29 septembrie 2011

http://www.adevarul.ro/locale/baia_mare/Gradinitele_private-tot_mai_solicitate_de_parinti_0_563343801.html
 
Grădiniţele private, tot mai solicitate de părinţi
 
Cursuri de dans, balet, limbi străine, acestea sunt câteva dintre cursurile pentru care maramureşenii cu posibilităţi financiare îşi trimit copiii la grădiniţe private. Părinţii sunt dispuşi să plătească sume între 350 şi 900 de lei lunar pentru a le da o educaţie cât mai bună odraslelor în cele mai de „fiţe" grădiniţe din oraş.
„Alegerea grădiniţei potrivite este o decizie foarte importantă pe care fiecare părinte o are de luat, pentru că fiecare părinte doreşte ceea ce este mai bun pentru copilul său", a declarat Rodica Bălan, directoarea Grădiniţei „Teddies". Cei cu bani optează pentru o grădiniţă privată, indiferent de cheltuielile lunare. Grădiniţa „Teddies" şi grădiniţa „Gabi" sunt două dintre instituţiile de învăţământ preşcolar private din Baia Mare. Oferta educaţională pentru grădiniţa „Teddies" cuprinde limbi străine - engleză, germană, înot şi dans modern, iar la grădiniţa „Gabi" - engleză, germană, italiană, atelier de creaţie - olărit, modelaj, pictură, origami sau alte activităţi practice. În ofertă mai sunt şi cursuri de dans, dar şi vizite la brutării, fabrici, la o mănăstire sau o fermă. Alte grădiniţe includ şi opţionale precum muzică, dans, pictură, modelaj, actorie, bune maniere, marionete, club de ştiinţe, karate, dar şi „educaţie antreprenorială". Limbile străine care se predau la cele mai multe grădiniţe sunt engleza şi franceza, dar şi spaniola şi germana intensiv.

Transportul copiilor se tarifează separat
În ceea ce priveşte transportul copiilor cu microbuzul de acasă la grădiniţă şi retur acesta se tarifează separate. Această cheltuială se ridică la câteva sute de lei pe lună, în funcţie de zonă. „Părinţii pot opta pentru program scurt, adică între orele 7.00 şi 14.00, sau pentru varianta lungă, care se termină în general la orele 17.00, în funcţie de grădiniţă. Diferenţa de preţ între cele două variante este, în medie, de 200-300 de lei", a precizat Pavel Filip, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş. Unii părinţi preferă să îşi dea copii la gradiniţe private şi pentru faptul că în grupă sunt maximum 10 copii, în timp ce la cele de stat grupele ajung uneori şi până la 30-40 de copii.

Grădiniţe pentru copii mai mici de doi ani
Un alt argument al celor care aleg grădiniţele private este că cele de stat nu înscriu prichindeii numai de la trei ani. Grădiniţele particulare primesc şi copii mai mici de doi ani, dar şi mai mari, chiar dacă aceştia mai folosesc scutece sau nu ştiu să mănânce singuri.

Şase grădiniţe private în Maramureş

La nivelul judeţului Maramureş există şase grădiniţe private. Dintre acestea, patru sunt în Baia Mare, respectiv Grădiniţa „Teddies", Grădiniţa „Gabi", Grădiniţa „Maya" şi Grădiniţa „Bentipami". Una se aflăîn satul Săsar şi anume Grădiniţa „Genesis", iar în  Sighetu Marmaţiei funcţionează Grădiniţa „Madre Colomba".
 
http://www.adevarul.ro/actualitate/social/Romanii_asteapta_de_la_guvernanti_sa_le_imbunatateasca_viata_0_562744301.html
 
Românii aşteaptă de la guvernanţi să le îmbunătăţească viaţa
 
Doar doi din 10 români luptă pentru a trăi mai bine, arată un studiu referitoar la modul în care au reacţionat românii la criză, studiu realizat de GfK, companie de cercetare a pieţei.
Ceilaţi, opt din zece români, fie sunt resemnaţi în ceea ce priveşte îmbunătăţirea condiţiilor lor de viaţă, fie aşteaptă ca soluţiile să vină din afara lor - de la Guvern sau alte autorităţii. 
Cercetarea îi împarte pe români în trei mari categorii, în funcţie de atitudinea lor faţă de o viaţă mai bună.
"Luptătorii"

Astfel, o primă categorie este cea a "luptătorilor". Ei sunt românii care-şi gândesc viitorul, îşi fixează ţinte şi sunt motivaţi interior, acţionează pentru a-şi face viaţa mai bună, pentru a trăi mai bine. Cei mai mulţi sunt tineri, activi, cu studii superioare.Din 10 români, doar doi sunt "luptători".

"Suferinzii"
În a doua categorie, cea mai numeroasă, intră persoanele cu o atitudine formată în comunism, estompată poate până prin 2008 şi revenită în forţă odată cu recesiunea.  

În opinia "suferinzilor",speranţa şi salvarea vin de la autorităţi, în special de la Guvern. Sunt persoane de peste 50 de ani, mare parte pensionari, au studii şi venituri medii sau modeste.Potrivit studiului GfK, şapte din 10 români sunt "suferinzi".
"Captivii"
Persoanele care-au pierdut orice speranţă c-ar putea-o duce cândva mai bine, care s-au resemnat şi nu mai aşteaptă nimic nici de la guvernanţi şi nici de la Dumnezeu, sunt "captivii". Au peste 60 de ani sau cel mult 20 de ani, mulţi dintre ei pensionari, au studii cel mult medii şi venituri foarte mici. Din 10 români, unul este "captiv".

Studiul GfK, una dintre cele mai importante institute de cercetare de piaţă din România, arată că românii au suferit un şoc psihologic în momentul declanşării crizei (2008 - 2009), când au simţit primele efecte. În 2010 au început să se obişnuiască, şi-au adaptat standardele de viaţă la noua situaţie, şi-au schimbat strategia de consum (mai atenţi la bugete şi la produse).

În 2011 au trecut într-o nouă fază, cea a frustrării, indignării şi pesimismului, deoarece starea lor nu s-a îmbunătăţit, aşa cum se aşteptau, iar semnele ieşirii din criză au fost timide şi mai nou au dispărut odată cu intrarea în faza a doua a crizei internaţionale - criza datoriilor europene.
http://www.adevarul.ro/locale/galati/O_secretara_si-a_transformat_fiul_din_repetent_in_premiant_0_562744219.html
 
Catalog falsificat la Liceul Tudor Vladimirescu. O secretară şi-a transformat fiul din repetent în premiant!
 
Kati Coman, secretară la Liceul din Tudor Vladimirescu a "cosmetizat" notele fiului ei Cosmin, transferat de două ori de la oraş la ţară. Întrebată cum motivează cele întâmplate, Kati Coman a răspuns sec: "Eu am copiat ceea ce mi s-a dat, cred că cineva a încercat să mă lucreze"!
Povestea începe în 2004, atunci când Kati Coman, secretar-şef la liceul din comuna gălăţeană Tudor Vladimirescu, a decis să-şi aducă băiatul, pe Cosmin-Cornel Gheorghiţă, mai aproape de ea. Tânărul era elev în clasa a şasea la Şcoala Gimnazială nr. 7 din Galaţi, dar pentru a fi mai aproape de mamă, Kati Coman l-a transferat la Şcoala din Tudor Vladimirescu. Până aici, nimic deosebit, doar că mama a fost şi cea care a transcris în registrul matricol al şcolii fişa primită de la Şcoala 7. Şi a făcut-o cu un simţ matern vecin cu penalul! 
Aşa se face că media trei de pe primul semestru de la engleză a fost trecută de fapt şapte, la fel şi media patru de la matematică, devenită brusc media şapte. Acelaşi lucru s-a mai întâmplat şi la alte două materii. În plus, au fost modificate şi note primite de elev în cel de-al doilea semestru (transferul fiind perfectat undeva în luna martie 2004).
Recidivă şi la liceu!
Mai mult, în 2007, adolescentul de acum Cosmin Cornel Gheorghiţă este supus unui nou transfer, de data aceasta de la Liceul "Radu Negru" din Galaţi la Grupul Şcolar Tudor Vladimirescu. Şi mediile obţinute în perioada în care tânărul a fost elev al liceului gălăţean au fost falsificate. Cea mai flagrantă pare să fie modificarea mediei de la geografie: pe primul semestru la "Radu Negru" Cosmin s-a ales cu media trei, pentru ca la finalul anului şcolar (la Liceul din Tudor Vladimirescu) în dreptul lui să figureze media şapte! Asta înseamnă, că în semestrul al doilea, tânărul a fost super-campion şi a scos media ... 11. 
Toate aceste nereguli pot fi probate punând în oglindă documentele oficiale, atât din Şcoala 7, cât şi din Liceul "Radu Negru", cu cele transcrise în registrele de la Tudor Vladimirescu. Suprinzător, secretara a dat dovadă de o inteligenţă sclipitoare şi a distrus toate actele primite de la cele două şcoli de unde şi-a transferat băiatul.
Întrebată cum motivează cele întâmplate, Kati Coman a răspuns sec:"Eu am copiat ceea ce mi s-a dat, cred că cineva a încercat să mă lucreze"!
Inspectoratul Şcolar a aflat despre aceste neregli în vara acestui an. Pentru că secretara a fost ba în concediu fără plată, ba în concediu medical, ancheta nu a putut fi demarată. Zilele trecute, o comisie de inspectori şcolari s-a deplasat la Tudor Vldimireascu pentru a vedea care este situaţia. 
"Noi doar am constatat existenţa acestor nereguli şi am dispus formarea unei comisii care să ancheteze faptele. Aceasta va trebui să informeze Inspectoratul Şcolar în legătură cu concluziile la care s-a ajuns", spune inspectorul şcolar pentru învăţământul primar Teodor Ştefănică.
„Astăzi după-amiază (n.r. - miercuri) vom forma această comisie care va trece la anchetarea faptelor", spune la rândul lui directorul unităţii de învăţământ din Tudor Vladimirescu, Nicolae Carp.
O obişnuită a „ingineriilor"
Kati Coman nu este la prima abatere! În luna iunie a fost acuzată că a contractat un credit folosindu-se abuziv de adeverinţele unor profesori de la Tudor Vladimirescu. Secretara Liceului din Tudor Vladimirescu a contractat un împrumut şi de la CAR-ul Sindicatului Învăţămâtului Preuniversitar. A luat 30.000 de lei (împreună cu soţul ei, Georgel Coman), dar din februarie 2011 nu a mai achitat nicio rată. „Am alte priorităţi! Când am luat banii eram solvabilă, acum statul mi-a tăiat din salariu şi nu mai pot plăti", spune secretara de la Tudor Vladimirescu.
 
http://www.curentul.ro/2011/index.php/2011092963865/Social/Doar-21-dintre-romani-sunt-dispusi-sa-lupte-pentru-un-nivel-de-trai-mai-bun.html
 
Doar 21% dintre români sunt dispuşi „să lupte“ pentru un nivel de trai mai bun
 
Mai puţin de un sfert dintre români sunt dispuşi „să lupte“ cu forţele proprii pentru a-şi îmbunătăţi condiţiile de viaţă, iar cei mai mulţi sunt resemnaţi sau aşteaptă soluţii de la Guvern sau autorităţi în acest sens, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare a pieţei GfK. Rezultatele studiului, prezentat ieri într-un seminar pe teme de retail, arată că 8 din 10 români nu au nici motivaţie interioară pentru a-şi îmbunătăţi condiţiile de viaţă. Autorii studiului au identificat trei categorii de persoane în acest sens, respectiv „suferinzii“, adică cei care cred că speranţa şi salvarea vin de la Guvern şi autorităţi şi că nu depinde de ei să facă ceva pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă, „luptătorii“, cei care sunt dispuşi să-şi asume riscuri pentru a avea o viaţă mai bună şi totodată acţionează singuri în acest sens, şi „captivii“, respectiv cei care nu mai au nicio speranţă şi sunt resemnaţi. Un procent de 67% dintre români intră în categoria „suferinzi“, aceştia sunt mai ales persoanele de peste 50 de ani, cu studii medii, pensionari şi cu venituri medii spre reduse. În categoria „captivi“ au fost incluşi 14% dintre români, cei mai mulţi peste 60 de ani sau sub 20 de ani, cu studii cel mult medii, fără loc de muncă şi cu venituri reduse. Doar 21% dintre persoanele intervievate sunt „luptători“, fiind în special tineri şi persoane sub 40 de ani, cu educaţie medie şi superioară şi cu venituri medii spre ridicate. 

27 septembrie 2011

Invitatie si Program Conferinta Sociala Reunita din Romania editia a 2-a

Stimati Reprezentanti ai ONG-urilor din Romania,
 
 
Va trimitem in format atasat prezentei Invitatia si Programul oficial al Conferintei Sociale Reunite din Romania (atit in Romana, cit si in Engleza), editia a 2-a, JSC Ro 2, www.conferintasocialareunita.ro  organizata de AD FSR pe un Program European impreuna cu CSDR, FSLI si SIPA 'Muntenia' Arges pe data de 22 Octombrie 2011 la RIN Grand Hotel in Bucuresti (a se vedea detaliile in Invitatia si Programul atasate).
 
Evenimentul are o dimensiune Europeana, atit Sociala cit si Sindicala, si se bucura de sprijinul unor mari Confederatii Sindicale Europene precum ACV-CSC Belgia, CGIL Italia, CGT Franta, CGTP Portugalia, FSU Franta, etc precum si a unor structuri sindicale Pan-Europene precum EPSU (European Public Service Federation) si PERC-ITUC (Pan-European Regional Council din cadrul ITUC - International Trade Union Confederation).
ONG-uri si Retele Sociale Europene importante din Europa (EAPN, UNITED, Friends of Nature, etc) vor participa de asemenea la eveniment.
 
Credem ca in contextul deteriorarii continue si accentuate a situatiei sociale, economice si culturale din Romania pe fondul asa-ziselor masuri de Austeritate Guvernamentale, JSC Ro 2 ridica o problematica de maxim interes pentru Miscarea Sindicala si Sociala din Romania si din intreg spatiul Central-Est European incercind sa ofere alternative viabile si favorabile societatii si oamenilor.
Credem ca evenimentul va poate oferi pe linga oportunitatea de a va exprima ideile si initiativele pe temele puse in discutie, de a va regasi propriile Dvs ginduri, activitati si actiuni in tematica si de a va racorda Realitatilor Europene actuale, si sansa de a stabili contacte utile in domeniul Dvs.
 
Speram sa fiti alaturi de noi si sa participati cit mai multi.
Va asteptam cu drag.
 
Inscriere si Informatii suplimentare la subsemnatul si/sau la Adrian Voica, Vicepresedinte FSLI & Presedinte SIPA 'Muntenia' Arges.
 
 
Cu Respect si Onoare,
 
Petre Damo
Presedinte AD FSR
Organizator JSC Ro 2 www.conferintasocialareunita.ro
Imputernicit Special CSDR in JSC IC www.jointsocialconference.eu

JSC Ro2 Program En.doc

JSC Ro2 Program Ro.doc

JSC Ro2 Invitation NGOs En.doc

JSC Ro2 Invitatie ONG-uri Ro.doc

http://www.adevarul.ro/locale/brasov/paza_scoli-mancare_gradinite-gradinite_brasov-criza_economica-firme_catering_brasov-firme_protectie_si_paza_brasov-scoli_brasov-inspectoratul_scolar_brasov_0_561544255.html
 
Inspectoratul Şcolar strânge cureaua: externalizează paza şi hrana copiilor
Externalizarea serviciilor de pază şi desfiinţarea bucătăriilor din grădiniţe vor face economie la buget.
 
Externalizarea acestui serviciu se face, în primul rând, pentru a asigura o mai bună sercuritate elevilor, dar şi din raţiuni economice. „Există paznici în toate şcolile, însă unii sunt pensionari, alţii nu au cursuri de specialitate, nu au abilităţi să intervină dacă se întâmplă ceva. Am luat în calcul încheierea unor contracte cu firme de specialitate care să asigure nu doar siguranţa elevilor, ci şi a clădirilor şi a bunurilor materiale. Ca şi costuri, nu este mare diferenţă faţă de salariile pe care le plătim acum paznicilor", a explicat Dorel Agache, inspector şcolar general la IŞJ Braşov.
Firmele de protecţie şi pază trebuie să asigure patrule care să supravegheze şcolile la anumite intervale de timp, nu este obligatoriu ca un paznic să stea în permanenţă în şcoală. „Toate unităţile de învăţământ vor fi supravegheate, indiferent dacă sunt dotate cu sistem de alamă sau camere video", a mai spus Agache.
Catering la grădiniţe
O reducere a cheltuielilor se va simţi, însă, la grădiniţe, unde IŞJ a optat pentru externalizarea serviciilor de bucătărie. Astfel, toate grădiniţele nou construite au contract cu diferite firme de catering. „Gândiţi-vă că doar o sobă de bucătărie costă 40.000 de lei. În plus, un meniu care ar fi costat 9-10 lei, la o firmă de catering costă doar 7 lei. Părinţii se implică în licitaţii, în alegerea firmelor şi verifică modul în care se respectă condiţiile igienico-sanitare", a mai spus şeful IŞJ Braşov.
 
http://www.adevarul.ro/actualitate/Operatiunea_-Ce-ai_in_cap_dupa_vacanta_0_561544412.html
 
Operaţiunea „Ce-ai în cap după vacanţă“
 
Evaluarea iniţială a blocat activitatea în şcoli şi licee. Profesorii se plâng că muncesc prea mult, iar elevii au început să chiulească.
Peste trei milioane de elevi au început, de ieri, să susţină evaluări iniţiale la principalele discipline de studiu. Prichindeii de la clasele I-IV au de dat câte trei teste, iar liceenii ajung să treacă printr-un adevărat maraton, având cel puţin zece evaluări în cinci zile. Acest lucru înseamnă pentru dascăli zeci de subiecte de elaborat, orare modificate şi o organizare ca pentru Bacalaureat. Rezultatele urmează a fi comunicate fiecărui părinte în parte şi notele nu vor fi trecute în catalog, scopul final fiind să se cunoască adevăratul nivel al şcolii româneşti. Părerile cu privire la utilitatea acestei desfăşurări de forţe sunt împărţite. 

Organizare ca pentru Bac

„Am o fetiţă în clasa a X-a şi, de când a început şcoala, majoritatea profesorilor au început să predea din nou materia din clasa a IX-a, speriaţi că ar putea avea rezultate proaste după evaluare. Pentru că nu au mai suportat toată nebunia, săptămâna trecută toată clasa a chiulit. Fata mea are de dat 16 teste în această săptămână. E cumplit", explică învăţătoarea Violeta Stoian, de la Şcoala nr. 1 din Capitală. Ea nu înţelege de ce se cere uniformizarea acestor testări. „M-am simţit jignită ca învăţătoare să vină ministerul, inspectoratul sau oricine să-mi spună să fac ce eu făceam deja", a adăugat Violeta Stoian. 
Pentru aceste evaluări, directorii de şcoli au trebuit să facă eforturi ca pentru examenul de Bacalaureat. „De azi-dimineaţă stau lângă xeroxuri. Pentru cei 750 de elevi pe care îi avem am avut nevoie de aproximativ 20.000 de coli, nu mai zic de toner. În plus, a trebuit să avem grijă să nu dăm orarul peste cap, ca să putem organiza în acelaşi timp testările. Eu mă simt de parcă aş susţine la mine în liceu trei examene de Bac", explică Mihai Alexandru, directorul Colegiului Naţional „Cantemir Vodă". 
Reprezentanţii Ministerului Educaţiei susţin că era nevoie de mai multă disciplină în susţinerea acestor teste predictive. „Unii profesori susţineau evaluările, alţii nu, de aceea era nevoie de mai multă disciplină. Noi nu le-am impus orare sau alte programări, le-am spus ca doar după două săptămâni de la începerea şcolii să le susţină", explică Oana Badea, secretar de stat în preuniversitar. Cât despre dascălii care de frica unor rezultate la fel de jalnice ca cele de la Bac, care predau din nou material, nu are de spus decât: „două bătăi strică, nu şi să predea materia de două ori. E în câştigul elevilor".
Specialiştii cer teste standard
Experţii în educaţie salută iniţiativa ministerului, dar consideră că ar fi fost nevoie de nişte teste standard. „Problema este că atâta vreme cât fiecare şcoală face propriile subiecte, nu ştiu în ce măsură poţi face o comparaţie interinstituţională. Există o varietate mare de niveluri medii de la o şcoală la alta", este de părere Monica Dvorski, preşedintele Centrului Educaţia 2000+. În plus, aceste teste ar trebui să se transforme dintr-un bau-bau într-o normalitate în timp.
Ce spun profesorii, părinţii şi elevii

Conducerea Inspectoratului Şcolar Galaţi ar vrea ca aceste testări iniţiale să aibă şi o variantă „lunară". „Evaluarea elevilor nu este prea des folosită în România. În alte ţări, lunea se învaţă, iar de marţi până vineri se fac evaluări. Eu aş vrea ca aceste teste să aibă loc lunar, în special pentru anii terminali. La clasa a opta ar trebui astfel de testări în special la română şi la matematică, iar la clasa a XII-a la cele mai importante materii de Bacalaureat", spune inspectorul şcolar general Doruleţ Resmeriţă. 

