţiunea de cenzură formulată la adresa Guvernului nu are "nicio şansă", deoarece nu are aproape nicio legătură cu proiectul Codului Muncii asumat de Executiv şi conţine afirmaţii contradictorii, copiate sau fără conţinut. Acesta a spus că peste două treimi din text au fost doar atacuri populiste, reprezentând afirmaţii demagogice, răsuflate şi populiste.

 

Deputatul Mircia Giurgiu va fi exclus din PDL

 

Liderul PDL, premierul Emil Boc a anunţat că deputatul PDL Mircia Giurgiu va fi exclus din partid pentru că a votat pentru moţiunea de cenzură a opoziţiei, spunând că nu mai este "cale de întors" atunci când regula nu este respectată.

http://www.curierulnational.ro/Eveniment/2011-03-17/Miting+cu+8.000+de+sindicalisti+in+Piata+Constitutiei

Miting cu 8.000 de sindicalişti în Piaţa Constituţiei

Circa 8.000 de sindicalişti au protestat, ieri, în Piaţa Constituţiei, faţă de modificările aduse de Guvern la Codul Muncii, care au fost asumate prin angajarea răspunderii, potrivit Mediafax.
Liderii celor cinci confederaţii sindicale, participante la protestul de ieri, care a avut loc chiar în ziua dezbaterii şi votării moţiunii de cenzură depuse de opoziţie, după ce Guvernul Boc şi-a angajat răspunderea pe Codul Muncii, au spus iniţial că sunt aşteptaţi să participe peste 50.000 de sindicalişti din toate domeniile.
Peste 2.000 de jandarmi, poliţişti şi pompieri au asigurat ordinea la mitingul din Piaţa Constituţiei, dar şi pe traseele pe care au venit sindicaliştii. Între Piaţa Constituţiei şi Parcul Izvor au staţionat, ieri, 10 maşini de pompieri, opt ambulanţe de prim ajutor, trei ambulanţe cu medic, două spitale mobile şi un echipaj de descarcerare.
Coloanele de manifestanţi au fost escortate de jandarmi şi poliţişti până în Piaţa Constituţiei, unde între orele 12.00 şi 18.00 a avut loc mitingul de protest. Traficul rutier a fost restricţionat de ieri, la ora 5.00, până azi dimineaţă, la ora 3.00, pe Bulevardul Libertăţii, sensul dinspre bulevardul Naţiunile Unite către Calea 13 Septembrie. Totodată, miercuri, de la ora 9.00 până la ora 22.00 a fost restricţionat, în totalitate, traficul rutier pe Bulevardul Libertăţii, între Bulevardul Naţiunile Unite şi Calea 13 Septembrie şi pe Bulevardul Unirii, între Piaţa Constituţiei şi intersecţia cu Bulevardul Regina Maria.
Mitingul de la sediul Parlamentului vizează modificările aduse de Guvern la Codul Muncii şi asumate prin angajarea răspunderii şi se doreşte a fi un sprijin în încercarea parlamentarilor din opoziţie de a demite Guvernul, prin moţiunea de cenzură intitulată "Codul Boc - salarii mici, şomaj mare, firme falimentate".
Guvernul şi-a asumat, în 8 martie, răspunderea pe Codul Muncii, iar parlamentarii PSD, PNL şi PC au depus o moţiune de cenzură, care a fost citită săptămâna trecută şi care a fost dezbătută şi votată ieri. 
Preşedintele a declarat, luni seară, că alianţa la guvernare tratează moţiunea de cenzură pe Codul Muncii cu "oarecare uşurinţă", menţionând că a chemat PD-L la "atenţie şi responsabilitate" şi că speră să nu existe parlamentari PD-L care să voteze moţiunea "de dragul populismului". El a mai spus că dacă moţiunea nu va trece, atunci, România are premier.
Precedentele două moţiuni de cenzură ale opoziţiei au fost respinse în 15 şi 16 decemebrie 2010. Moţiunea de miercuri este cea de a opta cu care se confruntă un Cabinet condus de Emil Boc. Cea de a treia moţiune împotriva Guvernului Boc, "11 împotriva României", iniţiată de PNL şi UDMR, a fost adoptată în 13 octombrie 2009, însă după mai multe tentative de desemnare a unui nou Cabinet, tot Boc a fost numit premier.

 

http://www.evz.ro/detalii/stiri/protestul-din-piata-constitutiei-s-a-incheiat-liderii-sindicali-au-strans-semnaturi-pentru-gre.html

 

Protestul din Piaţa Constituţiei s-a încheiat. Liderii sindicali au strâns semnături pentru greva generală

 

Cei peste 7.000 de sindicalişti care au participat astăzi la protestul din faţa Palatului Parlamentului din Capitală au părăsit Piaţa Constituţiei, după ce liderii sindicali au strâns semnături pentru greva generală care ar urma să fie organizată la finele acestei luni în tot sistemul bugetar. Protestul din Piața Constituției s-a încheiat.

15.35. Se strâng semnături pentru greva generală. Sindicaliștii încep să părăsească Piața Constituției.

15.20. Pe scenă a urcat Ducu Bertzi. Prima piesă: „Când s-o-mpărțit norocu”

15.15. Bogdan Hossu: „Codul Muncii e o Constituție a lucrătorilor. Vor să vă transforme în sclavi!”

15.10. Marius Nistor: „Câți bucureșteni sunteți aici? Puțini! Rușine celor care n-au venit aici!”

15.05. O femeie pe scena din Piața Constituției: „Nu suntem aici pentru băile de mulțime ale PSD-ului. Ne trebuie un partid al muncitorilor”.

15.00. Pe scena din Piața Constituției a urcat Adrian Sobaru, angajatul TVR care, cu ceva timp în urmă, s-a aruncat de la balconul parlamentului. „Să fiți alături de sindicaliști. Avem nevoie de speranță”, le-a transmis protestatarilor Adrian Sobaru, care, înainte de a urca pe scenă a fost prezentat drept „un înger”. Mulțimea i-a scandat numele.

14.55. Ponta către unul dintre protestatari: „Vă jur că (guvernanții - n.r.) o să ajungă în închisoare!”

14.50. De pe scenă se strigă: „Călcați pe Boc dacă-l vedeți printre voi!”

14.45. Antonescu și Ponta trec prin mulțime.

14.30. Ion Rădoi: „Niciun guvern nu și-a permis să încalce cu atâta nonșalanță Constituția. M-am săturat să văd atâția bătrâni scormonind în tomberoanele de la metrou”.

14.20. 1QSapro face, în versuri, „apel la mase”. „Audiența” aproape că s-a înjumătățit însă față de debutul protestului.  

14.10. De pe scenă se aud ritmuri de hip-hop, în timp ce mulți dintre protestatari se înghesuie la coadă la răcoritoare.

13.40. Unui protestatar i s-a făcut rău și primește îngrijiri medicale de la medicii de pe una dintre ambulanțele aflate în Piața Constituției.

13.30. Se strigă „Grevă generală”.

13. 25. Cârciumile din zona Pieței Constituției s-au umplut de clienți. De la terase, îndemnurile sindicale abia se aud.

13.20. Numărul participanților la protest a depășit cu puțin 7.000, potrivit ultimei estimări a oficialilor MAI.

13.00. Aproximativ 5.000 de sindicalişti se aflau în Piaţa Constituţiei din Capitală, la ora 12.00, potrivit primei estimări făcute de oficiali ai Ministerului Administraţiei şi Internelor. Numărul participanţilor este însă în creştere, în condiţiile în care noi coloane de sindicalişti veniţi din ţară se îndreaptă spre piaţă.

12.50. Se strigă iar „Ieși afară, javră ordinară!”

12.45. Dumitru Costin: „Acest guvern își urăște sincer cetățenii. Ar trebui să ne schimbăm saluturile în «Jos Guvernul Boc!»”

12.40. Două dintre figurile cele mai cunoscute ale sindicalismului românesc, Bogdan Hossu şi Marian Petcu, stau deocamdată undeva în spate.

12.35. Aurel Şelaru, un profesor din Vrancea, face spectacol îmbrăcat în cerşetor, cu ochelari de soare şi lanţuri. „Cu hainele astea au fost părinţii mei la Revoluţie. Eu am venit să plece Boc”

12.25. În primele rânduri, la gardul instalat de jandarmi e cea mai mare agitație. Cineva strigă: „Vreau mâncare la copii!”. Câţiva colegi râd. Portretele lui Băsescu îşi găsesc loc lângă cel al lui Ceauşescu, lângă pancarte, pe care stă scris: „Pregătiţi elicopterul, ca să fugă marinerul!”, „Doamna Udrea, noi nu love, ca să ne trataţi de above şi o să v-o dăm la bot când ne veţi chema la vot”. Fanfara cadrelor militare cântă un marş funebru, dedicat Guvernului Boc, o lăutărească şi „Noi suntem români”.

12.10. E cald și, la cisterna cu apă s-a făcut coadă: „Ia, hai la vin!”, glumește unul dintre nemulțumiți. De pe scenă se strigă: „Jos Guvernul!”

12.05. O mini-fanfară tocmită de Cartel Alfa-Mehedinți, condusă de un domn îmbrăcat în haine negre, cu o coasă pe umăr, e favorita de moment a televiziunilor.

12.00. Mitingul împotriva noului Cod al Muncii a început. Un apel către sindicaliști: „Intrați în piață că vin Băsescu și Roberta Anastase să ne numere din doi în doi!”

11.55. Manole Văduva, pensionar, sprijinind o sticlă de apă minerală: „Am venit pentru că nu vrem acest partid de hoți din proprie inițiativă”

11.50. În Piața Constituției s-au strâns deja aproximativ 3.000 de oameni. Apel de pe scenă către Emil Boc: „Unde ești? Ai zis că ne vedem în piață!”

11.43. În piață, la microfon, organizatorii strigă pe rând grupurile, cu încurajări: „Hai, sus! Hai, băieții!”

11.40. În drum spre Piaţa Constituţiei, un grup de sindicalişti din industria sticlei se distrează la auzul imnului ce răsună din difuzoare: „I-auzi, mă, are Salam aicea! Am ajuns la Hollywood !”.

Membrii celor cinci confederaţii sindicale din România vor protesta azi, nemulţumiţi deasumarea de către guvern a noului Cod al Muncii. Astfel, de la ora 12.00, aproape 50.000 de oameni sunt aşteptaţi în Piaţa Constituţiei, din Capitală, pentru un protest programat să dureze şase ore. 

În acelaşi timp, parlamentarii vor dezbate şi vor vota moţiunea de cenzură depusă de opoziţie.

Restricţii de circulaţie 

Mitingul de astăzi va bloca circulaţia în centrul oraşului până în jurul orei 23.00, după cum au anunţat oficialii Brigăzii Poliţiei Rutiere, care au şi luat măsuri de restricţionare a traficului. De altfel, aproximativ 2.000 jandarmi şi poliţişti de la Brigada Rutieră a Capitalei asigură ordinea publică la mitingul de miercuri organizat de principalele cinci confederaţiile sindicale în faţa Palatului Parlamentului.

Totodată, în planul de măsuri este cuprins şi un elicopter care, în caz de necesitate, se va ridica de la sol să survoleze zona. De asemenea, traficul rutier pe mai multe artere din zona centrală a Capitalei este blocat, zona în care se desfăşoară mitingul fiind supravegheată de aproximativ 250 de poliţişti rutieri. 

Astfel, va fi blocată parcarea autovehiculelor în Piaţa Constituţiei şi pe Bd. Unirii (între bd. Regina Maria şi Piaţa Constituţiei) pe ambele sensuri. Mai mult, până mâine, la ora 3.00, se va restricţiona traficul rutier pe Bd. Libertăţii (pe sensul de mers dinspre bd. Naţiunile Unite spre Calea 13 Septembrie). În plus, astăzi, între orele 9.00 şi 22.00, vor fi închise complet pentru şoferi Bd. Libertăţii (între Naţiunile Unite şi Calea 13 Septembrie) şi Bd. Unirii (între bd. Regina Maria şi Piaţa Constituţiei). 

Poliţiştii rutieri îi sfătuiesc pe şoferi să evite deplasarea atât în zonele menţionate anterior, cât şi în împrejurimile acestora, dar şi să folosească transportul public pentru a evita blocajele din trafic. Mai mult, oamenii legii recomandă folosirea rutelor ocolitoare. Astfel, cei care vor să evite zona şi circulă dinspre bd. Ghencea pot alege traseul Calea 13 Septembrie - Bd. Tudor Vladimirescu - bd. George Coşbuc - bd. Regina Maria - Piaţa Unirii. Iar şoferii care circulă dinspre piaţa Alba Iulia au ca alternativă Bd. Unirii - bd. I.C. Brătianu - Splaiul Independenţei - str. B.P. Hasdeu - str. Izvor - Piaţa Arsenalului - Calea 13 Septembrie.

·                          Problemele din trafic pot fi sesizate la numărul de telefon al Dispeceratului Brigăzii Rutiere - 021.9544.

Se pregăteşte greva generală 

Cât despre şansele de succes ale moţiunii de cenzură, vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Ovidiu Jurca, s-a declarat rezervat: "Să trăim, să vedem ce va fi". Totuşi, sindicatele sunt decise să continue protestele toată luna şi chiar să organizeze o grevă generală.

Astfel, potrivit calendarului protestelor, anunţat încă de luna trecută, până pe 18 martie principalele cinci confederaţii (Cartel Alfa, BNS, CSDR, Meridian şi CNSLR Frăţia) au programate acţiuni de proteste în toată ţara. Mai mult, după mitingul de astăzi de la parlament, va avea loc un protest la Palatul Cotroceni, în ziua în care noul Cod al Muncii va fi trimis spre promulgare. În plus, sindicaliştii iau în calcul declanşarea grevei generale în sistemul bugetar, la finele acestei luni. "Se adună semnături în favoarea grevei generale şi estimăm că la aceasta ar putea lua parte aproximativ un milion de oameni", anunţa, la finele lunii trecute, liderul CNSLR Frăţia, Marius Petcu. 

"Nu ştiu dacă va trece moţiunea. Să trăim şi să vedem.“ 
OVIDIU JURCA, vicepreşedinte BNS 

"Se adună semnături în favoarea grevei generale şi estimăm că la aceasta ar putea lua parte aproximativ un milion de oameni.“ 
MARIUS PETCU, preşedinte CNSLR Frăţia

50.000 de persoane
sunt aşteptate la protestul din faţa parlamentului
 

http://www.gandul.info/politica/usl-a-contestat-la-curtea-constitutionala-noul-cod-al-muncii-8069701

 

USL a contestat la Curtea Constituţională noul Cod al Muncii

 

USL a depus, joi, o sesizare la Curtea Constituţională privind Codul Muncii, contestând asumarea răspunderii Guvernului pe acest proiect, dar şi încălcarea unor prevederi constituţionale legate de dreptul la muncă, dreptul la concediu, dreptul la asociere şi dreptul la grevă. Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a anunţat, miercuri seară, după respingerea moţiunii de cenzură, că grupurile parlamentare ale PSD şi PNL vor depune, joi, contestaţie la Curtea Constituţională faţă de proiectul de modificare a Codului Muncii, considerat adoptat.

Nicolăescu a afirmat că, deşi moţiunea de cenzură a fost respinsă de Parlament, iar proiectul de lege pentru modificarea Codului Muncii, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea este considerat adoptat, parlamentarii Uniunii Social Liberale nu sunt de acord cu aceste modificări.

El a anunţat că, în aceste condiţii, grupurile parlamentare ale PSD şi PNL vor sesiza, joi, Curtea Constituţională pentru a se pronunţa în legătură cu proiectul Guvernului de modificare a Codului Muncii.

Moţiunea de cenzură depusă după angajarea răspunderii Guvernului pe Codul Muncii a fost respinsă, doar 216 parlamentari exercitându-şi votul, în condiţiile în care ar fi fost nevoie de 236 pentru adoptare.

 

http://www.gandul.info/news/calarasi-soferul-unui-microbuz-scolar-in-care-se-aflau-12-copii-prins-beat-la-volan-8067485

 

Călăraşi: Şoferul unui microbuz şcolar în care se aflau 12 copii, prins beat la volan

 

Şoferul unui microbuz şcolar în care se aflau 12 copii, cu vârste cuprinse între trei şi cinci ani, din comuna Lupşanu, judeţul Călăraşi, este cercetat după ce a fost prins beat la volan, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Călăraşi, inspector Ramona Tudor, microbuzul a fost oprit, miercuri, în trafic, pe DN 3, în comuna Vlad Ţepeş, în autovehiculul care aparţine Primăriei comunei Lupşanu aflându-se 12 copii, cu vârste cuprinse între trei şi cinci ani, de la Grădiniţa "Radu Vodă".

"Aceştia, însoţiţi de educator, se deplasau către municipiul Călăraşi, pentru o vizită la grădina zoologică. În urma testării cu aparatul etilotest, şoferul, angajat al Primăriei Lupşanu, avea o concentraţie alcoolică de 0,44 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind dus la Spitalul Judeţean Călăraşi pentru recoltarea de probe biologice. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care face transport public de persoane şi care are o îmbibaţie alcoolică peste limită legală", a declarat inspector Ramona Tudor.

Ulterior, copiii au fost transportaţi la Gradina Zoologică din Călăraşi de către un alt şofer, cu acelaşi microbuz.

Potrivit sursei citate, şoferul prins beat la volan este cercetat în libertate.

http://www.jurnalul.ro/stiri/observator/jos-guvernul-boc-in-loc-de-buna-ziua-571775.html

"Jos guvernul Boc!", în loc de bună ziua

 

Peste 10.000 de sindicalişti au protestat ieri în Piaţa Constituţiei faţă de noul Cod al Muncii.

Mii de sindicalişti veniţi din toată ţara au protestat în Piaţa Constituţiei, lângă Parlament, nemulţumiţi de prevederile noului Cod al Muncii pe care Guvernul Boc şi-a asumat răspunderea. Gestul guvernanţilor a fost sancţionat nu numai de sindicalişti, ci şi de Opoziţie, care a depus o moţiune de cenzură dezbătută tot ieri în Parlament. Sindicaliştii au începutul mitingul intonând "Deşteaptă-te, române!" şi cerându-le bucureştenilor să iasă în stradă. Dumitru Costin, preşedintele BNS, a deschis oficial mitingul sindicatelor, propunând românilor să înlocuiască orice formulă de salut prin "Jos guvernul Boc!", pentru a le arăta astfel celor de la conducerea ţării cât de mult sunt "iubiţi" de popor. "Avem un guvern incompetent, care-şi urăşte sincer cetăţenii. Ar trebui să schimbăm formula de salut, să nu mai spunem, când ne întâlnim pe stradă, bună ziua, ci Jos guvernul Boc!", a spus Costin sindi­ca­liştilor aflaţi în piaţă, de la tribuna oficială. 