TIMIŞ 

„Era nevoie de mai multă organizare. Profesorii trebuie să participe la şedinţele de la toate clasele unde au susţinut evaluările", a declarat Sanda Junea, profesor de informatică. „Evaluările ajută cadrele didactice să îşi dea seama de la ce nivel pornesc cu elevii", a declarat Cornel Petroman, profesor de istorie. Şi părinţii au păreri diferite. „Din moment ce notele nu se scriu în catalog, elevii de liceu nici nu se vor agita", a spus Sorin Pârvu, tatăl unui licean. „E foarte bine că rezultatele nu sunt publice", a declarat Aurel Timur, părinte. 

NEAMŢ 

„Evaluările mi se par utile pentru cadrele didactice, care trebuie să ştie ce nivel au elevii, pentru a şti cum trebuie să lucreze cu fiecare în parte. Ar fi mai de folos pentru părinţi dacă s-ar face şi o evaluare la final de an, să se ştie cât de mult au avansat copiii", este de părere Ioan Bostan, tatăl unei eleve de clasa a III-a. „Am învăţat înainte, sper să iau notă bună", a spus Denisa Harbuz, elevă în clasa a IV-a. 

BRAŞOV

„Noi oricum făceam şi înainte recapitulare în prima săptămână de şcoală. Aceste testări nu mi se par relevante", a spus Rigoletta Georgescu, profesor de limba română. Mulţi părinţi se tem că elevii ar putea claca în faţa examinărilor prea numeroase. „Este bine să se verifice periodic nivelul elevului, dar asta se întâmpla şi prin lucrări şi teze. Să nu fie cumva prea mult", a spus Titiana Ileş, mamă.
 
http://www.cotidianul.ro/senator-pdl-impozitam-toate-pensiile-restructuram-personalul-bugetar-si-reducem-tva-159051/
 
Regimul Băsescu lovește din nou
 
Senator PDL: "Impozităm toate pensiile, restructurăm personalul bugetar și reducem TVA"
Naivii care mai credeau fonfleurile lui Boc&comp referitoare la faptul că România a ieșit din recesiune au acum ocazia să se trezească din visare. Pretextând că România trebuie să aibă creștere economică de 3,5% în 2012, puterea se pregătește să îi "cadorisească" pe români cu alte reduceri de venituri și valuri de concedieri.
Democrat-liberalul Ovidiu Marian, președintele comisiei de buget-finanțe din Senat, a declarat azi pentru gandul.info că ținta de 3,5% de creștere economică pentru 2012 este sustenabilă doar dacă guvernul va continua "politica de austeritate și de reformare a statului".
Senatorul PDL a explicat că pentru continuarea acestor politici e necesar să se treacă la impozitarea tututor pensiilor şi reducerea TVA, așa cum a vrut Traian Băsescu în mai 2010. " Ca să avem în continuare creştere economică eu aş reveni la ideea impozitării pensiilor şi la reducerea TVA. Atunci când am acceptat majorarea TVA nu am avut altă soluţie. Aş reveni asupra acestui lucru, aş găsi o formulă prin care să facem această impozitare pentru că altfel nu putem să dăm drumul la motorul consumului, pe care l-am omorât cu creşterea TVA", a declarat Ovidiu Marian, pedelistul care conduce Comisia de buget-finanțe din Senatul României.
Acesta a mai spus că proiectul de buget va fi adoptat până la finele acestui an, iar creşterea economică pentru 2012 va fi de 3,5%.
 
http://cronicaromana.com/2011/09/26/sindicatele-acuza-guvernul-ca-ignora-sentintele-definitive-ale-instantelor/
 
Sindicatele acuză Guvernul că ignoră sentinţele definitive ale instanţelor
 
Federaţia Sindicatelor din Învăţământ (FSI) “Spiru Haret” a transmis, ieri, un comunicat în care acuză Guvernul că “îşi permite să aplice într-o manieră creativă o sentinţă definitivă şi executorie a instanţei, hotărând ca bugetarii să-şi primească banii abia în 2016”. În acelaşi timp, federaţia a ţinut să avertizeze că “Parlamentul României se pregăteşte să acopere o nouă ilegalitate a Guvernului”. “Guvernul a înaintat Parlamentului alte completări la OUG 71/2009, extinzând până în 2016 termenul de plată a drepturilor câştigate în justiţie de bugetari şi modificând totodată procentele de returnare a sumelor dispuse de instanţele de judecată. Deşi ne aşteptam ca legislativul să nu accepte aceste ilegalităţi, proiectul de lege care prevede extinderea termenelor de plată a trecut de Senat, iar Comisia de Buget a Camerei Deputaţilor a aprobat raportul preliminar. În acest mod, comisia devine părtaşă la o nedreptate pe care Guvernul o menţine de aproape trei ani”, a declarat Gheorghe Isvoranu, preşedintele FSI “Spiru Haret”. În comunicatul citat, federaţia solicită Camerei Deputaţilor să nu accepte pro­punerile Guvernului, de modificare a OUG 71/2009, şi chiar să respingă ordonanţa în cauză. “Le cerem deputaţilor să oblige Guvernul Boc să pună în aplicare cât mai rapid decizia instanţelor judecătoreşti, de a plăti în totalitate sumele datorate bugetarilor. În caz contrar, vom sesiza forurile internaţionale, inclusiv pe comisarul european pentru Justiţie”, a mai spus Gheorghe Isvoranu în comunicatul citat. Şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a făcut un apel către deputaţii României, în care le solicită să nu susţină proiectul privind amânarea plăţii drepturilor restante ale bugetarilor care au acţionat statul în judecată, se arată într-un comunicat transmis de FSLI. “Punerea în aplicare a acestei decizii reprezintă un abuz dar şi o încălcare gravă a principiilor unui stat de drept. Din păcate, este vorba de un nou caz în care nu se ţine seama de hotărârile instanţelor, rolul puterii judecătoreşti fiind minimalizat”, a declarat Simion Hăncescu, preşedintele FSLI. Acesta a anunţat, totodată, că în ziua votului din Plenul Camerei Deputaţilor o delegaţie a FSLI va depune un memoriu la Parlament, prin care deputaţilor li se va cere să nu voteze favorabil proiectul de act normativ. La rândul său, CNS “Cartel ALFA” a anunţat că “dezaprobă profund” decizia luată săptămâna trecută de deputaţii din Comisia de Buget Finanţe, care au hotărât amânarea cu patru ani – de la 31 decembrie 2012, la 31 decembrie 2016 – a plăţii drepturilor salariale câş­ti­ga­te de bugetari prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile.
 
http://www.puterea.ro/articol/sute_de_profesori_titulari_luati_de_la_catedra
 
Sute de profesori titulari luaţi de la catedră
 
Tot mai mulţi profesori tineri aleg săpărăsească sistemul de învăţământ, în şcolipredau tot mai mulţi suplinitori şi pensionari,dar Ministerul Educaţiei 
îşi permite să maitrimită sute de profesori titulari să lucreze îninspectorate, scutindu-i de munca la catedră.
 
Ministerul Educaţiei spune că inspectoratele şcolarenu vor mai fi pline de angajaţii care pierd vremeaprin birouri, dar în schimb anunţă că numărul persoanelor 
din aceste instituţii va creşte. Legeaeducaţiei naţionale prevede constituirea corpuluiprofesorilor mentori. Mai exact, este vorba de profesori care
se vor muta îninspectorate şi vor “îndruma”colegii de la catedră. Cu toate că reprezentanţiiministerului au fost nevoiţi să apeleze la suplinitori şi pensionari pentru a ocupatoate posturile de dascăli, profesorii care vor 
face parte din corpul de mentori vormai preda doar câteva ore pe lună. Vor exista mai mulţi profesori mentoripentru aceeaşi materie. “Nu putem vorbi despre un număr standard pentruprofesorii mentori. Aceştia se stabilesc în funcţie de necesitatea fiecărui judeţ. Sevor stabili profesori mentori şi în funcţie de discipline. În mod sigur vom aveamai mulţi profesori mentori pe aceeaşi materie. Nu poţi să ai câte un singurmentor, este posibil să se îmbolnăvească. Profesorii mentori vor beneficia şi deanumite avantaje, printre care şi scutirea de un număr de ore”, ne-a declaratsecretarul de stat pe învăţământ preuniversitar, Oana Badea. Totuşi, ministruleducaţiei, Daniel Funeriu, vorbeşte despre un anumit număr de profesorimentori per inspectorat. “Vom avea un corp de zece mentori în fiecareinspectorat, aleşi 
din rândul profesorilor, care vor îndruma dascălii mai tineri”, a declarat Funeriu, săptămâna trecută la o dezbatere pe tema “Educaţie şireformă”.    
 
Cine poate ajunge mentor
 
 
Profesorii mentori vor fi selectaţi prin concursuri organizate de inspectorateleşcolare. Din comisia ce va trebui să stabilească specialiştii fac parte inspectorulşcolar general şi alţi inspectori. “Are dreptul să-şi depună dosarul pentru funcţiade profesor mentor pentruinserţia profesională a cadrelor didactice stagiareoricecadru didactic care îndeplineşte, cumulat, următoarele condiţii: este titular înînvăţământul preuniversitar; deţine gradul didactic I; a urmat cel puţin un program de formare continuă în ultimii 5 ani, acreditat de Ministerul Educaţiei,Cercetării, Tineretului şi Sportului; are calificativul Foarte Bine în ultimii cinciani; nu a fost condamnat pentru savârşirea unei infracţiuni sau nu a fost lipsitde dreptul de a ocupa un post didactic prin hotărâre judecătorească definitivă decondamnare penală; este apt din punct de vedere medical pentru exercitareaacestei funcţii”, potrivit metodologiei publicate de MECTS.
 

25 septembrie 2011

MANIFEST PENTRU 7 OCTOMBRIE 2011

21 septembrie 2011

JSC Ro 2 Invitation and Program

JSC Ro2 Invitation Carsten Hubner.doc

JSC Ro2 Invitation CITUB.doc

JSC Ro2 Invitation CMKOS.doc

JSC Ro2 Invitation David Poissonneau.doc

JSC Ro2 Invitation En.doc

JSC Ro2 Invitation MSZ0SZ.doc

JSC Ro2 Invitation Olga Nicolae.doc

JSC Ro2 Invitation OLME Greece.doc

JSC Ro2 Invitation Pablo Sanchez Centellas.doc

JSC Ro2 Invitation SOLIDARNOSC.doc

JSC Ro2 Invitation Stephan Galon.doc

JSC Ro2 Program En.doc

Metodologie echivalare studii


20 septembrie 2011
 
http://www.adevarul.ro/locale/zalau/Trei_gradinite_noi_pentru_copiii_din_Salaj_0_557944261.html
 
Trei grădiniţe noi pentru copiii din Sălaj
 
Ministerul Educaţiei a cuprins trei obiective din judeţul nostru în Programul "Reforma educaţiei timpurii", prin care la nivel naţional vor fi construite peste 200 de grădiniţe mici în comunităţi considerate dezavantajate. Grădiniţele vor fi construite din fonduri guvernamentale, provenie dinr-un împrumut extern.
Copiii din Sălăţig, Peceiu (comuna Bănişor) şi Tihău (comuna Surduc) vor învăţa în curând în grădiniţe noi. Ministerul Educaţiei a pregătit un proiect de hotărâre prin care în cele trei localităţi sălăjene vor fi construite grădiniţe. Noile construcţii vor avea două săli de grupe, vestiare şi grupuri sanitare interioare şi vor fi făcute cu fonduri guvernamentale, provenite dintr-un împrumut acordat Guvernului României de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.
 
http://www.adevarul.ro/locale/zalau/Colegiu_din_Zalau-in_topul_celor_mai_bune_licee_din_tara-_Colegiul_ocupa_locul_I_la_nivel_national_dupa_rezultatele_de_la_bacalaureat_0_557944238.html
 
Colegiu din Zalău, în topul celor mai bune licee din ţară . Colegiul ocupă locul I la nivel naţional după rezultatele de la bacalaureat
 
Într-un clasament ce ţine cont de media de admitere, media de la examenul de bacalaureat si de media rezultatelor obţinute la olimpiade, CNS ocupă poziţia a 14-a pe ţară şi al doilea loc pe Transilvania după Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” din Braşov . După rezultatele de la bacalaureat, CNS ocupă chiar prima poziţie pe ţară .
Cel mai bun liceu din Sălaj, Colegiul Naţional „Silvania” Zalău, este şi unul dintre cele mai bune instituţii de acest nivel din Transilvania şi unul dintre cele mai performante din ţară. Asta rezultă dintr-un top realizat de site-ul AdmitereLiceu.ro, aparţinând companiei de soft educaţional Intuitext. Potrivit autorilor clasamentului, acesta a fost realizat ţinându-se cont, în proporţie de 50 la sută, de media aritmetică a tuturor mediilor cu care s-a intrat în clasa a IX-a la acest liceu, de media calculată similar la bacalaureat (media aritmetică a mediilor obţinute de absolvenţi) – 30 la sută, dar şi de media rezultatelor obţinute la olimpiade, care a contat în proporţie de 20 la sută. După aceste trei criterii, CNS ocupă locul 14 pe ţară, înaintea multor licee cu prestigiu din zonă, fiind devansat, din Transilvania, doar de Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” din Braşov . Liderul acestui clasament este Colegiul Naţional „Sfântul Sava ” din Bucureşti.
Locul I pe ţară după rezultatele de la bacalaureat
Cea mai bună clasare o are, însă, Colegiul „Silvania” dacă ne raportăm doar la rezultatele absolvenţilor la examenul de bacalaureat. Conform acestui criteriu, liceul din Zalău ocupă primul loc pe ţară . După rezultatele obţinute de elevii de aici la olimpiadele judeţene, naţionale şi internaţionale, CNS ocupă locul 29 la nivel naţional, iar după mediile de admitere în clasa a IX-a, locul 43.
Vasile Bulgărean: „Sunt puţine licee în ţară care mai strâng chiar cei mai buni elevi dintr-un judeţ întreg”
„Am făcut noi o statistică din care rezultă că din primii 500 de copii, în ordinea mediei de admitere, care au terminat anul acesta clasa a VIII-a în judeţ, 300 au venit la liceu în Zalău. Din aceşti 300, 256 au venit la noi. Asta înseamnă foarte mult, în condiţiile în care noi am avut, în total, 270 de locuri. Sunt puţine licee în ţară care mai strâng chiar cei mai buni elevi dintr-un judeţ întreg”, explică situaţia directorul colegiului, profesorul Vasile Bulgărean.
„Faptul că la noi vin cei mai buni elevi din tot judeţul nu ar însemna nimic dacă nu am avea şi cei mai buni profesori. Iar eu zic că îi avem”, completează directorul.
La bacalaureatul de anul acesta, din cei 255 de absolvenţi ai colegiului, doar unul a picat, rezultând un procent de promovabilitate de 99,61 la sută, cel mai mare din judeţ. De altfel, candidatul respins în vară a promovat în sesiunea din toamnă.
Şi la admitere CNS a fost liceul din judeţ unde s-au înregistrat, de departe,  cele mai bune rezultate. Ultima medie cu care s-a intrat aici a fost 8,52.
Lider detaşat pe judeţ
De altfel, şi în clasamentul realizat de AdmitereLiceu.ro, Colegiul Naţional „Silvania”  este mult în faţa celorlalte licee din judeţ. Următorul liceu sălăjean din acest top se află abia pe poziţia a 78-a. Este vorba despre Colegiul Naţional „Simion Bărnuţiu” din Şimleu Silvaniei. A treia unitate din Sălaj aflată în acest clasament este Liceul Teoretic „Ion Agârbiceanu” din Jibou, ce ocupă poziţia a 221-a (din 1.490 de licee luate în calcul).
 
http://www.adevarul.ro/actualitate/social/Bucuresti-_Peste_cinci_ani_se_vad_plecati_din_scoala_0_557344820.html
 
Peste cinci ani se văd plecaţi din şcoală
 
Patru din zece profesori tineri plănuiesc să plece din învăţământ, fie pentru o altă meserie, fie pentru a-şi încerca norocul în străinătate. Cu o resursă umană din ce în ce mai îmbătrânită şi cu prea puţini tineri care să se îndrepte către catedră, şcoala românească riscă să intre în colaps.
Nimic altceva decât pasiunea nu-i ţine la catedră. Cu un salariu de 490 de lei anul trecut şi 600 în acest an, cu doi copii acasă şi un soţ care şi-a pierdut recent locul de muncă, Constanţa Pîntea se gândeşte serios în ce măsură va mai putea să rămână la catedră. Este educatoare la o grădiniţă din sectorul 3 al Capitalei, la grupa mică, de 30 de pitici. „Când copilul îmi cere seara de mâncare, ce să-i spun? Cum să mă duc eu a doua zi cu mintea limpede la grădiniţă şi să modelez caractere?", spune femeia. În plus, de multe ori educatoarele trebuie să suplinească absenţa personalului de îngrijire. „Toţi pleacă, rând pe rând. Eu în fiecare zi trebuie să ajut şi la aranjarea paturilor, şi la servirea mesei copiilor. Noi practic ne dublăm sau ne triplăm munca", explică femeia. Ca să poată supravieţui, încă apelează la părinţi, care împart pensia cu tânăra familie. Mulţumirile primite de la copii şi părinţi este una din puţinele sale satisfacţii. „Mi-am dorit să fiu educatoare, iubesc această meserie, am îmbrăţişat-o cu tot sufletul. Încerc să-i educ pe prichindeii de la grădiniţă ca pe propriii mei copii", mai spune Constanţa Pîntea.
„Domnul Trandafir", mai sărac ca un şofer de TIR
Daniel Costache este învăţător în Ploieşti şi trăieşte din 725 de lei pe lună. „Mi-e ruşine să-i spun unui şofer de TIR că eu iau şapte milioane şi el să-mi spună că ia nouă. Am studii superioare, dar nu sunt luate în calcul la salariu, pentru că nu sunt de specialitate. Îmi caut serios de lucru în altă parte", spune tânărul.
În urmă cu un an, când făcea şi naveta la o şcoală de la ţară, abia rămânea cu 500 de lei. „Primăria nu deconta mereu costul transportului, uneori da, alteori nu, era foarte greu. Trebuia să-mi stabilesc lună de lună priorităţile la cheltuieli", explică Daniel.
Speranţe doar pe termen lung
Constanţa Pîntea şi Daniel Costache sunt doar două exemple de tineri care sunt în prezent în căutarea supravieţuirii financiare. Să predai unui grup de 30 de gălăgioşi, care nu ţin neapărat să înveţe, pare a fi de fapt ultimul lucru pe care să şi-l dorească un absolvent de facultate. Cu un salariu cât al unei femei de serviciu, multe din cadrele didactice tinere susţin că nu le rămâne decât să ia calea străinătăţii sau să intre în şomaj. Această percepţie este întărită de ultimul studiu realizat de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), potrivit căruia 41% din tinerii dascăli se gândesc să iasă din sistem în următorii ani. Salariile demotivante sunt principala cauză: în ultimii trei ani, profesorii au pierdut aproape 30% din venitul mediu.
În Capitală, în ultimii ani, aproape 800 de tineri s-au încumetat să intre la catedră. Numărul profesorilor pensionari care încă predau e însă aproape la fel de ridicat: în jur de 600. Specialiştii în resurse umane prevăd o perioadă dificilă pentru şcoală. „O mare problemă, în termen de cinci-şase ani, va fi înlocuirea generaţiei vechi de dascăli. Speranţa e că salariile vor mai creşte, chiar dacă nu vor fi dintre cele mai mari nici peste câţiva ani", spune Mihaela Todorancea, specialist în resurse umane.
670 de lei este salariul de încadrare mediu pentru un cadru didactic debutant.
Ultimii la salarii, primii la nemulţumiri
Cu un salariu de încadrare sub 700 de lei pe lună, un dascăl nu are prea multe motive să se uite în urmă când se hotărăşte să părăsească sistemul de educaţie. De altfel, cadrele didactice au fost printre bugetarii cei mai afectaţi de tăierile salariale operate în 2010.
Profesorii au pierdut mai mult de o treime din venituri, ceea ce a provocat o gaură importantă în bugetul familiilor acestora. Iar viitorul nu sună deloc bine pentru ei. Potrivit ultimelor declaraţii făcute de preşedintele Traian Băsescu, în următorul an sunt slabe şanse ca salariile să crească în sectorul bugetar. „N-ai cum să mergi cu revenirea integrală la salariile din 2010, când încă ai un excedent de 200.000 de salariaţi", a spus Băsescu.
Revenirea salariilor la nivelul de dinaintea tăierilor era una dintre speranţele profesorilor care nu au alte surse de venit. Potrivit cercetării realizate de FSLI, aproape 80% din profesorii tineri nu deţin un teren, o casă sau o maşină.
Măriri salariale, poate peste doi ani
Reprezentanţii Ministerului Educaţiei admit că salariile sunt mici, dar susţin că nu pot face nimic. „Nu noi hotărâm mărirea salariilor. În momentul în care se va putea, noi vom face demersuri. Acum economia nu poate suporta nicio mărire, în niciun domeniu", a declarat Tudorel Urian, purtător de cuvânt al ministerului.
Potrivit OECD (Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare), un profesor din Ungaria câştigă în medie 716 euro, faţă de 233 de euro cât este leafa unuia din România, în timp ce un dascăl din Franţa merge la sfârşit de lună cu 1.624 de euro acasă, iar unul din Italia, cu 1.854 de euro.
http://www.azi.ro/index.php?data=20.09.2011&rubrica=Actualitate&citeste=2
 
În 5 ani, vor emigra 40% dintre profesori
 
Salariul brut al unui profesor debutant, în România, este cel mai scăzut din UE şi de aproximativ 20 de ori mai mic faţă de cel al unui cadru didactic cu aceeaşi încadrare din Luxemburg, care este de 4.765 de euro, potrivit datelor Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).
Aceleaşi date arată că, în timp ce un profesor debutant din România câştigă 223 de euro, brut, pe lună, un cadru didactic cu aceeaşi încadrare din Germania are un venit lunar, brut, de 3.040 euro, iar unul din Spania obţine 2.721 de euro. Salarii sub pragul de 2.000 de euro se înregistrează în Austria –1.982 euro, Marea Britanie – 1915 euro, Italia – 1854 euro, Franţa 1.624 euro şi Ungaria – 716 euro. Un studiu realizat de FSLI arată că peste 40% dintre cadrele didactice până în 35 de ani, din România, vor să părăsească sistemul de învăţământ în următorii cinci ani, principalul motiv fiind salariile mici, care, spun ei, nu le pot asigura un trai decent. Aceeaşi cercetare arată că 29% dintre dascălii din preuniversitar spun că nu sunt siguri de viitorul lor profesional. Studiul a fost efectuat în perioada aprilie-iunie 2011, pe un eşantion de 718 cadre didactice, cu vârsta de până la 35 de ani. Dintre cei intervievaţi, 56% lucrează în şcoli generale, 30% în licee şi colegii, iar restul, la grădiniţe.
 
http://cronicaromana.com/2011/09/19/sindicalistii-vor-infiintarea-tribunalelor-muncii/
 
 
Sindicaliştii vor înfiinţarea Tribunalelor Muncii
 
Reprezentanţii Confederaţiei Sindicatelor De­mo­cra­tice din România (CSDR) au transmis Parla­men­tu­lui un proiect de lege privind înfiinţarea Tri­bu­nalelor Muncii, cu rolul de instanţe speciali­zate să judece litigiile privind conflictele demuncă şi asi­gurări sociale.  Proiectul de lege a fost trimis Parlamentului în urma întâlnirii care a avut loc la data de 12 septembrie, între liderii confederaţiilor sindicale şi preşedintele Senatului, Mircea Geoană, se arată într-un comunicat dat publicităţii luni. Potrivit comunicatului, “Proiectul de lege privind înfiinţarea Tribu­na­le­lor specializate pentru conflicte de muncă şi asigurări sociale” ţine cont de necesitatea asigurării unui act de justiţie competent în acest domeniu, dar şi de numărul mare al proceselor în domeniul relaţiilor de muncă şi al asigu­ră­rilor sociale aflate pe rolul instanţelor de judecată. Proiectul nu implică alocarea unor resurse materiale şi umane suplimentare, activitatea instanţelor desfăşurându-se cu personalul încadrat în prezent la tribunalele civile de drept comun (judecători, asistenţi judiciari, grefieri, arhivari, informaticieni).
“Partenerii sociali, respectiv statul, sindicatele şi pa­tronatele, au urmărit ca prin înfiinţarea Tribu­na­le­lor Muncii să se asigure în special specializarea ins­tan­ţei, a judecătorilor şi responsabilizarea asisten­ţilor judiciari. Aceste măsuri sunt menite să contribuie la profesionalizarea actului de justiţie, dar mai ales la asigurarea celerităţii în desfăşurarea proceselor. Soluţia legislativă propusă de confede­raţie ţine sea­ma de numărul mare de cauze existente la ni­velul fiecărui tribunal şi curte de apel, fiind bine cunoscut faptul că numărul litigiilor în zona conflictelor de muncă şi asigurări sociale s-a dublat în ultimul an, de la circa 50.000 în anul 2009 la peste 100.000 în 2010. În condiţiile actuale, trendul în materie este în vădită creştere”, a declarat Iacob Baciu, preşedintele CSDR.
 
 
http://www.puterea.ro/articol/burse_de_6_lei_pentru_elevii_buni
 
Burse de 6 lei pentru elevii buni
 
Primarii şi consiliile locale îşi bat joc de eleviicu rezultate bune la învăţătură, oferind 
sumejenante drept burse de merit. Unele inspectorate oferă  extreme  de  puţin,  iar  altele nu  dau  nici  un  ban elevilor buni până cândministrul educaţiei,Daniel Funeriu, nu va publica  metodologiile.
 
 
Pentru a primi “bani de liceu”, în valoare de 180 de lei pe lună, elevii care provin din familii defavorizate(cu un venit de maximum 150 de lei pe lună pe membru de familie) trebuie sănu însumeze mai mult de 20 de absenţe. Iniţiativa nu este rea, dar dacă luăm în considerare sumele  jenante pe care le primesc elevii cu rezultate foarte bune la învăţătură (n.r., sume stabilite de primării şi consiliile locale), situaţia devine de-a dreptul umilitoare.
În judeţul Dâmboviţa, de exemplu, elevii care au obţinut media generală de minimum 9,63, medii la disciplinele studiate doar de 8, 9 şi 10 şi media 10 lapurtare, primesc bursă de studiu în valoare de 6 lei pe lună. Cei care obţinmedia minimum 9,83, medii la discipline de doar 9 şi 10 şi 10 la purtare,primesc bursă de merit în valoare de 9 lei pe lună.
 
Autorităţi mai darnice
 
Ceva mai norocoşi sunt elevii silitori din Iaşi, unde atât bursa de studiu, cât şicea de merit au o valoare de 20 de lei pe lună.
Consilierii locali din  Galaţi  au fost ceva mai darnici cu elevii. Potrivit datelorfurnizate de 
Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Galaţi, pentru bursele de studiuau fost stabiliţi 292 de beneficiari, suma totală alocată fiind de 11.680 lei, iar debursă de merit se vor bucura 196 de copii, suma totală alocată fiind de 9.800 de lei. Astfel, bursa de studiu este de 39 de lei pe lună, iar cea de merit este de 49 de lei.
 
Constanţaşi Bucureşti mai aşteaptă
 
Unul dintre judeţele cu cele mai mari burse este Vaslui. Elevii care obţin  minim  media generală 9,20 primesc o bursă de studio în valoare de 45 de lei pe lună,iar cei care obţin 9,80 primesc bursă de merit în valoare de 65 de lei. “Sumele sunt derizorii. Nu este normal să dai 45 de lei elevilor cu rezultate bune, iar alţii să primească 180 de lei pe lună, cu minima condiţie de a nu avea mai mult de 20 de absenţe pe lună. În rest, pot să rămână şi repetenţi şi tot primesc banii”, ne-a declarat inspectorul  școlar adjunct al judeţului Vaslui, Vasile Ursan.
La polul opus faţă de elevii din Vaslui se află cei din judeţul Constanţa sau din Bucureşti, care deocamdată nu primesc nici o bursă, pentru că nu au  fost stabilite, inspectoratele aşteptând metodologia ministrului educaţiei, Daniel Funeriu. “Încă nu au fost stabilite cuantumurile. Conform Legii educaţiei naţionale 1/2011,  articolul 82, bursele trebuie asigurate din finanţare complementară, stabilită de consiliile locale. Nu au fost încă publicate metodologiile. Asta aşteptăm. Sperăm să fie publicate metodologiile până  pe 9 octombrie şi să putem stabili bursele”, ne-a declarat purtătorul  de cuvânt al ISJConstanţa, Maria Moga.
 
http://www.romanialibera.ro/actualitate/fapt-divers/elev-in-clasa-intai-la-78-de-ani-238156.html
 
Elev în clasa întâi la 78 de ani
 
Alături de câteva sute de copii, un bărbat de 78 de ani din Bulgaria a început noul an şcolar... în clasa întâi.
Apostol Stoyanov s-a născut într-un sat din Bulgaria şi nu a avut şansa de a merge la şcoală când era copil din cauza distanţei şi a costurilor.
Stoyanov a povestit jurnaliştilor că visul lui este să înveţe să citească de aceea, a decis să se înscrie în clasa întâi în acest an, la vârsta de 78 de ani, relatează agenţia de ştiri BTA.
Bărbatul a mărturisit că este analfabet, dar a început să se pregătească pentru şcoală şi să înveţe literele. Matematica îl sperie cel mai tare, dar speră ca profesorii să îl ajute să o înţeleagă.
Stoyanov nu va participa la cursuri cu ceilalţi de elevi de clasa întâi, ci va beneficia de cursuri private cu profesorii de la şcoală. Cu toate acestea, el va avea teme şi va da teste ca toţi ceilalţi copii.


19 septembrie 2011

 

http://cronicaromana.com/2011/08/21/primim-de-la-cititori-in-atentia-mects-si-a-autoritatilor-competente/

 

Primim de la cititori – În atenţia MECTS şi a instituţiilor competente!

 

Halal reformă a Educaţiei!

MECTS şi ARACIS* evaluează, acredi¬tează şi clasifică Universităţi (Apollonia)

şi facultăţi (de la Petre Andrei din Iaşi) INEXISTENTE!

• Cele două instituţii ale Statului nesocotesc decizii civile irevocabile

ale ICCJ (3791/13.07.2011) şi ale Curţii de Apel Bucureşti (138/19.01.2009)

 

Universitatea „Apollonia” din Iaşi a fost ab¬sorbită legal, încă din 2003, de că¬tre Uni¬ver¬sitatea „Petre Andrei” din Iaşi (UPA), iar fa¬cul¬tăţile primeia (Me¬di¬cină Dentară – acreditată şi de Ştiinţe ale Co-municării – autorizată) au func¬ţio¬nat, timp de 6 ani (până în octombrie 2009) în cadrul Universităţii absorbante („Pe¬tre Andrei”).

Ca urmare a ordinului abuziv 4294/10.06.2009 emis de Ecaterina Andro¬nes¬cu şi G. Ispas (di¬rec¬torul Direcţiei juridice din MECI), în august 2009 a început procesul de dezintegrare (şi fa¬li¬mentare) a Universităţii „Petre Andrei”.

În asemenea context complet ilegal, ma¬es¬trul „diplomelor false”, Vasile Bur¬lui, a imaginat un „Grup de iniţiativă”(!) spre a rechema toate cadrele didactice şi studenţii de la fosta Universitate „Apol¬lonia”, „reînfiinţând” aceas¬tă instituţie  printr-o „reactivare” (proces im¬po¬si¬bil!) a Legii 481/2002, abrogată încă din 2003 (de la fuziunea cu UPA).

În logica strâmbă a expertului în „di¬plo¬me false” şi a celor din MECI, care l-au sus¬ţinut (G. Ispas şi Sorin Gabriel Po¬pes¬cu, directori), universităţile se înfiinţează şi se „reînfiinţează”, NU prin LEGE (cum stabilea art.1 Legea 88/1993, precum şi Legea nr.1/2011 a Educaţiei Na¬ţio¬nale), ci prin abuzul şi discre¬ţio¬na¬rismul celor care desconsideră pre¬vederile legale.

Ec. Andronescu şi cei doi directori din MECI au săvârşit şi un alt abuz, res¬pec¬tiv un fals în acte publice, prin in¬cluderea, în cadrul HG 1093/2009 (suplimentară la HG 749/2009), la poz. 31 – struc¬tura Universităţii „Petre An¬drei”, a TREI FACULTĂŢI INEXISTENTE (de Psi¬ho¬logie şi Ştiinţe ale Educaţiei, de Asis¬tenţă Socială şi Sociologie şi de Ştiinţe Po¬litice şi Administrative, declarate în fals de rec¬torul D. Tompea, numit prin or¬di¬nul abuziv 4294), dar fără facultăţile de la fosta „Apollonia”, iar la poz. 32 a reapărut, ca o stafie, după şase ani, Uni¬versitatea „Apollonia”.

Că aşa stau lucrurile se confirmă prin adresa nr.835/15.06.2011 (anexa 1) trans¬misă de Di¬rec¬ţia Generală Juridică a MECTS către Di¬rec¬ţia de Investigare a Fraudelor din cadrul Ins¬pec¬toratului General al Poliţiei Române, document din care aflăm că:

a) Cităm: „…în urma demersurilor efectuate la arhiva Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului nu am identificat OMECI 4294/10.06.2009 în original … Pre¬ci¬zăm că am identificat mai multe copii ale OMECI nr. 4294/2009 care prezintă forme grafice diferite…”(!!).

Reamintim că, prin pretinsul OMECI 4294/ 2009, Ecaterina Andronescu, mi¬nistru al Edu¬ca¬ţiei în vara lui 2009, an de cumplită secetă morală, l-a numit (nu con¬firmat, aşa cum se pretinde) pe Tompea Doru în funcţia de rector al Uni¬ver¬sităţii „Petre Andrei” din Iaşi, deşi acesta nu fusese ales de Senatul legal constituit la 28 ianuarie 2008 (conform Ordinului 2538/1 noiembrie 2007 pri¬vind or¬ga¬nizarea şi desfăşurarea ale¬gerilor academice pentru mandatul 2008-2011).

Subliniem că Senatul legal, constituit din re¬prezentanţii de drept, adică ai struc¬turilor stabilite prin Legea 408/2002, pri¬vind înfiin¬ţarea UPA, dar şi prin HG 981/ 2007, potrivit pre¬vederilor art. 5 Ordinul 2538/01.07.2007 (reprezentanţi ai Facul¬tă¬ţilor de Drept, Eco¬no¬mie, Medicină Den¬tară şi Ştiinţe ale Comunicării) l-a ales, în condiţii de reală legalitate, în func¬ţia de rector, pe Prof. dr. Niculae Nicu¬les¬cu. Dosarul înregistrat la MECT sub nr. 28459/ 17.03.2008, depus de Universitate pentru confirmarea sa, a fost ignorat intenţionat de Ec. Andronescu şi L. G. Ispas, cei doi agreându-l pe colegul PSD-ist, Tompea Doru, preşedinte al Orga¬ni¬zaţiei municipale Iaşi a PSD, în ciuda prevederilor Cartei UPA şi a practicii cu-rente ce nu acceptă cumularea funcţiilor academice cu cele de partid.

b) Cităm din adresa 835/15.06.2011: „În HG 1093/2009… este reglementată structura Uni¬versităţii Apollonia din Iaşi, universitate care nu se regăsea în HG 981/2007, aceasta fiind absorbită în structura UPA”, iar, pe de altă par¬te, se preci¬zea¬ză că „În Raportul de control 11744/09.06.2009 (anterior emiterii HG 1093/ 2009) … NU REZULTĂ PROPUNEREA de modi¬fi¬care a STRUCTURII UPA, aşa cum ulterior a fost propusă (ATENŢIE!) şi de rectorul confirmat prin OMECI 4294 (D. Tompea – n.n.) şi aprobată prin HG 1093/2009. Mai mult, NU EXISTĂ NICIO hotărâre judecătorească care să INFIRME structura aprobată prin HG 676/2007 (completată prin HG 981/2007 poz. 28 Uni¬ver¬sitatea „Petre Andrei” din Iaşi) şi HG 635/2008”.

Cum OMECI 4294 s-a dovedit a fi un fals şi, pe deasupra, a fost şi anulat prin Sentinţa civilă irevocabilă 3791/13.07.2011 a ÎCCJ, iar HG 1093 a fost, de asemenea, falsificată la poz. 31 şi 32, rezultă că MECTS şi ARACIS continuă să sfideze legea şi hotărârile Justiţiei, mo¬ni¬to¬ri¬zând, evaluând şi acreditând Uni¬ver¬si-tăţi, facultăţi sau programe de licenţă inexistente legal sau Instituţii (cum este Universitatea Petre Andrei) cu o structură falsificată (cuprinzând cele trei facultăţi fan¬tomă) şi/sau unităţi (Universitatea Apol¬lo¬nia) demult dispărute (prin absorbţie) din peisajul academic.

Precizăm că, în două hotărâri de Guvern anterioare (HG 981/2007 şi HG 635/2008), structura Universităţii „Petre Andrei” a fost cea reală, incluzând fa¬cul¬tăţile fostei „Apollonia”, dar fără cele trei facultăţi fantomă.

Subliniem, totodată, că Nota de fundamen¬tare (şi aceasta falsificată de acelaşi G.Ispas) a HG  749 (şi 1093), prin care se prezentau structurile falsificate ale celor două instituţii („Petre Andrei” şi „Apol¬lo-nia”), au fost semnate atât de conducerea MECI, cât şi de cea a ARACIS.

În această aberaţie a fost antrenat şi dl. minis¬tru Funeriu, care, fiind indus în eroare de cei doi directori (G. Ispas şi S.G. Popescu), a semnat şi a publicat în MO din 451/2 iulie 2010, un ordin pri¬vind monitorizarea specială a inexis¬tentei Universităţi „Apollonia” (MECTS pro¬pu¬nându-şi, astfel, să monitorizeze ce¬va inexistent, mai exact o himeră!).

Pe de altă parte, din vina aceloraşi instituţii şi personaje, MECTS a inclus în lista privind clasificarea universităţilor (vezi or¬dinul 4072/ 21.04.2011) şi iluzoria (de¬o¬potrivă ilegală) Uni¬versitate „Apollo¬nia”, precum şi UPA, cu structura sa falsificată, incluzând cele trei facultăţi fanto¬mă (Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Asis¬tenţă Socială şi Sociologie, Ştiinţe Po¬li¬tice şi Ad¬mi¬nis¬trative), care n-au fost nici evaluate de ARACIS şi nici înfiin¬ţate de Se¬natul legal constituit în ianuarie 2008.

Aşadar, o concluzie se impune: MECTS şi ARACIS clasifică, evaluează şi acreditează Universităţi şi facultăţi al căror statut juridic este incert, ceea ce evidenţiază caracterul fals, formal şi inutil al demersurilor celor două instituţii ale statului.

Tot ARACIS, recent, a evaluat şi a de¬cla¬rat acreditată specializarea de Asis¬tenţă Socială din cadrul UPA, deşi aceasta fusese desfiinţată de Senatul legal în şedinţa din 19 decembrie 2007 (a se ve¬dea Procesul Verbal de şedinţă şi Ho¬tă¬râ¬rea Senatului), iar instituţia se afla în litigiu, de curând soluţionat prin Decizia irevocabilă a ICCJ nr. 3791/28 iunie 2011. Aceasta menţine Decizia 1153/15.03.2010 a Curţii de Apel Bucureşti privind ANULAREA ORDINULUI 4294/10.06.2009 prin care Doru Tompea a fost ilegal proclamat rector al UPA.

De asemenea, aceeaşi ARACIS a hotărât acre¬ditarea, în şedinţa din 21 iulie 2011, a programului de licenţă de Ştiinţe Politice din cadrul inexistentei facultăţi de Ştiinţe Politice şi Ad¬ministrative şi a unui număr record de maste¬rate (6 sau 7) de la inexistenta Facultate de Psi¬ho¬lo¬gie şi Ştiinţe ale Educaţiei, deşi, cum am scris mai sus, fostele facultăţi de PAS şi de Ştiinţe Politice au fost desfiinţate de Se¬natul legal (la 19 decembrie 2007!).