În Piaţa Constituţiei au participat la miting peste 10.000 de sindicalişti (8.000, potrivit Jandarmeriei, în momentul maxim al manifestaţiei) din toate cele cinci confederaţii, veniţi din toată ţara. Sindicaliştii au bannere pe care scrie "Salvaţi Codul Muncii", "Jos sclavia lui Băsescu! Ne întoarcem la Ceauşescu?", "Băsescu, Boc, România/ Codul muncii e sclavia; să vă scufundaţi bine!" şi scandează "Demisia", "Jos Băsescu", "Jos Guvernul Boc", "Lăsaţi-ne", "Jos, jos, jos guvernul mincinos", "Nu sclaviei la locul de muncă". Unul dintre protestatari a venit la miting îmbrăcat în sperietoare de ciori, cu lanţuri legate de mâini, cu o hârtie prinsă de brâu pe care scrie "profesor de română" şi cu un banner cu mesajul "Să muriţi bine!", iar un altul este costumat în moarte şi are o coasă în mână. La miting au participat şi lucrători din mediul privat şi din instituţii bugetare, pensionari, studenţi şi cadre militare în rezervă.

Mulţi protestatari au plecat până la ora 16:00, când s-a închis oficial mitingul, în ciuda apelurilor liderilor sindicali la solidaritate. "Probabil că azi majoritatea parlamentară care i-a susţinut şi îi susţine în continuare va uita pentru ce au fost trimişi în Parlament şi vor vota împotriva moţiunii. Să nu uite că ne vor chema din nou la urne şi atunci o să-i ştergem din cartea de istorie. Din acest Cod al Muncii pe care ei vor să-l promoveze ni se spune să plecăm din ţară . Porţile ţării sunt deschise, aşa că plecaţi pentru că la voi în ţară legislaţia este la pământ, sănătatea, învăţământul, protecţia socială sunt la pământ. Decât să plecăm noi mai bine să plece ei. Jos Guvernul!", a declarat liderul BNS, Dumitru Costin. La miting a fost prezent şi Josef Niemiec, se­cretar general adjunct al Confederaţiei Eu­ropene al Sindicatelor, precum şi secretarul general al Federaţiei Internaţionale a Sindicatelor. 

"Suntem aici pentru a vă susţine. Am intervenit deja la Guvernul dumneavoastră, susţinând că actuala formă a Codului muncii încalcă drepturi internaţionale şi europene", a spus Josef Niemiec. 

Preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a făcut, la rândul său, apel al solidaritate, spunând că este singurul lucru care le-a mai rămas salariaţilor şi că, indiferent de rezultatul moţiunii, protestatarii se vor întoarce acasă şi se vor pregăti pentru greva generală. "Conflictul nostru cu Guvernul Boc, care durează de luni de zile, azi ar fi trebuit să înceteze prin votarea moţiunii şi demiterea Guvernului. Dar parlamentarilor pe care noi i-am votat le este frică că le stricăm afacerile, de aceea sunt împotriva noastră, ca şi guvernanţii, care vor să distrugă mişcarea sindicală şi atacă liderii sindicali, noi fiind singura forţă de opoziţie corectă care a mai rămas. De aceea, sindicatele trebuie desfiinţate, liderii sindicali huliţi, iar angajaţii sunt disponibilizaţi. Am asistat cum ne-au tăiat salariile, cum ne-au diminuat pensiile, cum au tăiat alte drepturi sociale, dar acum e prea mult. Un Cod al Muncii care a funcţionat 20 de ani şi care nu a afectat relaţiile de muncă azi trebuie să fie desfiinţat. Nu vom accepta acest lucru. Ne vom întoarce acasă, vom strânge semnături şi vom declanşa greva generală", a spus Marius Petcu. "Ceea ce vor ei astăzi să facă în Parlament este să distrugă drepturile lucrătorilor în România. Vor să ne facă sclavii angajatorilor. Dacă mâine n-o să-i placă angajatorului ochii dumneavoastră, va putea să vă dea afară fără să răspundă cu nimic. Poimâine, dacă se votează acest nou Cod al Muncii, vom avea trei sferturi dintre salariaţi salariul minim pe economie", şi-a început discursul Bogdan Hossu, liderul CNS Cartel Alfa, amintind că, dacă parlamentarii nu vor vota astăzi în favoarea salariaţilor, "le vom face vizite la ei acasă, să le amintim că ştiu unde stau". Hossu a mai spus că noua legislaţie a muncii este gândită în favoarea patronatelor, în special a multinaţionalelor. Între discursurile liderilor sindicali s-au urcat pe sccenă şi artişti solidari cu manifestanţii – Unchiu’ Sapro şi Ducu Bertzi – care au cântat pentru moţiune. Potrivit pur­tătorului de cuvânt al Jandarmeriei, Florin Hulea, pe parcursul mitingului, opt persoane au avut nevoie de îngirjiri medicale, dintre care două au fost transportate la Spitalul Uni­ver­sitar.

Grevă de două ore la CFR
Lucrătorii CFR au făcut ieri grevă de avertisment în toată ţara , între orele 7:00 şi 9:00, în semn de solidaritate cu protestul confedera­ţii­lor sindicale împotriva noului cod al muncii. Aproape 22.000 de feroviari au participat la greva de avertisment, fiind nemulţumiţi de faptul că nu au semnat contractele colective de muncă expirate la 31 ianuarie şi de instabilitatea locurilor de muncă. Impiegatul de mişcare din Gara Braşov a fost singurul care a refuzat sa ia parte la protest, trenurile plecând normal din această staţie. "Noi bănuim că asupra sa au fost făcute presiuni din partea administraţiei”, a declarat Ioan Buzatu, liderul Uniuniii Sindicatelor Libere Infrastructură din Regionala CFR Braşov, care a adăugat că toate trenurile care au plecat din Braşov spre Zărneşti, Întorsura Buzăului sau Făgăraş au fost oprite la prima staţie de pe traseu, unde sindicaliştii erau în grevă.

http://www.puterea.ro/news17526/Barometrul-mitingului-Presiunea-strazii-scazuta-Liderii-sindicali-au-dat-vina-pe-bucure%C8%99teni-pentru-slaba-participare-la-protest-%E2%80%93-8000-de-manifestan%C8%9Bi-fa%C8%9Ba-de-50000-preconiza%C8%9Bi.htm

Barometrul mitingului. Presiunea străzii, scăzută. Liderii sindicali au dat vina pe bucureșteni pentru slaba participare la protest – 8.000 de manifestanți față de 50.000 preconizați

Deși au anunțat și au preconizat 50.000 de protestatari în Piața Constituției, liderii celor cinci confederații sindicale nu au reușit să adune decât câteva mii. Pentru acest eșec organizatoric, liderii mitingului au dat vina pe bucureșteni, cărora le-au transmis că ar trebui să le fie rușine, pentru că preferă să se uite la televizor. În jurul orei 16.00, protestatarii au început să se rărească, mulți renunțând la a mai sta în piață.

Mitingul, la care s-au adunat sub 8.000 de persoane și care a fost autorizat până la ora 19.00, a început cu intonarea imnului național, cântat de toți cei prezenți. Liderii confederaţiilor sindicale le-au spus protestatarilor că singura soluţie pentru a scăpa de "Guvernul incompetent" este greva generală, iar pentru a învinge în lupta împotriva Cabinetului Boc trebuie să fie solidari. Preşedintele CNSLR-Frăţia, Marius Petcu, a spus, de la tribuna instalată în Piaţa Constituţiei, că sindicatele sunt singurele care fac opoziţie adevărată, iar singura soluţie pentru îndepărtarea Cabinetului Boc este greva generală. "Nu mai putem învinge decât cu singura armă pe care o avem. Solidaritate!", a mai declarat Petcu. El a adăugat că bucureştenii ar trebui să vină la protest şi să îşi ia revanşa. "Am aşteptat momentul acesta, pentru ca bucureştenii să îşi ia revanşa, să nu mai stea la tv. Ruşine! Şi mai ruşine ar trebui să le fie celor din spatele nostru, parlamentarii", a mai spus Petcu.

Şi vicepreşedintele "Cartel Alfa", Liviu Apostoiu, le-a spus protestatarilor că trebuie să facă toţi grevă generală, pentru că altfel nu mai scapă de actualii guvernanţi.

Acesta i-a atenţionat pe sindicalişti să aibă grijă "să nu calce pe Boc, pentru că a spus că vine în Piaţă".

Mesajele liderilor sindicali au fost primite cu urale de protestatari, care au strigat "Grevă generală", "Pe ei, pe ei, pe ei, pe mama lor!".

 

Susținere de la Confederația Europeană a Sindicatelor

La protest a participat şi Joseph Niemtz, secretar general adjunct al Confederaţiei Europene a Sindicatelor. Acesta a spus că a venit să sprijine sindicaliştii români, pentru că noul Cod al muncii este împotriva legislaţiei europene şi Guvernul s-a grăbit în cazul adoptării acestuia, precizând că vor fi făcute plângeri la CE.

Coloanele de sindicalişti au continuat să vină în Piaţa Constituţiei, atât dinspre Parcul Izvor, cât şi dinspre Piaţa Unirii.

Secretarul general adjunct al Confederaţiei Europene a Sindicatelor a spus că a venit la protestul din Bucureşti pentru a aduce suportul sindicatelor europene în lupta sindicaliştilor români cu Guvernul. "Acum, că sunteţi în UE, Guvernul vostru face tocmai pe dos. Astăzi suntem cu toţii români", le-a transmis secretarul general adjunct al Confederaţiei Europene a Sindicatelor participanţilor la protestul din Piaţa Constituţiei.

 

Căldura și dezamăgirea i-au gonit din piață

Sindicaliştii au adus bannere pe care scrie "Salvaţi Codul muncii", "Jos sclavia lui Băsescu! Ne întoarcem la Ceauşescu?", "Băsescu, Boc, România / Codul muncii e sclavia; să vă scufundaţi bine!" şi au scandat "Demisia", "Jos Băsescu", "Jos Guvernul Boc", "Lăsaţi-ne", "Jos, jos, jos Guvernul mincinos".

Unul dintre protestatari a venit la miting îmbrăcat în sperietoare de ciori, cu lanţuri legate de mâini, cu o hârtie prinsă de brâu pe care scrie "profesor de română" şi cu un banner cu mesajul "Să muriţi bine!", iar un altul era costumat în moarte şi avea o coasă în mână.

Mai multe grupuri de protestatari au plecat din Piaţa Constituţiei, spunând că nu mai are rost să continue protestele, pentru că nu obţin nimic pe această cale, în timp ce o altă parte a manifestanţilor s-au adăpostit de soare lângă clădirile din apropiere. "Nu are rost să mai stăm. De 20 de ani potestez pentru salarii şi îl am tot mic", a spus unul dintre cei care a părăsit locul mitingului de miercuri din Capitală. Alţi sindicalişti au afirmat că pleacă dezamăgiţi de numărul mic al protestatarilor, circa 7.000, potrivit estimărilor autorităţilor. Organizatorii mitingului, confederaţiile „Cartel Alfa”, BNS, CSDR, Meridian şi CNSLR-Frăţia, anunţaseră marţi că mizează pe 50.000 de participanţi. Căldura soarelui a reprezentat o problemă pentru cei prezenţi la miting. Participanţii au avut la dispoziţie apă dintr-o cisternă a companiei Apa Nova. În jurul orei 16.00, numărul protestatarilor a început să scadă, mulți preferând să părăsească piața.

Peste 2.000 de jandarmi, poliţişti şi pompieri au asigurat ordinea la mitingul din Piaţa Constituţiei, dar şi pe traseele pe care vin sindicaliştii. Între Piaţa Constituţiei şi Parcul Izvor au fost cantonate 10 maşini de pompieri, opt ambulanţe prim ajutor, trei ambulanţe cu medic, două spitale mobile şi un echipaj de descarcerare.

http://www.puterea.ro/news17529/Greva-generala-in-scolile-din-Botosani-si-Suceava.htm

Grevă generală în şcolile din Botoşani şi Suceava

 

Cadrele didactice din mai multe unităţi de învăţământ din judeţele Suceava şi Botoşani au intrat, de ieri, în grevă generală, fiind nemulţumite de neachitarea integrală a salariilor pentru luna februarie. Liderul Sindicatului Judeţean Învăţământ "Spiru Haret" Suceava, Constantin Cernica, a declarat că cele aproximativ 50 de unităţi de învăţământ aflate în grevă generală sunt din zonele Suceava, Gura Humorului şi Vatra Dornei. El a spus că în alte 12 şcoli au avut loc greve de solidaritate de două ore sau de o zi. Cernica a mai spus că profesorii unui colegiu din Fălticeni şi-au exprimat intenţia de a intra în grevă începând de joi, iar la Şcoala nr. 4 din Suceava cadrele didactice vor intra de joi în grevă întrucât au transmis mai târziu listele cu semnături privind declanşarea protestului şi nu au avut timp să anunţe elevii să nu vină la cursuri. Şi în Botoşani, cadrele didactice din 20 de unităţi de învăţământ au refuzat să intre la cursuri, după ce cu o zi în urmă se aflau în grevă dascălii din şapte unităţi de învăţământ.

http://www.puterea.ro/news17512/Ministerul-Educatiei-vrea-sa-%E2%80%9Ccumpere%E2%80%9D-tineri-care-sa-faca-o-cariera-in-invatamant-scolile-risca-sa-ramana-fara-profesori-in-trei-ani.htm

Ministerul Educaţiei vrea să “cumpere” tineri care să facă o carieră în învăţământ. Şcolile riscă să rămână fără profesori în trei ani

 

Ministerul Educaţiei obligă studenţii să absolve un master de specialitate pentru a deveni dascăli, în condiţiile în care multe facultăţi se plâng că foarte puţini tineri nu mai vor să urmeze o carieră în învăţământ. Oficialii MECTS susţin că vor folosi stimulente financiare pentru a-i atrage pe tineri să devină dascăli.

Tinerii care doresc să devină profesori sunt obligaţi să absolve un master educaţional, la zi, potrivit noii Legi a educaţiei. Din nefericire, însă, multe facultăţi din ţară atrag atenţia că foarte puţini absolvenţi de facultate sunt dornici să “treacă la catedră”. Modulele pedagogice din timpul facultăţii care ofereau tinerilor posibilitatea de a preda în şcoli sau licee sunt în lichidare. Astfel, în câţiva ani, unităţile de învăţământ pot rămâne fără profesori dacă tinerii refuză masterul educaţional. “La modulul pedagogic sunt înscrişi mulţi, pe ideea că e bine să-l aibă acolo, însă opţiunea pentru profesorat ca atare este foarte redusă. În general, aproape nimeni nu are intenţia să ajungă profesor. E o variantă de rezervă, modulul pedagogic îl fac destul de mulţi ca să aibă o certificare, nu în speranţa de a merge la catedră. A scăzut foarte mult capitolul simbolic al meseriei de profesor. Înainte de ’90, repartiţiile erau doar acolo, cei care terminau facultăţi deveneau profesori. Acest lucru a condus la scăderea capitalului simbolic al profesiei”, ne-a declarat profesorul Alfred Bulai, sociolog din cadrul Şcolii Naţionale de Ştiinţe Politice şi Administrative (SNSPA). Potrivit acestuia, există numeroase probleme care au determinat dezinteresul tinerilor pentru profesia de dascăl, dar noua Lege a educaţiei nu elimină nici una dintre nereguli. “O a doua problemă este scăderea nivelului  calitativ al învăţământului, pentru că după ’90 persoanele competente s-au îndreptat spre alte domenii, cum ar fi mediul universitar. În plus, acele repartizări făceau posibil ca profesori tineri buni să ajungă şi în mediul rural. Cu siguranţă, salariile mici din învăţământ, din aceşti ultimi 20 de ani, au făcut ca meseria de profesor să fie una neactractivă. Vă dau un exemplu, când eram la Agenţia de Strategii Guvernamentale, o domnişoară a preferat să vină să lucreze acolo pe cabinetul demnitarului ca şi curier, deci fără studii superioare, ea fiind absolventă de Filologie la Universitatea Bucureşti, profesoară de limba română, numai că avea, pe atunci, 7 milioane de lei salariu ca şi curier, decât 5 milioane şi ceva, cât avea ca profesor. Cu salariu sub 1.000 de lei pentru un absolvent de facultate este greu să ai prestanţă. Să nu mai vorbim şi despre discuţiile publice legate de această meserie, care sunt mai mult negative, luând în considerare cum se poartă societatea şi autorităţile faţă de profesori. Probleme sunt multe, pot spune că noua Lege a educaţiei nu rezolvă nici una dintre ele”, ne-a mai explicat Bulai. Sociologul suţine că “legea Funeriu” ignoră trei aspecte foarte importante. “Trebuie să controlezi modul în care intră bani în sistemul educaţional şi cum sunt gestionaţi. O altă problemă ar fi ridicarea nivelului de pregătire, care este la pământ, şi, nu în ultimul rând, trebuie să te asiguri că sistemul pe care îl impui este unul democratic. Noua Lege a educaţiei, ca toate celelalte mai vechi, nu rezolvă aceste probleme”, ne-a mai declarat Alfred Bulai. Acesta susţine că absolvenţii SNSPA se îndreaptă spre domenii aplicative precum politic, consultanţă, management sau antropologie.

 

Fără profi de info?

Nici tinerii care au terminat Informatica nu par încântaţi de “o viaţă petrecută la catedră”. “Noi nu avem încă master educaţional. Probabil de la anul vom avea. Nu pot să vă dau decât o opinie personală. Mă tem că trebuie să dau un răspuns negativ în ceea ce priveşte interesul studenţilor pentru o carieră de profesor. Eu lucrez cu studenţii de la specializarea Informatică. Evident că cei mai mulţi absolvenţi visează la un loc de muncă în IT şi foarte puţini la o carieră academică. Din experienţa mea de 10 ani cunosc o singură persoană care s-a dus în învăţământ şi asta pentru că s-a căsătorit şi s-a dus în oraşul soţului. S-ar putea ca la Matematică situaţia să fie diferită şi mai mulţi tineri să dorească să devină profesori”, ne-a declarat profesorul Denis Enăchescu, de la Facultatea de Matematică-Informatică din cadrul Universităţii Bucureşti.

Situaţia este însă mai bună în cazul Facultăţii de Geografie, unde există şi absolvenţi interesaţi de modulul pedagogic.

 

MECTS ar putea oferi stimulente financiare tinerilor  

Oficialii Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) recunosc că nu au avut o statistică a studenţilor interesaţi să devină profesori când au redactat noua lege, dar sunt convinşi că tinerii vor lua cu asalt masterele de profil pentru că sunt uşoare şi prezintă avantaje financiare. “Înainte, calificarea necesară ca să devii dascăl erau acele cursuri de pedagogie, care se făceau în acelaşi timp cu celălalt program de studiu, de bază. Cam 70% din tinerii care urmau o facultate făceau şi cursurile de pedagogie pentru că nu era foarte solicitant. Acum, făcând acest master, multă lume nu o să-l ceară, aşa cred ei. O să vedeţi că o să-l ceară pentru că el va fi într-un program atractiv. Adică, vei putea să faci, pentru că legea îţi permite, două programe de master în acelaşi timp. Faci masterul tău de specialitate, dacă vrei să faci şi poţi să faci şi masterul acesta, în acelaşi timp, pentru cei mai zeloşi. Sau poţi să faci masterul ăsta care este de la stat, plătit, şi poţi să iei şi bursă, dacă ai rezultate bune. Eu vă spun că, până la urmă, oamenii vor accepta şi masterul aşa cum este”, ne-a declarat Ion Ciucă, director în cadrul Direcţiei programe universitare din cadrul MECTS. Acesta asigură că ministerul de resort va interveni, oferind alte avantaje financiare dacă tinerii nu vor fi atraşi de masterele educaţionale. “Probabil că nu vor fi la fel de mulţi, cum erau cei de la seminarul pedagogic, dar nu cred că vor fi atât de puţini încât să nu mai avem candidaţi pentru o carieră didactică. Viaţa ne va demonstra dacă avem sau nu avem dreptate. Eu vă spun că dacă tinerii nu vor veni, se va interveni urgent, pe temeiul legal, pentru a face masterul atractiv. Se va găsi un amendament de ordin financiar, astfel încât să-i determine pe tineri să vină în învăţământ. Aceste mastere pot fi organizate de orice instituţie de învăţământ superior care a organizat modulul pedagogic. Modulele pedagogice sunt în lichidare”, ne-a mai spus oficialul MECTS.  

http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/un-sindicalist-salariatii-carora-nu-le-place-munca-au-fost-trimisi-la-protest-ceilalti-au-ramas-la-lucru-219644.html

 

Un sindicalist: Salariaţii cărora nu le place munca au fost trimişi la protest, ceilalţi au rămas la lucru

 

Mai mult de 8.000 de persoane s-au adunat azi în Piaţa Constituţiei din Bucureşti pentru a protesta împotriva modificării Codului Muncii. Ei sunt hotărâţi să declanşeze greva generală în cazul în care moţiunea de cenzură nu va trece şi spun că deja au strâns semnături pentru a demara această acţiune.