Ca urmare a deciziei irevocabile 3791/28 iunie 2011 a ICCJ privind anularea ordinului 4294, toate actele, contractele şi demersurile realizate de Do¬ru Tompea şi acoliţi sunt lovite retroactiv de nulitate, inclusiv evaluările abuzive şi clasificările fantomatice ale ARACIS şi MECTS.

Dacă ne gândim însă la consecinţele nefaste ale cercului vicios de ilegali¬tăţi semnalate şi, înainte de toate, la mi¬ile de studenţi şi absolvenţi care au efectuat studii şi/sau au primit di¬plo¬me lovite de nulitate vom realiza în ce constă, în fapt, reforma şi calitatea educa¬ţiei atât de sforăitor declarate de Guvern, MECTS şi po¬liticieni.

În numele celor 60 de cadre didactice şi personal TESA cărora le-a fost interzisă abu¬¬ziv exercitarea dreptului la muncă de doi ani de zile, ca urmare a OMECI 4294/2009.

 

http://cronicaromana.com/2011/09/18/un-cadru-didactic-din-romania-castiga-de-opt-ori-mai-putin-decat-unul-din-grecia/

 

Un cadru didactic din România câştigă de opt ori mai puţin decât unul din Grecia

 

Un procent de 41% dintre profesorii intervievaţi în cadrul unui sondaj realizat de Depar¬ta¬mentul pentru Tineret din cadrul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ afirmă că inten¬ţionează să părăsească sistemul de învăţământ în următorii cinci ani.

Motivul principal pentru care cadrele didactice ar dori să-şi schimbe meseria este salariul prea mic pentru asigurarea unui trai decent, “dotarea slabă a şcolilor”, “lipsa de respect faţă de profesori”, “multiplele schimbări” sau “lipsa de coe¬ren¬ţă legislativă”.

Potrivit sursei citate, 29% dintre cei intervievaţi nu sunt hotărâţi în privinţa viitorului profesional. Potrivit sondajului intitulat “Viaţa tânărului profesor”, profesia de cadru didactic este privită de societate “cu milă şi respect moderat”, iar de cele mai multe ori este subapreciată. Din punctul de vedere al cadrelor didactice, societatea percepe profesia de cadru didactic drept o profesie “uşoară”, “cu program lejer”, o profesie “desconsiderată în ziua de astăzi”, “foarte prost remunerată” dar şi “o meserie fără perspectivă”. La întrebarea “De ce aţi ales profesia de cadru didactic?”, peste 50% dintre cei intervievaţi au susţinut că au decis să lucreze în învăţământ pentru că “iubesc copiii”, “au avut la rândul lor profesori model” sau “din pasiune”. Sunt totuşi profesori care spun că au ales acest domeniu “pentru ca n-am avut altă opţiune”. În ceea ce pri¬veş¬te salarizarea cadrelor didactice debutante, o ana-liză a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dez¬vol¬ta¬re Economică (OCDE) arată că un profesor din Ro¬mâ¬nia câştigă 233 de euro în timp ce un cadrul didactic în Ungaria are un salariu de 716 euro, în Franţa – 1624 euro, în Grecia – 1.763 euro, în Italia – 1.854 euro, în Marea Britanie – 1915 euro, în Austria – 1.928 euro, în Spania – 2.721 euro, în Germania – 3.040 euro iar în Luxemburg – 4.765 euro.

 

 

http://cronicaromana.com/2011/09/18/studentii-considera-un-afront-propunerile-mai-privind-dreptul-de-a-protesta/

 

Studenţii consideră un afront propunerile MAI privind dreptul de a protesta

 

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Stu¬denţeşti din România (ANOSR) consi¬de¬ră propunerile MinisteruluiAdministraţiei şi Internelor cu privire la modificarea Legii privind organizarea adunărilor publice, modificări postate pe site-ul oficial al instituţiei, drept un “afront adus valorilor pe care o societate democratică trebuie să le promoveze”, a declarat pentru Agerpres pre¬şedintele organizaţiei studenţeşti, Dani¬ela Alexe.

Potrivit acesteia, în contextul în care joi Organizaţia Naţiunilor Unite a sărbătorit Ziua Internaţională a Democraţiei promovând libera exprimare ca valoare universală, ANOSR consideră că modificările propuse “au un efect contrar, limitând posibilitatea de manifestare publică a cetăţenilor”. Reprezentanţii ANOSR susţin că proiectul elimină articolul din vechea formă care susţine faptul că libertatea cetăţenilor de a-şi exprima opiniile politice, sociale sau de altă natură, de a organiza mitinguri, demonstraţii, manifestaţii, procesiuni şi orice alte întruniri şi de a participa la acestea este garantată prin lege.

Totodată, ANOSR consideră că noul proiect înlocuieşte termenul de “declarare”

 

adunărilor publice cu cel de “aprobare”, fapt ce “elimină practic statutul de drept al acestei forme de exprimare publică”.

 

http://www.curentul.ro/2011/index.php/2011091963434/Social/Ministrul-Funeriu-cu-ochii-pe-invatamantul-superior.html

 

Ministrul Funeriu, cu ochii pe învăţământul superior

 

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, spune că învăţământul superior a fost prea mult timp „prizonierul unor grupuri, prizonierul unui număr foarte redus de oameni care au acumulat puterea“, iar noua Lege a educaţiei îşi propune să dea pârghii manageriale oamenilor de calitate din sistem. Ministrul Educaţiei a adăugat că mesajul său către universităţi este ca acestea să dea resursele şi pârghiile manageriale oamenilor de calitate. „Mesajul meu către universităţi pe care îl spun acum şi îl voi repeta pe tot parcursul anului viitor cu atât mai mult cu cât acum se desfăşoară alegerile din universităţi, mesajul meu este foarte simplu: daţi resurse şi daţi pârghii manageriale oamenilor de calitate. Doar prin oameni de calitate se poate dezvolta învăţământul superior“, a afirmat Funeriu.

 

 

http://www.curentul.ro/2011/index.php/2011091963422/Social/Parada-elevilor-a-scos-din-casa-mii-de-adolescenti.html

 

Parada elevilor a scos din casă mii de adolescente

 

Parada Elevilor organizată în cadrul Zilelor Bucureştiului,  cu ocazia împlinirii a 552 de ani de atestare documentară a oraşului a adus mii de elevi pe străzile Capitalei. Manifestările au început vineri şi s-au încheiat ieri seară, fiind vorba de mai multe evenimente, la care publicul are acces gratuit, desfăşurate în Centrul istoric, Parcul Herăstrău şi Piaţa Constituţiei.

 

Parada Elevilor - ajunsă la cea de-a treia ediţie -  a adus bucurie şi distraţie în rândul adolescenţilor. Seara de duminică a transformat spaţiul în „Piaţa îngerilor“, printr-un spectacol inedit adus din Franţa de compania de teatru de stradă Lea Studios de Cirque.  Zilele Bucureştiului se sărbătoresc anual, pe parcursul unui weekend, în jurul datei de 21 septembrie, când, în 1459, a fost atestat pentru prima dată oraşul, într-un act emis de Vlad Ţepeş.

 

 

http://www.evz.ro/detalii/stiri/ora-de-religie-in-scoli-umilit-in-fata-colegilor-pentru-ca-e-ateu-946101.html

 

Ora de religie în şcoli. Umilit în faţa colegilor pentru că e ateu

 

Elevul nu e obligat să urmeze religia, dar riscă mult dacă se retrage de la această oră. Supăraţi că profesorul le îndocrinează copiii, câţiva părinţi propun soluţia: ora de istoria religiilor.

 

"Nu putrezesc, miros foarte frumos şi fac minuni", sună ghicitoarea cu care profesorul de religie îşi stimulează elevul de clasa a III-a. Cei care răspund corect, adică "moaştele", vor primi probabil un zece.

 

Copiii, învăţaţi să se ferească de atei şi neoprotestanţi

 

Mai târziu, în clasa a IV-a, elevul va învăţa să se ferească de atei sau neoprotestanţi. Se porneşte de la prima dintre poruncile din Biblie: "Eu sunt Domnul Dumnezeul tău, să nu ai alţi Dumnezei în afară de Mine".

 

După care profesorul le explică elevilor: "Împotriva acestei porunci greşesc mai întâi ateii, adică cei care cred că nu există Dumnezeu, apoi cei care se închină la zei mincinoşi (la idoli); cei care cred altfel decât ne învaţă Biserica Ortodoxă; cei care iubesc altceva mai mult decât Dumnezeu".

 

Scene horror: dinţii de fier care ucid un sfânt

 

Dacă sunteţi dintre cei care consideră că povestirea "Puiul", de Ion Alexandru Brătescu-Voineşti, este prea dură pentru copilul dumneavoastră, iată ce învaţă el la ora de religie. Doar în cele mai dure jocuri pe calculator mai vezi aşa ceva. E prezentată scena uciderii Sfântului Mamant, care sfârşeste după ce criminalii "au înfipt în el o ţepuşă cu trei dinţi de fier".

 

Când păşeşte în clasa a VI-a, profesorul îl învaţă pe şcolar păcatele "strigătoare la cer", printre care se regăsesc crima, răpirea şi necinstirea aproapelui, dar şi "sodomia".

 

Anul următor, învăţăcelul este sfătuit să îşi facă "numai prieteni credincioşi". Asta învaţă copiii români la ora de religie. Părinţii care au decis să îşi retragă copiii de la ora de religie spun că este un exemplu clar de îndoctrinare religioasă în şcoli. Asta în condiţiile în care trăim într-un stat laic.

 

"Evenimentul Zilei" vă prezintă mai jos povestea unui tânăr licean ateu, înjosit în faţa colegilor de profesorul de religie. Este un caz grav, mai ales că profesorul încalcă cel puţin o lege: 489/2006, cea care garantează libertatea religioasă.

 

Au fost şi situaţii când părinţii au schimbat regula în ceea ce priveşte predarea religiei în şcoli. Se întâmpla în anul şcolar ’95-’96, la liceul "Caragiale" din Bucureşti, când ora de religie a fost înlocuită cu una de istoria religiilor. Însă pentru o singură clasă. "Fiul meu, ateu, a studiat cu plăcere istoria religiilor. Religia este o parte din istoria omenirii. I-a plăcut atât de mult încât a pus mâna pe Ghilgameş şi l-a citit", ne spune Igor, tatăl lui Andrei.

 

Biserica nu încurajează habotnicia

 

Biserica Ortodoxă Română (BOR) militează pentru studierea religiei în şcoli, însă nu încurajează habotnicia. De altfel, în mesajul transmis la începutul anului şcolar, Patriarhul Daniel declara: "Pe lângă orele de religie din învăţământul de stat, BOR face eforturi să-i educe pe copii în spiritul iubirii de Dumnezeu şi de oameni, prin promovarea rugăciunii, a prieteniei şi a întrajutorării, şi să prevină abandonul şcolar cauzat de sărăcie sau de absenţa părinţilor plecaţi la muncă în străinătate".

 

PROFESORUL DE RELIGIE CĂTRE ELEV:

 

"Eşti purtătorul celui mai mare păcat: ateismul! Mă voi ruga pentru tine"

 

George are 17 ani şi este elev în clasa a XI-a la un colegiu naţional din Piteşti. Este tot ce ne poate spune, îi este teamă să nu aibă de suferit în urma dezvăluirilor sale.

 

La sfârşitul anului şcolar trecut, băiatul a fost aspru criticat pentru că este ateu şi "îndrăzneşte" să participe la ora de religie.

 

Înjosit în faţa clasei

 

"Mi s-a atras atenţia că sunt purtător al celui mai grav păcat pentru o persoană, ateismul. Profesorul mi-a spus chiar că se va ruga pentru mine, în speranţa că îmi va veni mintea la cap şi mă voi îndrepta", ne spune el.

 

Primea atenţionarea chiar în faţa clasei, de faţă cu ceilalţi colegi. Deşi, spune el, "nu am deranjat ora în vreun fel, aşa cum fac alţi colegi".

 

Stătea în picioare, dar nu se ruga

 

Pentru George a fost un şoc, mai ales că profesorul de religie era un "tip calm". Însă în ora care a aflat că unul dintre elevii săi este ateu, s-a dezlănţuit pur şi simplu. Cadrul didactic şi-a dat seama că ceva nu e în regulă la sfârşitul unui curs, la momentul rugăciunii. Andrei s-a ridicat în picioare alături de colegii săi, dar nu şi-a împreunat mâinile pentru rugăciune. "Fiind ateu, eu nu mă rog şi nu mă închin, dar am bunul simţ să stau în picioare alături de colegi", ne explică el.

 

În acest an, a ales să meargă în continuare la ora de religie, în speranţa că profesorul nu va răbufni din nou. Elevii se pot retrage de la ora de religie, printr-o simplă cerere pe care o înaintează directorului şcolii, însă mulţi ezită să o facă deoarece media de la religie o "saltă" pe cea generală. Aceasta din urmă poate face diferenţa între un candidat admis sau respins la facultate.

 

George crede că, într-un sistem şcolar normal, religia ar trebui să fie materie opţională şi să nu se acorde note. El spune că ora de religie e un monolog, un discurs al profesorului, care nu trebuie întrerupt de elevi.

 

Ora de religie: un monolog. Profesorul zice, elevul crede

 

"Problema este că nu putem aborda aproape niciun subiect despre care am dori să ştim mai multe opinii, profesorii de religie (cel puţin cei pe care i-am întâlnit) au o gândire fixă, un orizont extrem de restrâns. Să ceri argumente la ora de religie devine chiar un păcat", atrage atenţia elevul.

 

"Să ceri argumente la ora de religie devine chiar un păcat. Ora de religie este practic un monolog"

GEORGE, licean din Piteşti

 

CAZUL "CARAGIALE"

 

Andrei a făcut parte din prima generaţie care a studiat obligatoriu religia. Tatăl său povesteşte cum s-a răsculat o clasă întreagă împotriva unei "materii absurde"

 

Andrei era în clasa a IX-a la Liceul Ion Luca Caragiale din Bucureşti, actual colegiu naţional. Nu făcuse deloc religie în anii de şcoală de până atunci, dar s-a trezit practic obligat să urmeze acest curs.

 

"De 200 de ani, familia noastră e una de atei. Ştiu sigur de străbunici, de bunici şi de părinţi, dar am aflat că tradiţia e chiar mai veche", spune Igor, tatăl băiatului, care a preferat să nu îşi dezvăluie întregul nume.

 

"Nu mă gândeam că li se predă aşa ceva la şcoală"

 

Când fiul său a venit acasă şi i-a spus că la oră a venit un profesor care l-a pus să se închine, părintele a rămas uimit: "Andrei mi-a zis că nu mai vrea să meargă, eu am fost de acord. Nu-mi puteam lăsa copilul să asiste la aşa ceva. Nici nu mă gândeam că aşa ceva se putea face la şcoală. Cred că religia, credinţa e o chestie privată, individuală".

 

Elevii au fentat legea: şi-au "inventat" religii exotice

 

Legea le lăsa însă o scăpare elevilor care nu doreau să facă religie ortodoxă. Să se declare de altă credinţă. Aşa că mulţi dintre liceeni au venit cu următoarea idee: să îşi declare religii diferite, dintre cele exotice. "Unii au zis că sunt zoroastrişti, alţii – budişti, alţii ce le-a mai trecut prin cap. Nu le puteau găsi profesori diferiţi tuturor", îşi aminteşte tatăl lui Andrei.

 

 

Părinţii au votat pentru istoria religiilor

 

Apoi au intrat în acţiune părinţii elevilor bucureşteni. La o sedinţă, Igor a reuşit să îi convingă pe cei mai mulţi dintre părinţii elevilor din clasa fiului său că o soluţie excelentă ar fi să ceară înlocuirea orei de religie cu una de istorie a religiilor.

 

"Am avut noroc că erau părinţi educaţi"

 

"A durat vreo două luni şi copiii au început să facă istoria religiilor. Între timp, băiatul meu nu a mai mers la ora de religie", povesteşte tatăl lui Andrei, care explică şi cum au acceptat părinţii propunerea sa.

 

"Am avut norocul că, fiind vorba de un liceu atât de bun cum este «caragiale», cei mai mulţi dintre părinţii care îşi dăduseră copiii aici aveau un nivel de educaţie destul de înalt", spune Igor.

 

Profesoara de istoria religiilor, cea care a luat locul preotului, a reuşit să îi atragă pe elevi spre această disciplină. Părintele îşi aminteşte: "Andrei devenise foarte pasionat. Istoria religiilor reprezintă o deschidere culturală spre lume. A aflat enorm de multe despre toate religiile şi, implicit, despre istorie. Inclusiv informaţii corecte despre religia creştin ortodoxă".

 

Caz izolat: istoria religiilor nu se predă în şcolile româneşti

 

Însă cazul a fost unul izolat. Clasa lui Andrei a fost singura din învăţământul liceal românesc care a urmat, de-a lungul a patru ani de studiu, cursul de istoria religiei.

 

George, liceanul din Piteşti insultat de profesorul de religie pentru că este ateu, crede că introducerea cursului de istoria religiilor ar fi o idee excelentă. "Mi se pare chiar copilăresc să se impună fără drept de apel doar studierea propriei religii (mai ales că nici asta nu se face aşa cum trebuie), deşi există şi alte religii majore în lume despre care oricine are dreptul să ştie, chiar şi la şcoală", consideră George.

 

"Copilul îşi face duşmani artificiali"

 

Igor crede însă că efectele sunt chiar mai grave decât par. "Problema fundamentală este îndoctrinarea într-o singură credinţă. În timp ce noi vrem să facem parte dintre societate deschisă, această metodă de predare închide copiii noştri în triburi. Pentru ei, adventistul e duşmanul, martorul lui Iehova e duşmanul, ateul la fel. Sunt pur şi simplu duşmani făcuţi artificial", spune el.

 

"Această metodă de predare închide copiii noştri în triburi. Pentru ei adventistul e duşmanul, ateul la fel. Îşi fac duşmani artificiali“.

IGOR, părintele unui fost elev al liceului "I.L. Caragiale", din Bucureşti

 

ISTORIC

 

Religia - singurul opţional pe care ţi-l bifează statul, din oficiu

 

Trecuse o lună de la împuşcarea soţilor Ceauşescu când a venit prima propunere de predare a religiei în şcolile din România. În ianuarie 1990, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe şi ministrului Cultelor Nicolae Stoicescu propuneau introducerea religiei ca materie "facultativă" , "fără notare", aşa cum arată studiul "Educaţia religioasă în România", publicat în 2005.

 

Rolul introducerii materiei era subliniat de mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, actualul patriarh Daniel. Acesta considera educaţia religioasă drept o alternativă la "umanismul ateu", dar şi la "umanismul nihilist".

 

Lege confuză din ’95 până azi

 

Însă, timp de cinci ani, educaţia religioasă nu a fost predată în toate şcolile româneşti, din criză de personal didactic. Observând această problemă, Biserica a început să instruiască profesori.

 

Procesul a durat până în 1995, când o îndelung amânată lege a învăţământului era aprobată. Un articol ale legii prevedea: "Planurile învăţământului primar, gimnazial, liceal şi profesional includ religia ca disciplină şcolară. În învăţământul primar e disciplină obligatorie [...]. Elevul, cu acordul părintelui, alege pentru studiu religia şi confesiunea".

 

La religie nu îţi înscrii copilul, dar ţi-l poţi retrage

 

57 de deputaţi au atacat articolul din lege, argumentând că educaţia religioasă obligatorie contravine, printre altele, liberei dezvoltări a personalităţii umane şi libertăţii conştiinţei.

 

Curtea Constituţională (CC) a lăsat însă legea la fel, argumentând în sens invers logicii umane. Astfel, potrivit CC, ar trebui să înţelegem din lege că disciplina nu e obligatorie, obligativitatea privind doar considerarea religiei ca disciplină în oferta şcolară, religia şi confesiunea "rămânând să fie alese sau nu".

 

Confuziile au continuat, iar religia are un statut aparte şi astăzi. "Disciplina nu e nici obligatorie, nici opţională, nici facultativă. E religie", spune Toma Pătraşcu, vicepreşedintele Asociaţiei Secular-Umaniste din România (ASUR)."E o formă pură de îndoctrinare", adaugă Pătraşcu.

 

 

În timp ce, pentru o materie opţională, părintele îşi poate înscrie copilul la începutul anului, la religie e altfel. Copilul nu e înscris, ci poate fi retras.