Oamenii au venit din toate părţile ţări pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de Guvernul Boc şi "gunoierul ţării"- Băsescu aşa cum este numit preşedintele de o pensionară venită la protest. Unii dintre protestatari sunt pregătiţi cu pancarte cu inscripţii precum "Refuză să fi sclav", "Jos sclavia lui Băsescu! Ne întoarcem la Ceauşescu?" sau "PDL- Prostie, Demagogie, Lăcomie", dar şi fluiere, fluturaşi anti-Boc şi pungi pline cu sticle de apă, sandvişuri şi covrigi.

Fiecare sindicat care îşi făcea intrarea în Piaţă era anunţat de pe scenă şi li se indica locul pe care ar trebui să îl ocupe.  Cartelul Alfa Mehedinţi s-au dovedit a fi foarte inventivi şi au ales să îşi facă o intrare originală în Piaţa Constituţie, în ritmul muzicii unor lăutari. Sindicaliştii au venit în Bucureşti alături de o trupă de lăutari condusă de un bărbat degizat în Moartea pentru a sugera care vor fi rezultatele noului Cod al Muncii.

La protest cu liste de prezenţă

Oamenii prezenţi la protest nu sunt toţi acolo din proprie iniţiativă, dimpotrivă unii au fost ameninţaţi cu scăderi de salariu sau pierderea locului de muncă dacă nu se prezintă la miting. Astfel, "listele cu salariaţii care sunt prezenţi la protest" sunt un lucru comun.

Liderul grupului sau altă persoană mai "de încredere" are foaia pe care fiecare trebuie să îşi treacă numele. Aşa că toţi ceilalţi angajaţi se adună în jurul ei pentru a-şi trece prezenţa.  "Dacă nu semnăm pe listă ne dau ăştia afară, trebuie să ne scriem pe o listă toţi salariaţii că dacă nu ne taie din ore. Poţi să semnezi şi apoi să pleci", îmi spune un bărbat. El mai adaugă că la protest au fost trimişi "salariaţii cărora nu le place munca, ceilalţi au rămas la lucru".

După ce se face prezenţa, oamenii încep să dispară şi merg la o bere sau se îndreaptă spre casă. Iardacă nu ai ajuns să te treci pe listă " e cam nasol", dar oamenii sunt solidari şi te vor acoperi în faţa şefului în cazul unei probleme.

Vine Boc să ne numere, vine şi Băsescu, veniţi aici să le arătăm ce vrem!

Liderii celor cinci confederaţii care se află pe scena din mijlocul pieţei îi îndeamnă continuu pe oameni să se alăture protestatarilor şi strigă slogane precum "Vine Boc să ne numere, vine şi Băsescu, veniţi aici să le arătăm ce vrem".

Principala cerinţă a oamenilor este ca noul cod al Muncii să nu fie aprobat şi în aşa fel să "scape România de aceşti trădători de neam pentru că ai noştrii copii au un viitor fără lumină", precum spune Mircea Traian, vice-preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ din Ialomiţa.

"În noul cod al Muncii sunt tăiate foarte multe drepturi ale angajaţiilor. Efectul protestului nostru ar trebui să fie atragerea atenţiei celor care sunt în interiorul guvernului ca atunci când votează astăzi să ţină cont de noi, de cei de acasă. Avem şi alte treburi de făcut, dar având în vedere "grija" domnului Boc de a ne scoate constant în stradă, noi trebuie să fim aici." spune un protestatar din Ploieşti .

În timp ce majoritatea protestatarilor discută despre căderea guvernului Boc şi noul Cod al Muncii care nu trebuie aprobat pentru că "le vor distruge viaţa", mai sunt şi persoane care par să nu ştie exact ce se întâmplă acolo.

O domnişoară ce este remarcată de toţi bărbaţii datorită fustiţei scurte şi a tocurilor stă în spatele unui grup de oameni şi scrie un SMS. Deşi are o pelerină pe care scrie "CSL Frăţia", fata spune că a venit acolo " ca să se uite" şi ce o deranjează la societatea de acum este că cei de la conducere "fură de la oamenii şi au prea mult." De asemenea, unii oameni par a fi mai interesaţi să facă fotografii cu colegii lor sau să vorbească despre prestaţia unei echipe de fotbal, vreme şi să roadă seminţe.

Cântec realizat special pentru protest de sindicalişti:

"Un circar conduce ţara ,

De prin cârciumi, de prin baruri

,
Iar noi toţi purtăm povara

Vieţii plină de amaruri.

(...)

Dacă Băse la şpriţ <<ţine>>,

Trezindu-se din beţie,

Emil Boc nu-şi mai revine

Din imensa lui prostie!

(...)

Udrea, Boc şi-ai lui strigoi,

Îşi bat joc cumplit de noi!

Protestul, care are loc în Piaţa Constituţiei, începând cu ora 12.00, este organizat de confederaţiile Cartel Alfa, BNS, CSDR, Meridian şi CNSLR Frăţia. Mitingul este programat să dureze până la ora 19.00.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/educatie/peste-100-000-de-elevi-se-intrec-la-concursul-international-de-matematica-aplicata-cangurul-219762.html

 

Peste 100.000 de elevi se întrec la Concursul Internaţional de Matematică Aplicată Cangurul

 

Peste o sută de mii de elevi din clasele IV-XII din toată ţara vor participa vineri, 18 martie, la ora 9.00, laConcursul

 Internaţional de Matematică Aplicată Cangurul.

La ediţia din acest an s-au înscris 115.000 de elevi din clasele IV-XII din 2.600 de şcoli şi licee din ţară. Concursul constă într-un test grilă cu subiecte grupate pe niveluri de învăţământ, elaborate de echipe internaţionale de profesori, şi este organizat în două etape: una de masă, la care pot participa toţi elevii, şi alta pentru desemnarea caştigătorilor la nivel naţional, denumită proba de baraj. La proba de baraj din 28 mai 2011 vor fi invitaţi să participe numai elevii care au obţinut cele mai mari punctaje din ţară.

Câştigătorii vor fi recompensaţi cu premii

 constând în locuri în excursii şi tabere în Europa sau în ţară , precum şi cu premii surpriză

 din partea partenerilor şi a sponsorilor.
Spre deosebire de ediţiile anterioare, concurenţii din clasa a III-a vor participa din acest an  împreună cu elevii din clasele I şi a II-a la jocul-concurs Canguraşul Matematician. Jocul-concurs va avea loc pe 13 aprilie 2011, iar evaluarea participanţilor este reprezentată prin calificative.

Noutatea din acest an este că suportul informatic necesar analizei răspunsurilor elevilor la teste este dezvoltat în cadrul proiectului european „Creşterea calităţii învăţâmântului matematic şi ştiinţific preuniversitar prin informatizarea concursurilor de masă - ICOM". Partenerii proiectului sunt Editura Sigma, Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP), Institutul pentru Dezvoltarea Evaluării în Educaţie (IDEE), Cyprus Mathematical Society (CMS).

Competiţia este organizată de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Fundaţia pentru Integrare Europeană Sigma şi Institutul pentru Dezvoltarea Evaluării în Educaţie.


16 martie 2011Senat: Profesorii nu pot face grevă în perioada bacalaureatului şi a examenului de gimnaziu

Plenul Senatului a adoptat miercuri un proiect de lege iniţiat de PDL prin care cadrele didactice nu vor mai putea face grevă în perioada bacalaureatului şi a evaluării naţionale din ultima clasă de gimnaziu.

Proiectul, iniţiat de grupul senatorilor PDL, prevedea în prima sa formă ca greva profesorilor să fie posibilă numai cu condiţia asigurării a cel puţin o treime din activitatea didactică, însă acesta a primit un raport de respingere din partea comisiei sesizate pe fond. La solicitarea plenului, proiectul a fost reîntors în comisie pentru un raport suplimentar, senatorul PDL Mihail Hărdău, membru în comisia de învăţământ, a propus un amendament prin care personalul didactic va putea declara grevă cu condiţia de a asigura desfăşurarea continuă a proceselor de evaluare naţională din ultima clasă de gimnaziu, respectiv a examenului de bacalaureat.

Proiectul a fost adoptat de Senat cu 43 de voturi "pentru" şi 37 "împotrivă", în calitate de primă Cameră sesizată. Senatorii PSD şi PNL s-au opus adoptării, motivând că reprezentanţii puterii încearcă să îngrădească profesorilor dreptul la grevă, nefiind un proiect pentru protejarea elevilor, aşa cum s-a încercat să fie justificat.

Senatorul PSD Toni Greblă a acuzat că, deşi pare inofensiv, proiectul alege "aleatoriu" două momente din anul şcolar şi încurcă situaţia din învăţământ. "Este rolul partenerilor sociali de a menţine acel dialog în cadrul general al învăţământului românesc, încât să nu provoace grave conflicte care să ducă la greva generală în preajma unor evenimente importante în învăţământ. Proiectul acesta poate să limiteze drastic dreptul la grevă al cadrelor didactice", a spus pesedistul.

Proiectul va merge la Camera Deputaţilor, for decizional.


 
 

http://www.adevarul.ro/locale/bucuresti/Un_miting_cu_50-000_de_protestatar_are_loc_maine_in_Capitala_0_444555887.html

Un miting cu 50.000 de protestatari are loc miercuri în Capitală

Organizatorii mitingului sindical de miercuri din Capitală mizează pe cel puţin 50.000 de participanţi nemulţumiţi de Codul Muncii. Din cauza mitingului care se va desfăşura  între orele 10:00 – 23:00, în Piaţa Constituţiei, vor fi impuse restricții de circulație în trafic.

Locul de desfăşurare a mitingului din Piaţa Constituţiei va fi delimitat de Bd. Unirii, de la intersecţia cu Bd. Regina Maria până la Piaţa Constituţiei, Piaţa Constituţiei şi Bd. Libertăţii, între Calea 13 Septembrie şi Bd. Naţiunile Unite, urmând a se institui următoarele restricţii de circulaţie:

-Din data de 15 martie 2011, ora 16:00, până în data de 16 martie 2011, ora 23:00, va fi restricţionată parcarea autovehiculelor în Piaţa Constituţiei şi pe Bd. Unirii între Bd. Regina Maria şi Piaţa Constituţiei, pe ambele sensuri. Restricţiile vor fi menţinute până la terminarea activităţilor din fiecare zonă precizată;

- De pe 16 martie 2011, ora 05:00, până în data de 17 martie 2011, ora 03:00, se va restricţiona traficul rutier pe Bd. Libertăţii, sensul de mers dinspre Bd. Naţiunile Unite către Calea 13 Septembrie;

-În data de 16 martie 2011, între orele 09:00 – 22:00, se va restricţiona în totalitate traficul rutier, pe Bd. Libertăţii între Bd. Naţiunile Unite şi Calea 13 Septembrie şi pe Bd. Unirii între Bd. Regina Maria şi Piaţa Constituţiei;  

-Pe 16 martie 2011, în momentul afluirii (orele 09:00 – 12:00) şi defluirii (orele 19:00 – 22:00) participanţilor, se va restricţiona în totalitate traficul rutier pe Bd. Libertăţii între Splaiul Independenţei şi Bd. Naţiunile Unite.

Recomandăm conducătorilor auto:

* să evite deplasarea atât în zonele menţionate anterior, cât şi în împrejurimile acestora;
* să evite, pe cât posibil, folosirea autovehiculelor personale, în ziua desfăşurării manifestărilor publice şi să utilizeze transportul public suprateran şi subteran, pentru a evita blocajele de trafic;
* să îşi păstreze calmul şi să nu claxoneze abuziv în cazul în care se află în zone aglomerate;
* să păstreze liber centrul intersecţiei şi să nu oprească în zone în care ar putea împiedica circulaţia rutieră (ex.: staţii R.A.T.B., treceri pentru pietoni, în paralel cu alte autovehicule) sau în zonele de desfăşurare a manifestărilor publice;
* să respecte semnalele agenţilor de poliţie rutieră care dirijează traficul pentru asigurarea fluenţei şi recomandările poliţiştilor care se află în punctele de deviere.


RUTE  OCOLITOARE  RECOMANDATE  DE  BRIGADA  RUTIERĂ:

•    dinspre Bd. Ghencea, prin Calea 13 Septembrie – Bd. Tudor Vladimirescu – Bd. George Coşbuc – Bd. Regina Maria – Piaţa Unirii;
•    dinspre Piaţa Alba Iulia, prin Bd.Unirii – Bd. I.C. Bratianu – Splaiul Independenţei – Pod B.P. Haşdeu – Str. B.P. Haşdeu – Str. Izvor – Piaţa Arsenalului – Calea 13 Septembrie.

Problemele din trafic pot fi sesizate de către cetăţeni, la numărul de telefon al Dispeceratului Brigăzii Rutiere a Capitalei – 021.9544.

http://www.adevarul.ro/locale/cluj-napoca/Cele_14_trenuri_de_pe_raza_Regionalei_CFR_Cluj-oprite_in_timpul_grevei_feroviarilor-au_repornit_din_statii_0_445155638.html

Cele 14 trenuri de pe raza Regionalei CFR Cluj, oprite în timpul grevei feroviarilor, au repornit din staţii

Greva angajaţilor de la CFR Infrastructură şi CFR Călători a durat două ore, între 7.00 şi 9.00 dimineaţa. Au fost afectate 14 trenuri. Ei nu au cerut mărir de salarii, ci condiţii mai bune de lucru şi investiţii în infrastructură.

Potrivit impiegatului şef de tură Cristian Jeler, patru trenuri nu au mai pornit din Gara Cluj-Napoc, iar alte 10 au fost oprite pe traseu, în staţii, pe durata grevei.

Au încetat lucrul 2200 de angajaţi de la CFR Infrastructură şi 800 de la CFR Călători, totţi membrii de sindicat.

Ei au cerut, printre altele, încheierea unui nou contract colectiv de muncă, după expirarea celui vechi, accelerarea investiţiilor din infrastructură, stoparea disponibilizărilor personalului executant.

http://www.adevarul.ro/actualitate/social/gheorghita_geana-antropolog-interviu-exclusiv_adevarul-ro-intelectuali_0_444555964.html

Gheorghiţă Geană, antropolog: „Ce autoritate are o profesoară în haine sărăcuţe în faţa elevilor îmbrăcaţi la modă?”

Generaţia tânără din prezent e pe cale să-şi rateze menirea, aceea de a revigora moral acest popor, iar societatea românească se poate remodela doar pornind de la educaţia copiilor, începând cu cei de grădiniţă, afirmă antropologul Gheorghiţă Geană, în partea a doua a interviului acordat adevarul.ro.

În prima parte, prof. Gheorghiţă Geană a vorbit despre schimbările care au intervenit în cultura şi societatea românească, odată cu instaurarea regimului comunist, şi cum au influenţat acestea comportamentul românului.

Profesorul Geană subliniază, acum, necesitatea transmiterii cultului şi culturii strămoşilor.

Credeţi că putem reconstitui ceea ce a fost distrus?

Depinde. Trebuie, oricum, să conştientizăm necesitatea reconstituirii sistemului de valori. E vorba, în fond, de nevoia de continuitate. Am auzit oameni de seamă spunând: „Păi ce să facem noi în Europa cu Eminescu, că-i pesimist?!" O fi aşa, dar vă aduc aminte că o cântăreaţă notorie de muzică uşoară s-a sinucis (Mădălina Manole, n.r.), deşi cântecele ei fuseseră foarte vesele. În schimb, nimeni nu s-a sinucis din pricina poeziilor lui Eminescu - pesimismul acestuia nu-i morbid, ci e luminos chiar şi când se referă la moarte.

Acum nişte ani, mă aflam la Câmpulung Muscel şi m-am dus la o librărie. La intrare m-a oprit un ţăran frumos; avea vreo 60 de ani, îmbrăcat în strai popular. Şi m-a întrebat: „Domnule, găsesc eu aici o carte de Eminescu?". Am intrat, am vorbit cu librăriţele şi i-am luat două cărţi: una de poveşti, alta de poezii. Altă dată, prin anii 1985-1986, eram în Bucureşti, în librăria „Mihai Eminescu". Şi deodată aud trei tineri (erau francezi), un băiat şi două fete, întrebând de poezii de Eminescu. Iată două categorii diferite de oameni care au nevoie de Eminescu: un ţăran român şi nişte tineri francezi.

Globalizarea nu desfiinţează naţiunile. Sigur că unele valori se estompează, lumea se deschide: circulăm mai uşor, comunicăm mai uşor, dar lucrurile spirituale ne reprezintă ca identitate şi trebuie păstrate.

Un rol îl au aici şi intelectualii. Recent afirmaţi că intelectualitatea curată, cea de bază, a trăit în perioada interbelică. Vrem să vă întrebăm: ce credeţi despre generaţii ?

Cred că putem vorbi în istoria noastră modernă de trei generaţii noi, fiecare cu menirea sa istorică:

Mai întâi, generaţia lui Maiorescu, care a introdus în societatea şi în cultura română spiritul critic. Titu Maiorescu a înfipt în societatea românească steagul adevărului şi al valorii.

După aceea a fost generaţia creaţiei, în perioada interbelică: Mircea Eliade, Mircea Vulcănescu, Emil Cioran, Constantin Noica şi alţi câţiva. Eliade are un eseu, prin 1926-1927, în care spune (citez din memorie): „Suntem cea mai fericită generaţie din istoria României. Toate generaţiile de până la noi au fost nevoite să-şi cheltuiască o parte din energie realizării idealului de unitate naţională. Noi l-am găsit gata făcut. Nu ne rămâne decât să creăm, dar să ne închipuim că mai avem un singur an de trăit şi să facem într-un an ce trebuie să facem într-o viaţă". Vă daţi seama: ce premoniţie a avut atunci, a ceea ce tot el avea să numească „teroarea istoriei"!

În prezent, avem generaţia postdecembristă care, însă, e pe cale să-şi rateze menirea istorică. Ce menire? Aceea de a revigora moral acest popor.

Mai suntem capabili?

Sigur că da. Din păcate, se constituie ceea ce s-ar putea numi tendinţa de „xenotropism". Există un fel de tropism (de atracţie către valorile străine), ceea ce n-ar fi un rău în sine dacă ea n-ar veni în defavoarea valorilor româneşti. Motivaţia tinerilor care pleacă - aceea că nu se pot realiza aici - e realistă, dar atenţie: numai vieţuitoarele sub-umane părăsesc o regiune atunci când nu-şi mai găsesc hrana acolo. Omul, în schimb, „sfinţeşte" locul!

Vremea nu este, totuşi, trecută. Am înţeles că s-a înfiinţat o asociaţie a tinerilor plecaţi la studii în străinătate, ce pot influenţa în bine societatea românească.

Nu sunt pierdute toate speranţele. Eu am întâlnit şi tineri extraordinari, dar vocile lor, din păcate, nu se fac auzite.

Din ce cauză? Nu se exprimă ei sau îi inhibă societatea?

Valoarea autentică are drept componentă şi un dram de smerenie. Dacă eşti un om serios, cinstit, nu-ţi vine să ieşi în faţă şi să te baţi cu pumnul în piept. Poate în lumea politicii aşa este, dar şi acolo ar trebui să existe o morală. Simion Mehedinţi se exprima în sens apodictic: „Politica este ştiinţă şi morală aplicată".

Numai la noi este aşa?

Peste tot oamenii de acţiune politică nu sunt idealizaţi de lume, dar aici oricum se depăşeşte măsura.

Dacă un intelectual recunoscut intră în politică, îi scade cumva din credibilitate şi din valoare? În ce măsură aceste două domenii sunt compatibile?

Teoretic se poate, dar în politică nimeni nu reuşeşte singur. O cale ar fi un fel de misionarism, aşa cum s-a aplicat, de exemplu, în Danemarca, în secolul al XIX-lea. Nikolai Grundtvig, poet şi teolog danez, le-a redat compatrioţilor săi demnitatea naţională prin interpretarea mitologiei şi a Bibliei în conformitate cu sistemul lor de valori. La noi, însă, după 1989, modelele umane sunt subminate de efectul prelungit al cultului personalităţii din comunism.

Un intelectual nu rezistă, însă, în politică pentru că omul politic nu poate acţiona de unul singur. Ca misionar poţi, dar trebuie să rişti foarte mult pentru că este o misiune aproape cristică. Mulţimile sunt schimbătoare. Iisus a fost primit cu osanale de Florii, iar după câteva zile mulţimea l-a vrut răstignit. Napoleon, primit cu ovaţii la Paris după o victorie, şi-a şoptit sieşi: „Tot aşa m-ar aclama mulţimea şi dacă m-ar vedea pe eşafod!".

Societatea românească se poate remodela doar pornind de la educaţie; începând de la grădiniţă. Băiatul meu când era la şcoala elementară, de ruşine, la sfârşitul orelor, aduna hârtiile şi recipientele din plastic rămase în clasă.

Despre învăţământul românesc s-a spus că este: ineficient, nerelevant, inechitabil şi de slabă calitate. Aşa o fi, dar învăţământul e doar un subsistem care, împreună cu alte subsisteme, constituie societatea în ansamblu.

De ce? Fiindcă în învăţământul românesc proporţia de „idealişti", adică de profesionişti care îşi fac meseria de dragul meseriei (şi, implicit, datoria pentru datorie) e mult mai mare decât în oricare alt subsistem social! Când fac această afirmaţie am în vedere toate gradele de învăţământ, de la grădiniţă la universitate...

Educaţia trebuie făcută şi în şcoală, şi în familie. Acum, ce să mai ceri cadrelor didactice? Se intră într-un cerc vicios. E adevărat că şi activitatea, profesionalismul şi conştiinciozitatea unora au scăzut, dar ştiţi de ce? Pentru că au fost atinşi la condiţia lor materială. Este imoral. Ce autoritate are o profesoară care intră la clasă în haine sărăcuţe, când în bănci se află elevi îmbrăcaţi ca în revistele de modă?

„Societatea românească şi-a revenit întotdeauna" 

Am vorbit despre xenotropism, acea tendinţă de abandonare a valorilor autohtone. Pe de altă parte, dacă cei care pleacă păstrează ceva din miezul şi inteligenţa acestei lumi româneşti, este foarte bine.

Din păcate, mulţi dintre cei ce pleacă privesc înapoi cu mânie. Am citit în "Adevărul", în urmă cu vreo trei ani, declaraţia unei fete premiante la o olimpiadă pe ţară, care abia aştepta să plece în afară. Ea spunea: „Mi-e ruşine că sunt româncă". E moral să spui aşa ceva când părinţii şi profesorii care te-au adus la condiţia de premiantă sunt români? Eu nu înţeleg cum se poate afirma că sistemul de învăţământ românesc este neperformant.

Avem, totuşi, nişte premianţi olimpici internaţionali. Despre rezultatele lor ni se spune, oficial, că se obţin în afara sistemului. Cum adică sunt în afara sistemului? Nu sunt români profesorii-îndrumători? A, nu sunt plătiţi, fac voluntariat şi sunt scoşi, astfel, în afara sistemului de retribuire. Dar poate fi acesta un argument serios că performanţa lor nu ţine de învăţământul românesc?

Totuşi, societatea românească şi-a revenit întotdeauna. Speranţa este şi în Dumnezeu, dar şi în rezistenţa genetică a masei etnice.

Este luna martie, iar femeile sunt mai mult în centrul atenţiei. Cum s-au schimbat româncele şi care a fost evoluţia statutului lor în societate?

Există o vorbă românească: „Femeia ţine cheia casei". Într-o familie, dacă femeia este binedispusă, toată casa e binedispusă, dacă femeia e încruntată, toată casa e încruntată. Mişcarea feministă a avut şi urmări bune, dar şi altele nefaste pentru însăşi condiţia feminină.

Fireşte, nu se poate vorbi de egalitate în sensul strict al cuvântului, ci de complementaritate.

În momentul în care un bărbat „calcă pe-alături", familia îşi poate continua existenţa. Femeia este mai iertătoare. Poate este şi o moştenire de pe vremea matriarhatului, când bărbatul pleca la vânătoare, iar ea rămânea acasă şi nu ştia tot ce vâna el! Când o femeie a călcat, însă, pe-alături, ea nu mai poate ţine la bărbatul ei. Masculinul şi femininul sunt structuri diferite - şi din punct de vedere genetic, şi din cel sufletesc. Spuneam că femeia e mai iertătoare. Umanitatea izvorăşte din femeie şi se mântuieşte prin femeie. Dante este condus prin Infern şi prin Purgatoriu de Virgiliu, dar prin Paradis, până în faţa luminii divine, îl conduce Beatrice.

În general, societăţile omeneşti s-au prăbuşit când s-a destructurat familia.

Acesta este şi nucleul societăţii...

Evident.

Cum s-a transformat familia românească din punct de vedere al valorii, strict referitor ca grup restrâns?

Asta nu depinde de regimurile politice. Bineînţeles, politica face caz de protecţia familiei - fie demagogic, fie în chip real...

Care este diferenţa dintre familia contemporană şi cea de la începutul secolului trecut, care a fost nevoită să se mute la oraş în anii '50 - '60 şi care a fost supusă unui şoc, mult prea rapid?

În societatea rurală, familia era oglinda satului. Într-o comunitate mică, aşa cum se înfăţişează satul, un individ se cunoaşte cu toţi ceilalţi, iar controlul social funcţionează desăvârşit. La oraş, individul se pierde în mulţime, iar viciile de tot felul - de la hoţie, la adulter - găsesc mediul de proliferare.

Pericolul mare vine, însă, din destrămarea şi erodarea familei de tip clasic, a familiei compuse din bărbat şi femeie. Familiile homosexuale sunt împotriva naturii. Argumentul? Omul e o formă de viaţă. Orice formă de viaţă are ca trăsătură specifică tendinţa de multiplicare. Este un mod de a învinge timpul. Viaţa e scurtă şi atunci individul se înmulţeşte cu cealaltă jumătate în cadrul social recunoscut: familia. O relaţie de homosexuali nu mai satisface această cerinţă esenţială a vieţii. Ei pot să nu fie discriminaţi la locul de muncă, sau din orice alt punct de vedere, dar nu pot fi consideraţi normali.

Că tot vorbim de homosexualitate, cum au evoluat tabuurile? Cum s-a schimbat „ruşinea" la români?

Până la începutul secolului al XX-lea, relaţiile cu societatea se manifestau într-un mod frustrant pentru indivizi - ne referim la viaţa sexuală. O anumită slăbire a constrângerii era necesară şi inevitabilă. Odată cu dezvoltarea psihanalizei, s-a ajuns însă la etalarea sexualităţii până la abolirea ruşinii. Şi mai ales a misterului erotic.

În lumea rurală, oamenii spun că azi nu mai există ruşine. Înainte, morala satului era foarte severă. Nu se putea vedea o fată mergând pe uliţă de mână cu un băiat. Un flăcău cu o fată se apropiau doar la dans, la o nuntă sau la hora satului.

Lucrurile s-au schimbat. Oamenii de la sate vorbesc despre o floare care era înainte, numită „floarea ruşinii". E o floare albă care în mijloc, unde se află staminele, este roşie. Acea parte roşie, care semnifică ruşinea, s-a micşorat până la dispariţie, încât oamenii spun: „Nu mai e ruşine", ori „S-a dus ruşinea".

În legătură cu recentele cazuri mediatizate de violenţă, putem spune că suntem un popor violent dacă privim în urmă?

Românii nu sunt violenţi prin firea lor, dar orice ins poartă în el un grăunte de agresivitate. E ca virusul unei boli: dacă nu găseşte condiţii de manifestare rămâne în stare latentă. Societatea tradiţională nu constituia un teren favorabil violenţei. Existau cazuri (între flăcăi la horă, între proprietarii de pământ, în familie), dar nu se pomenea violenţa de dragul violenţei.

Un rol nefavorabil îl au şi mijlocale de comunicare în masă. Dacă oamenii văd violenţă la televizor, li se trezeşte cumva un demon ascuns în ei. Este o formă de popularizare. Chiar şi despre personalităţi demonice, precum Stalin şi Hitler, se fac prea multe filme. Astfel de indivizi trebuie cufundaţi în istorie.

Dar la oraş?

În mediul citadin, în aglomerările urbane, violenţa creşte. Distanţa are un rol esenţial: cu cât este mai redusă, cu atât creşte agresivitatea. Ne-o spun etologii, dar asta se poate vedea şi în mijloacele de transport în comun.

O formă de violenţă este, la nivel intelectual, polemica neprincipială. Într-o polemică de idei trebuie să laşi loc de dat mâna. O problemă specială o reprezintă replicile de pe internet. Unele sunt întristătoare prin ton şi limbaj. Faptul acesta scoate în evidenţă deosebirea dintre cultura clasică şi cultura internetului.

Vrem să vă întrebăm despre modulul de reuşită. Care este cel de acum?

Ca ins, este foarte important să ai cultul lucrului bine făcut. Eu am deprins acest cult tacit de la părinţii mei. Adesea le spun şi studenţilor mei: „Când îmi dai o lucrare scrisă, uită-te bine, poate ai comis nişte erori, poate ai mâncat o literă sau ai o exprimare incorectă". Eu am o vorbă: „Cu o virgulă poţi să trimiţi un om la moarte".

Şi mai am un principiu: „Eu fac tot ceea ce depinde de mine, restul îl pune Dumnezeu". Cu alte cuvinte, îmi fac datoria până la capăt, faţă de lumea în care exist şi faţă de mine, însumi.

În fine, mai sunt valabile şi principiile de drept roman, primele trei îndeosebi: „Honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere" - „Să trăieşti cinstit, să nu dăunezi altuia, să dai fiecăruia ce i se cuvine".

În privinţa reuşitei colective, dacă fiecare practică un regim de existenţă după nişte principii sănătoase, prosperă şi societatea.

Mircea Vulcănescu, un model de civilitate 

Avem, însă, şi modele. Unul a fost (este şi va fi) Mircea Vulcănescu, un „prinţ al cugetării", după cum l-a numit preşedintele Cehoslovaciei,Thomas Masaryk, la un congres de filosofie de la Praga. Vulcănescu a fost înzestrat şi cu geniu practic. Când era director general al vămilor, a venit marele Nae Ionescu, fostul lui profesor de la facultate, cu un automobil nou din Germania, şi a vrut să treacă graniţia fără să plătească vamă. Mircea Vulcănescu i-a spus: "Domnule profesor, nu există niciun articol din lege care să-mi permită şi să vă permită să faceţi acest lucru".

Ulterior, când a izbucnit cel de al doilea război mondial se afla în Franţa. Şi pentru că se închiseseră graniţele, fiind un creştin-trăitor, el a făcut post negru ca să înduplece divinitatea să-l ajute să vină în ţară.

Ajuns demnitar în statul român, Mircea Vulcănescu avea pe biroul lui de lucru poza baciului Vasile, un păstor de la Bârsana, pe care îl cunoscuse în campanile de teren din Maramureş. De câte ori avea de luat o hotărâre se uita la fotografia de pe birou, în ochii baciului. Ei bine, cred că România se va schimba la faţă când un mare demnitar de stat al acestei ţări va ţine pe biroul său de lucru fotografia lui Mircea Vulcănescu.

Gheorghiţă Geană, scurtă carte de vizită:

-          s-a născut în 1942 în oraşul Mărăşeşti, în fostul judeţ Putna (actual Vrancea)

- 1965: absolvent al Facultăţii de Filosofie Universitatea din Bucureşti, urmat de un doctorat în filosofie (1977)

- 15 octombrie 1967: şi-a început cariera în cercetarea ştiinţifică la Centrul de cercetări Antropologice (în prezent Institutul de Antropologie ”Francisc I. Rainer”- Academia Română)

- din 1991 este profesor de antropologie la facultăţile de Filosofie şi de Sociologie, Universitatea din Bucureşti

- este specializat în antropologie culturală, având contribuţii atât în cercetările de teren, cât şi de ordin theoretic

- unele dintre lucrările sale au apărut în volume şi reviste tipărite de importante edituri din străinătate (Routledge, Cambridge University Press, Wiley etc.)

- a colaborat la realizarea unor filme documentare pentru televiziune: Mioriţa, Simion Mehedinţi, Mircea Vulcănescu, Francisc I. Rainer.

http://www.azi.ro/index.php?data=16.03.2011&rubrica=Prima_pagina&citeste=5

Mega-minting împotriva Codului Muncii, azi, în Piaţa Constituţiei din Capitală

Refuză să fii sclav!

Cele cinci confederaţii sindicale din România, Cartel ALFA, CNSLR Frăţia, BNS, CSDR şi Meridian, mobilizează, astăzi, zeci de mii de persoane într-un mega-miting organizat în faţa Palatului Parlamentului, unde se dezbate şi se votează moţiunea de cenztură depusă de Uniunea Social Liberală împotriva noului Cod al Muncii.

„Facem apel la populaţia Bucureştiului, la fiecare angajat care se simte ameninţat la locul lui de muncă, să vină alături de noi în Piaţa Constituţiei. Acest Cod al muncii afectează, deopotrivă, atât angajaţii din sistemul privat, cât şi bugetarii“, a declarat Dumitru Costin, preşedintele BNS.

BNS a dat publicităţii un manifest care motivează ampla mişcare sindicală: „Având în vedere faptul că, în data de 8 martie a.c., premierul Emil Boc a asumat răspunderea Guvernului în Parlament asupra unui proiect de modificare a Codului Muncii pe care confederaţiile sindicale şi un număr important de confederaţii patronale îl resping, având în vedere faptul că Biroul Tehnic al Organizaţiei Internaţionale a Muncii a transmis un aviz negativ asupra modificărilor propuse de cabinetul Boc, având în vedere faptul că manifestaţiile de protest desfăşurate de confederaţiile sindicale în întreaga ţară începând cu data de 28 februarie a.c. au fost ignorate de premierul Boc şi de ministrul muncii, Botiş, pe data de 16 martie a.c., se va organiza un miting sindical de protest, care îşi propune atingerea unui obiectiv de minimum 40.000 de participanţi“.

Manifestul mai arată că, „în eventualitatea respingerii moţiunii de cenzură, BNS va continua acţiunile de protest stabilite împreună cu celelalte confederaţii sindicale reprezentative şi continuă strângerea de semnături pentru declanşarea grevei la nivel naţional“.

BNS a anunţat că, împreună cu experţii USL, va elabora un document pe baza căruia grupurile parlamentare membre USL intenţionează să atace Codul Muncii – varianta Boc la Curtea Constituţională, în situaţia în care moţiunea de cenzură va pica.

La rândul său, preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, i-a îndemnat pe români să iasă în stradă, precizând că protestul din 16 martie, va avea loc între orele 12.00 şi 18.00, iar persoanele din provincie sunt aşteptate să ajungă în Capitală în intervalul orar 9.00-12.00. „Chemăm toţi cetăţenii nemulţumiţi în stradă pentru a nu deveni sclavi ai angajatorului, fie că acesta este statul sau persoană privată. Actualul Cod al Muncii transformă lucrătorii în structuri dependente în totalitate de angajatori“, a spus Hossu.

Gratii pentru guvernanţi

Aproximativ 300 de angajaţi din penitenciare, îmbrăcaţi în uniforme, participă la mitingul de la Palatul Parlamentului. „Un număr de 300 de membri FSANP, angajaţi ai penitenciarelor româneşti, vor protesta în uniformă – ne apărăm cu mândrie drepturile aşa cum ne facem şi datoria şi nu ne este teamă de uniformă aşa cum nu ne este nici ruşine – alături de colegii salariaţi din sectorul public şi privat împotriva modificării Codului Muncii şi a transformării salariaţilor români în sclavi“, a declarat, ieri, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), Sorin Dumitraşcu. Aceştia vor aduce în Piaţa Constituţiei „un set de gratii în mărime naturală“, pe care, în jurul orei 14.30, înaintea dezbaterilor din Parlament, le vor face „cadou politicienilor din coaliţia de guvernare“, pentru a le aminti că există o lege.

Sindicaliştii din FSANP consideră Codul Muncii asumat de Guvern „un atentat la drepturile elementare ale salariaţilor“. În opinia acestora, ignorarea recomandărilor Organizaţiei Internaţionale a Muncii va aduce România pe „lista specială a ţărilor cu salariaţi abuzaţi“.

Dumitraşcu a precizat că FSANP va participa şi la greva generală ce va fi declanşată de confederaţiile sindicale, precum şi la toate celelalte acţiuni împotriva Codului Muncii asumat de către Guvern.

CFR în grevă

Sindicaliştii CFR au ales să organizeze, astăzi, în ziua dezbaterii şi votării moţiunii pe Codul Muncii, o grevă de avertisment de două ore, din cauza nesemnării contractelor de muncă la CFR Călători şi CFR Infrastructură.

Niciun tren nu va circula, astăzi, între orele 7.00 şi 9.00 a.m., în semn de solidaritate cu mişcarea sindicală care se desfăşoară în faţa Palatului Parlamentului.

 

http://www.cotidianul.ro/140020-Boc-in-fata-ultimei-motiuni-de-cenzura-Sindicatele-ies-in-strada

Boc, în faţa ultimei moţiuni de cenzură? Sindicatele ies în stradă

Parlamentul are programată, miercuri, şedinţa de plen reunit pentru dezbaterea şi votarea moţiunii de cenzură pe Codul Muncii, asumat de Guvern, voturile anunţate în favoarea acesteia părând, potrivit calculelor preliminare, insuficiente pentru răsturnarea Cabinetului.