 

Elevul nu îşi ştie drepturile

 

"Este o presiune a sistemului pe aceşti elevi. Plus că sunt sigur că mulţi nu ştiu că îşi pot retrage copiii de la disciplina religie", consideră Pătraşcu. El se bazează pe un sondaj recent, care arată că 8% dintre elevii români ştiu că au opţiunea de a se retrage de la religie.

 

"Religia nu e obligatorie, există o cerere pe care părinţii o înaintează şi copilul e retras de la religie", spune Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bucureşti.

 

Oficialul a adăugat că "sunt foarte rare cazurile de copii retraşi" şi că, în cazul în care se retrage, elevul îşi poate petrece ora la bibliotecă. "Media finală va fi calculată fără a se lua în seamă religia", spune el.

 

http://www.evz.ro/detalii/stiri/sondaj-jumatate-dintre-profesori-vor-sa-iasa-din-invatamant-945906.html

 

SONDAJ: 40% dintre profesorii tineri vor să iasă din învăţământ în următorii cinci ani

 

Un sondaj realizat de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ arată că 41% dintre profesorii tineri au de gând să părăseacă sistemul de învăţământ în următorii cinci ani, iar 29% nu sunt hotărâţi încă.

 

Peste 50% dintre cadrele didactice intervievate spun că au ales să lucreze în învăţământ pentru că “iubesc copiii”, “din pasiune” sau pentru că au fost impresionaţi de profesorii model pe care i-au avut. În ciuda pasiunii, aproape jumătate dintre ei au de gând să părăsească sistemul în următorii cinci ani, motivul principal fiind salariul prea mic pentru  asigurarea unui trai decent.

 

Câţi au casă şi maşină

 

Alte motive invocate sunt: dotarea slabă a şcolilor,

 

lipsa de respect faţă de profesori, multiplele schimbări sau lipsa de coerenţă legislativă. Salariul mediu net al cadrelor didactice cu vârsta maximă de 35 de ani este, potrivit răspunsurilor, de aproximativ 875 de lei. Conform sondajului, 46% dintre ei au locuinţă proprie, 48% au maşină personală şi 23% au un teren în proprietate.

 

Pe ce se duc banii

 

Respondenţii au mai spus că 51% din venit reprezintă cheltuielile cu mâncarea, întreţinerea locuinţei şi chiria, iar 20% sunt pentru creditele bancare. În ceea ce priveşte sursele de venit, doar 25% dintre profesorii respondenţi câştigă bani şi din alte surse, pe lângă salariu.

Au participat la sondaj 718 cadre didactice tinere, atât din mediul rural, cât şi urban.

 

http://www.puterea.ro/articol/targul_de_manuale_afacere_pentru_liceeni

 

„Târgul de manuale”, afacere pentru liceeni

 

Aleile parcului Obor s-au dovedit neîncăpătoarepentru sutele de liceeni veniţi la “Târgul demanuale”. La eveniment au participat elevii claselora XI-a şi a XII-a veniţi să-şi achiziţioneze manuale lapreţuri accesibile de la cei care le-au folosit deja.

 

Din moment ce manualele şcolare nu mai sunt gratuite, micii întreprinzători s-au gândit că ar avea de câştigat prin comercializarea lor, atât ei, cât şicumpărătorii. Târgul are o ofertă variată pentru ceice vor să cumpere manuale şcolare în stare foarte bună de folosire, la preţuri de aproape două ori mai mici decât cele din librării.

 

Fug de culegeri

“Observ că iniţiativa noastră a prins foarte bine. Preţurile manualelor folosite de Limba română, Istorie, Geografie, Biologie, Latină şi Economie variază între 10 şi15 lei. Cel mai scump manual e cel de Engleză, al cărui preţ porneşte de la 20 de lei şi poate ajunge până la 30 de lei”, ne-a spus o elevă a Colegiului Naţional „Emil Racoviţă”.

“Elevii din clasa a XII-a vor avea nevoie şi de culegeri. Ei nu au înţeles acestlucru până acum, dar vor vedea că odată cu începerea cursurilor li se vaimpune. Nu vor să cumpere aceste culegeri, pentru că nu au bani, dar mai târziu le vor căuta. Ştiu asta pentru că am luat Bacul cu o notă bună şiculegerile m-au ajutat extraordinar de mult”, spune Carina, o fostă elevă a Colegiului Naţional „George Coşbuc”.

“Se vând foarte bine manualele. Sperăm să ne mai rămână şi pentru săptămânaviitoare. Din standul nostru observăm că nu se cumpără manualul de Matematică, în rest nu sunt probleme”, a conchis o elevă a aceluiaşi liceu.

 

Încă un weekend

Pentru a atrage atenţia asupra rolului esenţial al cărţilor în procesuleducaţional, organizatorii s-au ghidat după motoul lui Charles W. Eliot, cel ce a transformat Universitatea Harvard într-una din cele mai prestigioaseuniversităţi din lume: "Cărţile sunt cei mai tăcuţi şi constanţi prieteni; sunt ceimai accesibili şi înţelepţi consilieri şi cei mai răbdători profesori".

Pe aleile parcului Obor sunt instalate 22 de standuri la care pot vinde manualedoar elevii de la liceele şi colegiile naţionale din sectorul 2 şi pot cumpăra elevidin toată Capitala.

Acţiunea din weekend va avea contiunarea săptămâna viitoare, mai exact în 24şi 25 septembrie, în intervalul orar 9.00-15.00.

 

 

http://www.puterea.ro/articol/o_scoala_din_capitala_are_52_de_elevi_intr_o_clasa

O şcoală din Capitală are 52 de elevi într-o clasă

 

În unitatea şcolară 132, din sectorul 5 au fost descoperite nereguli

 la organizarea claselor de elevi. O clasă este formată din 41 de elevi, iar alta din 52,deşi ordinul Ministerului Educaţiei prevede ca numărul de elevi ce studiază într-o clasă să nu depăşească cifra de 25.

Contactat în legătură cu această problemă, Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, a declarat pentru ziarul „Puterea” că ”Această situaţie este firească, pentru începutul de an şcolar. Se mai întâmplă astfel denereguli, din cauza cererilor mari de înscriere. Această situaţie se va remedia până marţi. Conducerea şcolii va desemna un cadru didactic ce se va ocupa de clasa nou-formată de elevi.”

 

http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/economie/cei-mai-tineri-someri-din-romania-238081.html

 

ANOFM. O treime din elevii care nu au luat bacalaureatul au intrat în şomaj

Cei mai tineri şomeri din România

 

Pentru că nu şi-au putut continua studiile, 28.000 de absol-venţi de clasa a XII-a s-au înscris deja la şomaj. Disponibile sunt însă doar 11.000 locuri de muncă, dar şi acestea pentru toţi cei 430.000 de şomeri din ţară.

 

Absolvenţii de liceu care nu au reuşit să promoveze examenul de bacalaureat şi nici să se angajeze mai au o singură variantă de avarie. Statul le oferă cele mai mici ajutoare de şomaj, 250 lei lunar, timp de cel mult şase luni. Suma este calculată ca jumătate din valoarea indicatorului social de referinţă, conform noilor reglementări, valabile din acest an. Deşi suma nu este mare, până în prezent aproape 28.000 din cei 100.000 de tineri care au picat la bacalaureat s-au înscris la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă.

Aproximativ 800 de şomeri au primit deja primii bani de la stat. Câteva sute dintre elevii de clasa a XII-a nici nu au mai aşteptat afişarea rezultatelor finale ale examenului sau poate nici măcar nu au susţinut examenul şi s-au înscris la şomaj încă din luna iunie. Cei mai mulţi s-au înscris însă la şomaj în lunile iulie şi august.

Pe primul loc în topul judeţelor în care s-au încasat până acum cele mai multe indemnizaţii este Giurgiu, care s-a clasat pe un loc codaş la procentul de promovabilitate la bacalaureat (39,84% după sesiunea din vară). Pe următoarele locuri se situează judeţele Teleorman, Bacău şi Sibiu, unde de asemenea s-au înregistrat rezultate destul de slabe la promovabilitatea la bacalaureat în prima sesiune.

Şanse minime de angajare

 

Tinerii care nu au reuşit să promoveze bacalaureatul şi au apelat la ajutorul agenţiilor locale pentru ocuparea forţei de muncă nu au la dispoziţie prea multe variante de a-şi găsi un job. Oferta din această săptămână a Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) este de numai 11.000 de locuri de muncă, iar asta pentru toate categoriile de şomeri, respectiv peste 430.000 de oameni. Una dintre cele mai mari rate ale şomajului, de 8,6% se înregistra, la sfârşitul lunii august, în judeţul Teleorman, situat pe locul al doilea la numărul de indemnizaţii acordate tinerilor care nu au luat bacalaureatul.  Ceva mai multe şanse ar avea tinerii din judeţele Bacău şi Sibiu unde s-a înregistrat o uşoară scădere a ratei şomajului, cu 0,27% şi 0,17%.

Preşedintele ANOFM, Silviu Bian, estimează că rata şomajului la nivel naţional va ajunge la 4,8% .

Facultăţile, în „pană"

După ce aproape 100.000 de tineri nu au reuşit să ia bacalaureatul în acest an, nu numai ei au de suferit, ci şi facultăţile care s-au văzut dintr-odată rămase fără suficient de mulţi candidaţi. De exemplu, la Politehnica din Timişoara, s-au ocupat numai 60% din locuri la sesiunea din vară, iar conducerea speră să ajungă la o pondere de 80%, la sfârşitul toamnei.

La Universitatea "Vasile Goldiş" din Arad, s-a înregistrat o scădere la jumătate a numărului de candidaţi, faţă de anul trecut, iar selecţia a fost mai puţin rigidă, după cum a declarat prorectorul Marţian Iovan.

Nici la Universitatea Hyperion situaţia nu a fost mai bună la înscrieri. Până acum, s-au înscris 30%, faţă de 70%, cum s-a întâmplat anul trecut, dar  abia la sfârşitul lunii septembrie se închide procedura.

Câteva sute de absolvenţi de clasa a XII-a nu au mai aşteptat afişarea rezultatelor finale de la bacalaureat şi s-au înscris la şomaj încă din luna iunie.

 

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-10145520-sondaj-fsli-peste-40-dintre-cadrele-didactice-tinere-vor-paraseasca-sistemul-urmatorii-5-ani.htm

 

Sondaj FSLI: Peste 40% dintre cadrele didactice tinere vor sa paraseasca sistemul in urmatorii 5 ani

 

  Peste 40% dintre cadrele didactice cu varsta de pana la 35 de ani isi doresc sa paraseasca sistemul in urmatorii cinci ani, principalul motiv fiind salariul nemotivant, potrivit unui studiu realizat de Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, citat de Mediafax.  Reprezentantii sindicatelor sunt de parere ca, in aceste conditii, invatamantul romanesc risca sa se prabuseasca. 

 

Presedintele FSLI, Simion Hancescu, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca 41% dintre tinerele cadre didactice din invatamant vor parasi sistemul, salariul mediu al acestora fiind de 875 de lei net. Potrivit lui Hancescu, solutiile sunt la Guvern, fiind necesara o finantare de cel putin 6% din PIB pentru educatie, asa cum prevede legea: "Daca se continua cu aceasta politica salariala, invatamantul se va prabusi in urmatorii ani. In Bacau, de exemplu, doar intr-o singura zi 127 de cadre didactice si-au facut cerere de concediu fara plata un an. S-ar putea ca in urmatorii ani tarile africane sa ne salute din mers, o sa fim o tara subdezvoltata", spune liderul FSLI.

 

 

Profesia de cadru didactic este privita de societate "cu mila si respect moderat" , iar de cele mai multe ori este subapreciata. Din punctul de vedere al cadrelor didactice, societatea percepe profesia de cadru didactic drept o profesie "usoara", "cu program lejer", o profesie "desconsiderata in ziua de astazi", "foarte prost remunerata", "o meserie fara perspectiva", "Cenusareasa tuturor profesiilor", potrivit studiului.

 

Peste 50% dintre cei intervievati au ales sa lucreze in invatamant pentru ca "iubesc copiii", "au avut la randul lor profesori model", "din pasiune". Sunt totusi profesori care spun ca au ales acest domeniu "pentru ca n-am avut alta optiune".

 

Dintre profesorii intervievati, 41 de procente intentioneaza sa paraseasca sistemul de invatamant in urmatorii 5 ani, iar 29% nu sunt hotarati in privinta viitorului profesional. Motivul principal este salariul prea mic pentru asigurarea unui trai decent. Alte motive sunt "dotarea slaba a scolilor", "lipsa de respect fata de profesori", "multiplele schimbari" sau "lipsa de coerenta legislativa".

 

Majoritatea celor intervievati au apreciat ca fiind "relativ usor" primul an in invatamant. Doar o mica parte dintre profesori au considerat primul an de invatamant ca fiind "greu" sau "foarte greu".

 

Din punct de vedere al relatiilor cu colegii, directorul scolii, inspectorul de specialitate, liderul de sindicat, studiul indica la nivel micro existenta unui sistem de comunicare care poate fi apreciat drept "normal". In rezolvarea unei probleme profesionale, colegii sunt prima optiune, cea de-doua optiune fiind directorul scolii. Se poate spune ca exista un sistem coerent de "asimilare" a cadrelor didactice debutante si poate chiar un fel de solidaritate a profesorilor cu experienta fata de profesorii debutanti.

 

Relatii percepute ca fiind "foarte bune" si "bune" exista si intre cadrele didactice debutante si ceilalti actori ai sistemului educational: colegi, directori, elevi, parinti. Majoritatea celor intervievati au relatii bune in primul rand cu colegii, fara sa existe diferente majore intre calitatea perceputa a relatiilor cu ceilalti parteneri din sistemul de educatie.

 

Salariul mediu net al cadrelor didactice, cu varsta maxima de 35 de ani este, potrivit raspunsurilor, de 875 de lei. Conform propriilor afirmatii, mai mult de 77 % nu au in proprietate terenuri, 54% nu au locuinta proprie, iar 52% nu au autoturism in proprietate personala.

 

Aproximativ 51% din veniturile cadrelor didactice sunt alocate cheltuielilor de subzistenta (mancare, intretinerea locuintei si chirie), iar 20% din venituri sunt repartizate pentru achitarea creditelor bancare. Cei mai putini bani sunt alocati pentru vestimentatie, carti, formare profesionala si petrecerea timpului liber.

 

O astfel de repartizare a veniturilor pe domenii de cheltuieli indica un nivel de trai aproape de limita subzistentei pentru cadrele didactice intervievate, este concluzia studiului. Nivelul de trai relativ scazut al cadrelor didactice tinere este relevat si de faptul ca majoritatea celor intervievati (68%) nu au alte surse de venit in afara de salariu.

 

Studiul prezinta si o situatie comparativa a salariilor la nivelul mai multor tari. Astfel, salariu brut al profesorilor debutanti in Romania - de 233 de euro - este de peste 20 de ori mai mic ca cel din Luxemburg (4.765 de euro) si de aproape trei ori mai mic decat cel din Ungaria (716 euro). In Franta, salariul mediu brut in invatamant este de 1.624 euro, in Grecia de 1.663 de euro, in Italia de 1.854 de euro, in Marea Britanie de 1.915 euro, in Austria de 1.928 de euro, in Spania de 2.721 de euro, iar in Germania de 3.040 de euro.

 

Sondajul a fost realizat in perioada aprilie-iunie 2011, pe un esantion de 718 persoane pana in 35 de ani.

 

 

http://www.puterea.ro/articol/profesorii_din_romania_amaratii_europei

 

Profesorii din România, amărâţii Europei

 

România este codaşa Europei în ceea ce priveştesalariile cadrelor didactice. Chiar şi în ţări precumUngaria, profesorii sunt plătiţi de aproape trei ori mai bine decât la noi. Mai mult, potrivit unui studiu realizat de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), cei mai mulţi profesori tineri vor să părăsească învăţământul. “Dintre profesoriiintervievaţi 41% intenţionează să părăsească sistemul de învăţământ în următorii 5 ani, iar 29% nu sunt hotărâţi în privinţa viitorului profesional. Motivul principal este salariul prea mic pentru asigurarea unui trai decent. Alte motive sunt: dotarea slabă a şcolilor, lipsa de respect faţă de profesori, multiplele schimbări sau lipsa de coerenţă legislativă”, se arată în studiul FSLI.

 

Sindicaliştii avertizează că situaţia s-ar putea agrava. “Guvernanţii şireprezentanţii Ministerului Educaţiei trebuie să înţeleagă că fără salarii pe măsură nu poţi avea educaţie. Dascălii se află într-o situaţie penibilă. Dacă nu vom găsi mijloacele să remediem această situaţie, o să vedem cum suntem depăşiţi de ţările africane”, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hăncescu.

 

Profesia de cadru didactic este privită de societate “cu milă şi respect moderat”, iar de cele mai multe ori este subapreciată. Din punctul de vedere al cadrelordidactice, societatea percepe profesia de cadru didactic drept o profesie “uşoară”, “cu program lejer”, o profesie “desconsiderată în ziua de astăzi”, “foarte prost remunerată”, “o meserie fără perspectivă”, “Cenuşăreasa tuturor profesiilor”, mai arată studiul realizat de FSLI.

 

Prezent la conferinţa de lansare a studiului, consilierul ministrului educaţiei, Tudorl Urian, a declarat că MECTS nu are cunoştinţă de problemele de personal din şcoli şi că situaţia economică a ţării nu permite majorarea salariilor dascălilor, astfel încât aceştia vor fi nevoiţi să “reziste în continuare”.

 

Salariu brut profesori debutanţi în UE/lună

 

 

       România - 233 euro;

       Ungaria -  716 euro;

       Franţa – 1.624 euro;

       Grecia – 1.663 euro;

       Italia – 1.854 euro;

       Marea Britanie – 1.915 euro;

       Austria– 1.928 euro;

       Spania – 2.721 euro;

       Germania– 3.040 euro;

       Luxembourg – 4.765 euro.

 

 

http://www.realitatea.net/sfatul-unui-consilier-al-ministrului-educatiei-pentru-o-educatoare-rezistati-deocamdata_871297.html

 

Sfatul unui consilier al ministrului Educaţiei pentru o educatoare: Rezistaţi deocamdată

 

"Rezistaţi!" Este sfatul pe care l-a dat un consilier al ministrului Educaţiei unei educatoare care s-a plâns de salariul derizoriu. Când educatoarea a început să vorbească despre cum vede ea relaţia de respect între elev şi profesor, consilierul Tudorel Urian i-a replicat: "sunteţi un pic patetică".

Discuţia a venit după prezentarea unui studiu a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ potrivit căruia 4 din 10 profesori debutanţi vor să plece din învăţământ iar 3 din 10 dascăli la început de carieră nu ştiu ce vor face pe viitor.

Discuţie educatoare-consilier prezidenţial:

Educatoare: Ce sfaturi ne puteti da?

 

Tudorel Urian:  Deocamdată să rezistaţi

 

Educatoare: Cum?

Tudorel Urian: Aşa.

Educatoarea: Eu nu pot să îi spun copilului meu preşcolar şi primar să reziste...

 

Tudorel Urian: Nici eu nu am ...bugetul României.

Educatoare: Încă sunt profesori care îşi respectă această meserie şi care încearcă să demonstreze lumii întregi că merită să fie respectaţi. Eu ce îi spun copilului meu? Pot să mă duc eu cu mintea limpede la grădiniţă când eu ştiu că nu am ce să îi pun copilului pe masă?  Să punem uniforme din nou. Nu mi se pare normal să nu existe respcetul acela pe care-l acordam profesorilor mei. Când treceam pe lângă profesorii mei lăsam capul jos

 

Tudorel Urian: Sunteti un pic patetică.

 

Această scenă s-a petrecut după prezentarea unui studiu al departamentului de tineret din cadrul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ

Potrivit studiului, 54% dintre profesorii debutanţi nu au locuinţă. 52% nu au o maşină iar aproape 70% din salariul lor merge pentru credite, mâncare şi întreţinere 00.21

 

"Este efectul domnioului nu putem vorbi de o economie performantă cu un învăţământ subdezvoltat", a declarat Simion Hăncescu, preşedintele FSLI.

 

Un profesor în România câştigă în medie peste 230 de euro. În Ungaria acest venit trece de 700 de euro. Mult mai bine o duc profesorii din Italia şi Spania. Cele mai mari salarii le au dascălii din Luxemburg, peste 4.700 de euro.