Guvernul şi-a asumat, în 8 martie, răspunderea pe Codul Muncii, iar parlamentarii PSD, PNL şi PC au depus o moţiune de cenzură, care a fost citită săptămâna trecută şi care va fi dezbătută şi votată miercuri, cu începere de la ora 15.00, informează MEDIAFAX.

În textul depus de opoziţie se arată că această moţiune de cenzură se doreşte a fi o formă de sancţionare care vizează atât modificările aduse legii Codului Muncii pe care Guvernul şi-a angajat răspunderea, cât şi la adresa acestei proceduri şi a reprezentanţilor actualei puteri, "care abuzează în continuare de angajarea răspunderii pentru a-şi impune punctul de vedere, pentru a impune legi nedemocratice şi contrare intereselor cetăţenilor români".

"Oare ce mesaj transmite puterea politică din România, în frunte cu preşedintele Băsescu, cetăţenilor români, ţărilor Uniunii Europene, cancelariilor de peste Ocean, celor de la FMI de la care încă cere bani pentru clientela politică, când proclamă că Boc trebuie schimbat, pentru ca, a doua zi, aceeaşi putere executivă să pretindă, prin gura şi semnătura omului hulit, că poate promova prin angajarea răspunderii un proiect bun pentru ţară şi pentru români. Doar un mesaj neserios, doar semnale de neîncredere şi de gâlceavă politică", mai susţin ei.

Parlamentarii USL mai spun că angajarea răspunderii Guvernului pe Codul Muncii nu este specifică unui regim democratic, pentru că "procedura este forţată, ocoleşte dezbaterea parlamentară şi argumentele societăţii civile, nu serveşte nici interesele celor cărora se adresează, pentru că textul propus nu este în măsură a flexibiliza raporturile de muncă, mai ales într-o perioadă de criză".

Potrivit Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Astfel, pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată, ar fi necesare 236 de voturi "pentru", din totalul de 471 de parlamentari.

La Senat, grupul PSD are 44 de parlamentari, inclusiv Cătălin Voicu, deci social-democraţii pot conta pe 43 de voturi, dacă nu vor fi absenţe. Senatorul Ion Toma, care a demisionat vineri din PSD, a declarat pentru "Gândul" că nu se va alătura altui partid şi a precizat că va vota moţiunea de cenzură depusă de USL, deoarece este în beneficiul românilor. Grupul PNL de la Senat are 24 de reprezentanţi. La Cameră, grupul PSD are 91 de membri, iar PNL are 58 de deputaţi. În total, grupurile PSD şi PNL au 216 parlamentari.


Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege. Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată.

PDL şi UDMR au anunţat că au decis ca parlamentarii lor să nu-şi exprime votul la moţiunea de cenzură. Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat, marţi, pentru "Gândul" că nu este de acord cu decizia luată de formaţiunile aflate la guvernare de a nu-şi exprima dreptul la vot, iar el va vota împotriva moţiunii de cenzură.

Liderii PSD, PNL şi PC au anunţat că parlamentarii Opoziţiei vor fi prezenţi cu toţii şi vor vota moţiunea de cenzură.

Moţiunea de cenzură de miercuri are loc în contextul în care în PDL, dar şi la Cotroceni, se discută despre retragerea lui Emil Boc din scaunul de premier. Boc şi-a anunţat între timp candidatura pentru şefia PDL, pentru un nou mandat, iar Traian Băsescu a anunţat că îl sprijină.

http://www.cronicaromana.ro/50000-de-sindicalisti-cer-astazi-in-capitala-demiterea-guvernului.html

50.000 de sindicalisti cer astazi, in Capitala, demiterea Guvernului

Sindicalistii din toate domeniile des­fa­soara astazi, in ziua dezbaterii in Parlament a motiunii de cenzura pe Codul muncii, un miting de protest in Piata Constitutiei, la care se asteapta sa participe cel putin 50.000 de oameni. Confederatiile sindicale au decis saptamana trecuta sa organizeze un amplu miting de protest ca urmare a asumarii raspunderii Guvernului pe noul Cod al muncii. Sindicalistii spera la o participare la miting de minim 50.000 de oameni, care vor veni in mod organizat, si au facut un apel si la populatia Bucurestiului sa iasa in strada. Tot astazi, sindicatele din CFR vor declansa o greva de avertisment cu intreruperea lucrului, prin urmare trenurile nu vor circula in intervalul orar 7.00-9.00. Liderii confe­deratiilor sindicale sustin ca noua forma a Codului muncii promovata de Guvern transforma angajatul roman in sclav. Daca motiunea de cenzura va fi adoptata, Guvernul va fi demis. Confederatiile sindicale au anuntat ca vor ataca noul Cod al muncii la Curtea Constitutionala, daca motiunea de cenzura va fi respinsa.
Zabrele pentru coalitia de guvernare
De asemenea, sindicatele din penitenciare participa la protestul de astazi, se arata intr-un comunicat al Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Peniten­cia­re­lor (FSANP). “Un numar de 300 de membri ai FSANP, angajati ai penitenciarelor romanesti, vor protesta in uniforma. Ne aparam cu mandrie drepturile asa cum ne facem si datoria si nu ne este teama de uniforma asa cum nu ne este nici rusine, alaturi de colegii salariati din sectorul public si privat impotriva modificarii Codului Muncii si a transformarii salariatilor romani in sclavi”, a declarat presedintele FSANP. Inaintea dezbaterilor din Parlament, in jurul orei 14.30, sindicalistii vor face cadou politicienilor din coalitia de guvernare un set de gratii in marime naturala, pentru a le aminti ca “exista o lege si ca cei care se aseamana, la un moment dat, vor trebui sa se adune cu cei care le sunt «cumetri». In opinia sindicalistilor, Codul Muncii asumat de Guvern este un atentat la drepturile elementare ale salariatilor. Ignorarea recomandarilor Organizatiei Internationale a Muncii (OIM) va aduce Romania pe lista neagra a tarilor cu salariati abuzati alaturi de Birmania, Columbia, Ghana si Nigeria. “Ca urmare a asumarii Codului Muncii, fara dezbatere parlamentara, Romania poate fi sanctionata economic de organismele internationale”, afirma FSANP. In plus, sindicalistii pro­tes­tea­za si fata de lipsa dialogului social. “Gu­vernul continua sa abuzeze de procedura asumarii raspunderii guvernamentale neasu­mandu-si in fapt nimic. Nici macar esecul unei guvernari care si-a «asumat» o politica de austeritate iresponsabila pentru care platesc doar romanii simpli”, a mai spus lide­rul sindical. FSANP va participa la greva generala anuntata de Confederatiile Sindicale Nationale precum si la toate celelalte actiuni impotriva Codului Muncii asumat de catre Guvern.

http://www.cronicaromana.ro/index.php?art=115144

Botosani: A doua zi de proteste in mai multe scoli din judet


Cadrele didactice din mai multe unitati de invatamant din judetul Botosani au intrat, ieri, in a doua zi de greva generala, generata de neplata drepturilor salariale aferente lunii februarie. Profesorii de la Colegiile Nationale “A.T. Laurian” si “Mihai Eminescu” si Colegiul Economic “Octav Onicescu” din Botosani, Colegiul National “Grigore Ghica” din Dorohoi, dar si mai multe scoli generale au intrerupt din nou cursurile, trimi­tand elevii acasa. “Noi am cerut sa ni se spuna o data la care vom primi salariile. Nu am primit raspuns la aceasta intrebare si, in consecinta, continuam protestele”, a afirmat liderul sindical de la Colegiul “A.T. Laurian”, Corneliu Rusu Apopei. La randul sau, liderul sindical de la Colegiul “Mihai Eminescu”, Alina Voinea Axinte, sustine ca profesorii au refuzat sa participe la cursuri, in ciuda apelului facut de autoritatile locale. “Nu intram la cursuri. Colegii refuza sa intre la cursuri, pentru ca nimeni nu ne-a dat niciun raspuns concret”, a afirmat Voinea Axinte. Cadrele didactice solicita plata drepturilor salariale aferente lunii februarie. Acestea nu pot fi achitate din cauza insuficientei fondurilor la bugetele locale. Problema a aparut ca urmare a epuizarii fondurilor de salarii pe trimestrul I, dupa ce autoritatile locale au fost nevoite sa achite salarii majorate, in baza unor hotarari judecatoresti, fara ca fondurile sa fie prevazute in buget.

 

http://www.cronicaromana.ro/index.php?art=115149

Salaj: Elevii din judet risca sa ramana fara merele din programul “Fructe in scoli” 


Circa 80% din elevii salajeni ar putea ramane fara merele pe care le primesc zilnic prin programul national “Fructe in scoli”, dupa ce firma care a furnizat produsele pana in prezent a notificat Consiliul Judetean (CJ) Salaj ca, incepand cu data de 10 martie, nu mai poate furniza mere in scolile din judet, solicitand incetarea contractelor cu acordul ambelor parti. Potrivit unui comunicat de presa al CJ Salaj, firma cu care au fost incheiate contracte de furnizare a fructelor pentru o mare parte din scolile din judet a invocat forta majora, respectiv incapacitatea de a asigura necesarul de mere in perioada urmatoare. Pe de alta parte, CJ Salaj a refuzat solicitarea de incetare a contractelor in conditiile enuntate de firma, acestea fiind consi­de­rate neintemeiate, conform prevederilor con­trac­telor semnate intre parti. Conform datelor fur­ni­zate de CJ Salaj, firma furnizeaza fructe pentru un numar de peste 16.000 de elevi din totalul celor 20.000 cat sunt inclusi in acest program, la nivelul intregului judet. Contractul de furnizare a fructelor incheiat cu celalalt operator economic pentru restul scolilor din judet se deruleaza in conformitate cu obligatiile asumate de catre parti.In Salaj, 20.468 elevi din clasele I-VIII pri­mesc fructe in cadrul acestui program national.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/mitingul-sindicalistilor-inchide-centrul-capitalei-vezi-rutele-ocolitoare-924117.html

Mitingul sindicaliştilor închide centrul Capitalei. Vezi rutele ocolitoare

 

Cel puţin 50.000 de oameni sunt aşteptaţi azi în Piaţa Constituţiei, la protestul organizat de sindicate. În acelaşi timp, în parlament se va discuta moţiunea de cenzură pe Codul Muncii. Membrii celor cinci confederaţii sindicale din România vor protesta azi, nemulţumiţi deasumarea de către guvern a noului Cod al Muncii. Astfel, de la ora 12.00, aproape 50.000 de oameni sunt aşteptaţi în Piaţa Constituţiei, din Capitală, pentru un protest programat să dureze şase ore. 


În acelaşi timp, parlamentarii vor dezbate şi vor vota moţiunea de cenzură depusă de opoziţie.


Restricţii de circulaţie 


Mitingul de astăzi va bloca circulaţia în centrul oraşului până în jurul orei 23.00, după cum au anunţat oficialii Brigăzii Poliţiei Rutiere, care au şi luat măsuri de restricţionare a traficului.

Astfel, va fi blocată parcarea autovehiculelor în Piaţa Constituţiei şi pe Bd. Unirii (între bd. Regina Maria şi Piaţa Constituţiei) pe ambele sensuri. Mai mult, până mâine, la ora 3.00, se va restricţiona traficul rutier pe Bd. Libertăţii (pe sensul de mers dinspre bd. Naţiunile Unite spre Calea 13 Septembrie). În plus, astăzi, între orele 9.00 şi 22.00, vor fi închise complet pentru şoferi Bd. Libertăţii (între Naţiunile Unite şi Calea 13 Septembrie) şi Bd. Unirii (între bd. Regina Maria şi Piaţa Constituţiei). 

Poliţiştii rutieri îi sfătuiesc pe şoferi să evite deplasarea atât în zonele menţionate anterior, cât şi în împrejurimile acestora, dar şi să folosească transportul public pentru a evita blocajele din trafic. Mai mult, oamenii legii recomandă folosirea rutelor ocolitoare. Astfel, cei care vor să evite zona şi circulă dinspre bd. Ghencea pot alege traseul Calea 13 Septembrie - Bd. Tudor Vladimirescu - bd. George Coşbuc - bd. Regina Maria - Piaţa Unirii. Iar şoferii care circulă dinspre piaţa Alba Iulia au ca alternativă Bd. Unirii - bd. I.C. Brătianu - Splaiul Independenţei - str. B.P. Hasdeu - str. Izvor - Piaţa Arsenalului - Calea 13 Septembrie.

·                          Problemele din trafic pot fi sesizate la numărul de telefon al Dispeceratului Brigăzii Rutiere - 021.9544.

Se pregăteşte greva generală 

Cât despre şansele de succes ale moţiunii de cenzură, vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Ovidiu Jurca, s-a declarat rezervat: "Să trăim, să vedem ce va fi". Totuşi, sindicatele sunt decise să continue protestele toată luna şi chiar să organizeze o grevă generală. Astfel, potrivit calendarului protestelor, anunţat încă de luna trecută, până pe 18 martie principalele cinci confederaţii (Cartel Alfa, BNS, CSDR, Meridian şi CNSLR Frăţia) au programate acţiuni de proteste în toată ţara. Mai mult, după mitingul de astăzi de la parlament, va avea loc un protest la Palatul Cotroceni, în ziua în care noul Cod al Muncii va fi trimis spre promulgare. În plus, sindicaliştii iau în calcul declanşarea grevei generale în sistemul bugetar, la finele acestei luni. "Se adună semnături în favoarea grevei generale şi estimăm că la aceasta ar putea lua parte aproximativ un milion de oameni", anunţa, la finele lunii trecute, liderul CNSLR Frăţia, Marius Petcu. 

 

http://www.evz.ro/detalii/stiri/doua-zile-fara-uniforma-punct-scazut-la-purtare-924118.html

 

Două zile fără uniformă - punct scăzut la purtare

 

La un colegiu din Capitală, elevii trebuie să aibă ţinută obligatorie. Altfel, riscă amenzi şi note scăzute. Gulere scrobite, pantalon la dungă, cravată pentru băieţi şi un sarafan bleumarin pentru fete. Toate acestea reprezentau simbolul disciplinei înainte de Revoluţie. Un simbol de care mai toţi adulţii îşi amintesc, mândri că "pe vremea lor" şcoala era şcoală.

Iar, în ultimii ani, multe instituţii de învăţământ din ţară au încercat să pună frâu libertăţii elevilor de a se îmbrăca ultimul răcnet şi au resuscitat obiceiul. Şi au inventat şi pedepse pe măsură pentru elevii care dau sacoul pe câte un tricou cu strasuri. Spre exemplu, conducerea Colegiului Tehnologic "Grigore Cerchez" din Capitală a introdus obligativitatea purtării unei ţinute adecvate - cămaşă albă şi pantalon negru - pentru ca disciplina să nu sară gardul odată cu liceenii zvăpăiaţi. Elevi, părinţi şi profesori au parafat cu câte o semnătură hotărârea şi au acceptat şi sancţiunile, care se simt şi la buzunar, şi în catalog. Astfel, pentru o zi fără uniformă, elevii trebuie să achite o amendă de 10 lei, iar dacă repetă greşeala, "ruşinea" se vede în dreptul notei la purtare. 

Pentru uniformă sau pentru modă
 

Un studiu realizat recent de Institutul Român de Evaluare şi Strategie indică însă faptul că 84% dintre români cred că ar trebui reintrodusă uniforma în şcoală. De altfel, şi Legea privind introducerea unor măsuri pentru creşterea prestigiului educaţiei în învăţământul primar şi gimnaziu readuce pe tapet vechea discuţie privind obligativitatea uniformelor. Actul normativ urmează să intre în dezbatere în comisiile din Camera Deputaţilor. 

"Studiile pedagogice arată că o ţinută vestimentară unică stimulează pozitiv sentimentul de apartenenţă la un grup. De asemenea, copiii sunt scutiţi de stresul zilnic de a decide cu ce să se îmbrace şi sunt feriţi de tentaţia de a veni la şcoală purtând o vestimentaţie excentrică doar pentru a-i impresiona pe colegi sau pentru a se impune în faţa lor", argumentează deputatul Cezar Preda, iniţiatorul actului normativ. 

Iar, potrivit proiectului său, elevii care beneficiază de burse de ajutor social nu vor trebui săşi plătească uniformele, costurile fiind suportate din bugetul admi nistraţiei publice locale. Şi în cazul acestei legi, când vine vorba despre pedepse pentru elevii care nu poartă uniformă, se face trimitere la regulamentul de organizare şi funcţionare ale unităţilor de învăţământ. 

Mai exact, copiii pot primi sancţiuni care merg de la observaţie individuală până la eliminarea de la cursuri pentru 3-5 zile, mustrare în faţa clasei ori scăderea notei la purtare. Însă, elevii unei şcoli din Bu cureşti nu vor trebui să poarte acelaşi tip de uniformă ca şi colegii lor de la o unitate din Iaşi, pentru că fiecare şcoală va putea să hotărască ce model este mai potrivit. 

TAXĂ PE DISCIPLINĂ 

Dacă nu vin îmbrăcaţi în uniformă, elevii de la Colegiul "Grigore Cerchez" trebuie să-şi rupă din banii de buzunar pentru a plăti amenzile


Încă de la intrarea în liceu, elevele de serviciu, îmbrăcate cu cămăşi albe şi pantaloni negri, te întâmpină şi te conduc unde vrei să ajungi. Alte şcolăriţe îşi ascund sub cămăşile regulamentare câte un tricou mai colorat, măcar până trec de profesori. Asta, în timp ce directorul liceului, Cristian Radu, reperează un băiat îmbrăcat într-o bluză de trening. 

"Poate are cămaşa sub bluză. Dacă nu are, îl vede profesorul de serviciu", găseşte soluţia. De altfel, profesorii de serviciu au ca îndatorire zilnică să treacă prin fiecare sală de clasă, să-i depisteze pe cei care s-au abătut de la regulamentul de ordine interioară şi să le taie amenzi.


Una dintre elevele Colegiului "Cerchez" a ajuns însă să aibă nota 5 la purtare. Motivul: nu s-a îmbrăcat în uniformă şapte zile şi a adunat şi vreo 20 de absenţe. Eleva de clasa a IX-a a ajuns la "cinciul cât casa în catalog" printr-un calcul simplu făcut în consiliul profesoral: a pierdut câte un punct la fiecare zece absenţe şi tot câte un punct la două zile în care nu a purtat uniforma. 

Pedeapsă pe măsura hainelor
 

Nota i-a mai fost ridicată ulterior, iar "salvarea" a venit de la dirigintă, care a uitat să-i anunţe şi pe părinţi înainte de a-i trece fetei cinciul în catalog. "Cu toate că eu am fost la şedinţa cu părinţii, doamna dirigintă nu mi-a spus că îi va scădea nota la cinci. După o săptămână, a avut cinci la purtare. Aşa că am făcut o cerere la conducerea şcolii şi s-a rediscutat nota fetei. Şi, pentru că nu am fost anunţată, s-a ajuns la nota şapte la purtare", povesteşte mama, care nu are nimic împotriva uniformei, nici a pedepsei dacă "ţinuta obligatorie" nu e respectată. 

De fapt, a şi semnat că e de acord ca toţi copiii să vină în "ţinută adecvată". "Mai ales pentru că am fată, vreau să fie îmbrăcată decent. E bine că sunt toţi aşa cum era şi pe vremea noastră. Decât să vină dezmăţate... Dacă ar vedea o fată îmbrăcată mai deocheat, mai sexy, poate ar vrea şi ea la fel. Aşa nu e tentată, că doar în liceu încep anturajul, fumatul şi altele...", spune mama. 

O singură obiecţie ar avea totuşi: "Fiind vorba de cămaşă albă, nu o poţi purta decât o zi, că imediat se murdăreşte. Dar asta e problema mea". Una peste alta, e mulţumită de disciplina din liceu: "Eu chiar mă simt sigură atunci când e la şcoală." 

Iar directorul Cristian Radu spune că au început deja discuţiile în consiliul profesoral pentru a stabili sancţiunea care i se va aplica dirigintei. "Trebuie să recunoaştem că a fost şi vina dirigintei că nu ne-a spus că nu sunt anunţaţi părinţii, aşa că noi am hotărât crezând că totul s-a desfăşurat cum trebuia. Vom stabili care va fi sancţiunea", conchide directorul. 


NU HAINA FACE O ŞCOALĂ


Părinţii plătesc, şcolile pedepsesc
 


Potrivit principiului descentralizării, şcolile sunt libere să aplice ce pedepse vor elevilor dacă aceştia nu poartă uniformă. 

În ceea ce priveşte duritatea pedepsei pe care o primesc elevii de la "Grigore Cerchez", reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) consideră că fiecare unitate de învăţământ are dreptul de a hotărî cu privire la regulile pe care le impune. "Fiecare unitate de învăţământ are dreptul să-şi facă un regulament. Dacă nu se menţine o zonă de disciplină, i-ar scăpa pe copii din mână. Dacă pedeapsa pentru nepurtarea uniformei era prea dură, probabil că părinţii nu ar fi semnat, şi-ar fi exprimat punctul de vedere", a explicat Marian Banu, purtătorul de cuvânt al ISMB. 

Problema uniformei a stârnit dintotdeauna dezbateri între părinţi. "Sunt licee de elită în Bucureşti, care nu au uniformă, dar tot de elită se numesc. Atâta timp cât elevul e îmbrăcat decent şi îşi face datoria, nu contează alte detalii", este opinia unui părinte, exprimată pe forumul Ministerului Educaţiei.

Alţi părinţi sunt mai vehemenţi şi văd în spatele oricărei iniţiative şi o încercare de fraudă: "Impunerea unei anumite uniforme cumpărată prin şcoală este cel mai josnic act de hoţie la care poate apela conducerea unei şcoli. O şcoală poate impune un anumit tip de uniformă, dar nu poate obliga pe nimeni să o cumpere de la firmele cu care se află în cârdăşie."

Un alt cadru didactic consideră că se poate şi fără uniformă. "Lucrez de 17 ani în învăţământ, dar nu am obligat vreodată elevii să poarte uniformă. Am discutat cu părinţii şi le-am sugerat să decidă cum doresc să-şi îmbrace copiii, în uniformă sau cu haine normale, decente, fără a deranja pe nimeni din şcoală. Aşa că cei care au optat pentru uniformă şi-au cumpărat din comerţ", a explicat acesta. 

 

http://www.gandul.info//financiar/aproape-90-la-suta-dintre-angajati-resping-codul-muncii-in-forma-asumata-de-guvern-studiu-myjob-8064003

Aproape 90 la sută dintre angajaţi resping Codul Muncii în forma asumată de Guvern - studiu Myjob

 

Aproape 90 la sută dintre angajaţii români resping Codul Muncii în forma asumată de Guvern, 48,27 la sută considerând că noul pachet de legi dezavantajează clar angajaţii şi favorizează patronii, iar peste 40 la sută aşteptându-se la abuzuri din partea companiilor, potrivit unui studiu Myjob.

Studiul online, care a cuprins peste 2.800 de persoane, arată că jumătate dintre cei intervievaţi (48,27 la sută) consideră că noul pachet de legi din dimeniul muncii dezavantajează clar angajaţii şi favorizează patronii, în timp ce alţi 40,43 la sută dintre respondenţi se aşteaptă la abuzuri din partea companiilor, în urma aplicării noilor prevederi din Codul Muncii.

"Sub doi la sută dintre participanţii la studiu au fost de părere că noul Cod al Muncii va genera locuri de muncă şi va fi mai uşor să te angajezi (1,55 la sută) sau că vor fi mai bine plătiţi pentru munca prestată (1,49 la sută). Cei chestionaţi au mai spus şi că modificările vor crea confuzie, Codul nu era necesar (5,81 la sută), în timp ce doar 2,45 la sută cred că angajaţii vor fi mai performanţi cu noile norme", se arată într-un comunicat remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, angajatorii s-au pronunţat cu greu privind noul Cod al Muncii, însă maimult de jumătate (53,85 la sută) dintre companiile chestionate consideră că schimbările aduse de Guvern vor crea doar confuzie şi că o nouă legislaţie în domeniu nu era necesară.

"Aproape o treime (30,77 la sută) dintre angajatorii care au participat la studiu cred că noile prevederi vor creşte performanţa angajaţilor şi sub 10 procente (7,69 la sută) consideră că acestea îi vor ajuta să angajeze mai uşor şi să creeze noi locuri de muncă. Tot 7,69 la sută declară că era nevoie de o lege care dă prioritate nevoilor investitorilor", mai rezultă din studiu.

Studiul a fost realizat online la nivel naţional, în intervalul 1 - 15 martie, pe un eşantion reprezentativ de 2.805 de persoane.

Niciun participant la studiu din 30 de judeţe, printre care Constanţa, Iaşi, Cluj, Timiş, Braşov, Prahova, Buzău, Brăila, nu este de părere că angajaţii vor fi mai performanţi după noul Cod al Muncii, iar pentru Bucureşti procentul este de 3,11 la sută.

Guvernul şi-a asumat, în 8 martie, răspunderea pe Codul Muncii, iar parlamentarii PSD, PNL şi PC au depus o moţiune de cenzură, care va fi dezbătută şi votată miercuri.

Confederaţiile sindicale şi unele patronate au anunţat că nu sunt de acord cu modificările aduse Codului Muncii în proiectul aprobat de Guvern.

Sindicaliştii vor organiza în Capitală, miercuri, un miting la care estimează că vor participa 50.000 de persoane, invitând la protest toţi cetăţenii nemulţumiţi de locul de muncă, întrucât Codul Muncii asumat de Guvern îi va afecta pe toţi angajaţii. Aceştia spun că dacă în urma mitingului din 16 martie nu vor fi rezolvate cererile lor, vor face grevă generală.

 

http://www.jurnalul.ro/stiri/politica/emil-boc-fata-in-fata-cu-a-opta-motiune-de-cenzura-571856.html

Emil Boc, faţă în faţă cu a opta moţiune de cenzură

 

A început numărătoarea inversă. Au mai rămas câteva ore până la dezbaterea celei de-a opta moţiuni de cenzură împotriva guvernului Boc. Reprezentanţii Executivului sunt destul de relaxaţi şi susţin că iniţiativa Opoziţiei nu are şanse.

Opoziţia are nevoie de 236 de voturi pentru ca moţiunea să treacă, jumătate plus unu din cei 470 de parlamentari. 


PNL, PSD şi PC au împreună 216 senatori şi deputaţi, ceea ce ar însemna 215 voturi, dat fiind că senatorul PSD, Cătălin Voicu, se află în arest. Patru dintre cei şase deputaţi neafiliaţi politici ar putea să susţină moţiunea, ceea ce înseamnă 219 voturi pentru căderea Guvernului. Moţiunea mai are nevoie, teoretic, de 17 voturi din partea Puterii. Voturi pe care este puţin probabil să le obţină, pentru că, deşi există şi parlamentari nemulţumiţi în arcul Puterii, aceştia vor respecta decizia coaliţiei de a nu vota, vor fi prezenţi la şedinţă, dar nu se vor apropia de urne.

Guvernul şi-a asumat, în 8 martie, răspunderea pe Codul Muncii, iar parlamentarii PSD, PNL şi PC au depus o moţiune de cenzură, care a fost citită săptămâna trecută şi care va fi dezbătută şi votată astăzi, începând de la ora 15.00.

În textul depus de opoziţie se arată că această moţiune de cenzură se doreşte a fi o formă de sancţionare care vizează atât modificările aduse legii Codului Muncii pe care Guvernul şi-a angajat răspunderea, cât şi la adresa acestei proceduri şi a reprezentanţilor actualei puteri, "care abuzează în continuare de angajarea răspunderii pentru a-şi impune punctul de vedere, pentru a impune legi nedemocratice şi contrare intereselor cetăţenilor români".

"Oare ce mesaj transmite puterea politică din România, în frunte cu preşedintele Băsescu, cetăţenilor români, ţărilor Uniunii Europene, cancelariilor de peste Ocean, celor de la FMI de la care încă cere bani pentru clientela politică, când proclamă că Boc trebuie schimbat, pentru ca, a doua zi, aceeaşi putere executivă să pretindă, prin gura şi semnătura omului hulit, că poate promova prin angajarea răspunderii un proiect bun pentru ţară şi pentru români. Doar un mesaj neserios, doar semnale de neîncredere şi de gâlceavă politică", mai susţin ei.

Parlamentarii USL mai spun că angajarea răspunderii Guvernului pe Codul Muncii nu este specifică unui regim democratic, pentru că "procedura este forţată, ocoleşte dezbaterea parlamentară şi argumentele societăţii civile, nu serveşte nici interesele celor cărora se adresează, pentru că textul propus nu este în măsură a flexibiliza raporturile de muncă, mai ales într-o perioadă de criză".

Potrivit Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Astfel, pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată, ar fi necesare 236 de voturi "pentru", din totalul de 471 de parlamentari.

Votul va fi secret cu bile.


Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege. Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată.

 

http://www.puterea.ro/news17462/Castiga-din-nou-Guvernul-prin-neprezentare?-Motiune-impotriva-Codului-muncii.htm

Câştigă din nou Guvernul prin neprezentare? Moţiune împotriva Codului muncii

Astăzi, premierul Emil Boc este asaltat cu cea de a opta moţiune de cenzură de când este în fruntea guvernelor din această legislatură

Moţiunea de cenzură „Salarii mici, şomaj mare, firme falimentare” semnată de 210 parlamentari din PSD, PNL şi PC se dezbate miercuri după-amiază şi reprezintă reacţia Opoziţiei faţă de angajarea răspunderii Guvernului pe noul Cod al muncii. Chiar dacă raportul de forţe din Parlament este favorabil actualei coaliţii guvernamentale, PDL + UDMR + UNPR + minorităţi au 247 parlamentari, faţă de 221 cât au PNL, PSD şi PC (nu au intrat în calcul cei 6 independenţi, de regulă, neutri), există posibilitatea – cel puţin conform declaraţiilor oficiale de ieri – ca majoritarii să nu voteze, ci doar să fie prezenţi în plen. Nu este pentru prima oară când PDL  + UDMR + UNPR + minorităţi procedează în acest mod. Conducerea coaliţiei, concret liderii PDL, este la originea acestei practici, care a fost promovată pentru a exclude eventuale trădări. Reamintim, pe 15 iunie 2010, majoritarilor le-a trecut glonţul pe la ureche, Guvernul rămânând în funcţie pentru că Opoziţiei i-au lipsit doar 8 voturi pentru a înregistra nu doar o victorie de moral. Atunci s-au înregistrat, conform calculelor, în jur de 14 “trădări” din zona parlamentarilor Puterii. Au urmat două moţiuni de cenzură “câştigate” de guvernanţi prin neprezentare la vot (Opoziţia nu a reuşit să strângă cele 236 de sufragii necesare). La ultima moţiune, PNL şi PSD au solicitat – după tentativa de suicid a tehnicianului TVR, Adrian Sobaru – sistarea dezbaterilor şi negăsind înţelegere, au părăsit sala. Practic, în scripte ultima moţiune din 2010 apare cu un rezultat sui-generis: 0 voturi pentru, 0 voturi contra (cei din coaliţia majoritară au rămas în sală, dar nu au votat).

Stimulente pentru colegi

Chiar şi în situaţia boicotării votului, guvernanţii au mai luat măsuri suplimentare de precauţie. Pentru ca partenerii din UDMR să sărbătorească în tihnă Ziua maghiarilor de pretutindeni, lucrările Parlamentului au fost suspendate pe 14 şi 15 martie, iar luni, Guvernul a emis HG 192 prin care a alocat aproape 92 milioane de euro pentru primăriile din mediul rural, partea leului revenind principalelor grupări din zona Puterii: PDL şi UDMR. Cea mai mare parte a primăriilor conduse de PSD şi PNL care au primit bani sunt însă arondate colegiilor unor deputaţi sau senatori... PDL.

Şi de cealaltă parte Opoziţia şi-a schimbat relativ tactica. Dacă la precedentele moţiuni liderii PSD şi PNL anunţau fie că au asigurate voturi din zona coaliţiei, fie că sunt în discuţii avansate în acest sens, acum nu s-au mai hazardat în astfel de declaraţii. Unii analişti politici au avansat totuşi posibilitatea unei participări la vot a parlamentarilor coaliţiei, special pentru a contribui la îndepărtarea lui Emil Boc din fruntea Guvernului, pentru a face loc, aşa cum declarativ susţine Traian Băsescu, unui premier independent. În cazul (puţin probabil totuşi) în care astăzi moţiunea trece, Guvernul este demis, dar până la formarea unui nou cabinet, va administra problemele ţării. Singura “victimă” majoră în acest caz ar fi Codul muncii, care va fi considerat că este respins.

23 de moţiuni depuse, doar una singură adoptată

1993-1994: 4   (PNŢcd, UDMR, PAC, PD, PNLcd, PL, PSDR)  - toate respinse

1997-1999: 4   (PDSR, PUNR, PRM)  - toate respinse

2001-2003: 2   (PNL, PD, PRM)          - ambele respinse

2005-2008: 6   (PSD, PRM – 3 – toate respinse; PD-L – 1 -  nu a întrunit numărul de voturi necesare; PSD – 1 - nu a întrunit numărul de voturi necesare; PD-L, PRM –1 - nu s-a mai dezbătut)

2009-2010: 7   (PNL, UDMR – 2 – ambele respinse; PNL,UDMR, PSD+PC – 1 – ADOPTATĂ;  (PNL, PSD+PC – 4; 2 - nu au întrunit numărul de voturi necesare; 2 – respinse.


15 martie 2011

http://www.adevarul.ro/locale/constanta/Scoala_Dan_Barbilian_Constanta_s-a_calificat_la_Sanremo_0_444555653.html

 

Şcoala Dan Barbilian Constanţa s-a calificat la Sanremo

Echipa formată din 20 de elevi de la Şcoala Dan Barbilian din Constanţa, coordonată de bibliotecara Crina Liliana Mareş, a ajuns în finala Festivalului Internaţional de Creativitate Şcolară Sanremo din Italia.

Elevii vor încerca să impresioneze juriul cu două piese de teatru pe care le vor prezenta în limba engleză live pe scena Cazinoului din Sanremo, cu un film şi două tablouri acrilice.

Prima piesă pe care o vor juca, „Femeia lacomă“ este o adaptare după o poveste rusească şi are tentă ecologică. „Interpreţi vor fi 10 elevi de clasa a IV-a, care vor juca în limba engleză“, a spus Crina Mareş. Antonia Seucea (11 ani) va interpreta rolul femeii lacome. Colega sa de scenă, Iris Alexandroaia (11), va fi păuniţa care îi îndeplineşte poftele femeii lacome.

Pentru a doua piesă, „Insula perfecţiunii“, elevi de clasa a V-a, a VI-a şi a VIII-a vor încerca să rupă vraja unei familii care pleacă din ţară , părăsindu-şi copilul.

La secţiunea Film, pelicula „Decizii proaste“ realizată de elevi de clasa a VIII-a va aduce în prim-plan viaţa unei fetiţe rămasă singură, care se apucă de fumat, se droghează şi, în final, ajunge pe patul de spital, în stare gravă.

La secţiunea Arte, Şcoala Dan Barbilian va prezenta două tablouri acrilice pe pânză: „ Pe valurile speranţei“ şi  „Strigătul disperării“.

 Fără sprijin financiar

Emoţiile echipei constănţene sunt mari pentru că toate proiectele lor s-au calificat în finala de la Sanremo, din perioada 6 - 10 aprilie. „Ne dorim să facem o impresie bună, pentru că am muncit mult, ne-am zbătut să confecţionăm costumele, iar părinţii trebuie să investească fiecare, aproximativ 500 de euro, dacă nu găsim sponsori“, a mai spus Crina Mareş.

http://www.adevarul.ro/locale/bacau/Casuneanu_jr_a_distrus_17_profesori_0_443956216.html

Căşuneanu jr a distrus 17 profesori

Procurorii au trimis în judecată 17 cadre didactice din Bacău, acuzate că i-au încheiat în fals situaţia şcolară mezinului familiei Căşuneanu. Ionuţ Căşuneanu s-a transferat doar pe hârtie la Colegiul „Ion Ghica“ din Bacău , de la un liceu din Germania . Profesorii i-au dat note deşi tânărul nu dădea pe la cursuri.

Întregul scandal în care este implicată familia lui Costel Căşuneanu a început în urma unui denunţ anonim făcut la Parchet, în martie 2007. În acesta se reclama faptul că Ionuţ Căşuneanu (23 de ani), transferat de la o şcoală din Germania la liceul din Bacău, a încheiat cu brio clasa a XII-a deşi venea foarte rar la ore.

În urma cercetărilor, toţi  cei care i-au fost profesori mezinului lui Costel Căşuneanu la Colegiul „Ion Ghica" au fost trimişi în judecată de Parchet, fiind acuzaţi că i-au încheiat situaţia şcolară deşi tânărul era plecat din ţară . Pe lângă aceştia, mai este învinuit şi Ovidiu Relu Cojocaru, fost director al liceului şi şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean în perioada 2007-2009, fiind acuzat de instigare la fals intelectual.

„Tatăl va asfalta curtea şcolii"

În faţa anchetatorilor, profesorii au afirmat că Ovidiu Relu Cojocaru, directorul şcolii, a făcut presiuni ca situaţia şcolară a lui Căşuneanu jr să fie încheiată cu succes. Ca plată, Căşuneanu urma să „sponsorizeze" colegiul băcăuan. „Am fost chemată de directorul şcolii în biroul său şi mi l-a prezentat pe Ionuţ Căşuneanu, spunându-mi să-l evaluez deoarece face studii în străinătate şi doreşte să susţină Bacalaureatul în România, sens în care în semestrul al doilea a fost înscris în clasa a XII-a la Colegiul Economic (...) În discuţia avută cu directorul după plecarea elevului, acesta mi-a spus că vrea să-l ajute pe elev să-şi definitiveze situaţia pe semestrul doi, deoarece tatăl lui va finanţa şcoala şi va asfalta curtea şcolii, lăsându-mă să înţeleg că şi eu, la rândul meu, trebuie să ajut la încheierea situaţiei şcolare", a declarat Elena Moisă, profesor de limba germană. 