 

 

Peste 40% din cadrele didactice tinere vor să părăsească sistemul în următorii 5 ani - studiu FSLI

 

BUCUREŞTI (MEDIAFAX) - Peste 40 la sută dintre cadrele didactice tinere vor să părăsească sistemul în următorii cinci ani, principalul motiv fiind salariul nemotivant, potrivit unui studiu realizat de FSLI, reprezentanţii sindicatelor atrăgând atenţia asupra faptului că dacă situaţia va continua învăţământul se va prăbuşi

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că 41 la sută dintre tinerele cadre didactice din învăţământ vor părăsi sistemul, salariul mediu al acestora fiind de 875 de lei net. Potrivit lui Hancescu, soluţiile sunt la Guvern, fiind necesară o finanţare de cel puţin 6 la sută din PIB pentru educaţie, aşa cum prevede legea.

"Dacă se continuă cu această politică salarială, învăţământul se va prăbuşi în următorii ani. În Bacău, de exemplu, doar într-o singură zi 127 de cadre didactice şi-au făcut cerere de concediu fără plată un an. S-ar putea ca în următorii ani ţările africane să ne salute din mers, o să fim o ţară subdezvoltată", a spus liderul FSLI.

Profesia de cadru didactic este privită de societate "cu milă si respect moderat", iar de cele mai multe ori este subapreciată. Din punctul de vedere al cadrelor didactice, societatea percepe profesia de cadru didactic drept o profesie "uşoară", "cu program lejer", o profesie "desconsiderată în ziua de astăzi", "foarte prost remunerată", "o meserie fără perspectivă", "Cenuşăreasa tuturor profesiilor", potrivit studiului.

Peste 50 la sută dintre cei intervievaţi au ales să lucreze în învăţământ pentru că "iubesc copiii", "au avut la rândul lor profesori model", "din pasiune". Sunt totuşi profesori care spun că au ales acest domeniu "pentru că n-am avut altă opţiune".

Dintre profesorii intervievaţi, 41 de procente intenţionează să părăsească sistemul de învăţământ în următorii 5 ani, iar 29 la sută nu sunt hotărâţi în privinţa viitorului profesional.

Motivul principal este salariul prea mic pentru asigurarea unui trai decent. Alte motive sunt "dotarea slabă a şcolilor", "lipsa de respect faţă de profesori", "multiplele schimbări" sau "lipsa de coerenţă legislativă".

Majoritatea celor intervievaţi au apreciat ca fiind relativ uşor primul an în învăţământ. Doar o mică parte dintre profesori au considerat primul an de învăţământ ca fiind "greu" sau "foarte greu".

Din punct de vedere al relaţiilor cu colegii, directorul şcolii, inspectorul de specialitate, liderul de sindicat, studiul indică la nivel micro existenţa unui sistem de comunicare care poate fi apreciat drept "normal". În rezolvarea unei probleme profesionale, colegii sunt prima opţiune, cea de-doua opţiune fiind directorul şcolii. Se poate spune că există un sistem coerent de "asimilare" a cadrelor didactice debutante şi poate chiar un fel de solidaritate a profesorilor cu experienţă faţă de profesorii debutanţi.

Relaţii percepute ca fiind "foarte bune" şi "bune" există şi între cadrele didactice debutante şi ceilalţi actori ai sistemului educaţional: colegi, directori, elevi, părinţi. Majoritatea celor intervievaţi au relaţii bune în primul rând cu colegii, fără să existe diferenţe majore între calitatea percepută a relaţiilor cu ceilalţi parteneri din sistemul de educaţie.

Salariul mediu net al cadrelor didactice, cu vârsta maximă de 35 de ani este, potrivit răspunsurilor, de 875 de lei. Conform propriilor afirmaţii, mai mult de 77 la sută nu au în proprietate terenuri, 54 la sută nu au locuinţă proprie şi 52 la sută nu au autoturism în proprietate personală.

Aproximativ 51 la sută din venituri sunt alocate cheltuielilor de subzistenţă (mâncare, întreţinerea locuinţei şi chirie), 20% din venituri sunt repartizate pentru achitarea creditelor bancare. Cei mai puțini bani sunt alocaţi pentru vestimentaţie, cărţi, formare profesională şi petrecerea timpului liber.

O astfel de repartizare a veniturilor pe domenii de cheltuieli indică un nivel de trai aproape de limita subzistenţei pentru cadrele didactice intervievate, este concluzia studiului. Nivelul de trai relativ scăzut al cadrelor didactice tinere este relevat şi de faptul că majoritatea celor intervievaţi (68%) nu au alte surse de venit în afară de salariu.

Studiul prezintă o situaţie comparativă a salariilor la nivelul mai multor ţări. Astfel, salariu brut al profesorilor debutanţi în România - de 233 de euro - este de peste 20 de ori mai mic ca cel din Luxemburg (4.765 de euro) si de aproape trei ori mai mic decat cel din Ungaria (716 euro). În Franţa, salariul mediu brut în învăţământ este de 1.624 euro, în Grecia de 1.663 de euro, în Italia de 1.854 de euro, în Marea Britanie de 1.915 euro, în Austria de 1.928 de euro, în Spania de 2.721 de euro, iar în Germania de 3.040 de euro.

Studiul a fost realizat în perioada aprilie-iunie 2011, sondajul fiind realizat pe 718 persoane până în 35 de ani.

 

Consilierul lui Funeriu către o educatoare nemulţumită de salariu: Trebuie să rezistaţi deocamdată

               

BUCUREŞTI (MEDIAFAX) - Consilierul ministrului Daniel Funeriu, Tudor Urian, i-a spus unei educatoare care i-a reclamat că are un salariu de 490 de lei cu care îşi întreţine doi copii şi că s-a simţit umilită de atitudinea elevilor la bacaureat că trebuie să reziste deocamdată şi că "e un pic patetică".

Tudor Urian a participat la conferinţa de presă în care FSLI a prezentat un studiu cu privire la situaţia celor care intră în sistemul de învăţământ.

Consilierul a spus că rezultatele studiului FSLI sunt credibile şi a recunoscut că situaţia celor care intră în sistemul de învăţământ "nu este una foarte roză". Pe de altă parte, el s-a arătat uimit când i s-au adus la cunoştinţă situaţii concrete privind deficitul de personal din unităţi şcolare, unde educatoarele sunt şi îngrijitoare şi bucătărese de exemplu.

"Mă îngrijorează această situaţie a cadrelor didactice tinere, dar trebuie ţinut cont de realitate, la nivel salarial nu ne putem permite prea mult", a spus Urian.

Consilierul ministrului a fost întrebat ce măsuri vor lua autorităţile, având în vedere că în cinci ani vor pleca aproape jumătate din cadrele didactice tinere. "Găsim soluţii atunci când vom avea o problemă", adică peste cinci ani când vor fi din ce în ce mai puţine cadre didactice.

O educatoare prezentă la conferinţă, Constanţa Pîntea, a reclamat faptul că anul trecut câştiga ca necalificată 490 de lei lunar, iar anul acesta ca titular va câştiga maximum 600 de lei. Ea i-a spus consilierului că este are doi copii şi că o ajută părinţii să supravieţuiască de la lună la lună. Educatoarea a susţinut că îşi iubeşte meseria, iar Urian i-a replicat că trebuie să reziste deocamdată.

Pe de altă parte, Constanţa Pîntea i-a mărturisit lui Tudor Urian că nu s-a simţit niciodată mai umilită de tineri care au susţinut examenul de bacalaureat în această vară, unde a fost supraveghetor, context în care consilierul i-a replicat că e "un pic patetică".

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că 41 la sută dintre tinerele cadre didactice din învăţământ vor părăsi sistemul, salariul mediu al acestora fiind de 875 de lei net. Potrivit lui Hancescu, soluţiile sunt la Guvern, fiind necesară o finanţare de cel puţin 6 la sută din PIB pentru educaţie, aşa cum prevede legea.

"Dacă se continuă cu această politică salarială, învăţământul se va prăbuşi în următorii ani. În Bacău, de exemplu, doar într-o singură zi 127 de cadre didactice şi-au făcut cerere de concediu fără plată un an. S-ar putea ca în următorii ani ţările africane să ne salute din mers, o să fim o ţară subdezvoltată", a spus liderul FSLI.

Profesia de cadru didactic este privită de societate "cu milă si respect moderat", iar de cele mai multe ori este subapreciată. Din punctul de vedere al cadrelor didactice, societatea percepe profesia de cadru didactic drept o profesie "uşoară", "cu program lejer", o profesie "desconsiderată în ziua de astăzi", "foarte prost remunerată", "o meserie fără perspectivă", "Cenuşăreasa tuturor profesiilor", potrivit studiului.

Peste 50 la sută dintre cei intervievaţi au ales să lucreze în învăţământ pentru că "iubesc copiii", "au avut la rândul lor profesori model", "din pasiune". Sunt totuşi profesori care spun că au ales acest domeniu "pentru că n-am avut altă opţiune".

14 septembrie 2011

14.09.2011
ANUNT IMPORTANT!
SEDINTA SINDICAT

Vineri , 16 Septembrie 2011 , orele 14,30 , va avea loc ,sedinta Colegiului Judetean al Liderilor din cadrul S.I.P.A.”Muntenia” , in sala de sedinte a Grupului Scolar de Constructii nr.2 din Pitesti , langa cladirea I.S.J.

S.I.P.A.”MUNTENIA”
PRESEDINTE,
Prof. Voica D. Adrian

12 septembrie 2011

Halucinanta incompetenta si tradare a clasei politice romanesti. Dezvaluiri (video)

Conform estimărilor specialiştilor, Imperiul Roman a jefuit teritoriul acestei ţări de 500 de tone de aur, Imperiul Austro-Ungar a jefuit România de alte 800 de tone de aur iar în ultimii 20 de ani, o clasă politică incompetentă şi ticăloasă, o clasă politică subordonată intereselor ocultei mondiale, pune la dispoziţia firmelor străine, spre exploatare, zăcăminte de aur estimate la o valoare cuprinsă între 50 şi 100 de MILIARDE de dolari, cu mult peste datoria externă a României!!!
Cum e posibil ca Statul Român să nu găsească resurse pentru a exploata în propriul nostru interes această imensă bogăţie?! Cum e posibil ca Statul Român să declare această industrie neprofitabilă şi să o închidă, să spună că resursele de aur sunt epuizate în condiţiile în care astăzi, specialiştii declară că în România există cel puţin 8 zăcăminte de aur de talie mare? Nu mai vorbim despre zăcămintele de argint sau alte minereuri extrem de valoroase.
Vi se pare că este o întâmplare că un număr important de firme străine au licenţă de prospectare chiar în zonele miniere declarate neprofitabile şi EPUIZATE DE AUR?! Că aceste firme deţin drepturi de exploatare şi că astăzi, în România, Statul Român nu mai are nicio exploatare proprie?!
Vă întrebaţi cum s-a ajuns aici? Iată un exemplu halucinant: mina auriferă Certej a fost închisă din cauza... UNEI SUPRAPRODUCŢII DE AUR!!! Da, aţi citit bine. Mina s-a închis pentru că producea prea mult aur iar Banca Naţională a României a refuzat în anul 2000 să mai cumpere aur din producţia internă LA RECOMANDAREA Băncii Central Europene, după cum a explicat consilierul BNR Horia Ozarchevici... Această decizie a BNR a făcut ca mina să intre în faliment deoarece nu putea vinde aurul în afara ţării!!!
Oameni buni, se vede de la o poştă că situaţia actuală este o combinaţie incalificabilă de incompetenţă şi trădare, că a existat şi există în continuare un plan extern de distrugere şi falimentare a României prin complicitatea unor politicienil români, mulţi dintre ei urmaşi ai nomenclaturiştilor bolşevici care şi-au schimbat numele ca să îi credem de naţionalitate română!
Mai multe dezvăluiri despre blestemul aurului românesc puteţi vedea în filmuleţul de mai jos.
Ce putem face pentru a avea o Românie a noastră, a celor care ne pasă?
În opinia mea, soluţia nu este de a ieşi în stradă şi de a le da în cap celor care ne conduc. În locul lor vor veni alţii la fel de lipsiţi de demnitate şi suflet. Soluţia este ca fiecare să îşi facă o misiune de suflet şi de patriotism şi să îi trezească la realitate pe cei din jurul lor – rude, prieteni, colegi de serviciu; şi nu numai în această problemă ci în toate celelalte. Soluţia este să determinăm o revoluţie la nivelul conştiinţei. Fără aceasta, orice revoluţie pe care ar iniţia-o cineva în stradă va aduce alţi nemernici şi profitori acolo sus. Trebuie să ne unim în acţiuni comune care să aibă ca scop repunerea în matrice a adevăratelor valori morale şi etice; este necesar să aducem frumosul, binele şi armonia în locul manelelor şi a „ştirilor de la ora 5”...
Pentru a nu deveni sclavi ai Noii Ordini Mondiale, nu mai putem rămâne nepăsători şi neutri, nu mai putem aştepta ca alţii să scoată pentru noi castanele din foc. Vremurile pe care le trăim nu ne mai permit să lăsăm pe mâine ceea ce trebuia să facem de ieri.
Gândeşte-te, cititorule, că eşti responsabil pentru familia ta, pentru prietenii tăi şi pentru această ţară minunată şi asumă-ţi rolul unui român adevărat. Aminteşte-ţi de Burebista şi Decebal, de Ştefan cel Mare şi Mihai Viteazul şi fi-le un demn urmaş!
Nu uita că nu vei duce cu tine în viaţa de dincolo maşini, case, diplome, carieră, prestigiu şi alte lucruri de acest fel. Dacă după pragul morţii mai este ceva (şi eu sunt sigur de asta), ceea ce va conta în această trecere va fi căt de mult ai iubit, cât de mult ai dăruit, cât de mult ai fost capabil să te sacrifici pentru alţii, câtă lumină ai răspândit în jurul tău.
Daniel Roxin
Articolul poate fi preluat cu citarea sursei şi link.

http://bucharestherald.com/dailyevents/41-dailyevents/25686-francezii-isi-bat-iarasi-joc-de-romani-pduchioi-nesplai-i-ceretori-tii-cum-se-zice-la-co-de-gunoi-in-romanete-bucureti

The French about Romanians: Fleabags, beggars and slobs! You know how they call a trash bin in Romanian? Bucharest!

It is known that national sport in Romania is begging, not football, and the Romanian equivalent for ‘trash bin’ is Bucharest. These are only two of the humiliating jokes made about Romania by two puppets during a French satire show. The discussion was broadcast right on the day of the football match between Romania and France. Here is the conversation between the two ‘puppets’:
“Let’s not start criticizing the refereeing even before the match.”
“We’re talking about Romanians.”
“I’m not sure the match will begin.”
“Why do you say that?”
“Because when the referee tosses the coin, it’s not sure that it will fall down with all those Romanians there.”
“I don’t know what to say.”
“Sorry Patrick, but it is known that national sport in Romania is not football, but begging.”
“You’re right, Thierry.”
“Let’s speak of the tactics a bit. How will the match be tonight?”
“We must avoid direct contact with Romanians.”
“Why, they play rough?”
“No, they have lice.”
“Thierry, I know a good joke. You know how they call a trash bin in Romanian?”
“No.”
“Bucharest.”
This is not the first time the French have mocked us. In a recent France 2 show, a French comedian said Romanians salute by stretching out their hand to beg.
Francezii despre romani: Păduchioşi, nespălaţi şi cerşetori ! Ştii cum se zice la pubela în româneşte? Bucureşti !
Se ştie că sportul naţional în România este cerşitul şi nu fotbalul, iar echivalentul românesc pentru cuvântul pubelă este Bucureşti. Acestea sunt doar două dintre glumele umilitoare la adresa românilor pe care le-au făcut două marionete, în cadrul unei emisiuni de satiră din Franţa.
Românii sunt făcuţi ,,cerşetori" într-o emisiune de televiziune din Franţa
Discuţia dintre păpuşi a fost difuzată chiar în ziua meciului de fotbal dintre România şi Franţa, la Canal Plus.
Iată discuţia dintre cele două păpuşi:
- Să nu începem să criticăm arbitrajul înainte de meci.
- Vorbim de români.
- Nu sunt sigur că meciul va începe.
- De ce spui asta?
- Pentru că atunci când arbitrul va arunca moneda în aer nu e sigur că o să cadă înapoi pe pământ, cu toţi românii ăia acolo. 6.27
- Nu ştiu ce să spun.
- Să mă scuzi, Patrick, dar se ştie că sportul naţional în România nu este fotbalul, ci cerşitul. 6.36
- Asta aşa e, Thierry.
-Să vorbim un pic de tactică. Cum va fi meciul din această seară?
- Trebuie să ne temem de contactul direct cu românii.
- De ce, joacă dur?
- Nu, au păduchi.
- Thierry, ştiu o glumă savuroasă.
- Ştii cum se zice la coş de gunoi în româneşte?
- Nu.
- Bucureşti.
Nu este pentru prima dată când francezii ne iau peste picior. Într-o emisiune difuzată pe postul public francez de televiziune France2, un umorist francez a spus că salutul românilor include gestul de a cerşi bani.
În cadrul emisiunii "On n'est pas couche", de pe France 2, Lambert a făcut un joc de cuvinte între "salutul roman" şi "salutul românesc". Invitat la emisiunea lui Laurent Ruquier, umoristul i-a spus realizatorului că îi va aduce "salutul suprem", ca mulţumire pentru că-l invitase în emisiune. "Presupun că este vorba despre salutul roman", a venit replica lui Ruquier. Umoristul a propus însă "salutul românesc", pe care l-a exacutat în mijlocul scenei: "S'il vous plait, Messierurs, Mesdames!", a rostit umoristul cu mâna întinsă, folosind propoziţia pe care cerşetorii din Hexagon o folosesc pentru a-i îndupleca pe cetăţenii francezi

Convocare CNL

Studiu IRES septembrie 2011

08 septembrie 2011

CONTINUT Ghidul debutantului

02 septembrie 2011

2 septembrie 2011

 

http://www.adevarul.ro/locale/bucuresti/bucuresti-adevarul-bacalaureat-toamna-proba_la_alegere_a_profilului-examen_0_547145351.html

Azi are loc ultima probă a examenului de Bacaluareat

 

Mii de elevi au intrat în sălile de examen pentru a suţine astăzi proba de alegere a profilului. Examenul a început deja şi se va termina în aproximativ trei ore. Aceasta este ultima probă scrisă din cadrul sesiunii de Bacalaureat care are  loc în această toamnă.

La prima probă scrisă, cea la limba şi literatura română, 240 de elevi au fost eliminaţi din examen. Examenul la matematică i-a derutat pe liceenii care au ieşit la o oră şi jumătate de la începerea probei.

Rezultatele examenului vor fi afişate duminică, 4 septembrie, până la ora 16.00. Imediat după aceea, candidaţii nemulţumiţi de evaluarea comisiilor pot face contestaţii. Acestea se pot depune la centrele de examinare până seara, la ora 20.00. Luni şi marţi, lucrările care au fost contestate vor fi recorectate iar rezultatele finale vor fi afişate abia miercuri, în 7 septembrie.

                      

http://www.adevarul.ro/locale/tulcea/Din_inchisoare_in_sala_de_examen_0_547145337.html

 

Din închisoare în sala de examen: O tânără condamnată susține bacalaureatul

 

O tânără condamnată la cinci ani de închisoare pentru tâlhărie susține acum examenul de bacalaureat, proba la biologie. Fata a primit calificativul „avansat“ la limba română.

Adriana M. (20 de ani) din Babadag a intrat în febra examenelor. Ea a fost transferată de la Penitenciarul Târgşor la Penitenciarul Tulcea, pentru a participa la sesiunea a II-a a examenului de Bacalaureat. Pentru participarea la prima sesiune a Bacalaureatului 2011, persoana în cauză a decis să nu se înscrie datorită cercetării penale în care era implicată.  

Persoana privată de libertate a susţinut faza orală a bacalaureatului la limba română şi limba modernă – engleză, în cadrul Liceului “Brad Segal” din Tulcea, obţinând calificative foarte bune, respectiv “avansat”, iar pentru competenţele digitale – informatică, aşteptând rezultatele cu atitudine optimistă.

La Liceul “Dimitrie Cantemir” din Babadag, a susţinut probele scrise la limba română şi matematică, iar acum va participa la ultima probă, biologie.

„Profesorii liceului pe care l-a absolvit au declarat că apreciază persoana privată de libertate ca fiind un elev foarte bun şi premiant. Înaintea comiterii infracţiunii pentru care a ajuns în detenţie, avea în perspectivă să urmeze cursuri postliceale în asistenţă medicală, continuate de facultatea de medicină“, spune Iulia Mocanu, purtător de cuvânt al Penitenciarului Tulcea.