Absenţe după indicaţiile directorului

Ba, mai mult, Cojocaru a „pledat" în faţa profesorilor că elevul Căşuneanu nu poate ajunge la toate orele de curs, deoarece frecventează şi o altă şcoală în Germania . „Am fost chemată de directorul Cojocaru în biroul său şi am fost informată că elevul Căşuneanu urmează să fie înscris în catalog având toate avizele de la minister. Cu această ocazie am fost informată că elevul nu va frecventa în totalitate cursurile, fiind înscris în acelaşi timp şi la o şcoală din Germania . Directorul a precizat că trebuie încheiată situaţia şcolară a elevului Căşuneanu", a declarat în faţa poliţiştilor Magdalena Mardare, profesoară de filosofie. Ca să să pară totul bine pus la punct, directorul Cojocaru le-a solicitat unor profesori să pună doar câteva absenţe, dar la anumite date indicate de el în perioada februarie - aprilie. „Directorul Cojocaru mi-a solicitat să scriu în catalog absenţele, şi mi-a dat mai multe pixuri, spunându-mi să nu trec toate absenţele cu acelaşi pix", a declarat Lidia Dubenco, profesoară de informatică. Mai mult, potrivit procurorilor, tânărul şi-a susţinut examenul de echivalarea studiilor din Germania cu cele din România la o altă dată decât la cea stabilită de ministerul de resort. „Unicul examen de diferenţă pe care elevul trebuia să îl susţină, potrivit adresei MEC, respectiv la limba şi literatura română, a fost stabilit la 7 aprilie 2006, dată la care Ionuţ Căşuneanu nu se afla în ţară, aşa cum rezultă din procesul-verbal de consemnare a verificărilor privind intrările şi ieşirile din ţară", se arată în rechizitoriul întocmit de procurori. Ei solicită anularea situaţiei şcolare false.

„Nu mă mai acuză nimeni!"

Ovidiu Relu Cojocaru, fostul director al Colegiului Economic, se consideră nevinovat. Acesta susţine că  toţi colegii din şcoală nu-şi mai susţin acum declaraţiile date în faţa procurorilor. „Niciunul dintre profesori nu mă mai acuză acum, când suntem în faza de judecată. Nu pot să fac alte declaraţii, trebuie să mă lămuresc şi eu despre ce este vorba. Abia a fost primul termen", a afirmat fostul director al colegiului băcăuan.

Primul termen al procesului în care sunt judecate cele 17 cadre didactice a avut loc ieri. „Au fost audiaţi inculpaţii şi se continuă cercetarea judecătorească. Următorul termen va fi la 18 aprilie, când vor fi audiaţi martorii din dosar", a declarat Laurenţiu Păduraru, preşedintele Judecătoriei Bacău. În cazul în care aceştia vor fi găsiţi vinovaţi, dascălii riscă o pedeapsă cuprinsă între şase luni şi

cinci ani.

"Directorul mi-a spus că vrea să-l ajute pe elev să-şi definitiveze situaţia pe semestrul doi, deoarece tatăl lui va finanţa şcoala şi va asfalta curtea şcolii."

Elena Moisă profesoară de limba germană

„Nu are nicio vină"

Costel Căşuneanu îşi apără fiul. „Nu aş vrea să comentez. Dăm naştere la tot felul de discuţii şi numai de asta nu am nevoie acum. Fiul meu nu are nicio vină pentru că, acolo, nu s-au înţeles nişte directori", a declarat presei „regele asfaltului".

Cadrele didactice trimise în judecată

1. Florin Zdăvârdici, diriginte, profesor de matematică;

2. Olimpia Kramer, profesoară de istorie;

3. Marilena Grigoraş, profesoară educaţie fizică;

4. George Adrian Purcaru, profesor de religie;

5. Lidia Dubenco, profesoară de informatică;

6. Carmen Mitrofan, disciplina studiul calităţii produselor;

7. Virgil Niţă, profesor de geografie;

8. Rodica Elena Moisă, profesoară de limba germană;

9. Mihaela Liliana Ciuchi, profesoară de marketing;

10. Miruna Raluca Soisun, profesor de limba şi literatura română;

11. Simona Felegean, disciplina finanţe;

12. Aneta Radu, profesoară contabilitate;

13. Gheorghe Dima, profesor de biologie;

14. Ioan Busuioc, profesor de statistică;

15. Magdalena Mardare, profesoară de filosofie;

16. Andreea Pădurar, educţie antreprenorială;

17. Ovidiu Cojocaru, fostul director al şcolii.

Potrivit unuia dintre profesorii lui Ionuţ Căşuneanu, acesta a luat Bacalaureatul cu media 9.45, fiind al treilea pe listă. Cadrul didactic a explicat că fiul „regelui asfaltului" avea nevoie să termine studiile în ţară pentru a se putea înscrie la o facultate din România.În cel de-al doilea semestru în care Ionuţ a urmat cursurile la Liceul Economic, directorul le-ar fi impus dascălilor să-i dea note mari pentru a îmbunătăţi media. Ionuţ Căşuneanu a intrat la ASE Bucureşti în 2006, la Facultatea de Administrare a Afacerilor, secţia în limba engleză. Profesorii spun că a intrat „pe cont propriu valutar", adică a fost înmatriculat ca cetăţean străin.

„A intrat la noi în anul universitar 2006-2007 şi a terminat licenţa în 2008-2009. A terminat cu note bune 9, 9,11 şi 9,20. În 2009-2010 a intrat la masterat, tot la Administrarea Afacerilor în limba engleză, şi acum e în anul doi. El n-ar fi putut să se înmatriculeze dacă nu avea toate actele echivalate de către minister. S-a înmatriculat ca fiind cetăţean german", a precizat Ioan Roşca, rectorul Academiei de Studii Economice. Candidaţii care se înscriu „pe cont propriu valutar" nu susţin examen de admitere. Ionuţ Căşuneanu nu a putut fi audiat în cursul urmăririi penale. Pe motiv că sunt necesare verificări suplimentare pentru a se elucida dacă a participat sau nu la săvârşirea vreunei fapte, procurorii au dispus disjungerea cauzei.

Unul dintre cei mai bogaţi români, Costel Căşuneanu îşi permite orice extravaganţă pentru el şi familia sa. Omul de afaceri şi cei doi fii au dezvoltat o pasiune pentru maşinile puternice. Căşuneanu a fost primul român care a achiziţionat un Bugatti Veyron, un autoturism de peste un milion de euro, considerat a fi cel mai scump din ţară . Pasionat de motociclism şi curse off-road, Ionuţ Căşuneanu are ca hobby şi vânătoarea. În 2008 a fost în Mozambic, la un safari unde a împuşcat un bizon, un porc mistreţ şi mai multe antilope.

http://www.azi.ro/index.php?data=15.03.2011&rubrica=Prima_pagina&citeste=2

 

Rezerviştii sună mobilizarea în Bucureşti

 

Militarii în rezervă pichetează Palatul Parlamentului şi îi cheamă pe bucureşteni să participe, împreună cu ei, la mitingul sindical organizat, mâine, în ziua votării moţiunii de cenzură, în Piaţa Constituţiei

Câteva sute de militari în rezervă au pichetat, ieri, Palatul Parlamentului, nemulţumiţi de recalcularea şi revizuirea pensiilor. Astăzi, vor continua pichetarea, iar mâine, când se va dezbate moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Boc, se vor alătura mitingului organizat de marile confederaţii sindicale.

Preşedintele Sindicatului cadrelor militare disponibilizate, în rezervă şi în retragere, Mircea Dogaru, a declarat că militarii au cerut să picheteze ieri şi astăzi clădirea goală (având în vedere mini-vacanţa de patru zile pe care şi-au acordat-o parlamentarii cu prilejul sărbătoririi, la 15 martie, a Zilei maghiarilor de pretutindeni), în timp ce filialele din teritoriu fac presiuni asupra deputaţilor şi senatorilor.

„Obiectivul nostru este acela de a-i obişnui pe membrii de sindicat din Capitală să răspundă la apel. Încercăm să sprijinim, ca profesionişti, centralele sindicale, lămurind populaţia Bucureştilor, care nu mai este demult un popor, ci o populaţie, că este cazul să-şi ia în serios rolul şi să privească spre Parlament ca spre nişte angajaţi ai noştri care nu fac ceea ce trebuie“, a mai spus el. „Ceea ce s-a întâmplă, azi, în România sub masca democraţiei este stalinism pur, este reînvierea comunismului; nu mai este un comunism roşu, este un comunism portocaliu“, a mai spus colonelul.

Cele cinci confederaţii sindicale organizează, în 16 martie, un miting în Piaţa Constituţiei la care estimează că vor participa 50.000 de persoane şi invită la protest toţi cetăţenii nemulţumiţi de Codul Muncii asumat de Guvern, întrucât acesta îi va afecta pe toţi angajaţii. Mobilizarea se face, în premieră, şi prin intermediul Youtube sub îndemnul „Refuză să fii sclav!“

Sindicaliştii spun că, dacă în urma mitingului de mâine nu vor fi rezolvate cererile lor, vor face grevă generală pentru care strâng semnături până pe 14 martie.

 

http://www.cronicaromana.ro/cadrele-didactice-sisteaza-cursurile-in-mai-multe-judete.html

 

Cadrele didactice sisteaza cursurile in mai multe judete

 

Cadrele didactice din mai multe unitati de invatamant din judetul Botosani au intrat, de ieri, in greva generala, iar peste o suta s-au adunat in fata Prefecturii, in semn de protest fata de neplata drepturilor salariale aferente lunii februarie. “Nu am primit salariile si nu este prima luna cand se amana salariile. Tot timpul ne-am gandit la copii, dar incepem sa ne gandim si la familiile noastre, si la copiii nostri”, a declarat, pentru Agerpres, profesorul Corneliu Picealca, de la Colegiul AT Laurian. Profesorii au refuzat sa intre la ore, iar elevii au fost trimisi acasa. Liderii sindicali din scolile din municipiul Botosani au cerut o audienta la primarul Catalin Flutur, pentru a discuta pe tema salariilor neplatite, care sunt asigurate de la bugetul local. “Am vorbit cu federatiile din care facem parte si vom vedea cum declansam greva generala pe termen nelimitat. Ne cerem scuze public de la parinti si de la elevi. Parintii au spus ca sunt alaturi de noi. Vom merge in jurul orei 12,00 ca sa ne inscriem in audienta la domnul primar”, a afirmat liderul sindical de la Colegiul Mihai Eminescu, Alina Voinea Axinte. Cadrele didactice nu si-au primit salariile aferente lunii februarie din cauza bugetelor insuficiente ale administratiilor locale. Acestea au ramas fara fonduri, dupa ce au fost obligate, prin hotarari judecatoresti, sa achite salarii majorate cadrelor didactice. In paralel, cadrele didactice de la cateva zeci de scoli generale din judetul Suceava au decis sa intre in greva, dupa ce nu si-au primit drepturile salariale cuvenite in baza Legii invatamantului, dar si a unor hotarari judecatoresti. Liderul Sindicatului Judetean din Invatamant “Spiru Haret” Suceava, Constantin Cernica, a declarat presei, ieri, ca, in baza unei liste cu semnaturi, cadrele didactice din trei scoli generale din municipiul resedinta de judet su decis ca nu vor preda lectii elevilor pana la plata integrala a salariilor. Protestul cadrelor didactice vine dupa ce, saptamana trecuta, peste 200 de dascali din mai multe scoli din municipiul Suceava, dar si din comunele limitrofe s-au adunat si si-au manifestat nemultumirile in fata Prefecturii si a Consiliului Judetean Suceava, cerandu-si drepturile salariale

                                

 

http://www.cronicaromana.ro/index.php?art=115091

 

Bucuresti: O educatoare, data afara pentru ca vorbea urat cu prescolarii

Consiliul de Administratie al Gradinitei 111 din sectorul 6 al Capitalei a decis, in unanimitate, desfacerea contractului de munca al unei institutoare pe motiv ca vorbea urat cu prescolarii si nu desfasura activitatea educationala adecvata. “Avand in vedere sesizarile parintilor copiilor prescolari din grupa mica de la Gradinita 111, sector 6, Bucuresti, sesizari preluate si de mass-media centrala, privind comportamentul D.I., institutor la aceasta unitate de invatamant, Consiliul de Administratie al Gradinitei 111, a decis in unanimitate, in urma concluziilor Comisiei de cercetare de la nivelul unitatii, desfacerea disciplinara a contractului individual de munca al acestui cadru didactic. Institutoarea a avut un comportament in afara regulamentului scolar, inadecvat statutului de cadru didactic”, se anunta intr-un comunicat de presa al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti remis, ieri, Agerpres. 
Potrivit sursei citate, conducerea ISMB va actiona pentru mentinerea in toate unitatile de invatamant a unui climat de normalitate, in conformitate cu exigentele prevazute de regulamentele scolare. Educatoarea careia i s-a desfacut contractul de munca are varsta de 68 de ani.

http://www.curentul.ro/2011/index.php/2011031555859/Social/Educatoare-de-la-Gradinita-111-din-Capitala-care-vorbea-urat-copiilor-data-afara-din-invatamant.html

Educatoare de la Grădiniţa 111 din Capitală, care vorbea uråt copiilor, dată afară din învăţămånt

O educatoare de la Grădiniţa 111 din Capitală, reclamată de părinţi că vorbea urât copiilor, după ce au filmat-o mai multe zile agresându-i pe micuţi, a fost dată afară din învăţământ, Consiliul de Administraţie al unităţii sanitare hotărând desfacerea disciplinară a contractului de muncă.
Un comunicat de ieri al Inspectoratului şcolar al Municipiului Bucureşti arată că, „având în vedere sesizările părinţilor copiilor preşcolari din grupa mică de la Grădiniţa 111, sector 6, Bucureşti, privind comportamentul doamnei D.I., institutor la această unitate de învăţământ, Consiliul de Administraţie al unităţii a decis în unanimitate, în urma concluziilor Comisiei de Cercetare de la nivelul unităţii, desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă al acestui cadru didactic.
„Doamna institutor a avut un comportament în afara regulamentului şcolar, inadecvat statutului de cadru didactic. Conducerea Inspectoratului şcolar al Municipiului Bucureşti va acţiona pentru menţinerea în toate unităţile de învăţământ a unui climat de normalitate, în conformitate cu exigenţele prevăzute de regulamentele şcolare“, a precizat sursa citată. 
Părinţii au filmat-o pe educatoarea Ioana Dragomir mai multe zile apoi au sesizat Inspectoratul şcolar al Capitalei.
ISMB a cerut consiliului de Administraţie al Grădiniţei 111 să declanşeze o anchetă privind acest caz. 
Educatoarea din Bucureşti a fost acuzată de părinţii a 17 copii de la Grădiniţa numărul 111, din cartierul bucureştean Drumul Taberii, că îi agresează pe micuţi, Inspectoratul şcolar fiind sesizat cu privire la această situaţie, relata, în 26 februarie, site-ul stirileprotv.ro.
Şase dintre părinţi au decis retragerea copiilor lor de la această grădiniţă, după ce au remarcat faptul că micuţii erau timoraţi de educatoare. Mai mult, unii dintre părinţi ar avea înregistrări sugestive cu educatoarea Ioana Dragomirescu (63 de ani), însă aceasta respinge veridicitatea lor.
Educatoarea este pensionară, însă din toamnă a fost rechemată de grădiniţă.
„Te omor şi te dau cu capul de pereţi“, ar fi fost expresiile educatoarei la adresa copiilor, care au vârste între 3 şi 5 ani.

http://www.curentul.ro/2011/index.php/2011031555857/Social/Liceenii-din-Spiru-Haret-au-castigat-marele-trofeu-al-Cupei-Liceelor-la-Street-Dance-2011.html

Liceenii din Spiru Haret au câştigat marele trofeu al Cupei Liceelor la Street Dance 2011!

Cu un show care a impresionat juriul şi publicul deopotrivă, trupa X-cess Crew reprezentånd Colegiul Naţional Spiru Haret din Bucureşti şi-a adjudecat locul I în clasamentul naţional al Cupei Liceelor la Street Dance 2011. Pe podium au mai urcat  B-Cult de la Colegiul Naţional Andrei Mureşanu, Bistriţa (locul II) şi Electricks de la Colegiul Naţional INFOEL, Bistriţa (locul III). Trofeul RadardeMedia.ro - pentru cele mai bune costume - a mers tot la X-cess Crew, iar titlul de „Cel mai bun dansator al competiţiei“, oferit de PlanetaCadourilor.ro, i-a fost decernat lui Bobo, membru al aceleiaşi trupe.
Trofeele obţinute såmbătă de X-cess Crew se alătură celui dobåndit pe 5 martie, cånd trupa a ocupat locul I în cadrul Finalei Bucureşti.
Peste 2.000 de persoane au fost martore, såmbătă, la Marea Finală Naţională a celei mai cool competiţii între licee - Cupa Liceelor la Street Dance. Tinerii pasionaţi de dans şi cultură urbană au venit în Princess Club din mai multe oraşe ale ţării pentru a-şi susţine favoriţii, dar şi pentru a avea parte de un spectacol de neuitat.
Evenimentul de såmbătă a încheiat ediţia din acest an a Cupei Liceelor la Street Dance, o ediţie aniversară care a scris o nouă pagină din istoria culturii urbane. La nivel naţional, competiţia a reunit  nouă evenimente, peste 50 de trupe participante, aproximativ 8.000 de spectatori şi premii în valoare totală de 20.000 euro.

http://www.gandul.info/news/guvernul-aloca-primariilor-90-milioane-euro-unitatile-pdl-din-nou-pe-lista-principalilor-beneficiari-8060216

Guvernul alocă primăriilor 90 milioane euro, unităţile PDL din nou pe lista principalilor beneficiari

Guvernul a alocat primăriilor fonduri totale de 386 milioane lei (circa 90 milioane euro) pentru proiecte de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive în mediul rural, unităţile administrative ale PDL figurând şi de această dată, ca în ultimii doi ani, pe lista principalilor beneficiari.

Fondurile sunt asigurate din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, pentru acoperirea cheltuielilor de execuţie a lucrărilor de investiţii prevăzute în cererile de finanţare "declarate eligibile", se arată în hotărârea aprobată de Guvern.

Astfel de hotărâri au mai fost aprobate de Guvern atât în 2010, cât şi pe parcursul anului 2009, când sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale au fost suplimentate din Fondul de rezervă bugetară, iar banii au fost alocaţi mai multor primării, preponderent de la PDL, pentru finanţarea unor cheltuieli curente şi de capital.

În 2009, Guvernul PSD-PDL a repartizat autorităţilor locale fonduri de 662 milioane lei din sume defalcate din TVA pentru finanţarea proiectelor de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive, cei mai mulţi bani fiind alocaţi primăriilor conduse de cele două partide.

Hotărâri similare de distribuire a sumelor defalcate din TVA au fost aprobate şi de Guvernul PNL, pe finalul anului 2008, iar banii au fost alocaţi atunci în principal către primării conduse de PNL şi PSD.

Un studiu prezentat în luna iunie anul trecut de către Institutul pentru Politici Publice a indicat că peste 70% dintre primarii care au obţinut în 2009 bani din Fondul de rezervă al Guvernului aparţin PDL.

http://www.gandul.info/scoala/marea-schimbare-in-facultati-incepe-la-toamna-cum-va-inlocui-funeriu-de-sus-in-jos-sefii-din-universitati-8060548

Marea schimbare în facultăţi începe la toamnă. Cum va înlocui Funeriu „de sus în jos” şefii din universităţi

 

Atât universităţile de stat, cât şi cele private vor decide în octombrie, prin referendum, modalitatea de desemnare a rectorilor. Ordinul de ministru ce prevede calendarul exact al alegerilor, precum şi metodele prin care se vor derula aşteaptă doar semnătura lui Funeriu

Toate universităţile româneşti vor demara la toamnă procedurile prin care îşi vor desemna noile structuri de conducere: de la consiliile departamentale şi decani, la rectorii şi membrii senatelor. Ministerul Educaţiei a finalizat ordinul pe baza căruia rectoratele vor stabili modul de selecţie a noilor şefi şi calendarul alegerilor. Conform documentului care aşteaptă semnătura lui Funeriu, universităţile vor derula înlocuirile pe baza a două coordonate: "de jos în sus", în privinţa structurilor legislative şi "de sus în jos" în cazul celor executive.

Cu alte cuvinte, alegerile, care vor debuta în octombrie, încep cu stabilirea membrilor consiliilor de la nivelul departamentelor, vor continua cu cele de la nivelul facultăţii şi se vor finaliza cu desemnarea noilor membri ai senatului universitar, proces care ar urma să se finalizeze cel târziu în ianuarie 2012. În privinţa organismelor executive, procedura va avea un traseu dinspre vârf înspre bază. Primii desemnaţi vor fi rectorii, aceştia urmând să-şi numească în mod direct prorectorii, imediat după confirmarea primită de la minister. O dată stabilite noile conduceri ale universităţilor, schimbările se vor muta în facultăţi, unde decanii vor fi selectaţi în baza unui concurs public. Practic, atât universităţile de stat, cât şi cele private îşi vor înnoi reprezentanţii până la primăvară.

Înainte de a da startul întregului proces, rectoratele vor fi însă nevoite să se consulte cu întreaga comunitate academică în privinţa modului în care vor fi stabiliţi noii şefi de universităţi. Concret, fiecare instituţie de învăţământ superior va organiza la începutul lunii octombrie câte un referendum la care vor participa toate cadrele didactice titulare, împreună cu cercetătorii şi studenţii reprezentaţi în senat şi în consiliile facultăţilor. Cu toţii vor avea de ales între varianta desemnării rectorului pe bază de consurs şi varianta votului universal,direct şi secret al tuturor profesorilor. Indiferent de varianta aleasă, aproape jumătate dintre rectori vor fi înlocuiţi automat, întrucât au parcurs deja două mandate. Printre aceştia se află nume grele în domeniu precum Andrei Marga (Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca ), Ecaterina Andronescu (Universitatea "Politehnica" din Bucureşti), Florian Popa(UMF "Carol Davila") Ioan Pânzaru (Universitatea din Bucureşti) şi Ion Gh. Roşca (ASE).

Înlocuirea rectorilor - luptă politică între minister şi parlamentari

Până la demarara alegerilor, problema înlocuirii rectorilor a început deja pe baza luptei politice. Principalele ţinte ale ministerului: senatorii Ecaterina Andronescu (PSD) şi Nicolae Robu (PNL), care împreună cu deputaţii Florian Popa şi Ştefan Drăgulescu se află şi în rolul de şefi de universităţi. Conform noii legi a Educaţiei, cei patru trebuiau să aleagă până săptămâna trecută între funcţia de parlamentar şi cea de rector . În joc a intrat şi Agenţia Naţională de Integritate care a stabilit un nou termen: 60 de zile pentru a alege între rector şi membru al legislativului. Catalogând noile prevederi drept abuzive, nici unul dintre aceştia nu a renunţat însă la mandat, acuzând presiunea politică din partea ministrului Daniel Funeriu. În sprijinul lor au intervenit comisiile juridice din Senat şi Camera Deputaţilor, care au adus două argumente majore: pe de o parte, faptul că la momentul în care au fost aleşi rectori legislaţia nu interzicea cumulul funcţiei cu cea de parlamentar, iar pe de altă parte prevederile Legii privind transparenţa în exercitarea demnităţilor publice.

 Întrebat de gândul cum explică situaţia creată de cele două verdicte diferite şi cum anume va proceda în continuare, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu , nu a putut da un răspuns clar: "Comisiile juridice au acordat un punct de vedere referitor la anumite aspecte de incompatibilitate a anumitor persoane. Singurul organism care constată incompatibilităţile e ANI. Nu pot să-mi imaginez că un rector care este în acelaşi timp şi parlamentar va ignora ceea ce spune singura autoritate a statului care vorbeşte despre incompatibilităţi. Să aşteptăm şi o să vedem".

 

http://www.jurnalul.ro/stiri/externe/profesor-roman-in-tabara-de-urgenta-571702.html

Profesor român în tabăra de urgenţă

Teodor Niţu, profesor de Ştiinţe şi Fizică la Seisen International School din Tokio, a relatat, în exclusivitate pentru Jurnalul Naţional, despre momentele producerii seismului de vineri şi despre modul admirabil în care conducerea şcolii unde lucrează a gestionat situaţia de criză.

"Doamne, ajută! Bine că am scăpat şi că am trecut şi de noaptea cu replici seismice puternice. Aici, la Tokio, unde locuiesc cu soţia şi cei doi copii ai noştri, pagubele au fost minore, dar şocul catastrofei se re­simte şi acum. Nici nu-i de mirare, având în vedere că seismul a fost unul dintre cele mai puternice din istoria omenirii. Şi aici cutremurul s-a simţit rău, a fost mai mare decât cel din România din 1977 şi a durat mai mult, iar sperietura a fost groaznică. 

Când a început, eram la şcoală, la etajul 3, unde se află laboratorul meu. În primele 10-15 secunde nu am băgat prea mult în seamă cu­tre­mu­rul. După ce trăieşti un timp aici, te obişnuieşti cu cutremurele mici, sunt destul de dese, aşa că am crezut că o să fie la fel şi acesta. Imediat după aceea, mi-am dat seama că în­cepe să fie mai rău, fiindcă au început să cadă cărţile şi alte lucruri din la­borator. În asemenea cazuri, în şcoli, aici, în Japonia, regula este să te bagi sub masă, ca să te fereşti de ceea ce ar pu­tea să cadă peste tine. Văzând că în­cepe să fie şi mai rău, m-am repe­zit sub una dintre mesele din labora­tor. După încă vreo câteva secunde, am văzut că nu se opreşte şi că devine şi mai puternic. Atunci m-am decis să co­bor, mai ales că trebuia să vedem ce se întâmplă cu copiii. Seisen este o şcoală mare, are cam 700 de elevi, şi toată lumea trebuie să aibă grijă de copii în astfel de cazuri. Am luat geanta pentru urgenţe şi am ieşit pe hol. Aici, fiecare clasă are o geantă pentru urgenţe, în special pentru cu­tre­mure, echipată cu tot ceea ce ai nevoie ca să supravieţuieşti 24-48 de ore. Se adaugă echipamentul me­dical de urgenţă. 

M-am uitat în cele două clase a XII-a aflate lângă laboratorul meu şi am văzut că deja copiii ieşiseră. Am coborât scările cât de repede am pu­tut. La parter m-am întâlnit cu directoarea liceului, care mi-a spus să las geanta şi să stau sub pragul uşii. Încă nu se oprise cutremurul. Am mai stat câteva secunde cu ea, după care am alergat pe hol spre cantina şcolii, ca să ies în curte, unde trebuia să ne adunăm cu toţii. În 20 de secunde, cât mi-a luat ca să ajung acolo, zgâlţâiala nu încetase, dar se mai ponderase.  Copiii erau deja strânşi pe clase, nu erau însă toţi, iar câţiva profesori începuseră să dea indicaţii despre cum trebuie să se organizeze. Imediat ne-am mutat pe terenurile de tenis, care sunt un loc mult mai sigur. Au început să vină şi cei mici, iar atunci am început să organizăm un fel de tabără de urgenţă. 

Aici, lucrurile sunt foarte organizate, iar copiii şi adulţii sunt foarte disciplinaţi în astfel de situaţii de urgenţă. Fiecare elev are ataşat de scaunul din clasă un fel de pungă făcută dintr-un material special, numită Zukin, pe care trebuie să şi-o pună imediat pe cap după ce începe cutremurul, iar apoi să urmeze nişte reguli foarte stricte de evacuare. Au fost foarte mulţi copii care au plâns. S-au speriat foarte tare, au fost în stare de şoc. Primele minute după cutremur am încercat cu toţii să ne revenim şi să aflăm cât mai multe informaţii despre ce se întâmplă. Mi-am văzut soţia, care lucrează în aceeaşi instituţie ca şi mine, dar la grădiniţă, şi fetiţa. Atunci m-am mai liniştit. Nu am ştiut nimic despre băiatul nostru mai bine de o oră, în afară de faptul că la şcoala lui nu se întâmplase nimic grav. Ne-am reîntâlnit după mai bine de două ore de când cutremurul se terminase. Imediat după seism, reţeaua telefonică a căzut, iar metroul şi trenurile nu au mai circulat, aşa că a trebuit să ne organizăm ca să putem găzdui toţi copiii pe terenurile de tenis. Am stat aşa mai bine de două ore, timp în care s-a produs şi cea mai mare replică seismică, de 7,2 grade. Au început să vină părinţii să ia copiii, însă foarte mulţi dintre ei au fost nevoiţi să-i aştepte la şcoală mult timp, din cauza blocajului de pe străzi şi din cauza faptului că nu mai funcţiona nici un mijloc de transport public. Comitetul pentru urgenţe al şcolii a preluat controlul şi a organizat totul excelent până seara târziu. Mulţi dintre copii nu au putut să ajungă acasă, fiind nevoiţi să doarmă la alţi colegi. Către 10 noaptea, când eram încă la şcoală, aproape toţi co­piii plecaseră şi totul era în regulă.

Am văzut copii şi părinţi plân­gând şi îmbrăţişându-se, am văzut lacrimi şi îndârjire pe obrazul profesorilor. Am discutat cu câţiva dintre cei mai vechi din şcoală, care au spus că este cel mai mare cutremur pe care l-au trăit." 
Prof. Teodor Niţu, Tokio

http://www.puterea.ro/news17370/FEN-%E2%80%9CAu-fost-negocieri-suspecte-la-nivelul-confederatiilor%E2%80%9D-Conflict-intre-sindicalisti-inainte-de-marele-miting-din-Capitala.htm

FEN: “Au fost negocieri suspecte la nivelul confederaţiilor”. Conflict între sindicalişti înainte de marele miting din Capitală

La o zi distanţă de marele miting de protest din Capitală, liderii sindicali au început să se atace reciproc. Conducerea Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), afiliată la “Cartel Alfa”, acuză confederaţiile sindicale de “negocieri suspecte” prin care au amânat greva generală. Profesorii susţin că o grevă, în acest moment, nu ar mai avea nici un rost, cât timp Codul muncii este asumat, iar Legea educaţiei a fost publicată în Monitorul Oficial. FEN mai acuză liderii sindicali că au organizat proteste fără efect. Cu toate acestea, “Cartel Alfa” susţine că dascălii sunt pentru grevă. Peste 50.000 de oameni sunt aşteptaţi să protesteze miercuri în Capitală.  

Sindicaliştii vor veni înarmaţi cu ouă - care de fapt ar putea fi pietre - la protestul de mâine, din faţa Palatului Parlamentului, şi promit o “surpriză” guvernanţilor. “Le-am cerut colegilor să vină cu ouă uriaşe la miting. Vor vedea guvernanţii, miercuri, ce o să facem cu ouăle”, ne-a declarat vicepreşedintele confederaţiei naţionale “Cartel Alfa”, Petru Dandea. Acesta susţine că, din datele strânse până în acest moment de federaţiile sindicale afiliate la “Cartel Alfa”, peste 70% dintre angajaţi s-au arătat pentru declanşarea grevei generale. “Semnăturile sunt strânse la nivel de federaţie. Sunt mai multe federaţii care au terminat sau se apropie de finalul colectării datelor. Din datele strânse până în prezent, peste 70% dintre angajaţi sunt pentru declanşarea grevei generale. Nu există federaţie care să se apropie de finalizarea procedurilor de strângere a semnăturilor care să nu fi obţinut cel puţin 50% pentru grevă. Şi-au dat acordul pentru grevă cei din Administraţia publică, Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Federaţia Educaţiei Naţionale, care se apropie, de asemenea, de finalizarea colectărilor de date”, ne-a mai spus Dandea. Potrivit vicepreşedintelui “Cartel Alfa”, dacă Guvernul Boc va scăpa şi de această dată de moţiunea de cenzură, iar noul Cod al muncii va fi pus în aplicare, sindicaliştii se vor adresa Parlamentului European, reclamând ilegalitatea acestui act. “Intenţionăm să depunem o plângere la comisia de petiţie a Parlamentului European pentru că, cel puţin din punct de vedere al Legii 98 referitor la concedierile colective, actualele prevederi ale Codului muncii pe care şi-a asumat răspunderea Boc sunt contrare spiritului directivei. Făcând această plângere la comisia de petiţii şi abuzuri a Parlamentului European, ei, pe regulament, sunt obligaţi să sesizeze Comisia Europeană, care poate declanşa un control. În condiţia în care plângerea formulată de noi se confirmă, Comisia Europeană poate declanşa procedura de infringement împotriva României”, ne-a mai declarat Petru Dandea.

 

FEN: “Am avut numai mitinguri şi proteste fără rezultat”

Conducerea Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN) susţine însă că profesorii consideră că este prea târziu pentru grevă generală. “Eu nu ştiu de unde au cei de la confederaţie aceste date, cât timp noi nu am trimis situaţia. Este adevărat că cei din învăţământ vorbesc de mult despre grevă, dar colegii nu văd ce rost mai are o grevă acum. Nu vedem ce să atacăm prin această grevă. Codul muncii este deja asumat de Guvern, iar Legea educaţiei a fost deja publicată în  Monitorul Oficial. Noi am dorit grevă generală, dar nu s-a dorit atunci. Nu ştim pentru ce motive. Am tot organizat mitinguri şi proteste care nu au avut nici un efect. Cred că au fost nişte negocieri suspecte la nivelul confederaţiilor sindicale. Avem, ce-i drept, o perioadă pe care o putem specula, cu examenele. Vom participa la mitingul de miercuri. Profesorii vor însă să vadă rezultate”, ne-a declarat preşedintele FEN, Constantin Ciosu.

Miercuri, în ziua dezbaterii şi votării moţiunii de cenzură la adresa Cabinetului Boc, sindicaliştii vor protesta în Piaţa Constituţiei, între orele 12.00 şi 16.00. "Sperăm ca mitingul din 16 martie să închidă conflictul deschis cu Guvernul  român. Strângem semnături pentru o eventuală grevă generală, dar sperăm să nu ajungem până acolo, iar parlamentarii să înţeleagă ca protestul reprezintă o încercare de a proteja interesele salariaţilor", a declarat, joia trecută, preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu.

14 martie 2011

Conferinta Sociala Reunita la nivel European - Bruxelles 10_11 martie 2011

Comunicat de Presa JSC Brussels 10-11 Martie 2011.doc

2011 - JSC - EN - press release.pdf


http://www.adevarul.ro/locale/slatina/Slatina-_Profesori_in_cursul_saptamanii-invatacei_in_weekend_0_443955703.html

Slatina: Profesori în cursul săptămânii, învăţăcei în weekend

Sute de profesori vor fi specialiaţi gratuit în IT şi HR în cadrul unui proiect cu fonduri europene. Prima etapă a debutat cu modului de informatică. 49 de profesori olteni participă la primele cursuri organizat pe bani europeni.

Dacă în cursul săptămânii ei sunt cei care îi ascultă pe elevi, în weekend stau cuminţi în bancă şi urmează cursuri de IT şi HR. Dascălii olteni au posibilitatea de a urma până în 2013 cursuri gratuite predate de profesori de la Universitatea Româno-Americană, în cadrul proiectului „Optimizarea sistemului de învăţământ prin dezvoltarea competenţelor profesionale ale personalului didactic din învăţământul preuniversitar", cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane. Proiectul se desfăşoară în parteneriat cu Inspectoratele Şcolare Judeţene Olt şi Ilfov şi are o valoare de 8,1 milioane lei. Prima etapă, pentru care au fost selectaţi 49 de profesori, a debutat în urmă cu o săptămână cu modulul de informatică, pentru care au optat 25 de cursanţi, din Slatina, Caracal, Corabia, Balş, Strejeşti, Negreni şi Cungrea, cu vârste între 20- 50 de ani, care predau la mai multe discipline şcolare.

Asaltat de cereri, proiectul va depăşi targetul

Programul de formare cuprinde cinci module de curs: operator calculator şi reţele, managementul resurselor umane, management de proiect, competenţe sociale şi civice şi comunicare. Cursurile se defăşoară sâmbăta şi duminica la sediul IŞJ. „Proiectul cuprinde patru sesiuni de selecţie. Pentru prima s-au înscris 228 de profesori, fiind selectaţi 49. Fiecare curs are câte 25 de particianţi, unele dintre persoanele selectate optând pentru participarea la mai multe cursuri. Seria actuală se va finaliza în septembrie. În august -septembrie va începe selecţia pentru cea de-a doua etapă, la care se pot reînscrie cei care nu au fost selectaţi acum. Celelalte două etape se vor derula anul viitor. Era prevăzut un număr de 100 de cursanţi din Olt, dar cu siguranţă se va depăşi targetul, pentru că sunt multe solicitări.”, declară managerul de proiect Cristiana Bucur.
Cu laptopul în faţă, primit în custodie pe perioada cursului, profesorii stau cuminţi în bancă opt ore pe zi. În cadrul proiectului, mai beneficiază de transport gratuit şi masa de prânz.

 

http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Codul_Muncii-la_masa_-Adevarul-luni_de_la_ora_10-00_0_442755997.html

Valentin Mocanu: Orice Cod al Muncii care s-ar face va fi abuzat de o parte sau alta

Andreea Paul Vass,consilierul premierului Emil Boc:

- Schimbarile operate pe Codul Muncii vor duce la stabilizarea economica.

- In criza avem de ales intre a diminua rata de ocupare sau a reduce temporar numarul orelelor de munca.

- Andreea Paul Vass a dat cateva exemple de buna din mai multe tari europene referitoare la imbinarea invatarii continue si formele de protectie oferite la concediere.

Dan Matei Agathon, purtator de cuvant Alianta Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR):

- Vreau sa demitizez cateva chestiuni spuse in timpul dezbaterilor pe Codul Muncii.

- Mitul 1 - faptul ca modificarea Codului va aduce sute de mii de locuri de munca nu este asa, nu este suficienta aceasta schimbare legislativa, ea trebuie acompaniata cu alte masuri pentru a scoate la suprafata locurile de munca existente la negru sau gri.

- Al doilea mit neadevarat este ca noul Cod va aduce sclavagismul in Romania . Nu este adevarat, deoarece exista astfel de legi in tarile occidentale si nu s-a intamplat nimic. Legile care se aplica muncitorilor de la Fiat, Italia, se pot aplica si muncitorilor de la Renault, Romania .

Peter Imre, director general "Adevarul Holding":

- nu se poate vorbi de un numar exact de noi locuri de munca, in mod cert, insa, noul Cod al Muncii va pune principiile si bazele crearii unor noi locuri de munca.

-  Noul Cod aduce responsabilitate. Piata muncii este o piata ca oicare alta. Nu este cu nimic mai neconcurentiala decat celelalte piete.

-  Dupa 44 de ani de etatism nefericit, orice liber