Anterior, fata a fost implicată în olimpiade de matematică în fazele locală şi judeţeană şi a participat la diverse activităţi în interiorul şcolii, fiind colaborator al revistei liceului. De asemenea, a fost implicată în activităţi extracurriculare, fiind membru al Ansamblului de dansuri populare „Sălcioara” din Babadag, participând la mai multe concursuri de dansuri ruseşti, ţigăneşti şi moderne în Bulgaria şi România.

Realizând gravitatea influenţei faptei sale antisociale, persoana privată de libertate avea reţineri în a continua planurile iniţiale.  Cu sprijinul lucrătorilor din cadrul serviciului de educaţie şi asistenţă psihosocială din penitenciar a conştientizat importanţa finalizării cursurilor şcolare, precum şi faptul că pregătirea pentru reintegrarea în societate este în măsură să prevină comportamentele deviante şi comiterea unor noi fapte antisociale.

În perioada detenţiei a citit multe cărţi din biblioteca penitenciarului şi s-a implicat în diverse activităţi socio-culturale.

„Am fost atrasă de cariera de poliţist, dorind să reîncep un nou viitor în care să mă dedic corectitudinii şi îndreptării propriilor naivităţi, iar această perioadă doresc să nu-mi schimbe niciodată planurile pe care le-am avut pentru viitor şi să nu mai dezamăgesc pe nimeni“, spune tânăra, citată de purtătorul de cuvânt al instituției.

 

http://cronicaromana.com/2011/09/01/mii-de-scoli-isi-primesc-elevii-fara-autorizatie-sanitara-de-functionare/

 

Mii de şcoli îşi primesc elevii fără autorizaţie sanitară de funcţionare

 

Deşi anul şcolar va începe peste doar 10 zile, mii de unităţi de învăţământ, la nivelul întregii ţări, nu au obţinut încăautorizaţia sanitară de funcţionare. Spre exemplu, Direcţia de Sănătate Publică Suceava a autorizat, până în prezent, doar 23% din unităţile de învăţământ care funcţionează în judeţ, după ce două treimi din şcoli nu au reuşit nici în acest an să se conformeze din punct de vedere sanitar pentru a îndeplini condiţiile standard. Potrivit directorului DSP Suceava, Ludovic Abiţei, din totalul de 865 de unităţi de învăţământ din judeţ, pentru anul şcolar 2011 – 2012 au primit autorizaţie sanitară de funcţionare doar 202. El a precizat că sunt în curs de autorizare o parte dintre unităţi, în cazul cărora demersurile în acest sens vor fi finalizate în septembrie. Peste două treimi dintre unităţile de învăţământ din judeţul Bistriţa-Năsăud sunt încălzite cu sobe pe lemne, potrivit datelor furnizate de către inspectorul şcolar general Vasile Marc. Din totalul de 401 unităţi şcolare, 273 asigură încălzirea pe timpul iernii cu lemne, 114 au încălzire pe gaz, iar 14 beneficiază de încălzire electrică. 173 de şcoli au primit autorizaţie de funcţionare, 56 sunt în curs de autorizare, iar 172 nu beneficiază de această autorizaţie. Şcoli care funcţionează în casele localnicilor ori în clădiri improprii sau care necesită reparaţii capitale, şcoli fără apă po¬tabilă, sunt doar câteva dintre proble¬me¬le constatate de membrii unei comisii mixte formate din reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean şi ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi, care au efectuat controale la unităţile de învăţământ din judeţ pentru a evalua stadiul pregătirilor din mediul rural înaintea începerii anului şcolar. Purtătorul de cuvânt al DSP Iaşi, Marius Voicescu, a declarat că inspectorii au constatat că sunt şcoli care funcţionează în clădiri improprii, precum sunt casele ţărăneşti şi asta în comunele Ipatele, Popeşti, Ţibana, Şcheia. Clădiri de şcoli şi grădiniţe necorespunzătoare care necesită reparaţii capitale au fost descoperite în unele sate ale comunelor Gorban, Bohotin, Mogoşeşti, Movileni, Golăeşti. În urma controalelor, susţine reprezentantul DSP, au fost găsite fântâni necorespunzătoare, fără perimetru de protecţie sau fără acoperiş. Doar 448 din cele 785 de unităţi de învă¬ţă¬mânt din judeţul Buzău sunt autorizate sani¬tar, dintre acestea 105 primind autorizaţie sanitară în ultimul an. În localităţile fără reţea de apă potabilă s-a găsit soluţia ca elevul să vină cu sticluţa de apă de acasă. Mai puţin de o jumătate din şcolile din judeţul Brăila sunt autorizate sanitar pentru înce¬pe¬rea noului an şcolar. Doar puţin peste 170 de unităţi de învăţământ din cele peste 350 din judeţul Călăraşi au până în prezent autorizaţii sanitare de funcţionare. Situaţia este similară în mai toate judeţele ţării, inclusiv în Capitală unde nu mai puţin de 97 de şcoli şi licee nu au primit autorizaţie sa¬nitară de funcţionare.

 

http://www.curierulnational.ro/Ultima%20ora/2011-09-02/Arad%3A+Candidati+mutati+la+bacalaureat+dintr-o+sala+de+examen+care+era+plina+de+lilieci

 

Arad: Candidaţi mutaţi la bacalaureat dintr-o sală de examen care era plină de lilieci

 

Mai mulţi candidaţi care au participat la proba de vineri a bacalaureatului, la o şcoală din municipiul Arad, au fost mutaţi într-o altă sală pentru că cea pregătită iniţial pentru examen era plină cu lilieci, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar afirmând că examenul nu a fost afectat.

 

http://www.evz.ro/detalii/stiri/gradinite-mansardate-si-extinse-oferta-de-la-stat-in-2011-943868.html

 

Grădiniţe mansardate şi extinse, oferta de la stat în 2011

 

Deficitul de locuri din învăţământul preşcolar continuă şi în acest an, dar e mai mic. Extinderea unor clădiri şi chiar deschiderea unora în incinta şcolilor sunt printre soluţiile găsite.

 

Au rămas mai puţin de două săptămâni până la începerea noului an şcolar, iar clasica problemă a locurilor la grădiniţele din Bucureşti începe să se mai rezolve. În mai toate sectoarele capitalei s-au construit grădiniţe noi ori s-au extins corpuri de clădire existente.

 

Cifra de şcolarizare pentru preşcolarii bucureşteni, din acest an, este de 32.000 de locuri, conform informaţiilor furnizate de Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bucureşti. În ultimii ani, deficitul de locuri a scăzut de la 10.000, cât era în 2009, la 7.000 anul trecut. Situaţia exactă pentru acest an va fi cunoscută cel târziu săptămâna viitoare.La nivelul întregii ţări, cifra de şcolarizare este de aproximativ 660.000 de locuri.

 

 

1.600 de locuri noi pentru copiii din sectorul 1

 

În grădiniţele din sectorul 1, vor fi disponibile peste 1.600 de noi locuri. Primăria le-a creat prin construirea de noi imobile, iar planul este să mai adauge încă 1.000. Spre exemplu, la Grădiniţa de copii nr. 222 (str. Arad nr. 38) va fi construit un nou corp de clădire. Noua grădiniţă va avea parter plus două etaje şi un subsol. Vor fi şase săli de grupă şi două săli mai mari, care pot fi folosite la festivităţi, ca săli de mese, dar şi la activităţi comune ale copiilor.

 

După aproximativ acelaşi tipar vor fi construite şi celelalte două grădiniţe: Grădiniţa nr. 146 şi grădiniţa din incinta Şcolii nr. 178. De asemenea, la Grădiniţa nr. 50, de pe strada Nicolae Iorga, vor începe lucrările de extindere. "Toţi copiii din sectorul 1 au un loc asigurat la grădiniţă. În sectorul 1 nu va exista, nici în acest an, o criză a locurilor în grădiniţe", susţin reprezentanţii Primăriei Sectorului 1. 

 

Nici sectorul 2 al Capitalei nu stă rău pentru că cele 62 de unităţi pentru preşcolari fac să nu existe un deficit de locuri în grădiniţe. Aici lipsa locurilor a fost rezolvată din 2009 când s-au deschis 19 unităţi noi din cauza numărului mare de copii.

 

Grădiniţă cu sală proprie de sport şi de festivităţi 

 

Sectorul 5 stătea foarte prost la capitolul locuri în grădiniţe anul trecut: în timp ce necesarul era de 5.400, erau disponibile doar 3.180. Acum situaţia s-a mai rezolvat prin extinderea unor grădiniţe sau prin construirea altora în cadrul unor şcoli. Un exemplu este grădiniţa deschisă pe Strada Spătarul Preda Nr. 16, în incinta Liceului "Dimitrie Moţoc". 

 

"Este o investiţie a consiliului local, cu sprijinul Ministerului Educaţiei. Vom funcţiona cu şase grupe: două mijlocii, trei mici şi una pregătitoare, în fiecare grupă vor fi cel mult 25 de copii. Avem inclusiv sală de sport proprie şi o sală de festivităţi foarte mare", explică directoarea grădiniţei, Florinela Ionescu.

 

Deficit de 3.000 de locuri în sectorul 6

 

O metodă pentru rezolvarea deficitului de locuri în grădiniţe în sectorul 6 al Capitalei a fost mansardarea clădirilor deja existente. În lipsa unor fonduri şi spaţii pentru construirea unor clădiri noi, 14 grădiniţe au fost mansardate, astfel s-au creat aproximativ 1.200 de locuri noi.

 

În plus, au fost construite patru corpuri noi de grădiniţe, pregătite pentru a fi date în folosinţă chiar din acest an, acoperind încă 900 de locuri pentru preşcolari.

 

Cu toate acestea, cifra aproximativă a deficitului în grădiniţele din sectorul 6 este de 3.000 de locuri.

 

NECESAR

 

Acte medicale cerute la înscriere 

 

Cu puţin înainte de începerea grădiniţei, părinţii trebuie să prezinte mai multe acte medicale, necesare pentru ca micuţii să fie acceptaţi în colectivitate.

 

Printre acestea, se numără:

Fişa medicală cu vaccinări; (se ia de la grădiniţă şi se completează de medicul de familie sau de asistenta din cadrul grădiniţei), 

Examen parazitologic;

Exudat faringian; 

Aviz epidemiologic eliberat de medicul de familie. Acesta este valabil doar pentru o perioadă de 48 de ore. Analizele pot fi făcute în bună parte gratuit copiilor, cu trimitere de la medicul de familie.

 

http://www.gandul.info/news/funeriu-cei-care-au-plagiat-vor-fi-sanctionati-protejam-munca-si-victimele-furtului-intelectual-8683973

 

Funeriu: Cei care au plagiat vor fi sancţionaţi, protejăm munca şi victimele furtului intellectual

 

Legislaţia României în domeniul cercetării ştiinţifice a fost adusă la standarde UE, astfel că cei care au plagiat vor fi sancţionaţi foarte aspru, putând fi protejată munca celor care erau victimele furtului intelectual, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, ministrul Educaţiei Daniel Funeriu.

"Prin această ordonanţă am adus legislaţia din România la standarde UE. Cei care au plagiat vor fi sancţionaţi foarte aspru. Astfel, protejăm munca celor care erau victimele furtului intelectual. Îi invit pe toţi cei care au ştiinţă de acte de plagiat şi furt intelectual să ştergem împreună această pată de pe obrazul vieţii academice din România", a spus ministrul Educaţiei.

 

Prin această ordonanţă, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului urmăreşte descurajarea semnificativă a oricăror abateri de la etică şi buna conduită a persoanelor care-şi desfăşoară activitatea în domeniul cercetării ştiinţifice, responsabilizarea instituţiilor de cercetare şi a managementului acestora şi stimularea creării unui "sistem imunitar" care să prevină şi să sancţioneze încălcări ale eticii şi deontologiei profesionale în instituţiile de cercetare din România, cât şi eliminarea din sistem a celor care nu înţeleg să contribuie la realizarea unui climat profesional onest şi corect în instituţiile de cercetare din Romania, a adăugat ministrul Educaţiei.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), Dragoş Ciuparu, a precizat că ordonanţa precizează şi detaliază abaterile de la bună conduită în activitatea de cercetare-dezvoltare care privesc aspecte strict tehnice, respectiv elaborarea şi testarea de ipoteze, realizarea de calcule şi măsurători, proiectarea şi realizarea de experimente.

De asemenea, în ordonanţă sunt precizate şi detaliate abaterile de la normele de bună conduitã în activitatea de evaluare şi monitorizare instituţională, de proiecte sau de persoane. Evaluarea şi monitorizarea, denumite şi "evaluare colegială", constituie un element central al activităţii ştiinţifice, fiind singurul mijloc de cuantificare a impactului şi importanţei activităţii ştiinţifice şi stând la baza tuturor mecanismelor de finanţare a cercetării.

Potrivit preşedintelui ANCS, textul legii înainte de modificare conţinea o serie de omisiuni şi formulări imprecise, iar, la nivel procedural, conţinea reglementări parţiale şi incomplete, motiv pentru care actul normativ a fost practic imposibil de aplicat. Ca dovadă, din cele peste 20 de sesizări depuse la CNE, în cursul anilor 2009 şi 2010, nici una nu a fost analizată sau soluţionată.

Acest act normativ completează prevederile Legii educaţiei naţionale, a adăugat preşedintele ANCS.

 

http://www.puterea.ro/articol/guvernul_si_a_propus_ca_pana_in_noiembrie_sa_fie_aprobata_legea_salarizarii

 

Guvernul şi-a propus ca până în noiembrie să fie aprobată legea salarizării unitare pentru 2012

 

Guvernul a propus ca până în noiembrie să fie adoptată în Parlament legea salarizăriibugetarilor în 2012, iar până în decembrie să seaprobe legi privind sistemul de plată apensiilor private, alocaţiile pentru copii şifamilie precum şi de aplicare a Codurilor deprocedură civilă şi penală.

 

Aceste termene au fost incluse pe Lista priorităţilorlegislative ale Guvernului pentru cea de-a douasesiune ordinară a anului 2011.

Printre proiectele care urmează să fie aprobate şitransmise spre dezbatere Parlamentului în sesiunea de toamnă, Guvernul ainclus şi proiectul de Lege privind salarizarea personalului bugetar în anul 2012în contextul Legii-cadru, propunând ca termen de finalizare a proceduriilegislative luna noiembrie.

Executivul îşi propune totodată ca până la sfârşitul anului, condiţionat deadoptarea de către Parlament a proiectului Legii asistenţei, să modifice şicompleteze prevederile privind alocaţia de stat pentru copii, privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, concediul şi indemnizaţia lunară pentrucreşterea copiilor şi să adopte un proiect de lege pentru instituirea venitului minim de inserţie.

Guvernul va mai modifica sistemul asigurărilor pentru şomaj şi va promova un proiect de Lege privind pensiile ocupaţionale şi un altul privind organizarea şifuncţionarea sistemului de plată a pensiilor private.

În domeniul justiţiei, Guvernul va propune Parlamentului adoptarea proiectelor de lege pentru punerea în aplicare a Codului de procedură civilă şi pentrupunerea în aplicare a Codului de procedură penală, dar şi modificări la statutul judecătorilor şi procurorilor şi la statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor.

De asemenea, vor fi promovate proiecte de lege privind executarea pedepselor neprivative şi celor privative de libertate, precum şi privind organizarea şifuncţionarea sistemului de probaţiune.

Printre priorităţile Guvernului se numără şi proiectul privind reproducerea umană asistată medical cu terţ donator, modificarea regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope şi modificarea legii de organizare şi funcţionare a activităţilor şi practicilor de medicină complementară/ alternativă.

În domeniul economic, Executivul intenţionează să adopte un proiect de legeprivind Registrul Comerţului, un altul privind organismele de plasament colectiv în valori mobiliare şi societăţile de administrare a investiţiilor, o legeprivind simplificarea procedurilor de privatizare a pachetelor minoritare de acţiuni deţinute de stat la societăţile comerciale precum şi modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 98/2006 privind supravegherea suplimentară a instituţiilor de credit, a societăţilor de asigurare şi/sau de reasigurare, a societăţilor de servicii de investiţii financiare şi a societăţilor de administrare a investiţiilor dintr-un conglomerat financiar.

În sesiunea de toamnă, Guvernul va propune Parlamentului şi un proiect de legepentru modificarea şi completarea Legii nr. 36/2008 privind unele măsuripentru privatizarea S.C. Automobile Craiova S.A.

Alte priorităţi ale Executivului sunt proiectul de Lege privind stabilirea unor măsuri de protecţie a cetăţilor dacice din Munţii Orăştie, proiectul de Legeprivind gospodărirea integrată a zonei costiere şi proiectul de Lege privindproducerea, importul şi comercializarea suplimentelor alimentare.

 

 

18 august 2011

Degrevare directori de unitati scolare - clic aici pentru a descarca

15 august 2011

La multi ani celor care isi sarbatoresc ziua numelui pe 15 august de Sfanta Maria


13 august 2011

http://www.money.ro/profetul-crizei--capitalismul-se-autodisdruge--marx-a-avut-dreptate_1059091.html

Profetul crizei: Capitalismul se autodistruge, Marx a avut dreptate

Economistul care a prezis criza din 2008, Nouriel Roubini, avertizează că există peste 50% şanse să intrăm din nou în recesiune, în timp ce capitalismul este la un pas de a se autodistruge.
Economia este prinsă în cleştele reducerii consumului, mai ales prin reticenţa firmelor de a face noi angajări, noi investiţii care să dea un imbold economiei, spune economistul Nouriel Roubini. Toată lumea încearcă să îşi creeze rezerve pentru cazul în care economia intră într-o nouă pantă descendentă, companiile stau pe munţi de cash.
“Afacerile nu fac nimic acum, nu ajută economia, există aceste riscuri care îi fac nervoşi. Se plâng că nu investesc pentru că există exces de capacitate, că nu angajează pentru că nu există suficientă cerere, suficient consum final. Dar aici există şi un paradox. Dacă nu angajezi muncitori, nu există suficiente venituri ale muncitorilor, nu există suficientă încredere a consumatorilor, nu există suficient consum, nu există suficientă cerere finală”, a declarat Rubini într-un interviu pentru The Wall Street Journal.
Sistemul capitalist este aproape de a intra într-o buclă autodistructivă, în care fiecare încearcă să se salveze, spre detrimentul interesului general.
„În ultimii 2-3 ani această situaţie s-a înrăutăţit. Am avut o redistribuţie masivă a veniturilor din piaţa muncii către capitaluri, din salarii către profituri, inegalitatea în venituri şi averi a crescut. Tendinţa firmelor de a cheltui e mai redusă decât cea a populaţiei, şi companiile îşi permit să economisească mai mult decât populaţia. Redistribuţia veniturilor şi averii fac problema lipsei de cerere agregată chiar şi mai rea.
Karl Marx avea dreptate, la un moment dat, capitalismul se poate autodistruge. Nu poţi să muţi veniturile din muncă către capital fără să ai un exces de capcacitate şi o lipsă a cererii agregate. Asta se întâmplă. Credeam că pieţele funcţionează, dar nu funcţionează. Este un proces autodistructiv”, spune economistul.
Nu suntem exact încă în această fază. Dar riscul de depresiune economică globală există şi Roubini îl plasează la 50% în acest moment.
Există prea multă datorie a mediului privat şi a celui guvernamental. Din datorie nu poţi să ieşi decât prin economisire, într-o creştere economică puternică sau prin metoda periculoasă a inflaţiei, spune Roubini. Dar, dacă nu reporneşte consumul populaţiei şi firmelor, atunci rişti să rămâi în recesiune.
În SUA, însă, nu există creşterea economică puternică iar consumul populaţiei nu creşte. Există însă “sectorul imobiliar zombie şi băncile zombie”. Băncile sunt şi cele mai mari riscuri pentru economie, pentru că sunt mai mari şi mai greu se salvat. "Am putea avea un Lehman la puterea a 2-a".
Faptul că Fed a anunţat că va ţine dobânzile aproape de zero până în 2013 nu va ajuta prea mult economia, spune Roubini. El se aşteaptă ca Bernanke să anunţe un nou program de quantitative easing, şi apoi încă unul, şi încă unul. Politica monetară nu va putea elimina riscul ca economia să intre într-o nouă recesiune. Totuşi, economistul crede că banii nou apăruţi nu vor crea prea multă inflaţie, pentru că vor ajunge din nou la Fed, ca rezerve în exces ale băncilor.
Mai mult, măsurile de austeritate vor împinge ţările mai adânc în recesiune. Inclusiv ţări ca Marea Britanie, Franţa sau SUA, ţări care nu şi-au pierdut încă accesul la pieţe, dar pe care există o presiune imensă. Economistul crede că pe termen scurt aceste ţări ar trebui să dea un imbold economiei prin deficite mai mari şi să vină cu o strategie pe termen mediu şi lung care să promită reducerea gradului de îndatorare, după ce economia intră într-un ciclu de creştere.
Până ca apele să se limpezească, Roubini spune că îşi ţine banii în cash şi că îşi sfătuieşte clienţii să evite activele riscante. El crede că aurul este bun pentru hedging în această perioadă de incertitudine economică, în plus este şi un antidot la inflaţie, deşi vede riscuri limitate în această ultimă direcţie.

30 iulie 2011

http://www.ziarulunirea.ro/2011/07/dgfp-alba-sa-deblocheze-banii-pentru-indemnizatiile-de-concediu/

Prof. Petru Damo, preşedintele SIZ Aiud, somează:

DGFP Alba să deblocheze banii pentru indemnizaţiile de concediu!

Sindicatul Învăţământ Zona Aiud a înaintat o notificare către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba prin care solicită conducerii instituţiei “să dispuneţi imediat deblocarea fondurilor pentru Consiliul Local Aiud aferente plăţii integrale a indemnizaţiilor de concediu pentru salariaţii tuturor unităţilor şcolare din zona Aiud faţă de care CL Aiud are calitatea de ordonator de credite”, ne-a declarat prof. Petru Damo, preşedintele SIZ Aiud.
Liderul sindical a precizat că demersul său este urmare a răspunsului primit cu promptitudine din partea Primăriei Aiud în adresa nr. 8316/20.07.2011 prin care administraţia locală aiudeană arată că “pentru plata concediilor de odihnă a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat de pe raza municipiului Aiud, nu au fost alocate sumele necesare, deşi acestea au fost solicitate la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba în repetate rânduri, urmând ca în zilele următoare să primim răspuns la adresa nr. 8412/19.07.2011″.
“În fapt, deşi salariaţii din învăţământ au intrat deja în concediu, dvs. aţi încălcat flagrant şi abuziv dispoziţiile legale în materie, adică prevederile art. 150 alin. 3 din Lega nr. 53/2011 (Codul Muncii republicat) care stipulează imperativ faptul că indemnizaţia de concediu de odihnă se plăteşte cu cel puţin 5 zile lucrătoare înaintea plecării în concediu, şi nu aţi virat nici până astăzi sumele solicitate în mod repetat de Consiliul Local Aiud”, arată prof. Petru Damo în notificarea către DGFP Alba. El a precizat că din lipsa indemnizaţiei de concediu foarte mulţi sindicalişti au renunţat să mai plece la odihnă în staţiuni. Prof. Petru Damo a precizat că în cazul în care DGFP Alba nu va trece la plata indemnizaţiilor de concediu, SIZ Aiud îşi rezervă dreptul de a face demersurile necesare pentru recuperarea acestor bani, mergând până la depunerea unor plângeri penale pentru abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu împotriva celor responsabili de această situaţie. (R.G.)

21 iulie 2011

Modificari calendar si metodologie miscare personal

Comunicat de presă FSLI, precizări privind acordarea celor 100 de euro, bani pentru cărti

18 iulie 2011

Comunicat de presa FSLI, rezultate titularizare

14 iulie 2011

http://www.adevarul.ro/locale/slobozia/Cititi_maine_in_-Adevarul-_la_ce_facultati_se_inscriu_tinerii_din_Ialomita_al_caror_buget_pentru_studii_este_redus_0_516549300.html

Sărăcia trimite tinerii spre facultăţi neacreditate

Pentru a-şi putea clădi o carieră de succes, visul oricări absolvent de bacalaureat este să studieze la o universitate de prestigiu din ţară sau stăinătate. Planurile tuturor se strică în momentul în care vine vorba de bani.

Daniela Păun (19 ani) a absolvit Liceul de Artă „IonelPerlea“ din Slobozia şi a luat Bacalaureatul cu nota7. Şi-ar fi dorit să urmezeFacultatea de Psihologie laUniversitatea din Bucureşti. Acolo, taxa de studiu este de3.100 de lei pe an.

Tânăra absolventă spune că nu are bani suficienţipentru a studia în Capitală,aşa că a ales învăţământul la distanţă la o universitate particulară.

http://www.adevarul.ro/locale/targoviste/Profesorii_damboviteni_au_fugit_in_masa_de_examenul_de_titularizare-_139_au_abandonat-dupa_ce_au_vazut_subeictele_0_517148337.html

Profesorii dâmboviţeni au fugit în masă de examenul de titularizare. 139 au abandonat, după ce au văzut subeictele

Subiectele propuse de Ministerul Educaţiei pentru examenul de titularizare s-au dovedit adevărate enigme pentru profesorii care îşi doreau un loc de titular la o şcoală din Dâmboviţa. Peste 300 dintre ei au făcu cale întoarsă după ce au văzut subiectele, iar unii nici nu s-au mai sinchisit să se prezinte la examen.

„Unii au făcut bine, alţii mai puţin bine. Din totalul celor 981 de cadre didactice înscrise la examen, 184 au absentat iar 139 au renunţat după ce au văzut subiectele. Restul lucrărilor au fost trimise în centrele de evalulare din ţară. E un examen foarte serios, care a avut un grad de dificultate ceva peste medie. Au fost luate aceleaşi măsuri de siguranţă ca şi la Bacalaureat. Nu avem însă niciun eliminat”, a declarat inspectorul adjunct al ISJ Dâmboviţa, Iulian Brezeanu.

Inspectoratul Şcolar Dâmboviţa a pus la bătaie 56 de catedre titularizabile şi 300 de locuri de suplinitori. Rezultatele concursului se vor afişa în data de 18 iulie. Candidaţii trebuie să obţină minim 7 pentru a aspira la o catedră titularizabilă. Până pe 21 iulie se vor analiza contestaţiile iar pe 22, se va face repartizarea.

http://www.cronicaromana.ro/concurenta-acerba-pentru-un-loc-de-profesor-titular.html

Concurenta acerba pentru un loc de profesor titular

Peste 38.000 de candidati s-au in­scris la concursul de titula­ri­za­re care a avut loc ieri. Po­tri­vit MECTS, 38.064 de candidati, dintre care 4.237 sunt absolventi din promotia 2011, au dat examenul de titularizare, ieri, cei mai multi optand pentru posturile de educatori, institutori sau invatatori, profesori de romana, engleza, educatie fizica si sport si matematica. Numarul posturilor pentru concursul de ieri a fost publicat in 6 iunie de Ministerul Educatiei. Astfel, 4.471 de posturi didactice sau catedre va­can­te sunt titularizabile, iar 42.731 de pos­turi didactice, catedre vacante sau rezervate sunt netitularizabile.

Pentru ocuparea acestora s-au inscris 38.064 candidati, iar cele mai cautate discipline sunt: educatoare, institutori sau in­va­tatori, limba si literatura romana, limba si literatura engleza, educatie fizica si sport, matematica, psihopedagogie speciala, is­to­rie, geografie, limba si literatura fran­ce­za, religie ortodoxa, biologie. Pentru pro­ba scrisa, MECTS a elaborat minimum trei variante de subiecte, din care s-a ales prin tragere la sorti numarul variantei pentru proba scrisa si al variantei de rezer­va. Securizarea lucrarilor, in vederea eva­luarii acestora, se face prin cod de bare asociat fiecarui candidat. Conform Meto­do­logiei privind miscarea personalului didactic din invatamantul preuniversitar, dupa primirea subiectelor de concurs de catre candidati, durata de redactare a lu­crarilor este de patru ore, timp ce nu poate fi depasit. Rezultatele concursului se vor afisa la sediul unitatii sau institutiei de invatamant unde s-a desfasurat concursul, in data de 18 iulie. Contestatiile se depun din momentul afisarii rezultatului pana in data de 19 iulie, ora 17,00, conform programului afisat la sediul centrelor de concurs. Afisarea rezultatelor finale obtinute de candidati are ca termen data de 21 iulie 2011. Prima etapa de repartizare - repartizarea in sedinta publica, la nivel de centru de concurs sau unitate de invatamant, a candidatilor care au obtinut cel putin nota 7,00 (sapte), pe posturile didactice sau ca­te­drele vacante titularizabile se realizeaza in zilele de 22 si 25 iulie. Pentru a doua eta­pa de repartizare - repartizarea la nivel national -, a candidatilor care au obtinut cel putin nota 7,00 (sapte), pe posturile didactice sau catedrele ramase vacante titulari­zabile dupa prima etapa, in zilele de 27 si 28 iulie candidatii interesati depun opti­uni la centrele de concurs unde s-au inscris. In data de 29 iulie se realizeaza repartizarea computerizata la nivel national, in baza op­tiunilor depuse de candidati.

http://www.curentul.ro/2011/index.php/2011071460861/Social/Un-profesor-a-incercat-sa-copieze-la-examenul-de-titularizare.html

Un profesor a încercat să copieze la examenul de titularizare

Un profesor suplinitor din Arad care s-a prezentat, ieri, la examenul de titularizare pentru o catedră de educaţie fizică a fost eliminat din sală pentru că a fost prins vorbind la telefon, în timp ce peste 120 de candidaţi s-au retras din examen după o oră, transmite Mediafax. La examenul de titularizare din Arad au participat 701 candidaţi din cei 1.014 înscrişi la concurs, cea mai mare concurenţă fiind la limba şi literatura romånă, cu 90 de candidaţi pe singurul post disponibil. De asemenea, la posturile de învăţători şi educatori concurenţa a fost de aproximativ 20 de candidaţi pe un loc. În timpul examenului, care s-a susţinut în două centre (patru clădiri diferite), un profesor suplinitor care intenţiona să se titularizeze pe catedra de educaţie fizică a fost eliminat. „Candidatul a predat un telefon mobil la intrarea în sală, însă în timpul examenului a fost prins vorbind la alt telefon“, a declarat inspectorul şcolar general Mirela Aldescu. 

http://www.evz.ro/detalii/stiri/subiecte-titularizare-2011-asa-elevi-asa-profesori-si-dascalii-au-copiat-937922.html

Titularizare 2011. Aşa elevi, aşa profesori: şi dascălii au copiat

 

Profesorii au susţinut ieri examenul de titularizare în săli în care erau instalate camere video, însă acest lucru nu i-a împiedicat să se inspire din fiţuici. Examenul de titularizare susţinut ieri de cadrele didactice arată că, în băncile de examen, năravurile sunt aceleaşi, fie că eşti elev, fie profesor. Ieri au fost daţi afară din examen 55 de elevi, prinşi cu fiţuici, cu telefoane mobile şi sisteme hands-free.

Mai mult, un număr mare de profesori s-a prezentat la examen fără să se fi pregătit cum trebuie. Imediat ce au văzut subiectele, 5.460 de candidaţi au pus pixurile jos şi au părăsit sălile, lăsându-şi colile albe. Conform datelor Ministerului Educaţiei, 2.206 din dascălii retraşi au invocat motive medicale, iar 3.254 au plecat acasă imediat după deschiderea subiectelor "din motive personale".

Conform metodologiei, candidaţii care renunţă din proprie iniţiativă la concurs pot solicita anularea lucrării, pe baza unei declaraţii scrise, şi părăsesc sala după cel puţin o oră de la deschiderea plicului cu subiecte.

Un profesor de religie, eliminat din cauza telefonului mobil

Cei mai mulţi trişori prinşi au fost în Capitală (12), Giurgiu (11) şi Timiş (3). În Târgu Jiu, unul dintre profesorii eliminaţi din examen din cauza telefonului mobil, era profesor de religie. Alţi 40 de profesori au părăsit sălile de examen după ce s-a constat că dosarele lor sunt incomplete, ori că fuseseră respinşi la probele practice.

La Şcoala nr. 3 "Nicolae Titulescu" din Capitală au dat examen candidaţii care îşi doreau o catedră de matematică, de fizică, chimie ori informatică. Aproape toţi candidaţii au ieşit după patru ore, mulţumiţi de modul în care au răspuns la subiecte, dar supăraţi că cerinţele au fost prea multe. "De 20 de ani nu se mai dau examene grele la titularizare", a spus, la ieşire, un profesor care râvneşte la o catedră de matematică.

În Capitală, cea mai mare concurenţă a fost pentru catedra de Limba română, unde s-a scos la concurs un singur loc, pentru care s-au înscris 221 de candidaţi. Concurenţă mare a fost şi la Limba şi literatura engleză, unde s-au înscris 204 candidaţi pe 12 locuri şi la Matematică- 184 de candidaţi pentru trei locuri.

"Rezultatul o fi cum vrea Dumnezeu"

Printre candidaţii la examen se aflau unii care, de ani de zile, trec prin această încercare. O doamnă care susţinuse examenul la şcoala "Nicolae Titulescu", aflată la a şasea încercare de titularizare, se declara abonată la aceste examene. La unele nu s-a descurcat, la altele nu au fost posturi: "O să dau de câte ori este nevoie. Chiar dacă am luat şi note mari la examenele trecute, nu au fost posturi", a spus femeia.

Dascălii au susţinut că nu i-au încurcat camerele de supraveghere şi că s-au gândit la subiecte, nu la camere video. Notele îi preocupau însă, mai ales că la ieşirea din examen nu găsiseră afişate baremele de corectare, aşa cum se aşteptau. "Rezultatul o fi cum vrea Dumnezeu. Dacă vrea să îl iau, îl iau, dacă nu, nu", se amuza un candidat.

Candidaţii pentru catedrele de educator şi cei ce doresc să se titularizeze pe un post de profesor de limba şi literatura română s-au plâns de greutatea subiectelor. Ei au susţinut că cerinţele au fost foarte diferite de aşteptările pe care le aveau şi de ceea ce fac la clasă.

"Au fost, de fapt, nişte amărâte de webcam-uri"

O candidată din judeţul Constanţa spunea ieri că examenul din acest an diferă de cele anterioare doar prin prezenţa supravegherii video.

"Au fost, de fapt, nişte amărâte de webcam-uri prin care probabil eram urmăriţi din cancelaria şcolii", spunea doamna Maria. Ea a precizat că în fiecare sală au fost câte trei profesori supraveghetori "mai speriaţi decât noi, şi care făceau pe exigenţii, deşi ştiau că nu putem copia sau vorbi între noi". În rest, acelaşi cod de bare ca şi anul trecut, şi aceleaşi măsuri la intrare.

"Ne-au luat poşetele, telefoanele mobile, le-au pus pe toate, etichetate, într-o sală de bagaje, am luat cu noi doar pixurile şi cărţile de identitate".

"Aranjamentele se fac la contestaţii"

Pentru candidaţii din Constanţa, examenul de titularizare nu este problematic, pentru că depinde exclusiv de cât au învăţat. Ceea ce îi preocupă însă pe mulţi dintre candidaţi sunt contestaţiile.

"Acolo este şmecheria", intu­ieşte o profesoară, făcând referire la concursul de anul trecut, când, deşi a obţinut nota 7,40, după contestaţii a rămas fără post. 
Rezultatele concursului vor fi afişate pe 18 iulie, iar constestaţiile se depun până a doua zi, la ora 17.00. Candidaţii care au obţinut cel puţin nota şapte vor fi repartizaţi pe posturile didactice/catedrele vacante titularizabile în zilele de 22 şi 25 iulie. (A contribuit Feri Predescu)

"Au fost, de fapt, nişte amărâte de webcam-uri, prin care probabil eram urmăriţi din cancelaria şcolii. În fiecare sală erau trei profesori supraveghetori, mai speriaţi decât noi, care făceau pe exigenţii.“

Maria, candidată la examenul de titularizare

SUBIECTE

Greuceanu le-a dat de furcă educatorilor

Candidaţii pentru un post de educator au avut de rezolvat un subiect pornind de la un fragment din "Greuceanu". Se cereau numirea unor sinonime, a valorii morfologice pentru trei cuvinte, explicarea unei virgule, etc.

La cel de-al doilea subiect, se cerea scrierea unui eseu pentru a argumenta apartenenţa unei poezii eminesciene la curentul literar romantism. Alt subiect cerea realizarea unui eseu în care să se prezinte importanţa învăţării în cadru formal, nonformal şi informal, iar ultimul subiect cerea explicarea importanţei jocului în educaţia timpurie şi descrierea unei metode de învăţare interactivă.

 

http://www.gandul.info/news/titularizare-2011-55-de-profesori-au-fost-eliminati-pentru-frauda-la-suceava-se-copiaza-cu-mp3-player-ul-8492845

 

TITULARIZARE 2011: 55 de profesori au fost eliminaţi pentru fraudă. La Suceava se copiază cu mp3 player-ul

 

UPDATE 17:55 Peste 29.000 de candidaţi au fost prezenţi, miercuri, la proba scrisă a concursului de titularizare, dintre care 5.460 s-au retras din motive medicale sau personale şi 95 au fost eliminaţi, 55 pentru fraudă, informează Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS).

Potrivit datelor centralizate la MECTS, la proba scrisă a concursului de titularizare au fost înscrişi 38.101 candidaţi, dar la teste s-au prezentat 29.291 de persoane.

 

Dintre cei prezenţi, 5.460 s-au retras din concurs, 2.206 din motive medicale şi 3.254 din motive personale. De asemenea, 95 au fost eliminaţi, 55 pentru fraudă, iar restul întrucât aveau dosare incomplete.

În Capitală, au fost înscrişi la titularizare 3.001 candidaţi, dar la concurs s-au prezentat 2.308. Din totalul celor prezenţi, 269 s-au retras şi 20 au fost eliminaţi, 12 pentru fraudă, iar restul din alte motive.

Candidaţii care s-au retras după prima oră de concurs fără să scrie nimic pe lucrare, dar semnând pentru faptul că vor să plece din motive medicale sau personale, nu vor primi nicio notă, iar dacă au susţinut şi în 2010 un test similar, rezultatul obţinut atunci rămâne nemodificat. Candidaţii care însă au rezolvat o parte din cerinţa de la concurs şi apoi au părăsit sala, vor primi nota pentru cât au lucrat, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Marian Banu.

La titularizare s-au înscris 38.101 candidaţi, dintre care peste 4.000 sunt absolvenţi din promoţia 2011. Numărul total de posturi didactice sau catedre vacante titularizabile este de 4.471, iar al celor vacante sau rezervate netitularizabile este de 42.731.

Cele mai căutate discipline sunt educatoare, institutori/învăţători, limba şi literatura română, limba şi literatura engleză, educaţie fizică şi sport, matematică, psihopedagogie specială, istorie, geografie, limba şi literatura franceză, religie ortodoxă, biologie.


UPDATE 17:08 Douăzeci de candidaţi au fost eliminaţi în Capitală de la concursul de titularizare, 12 dintre ei pentru fraudă, iar restul pentru că nu aveau dosarul complet.

Inspectorul general şcolar al Capitalei, prof. Cristian Alexandrescu, a declarat pentru MEDIAFAX că opt candidaţi aveau dosarul incomplet, unele dintre probleme fiind legate de lipsa diplomei de licenţă.

La Suceava se copiază cu mp3 player-ul

Un candidat sucevean la examenul de titularizare a fost eliminat, miercuri, pentru fraudă, după ce a fost surprins că avea asupra sa un mp3 player în timp ce susţinea proba la geografie.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, Laura Hacman, a declarat corespondentului MEDIAFAX că în judeţul Suceava s-au încris la examenul de titularizare 810 candidaţi şi au fost validaţi 770 care au concurat pentru 74 de posturi vacante, iar dintre aceştia s-au prezentat, miercuri, doar 647 de cadre didactice sucevene.

Ea a mai spus că alţi 73 de candidaţi s-au retras după o oră de la începerea probelor, invocând motive personale.

La examenul de titularizare, care s-a desfăşurat în două centre de examen din municipiul Suceava, cele 40 de săli unde s-au susţinut probele au fost prevăzute cu câte două camere de luat vederi.

Hunedoara: 167 de candidaţi nu s-au prezentat la examenul de titularizare

Un număr de 167 de candidaţi din cei 849 înscrişi la titularizare în judeţul Hunedoara nu s-au prezentat, miercuri, la examen, iar alţi nouă nu au fost primiţi în sălile de examinare deoarece nu aveau adeverinţă ca sunt licenţiaţi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"În judeţul Hunedoara aveam două centre de examinare şi 849 de înscrişi. Dintre ei, s-au prezentat 682 la examenul de astăzi (miercuri - n.r.). Nouă persoane nu au fost primite în sălile de examinare deoarece nu aveau adeverinţă că sunt licenţiate, ele fiind absolvente din anul 2011", a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, şeful ISJ Hunedoara.

Reprezentanţii ISJ Hunedoara bănuiesc că aceia care nu s-au prezentat la examen s-au speriat de existenţa camerelor de supraveghere din sălile de examinare sau de concurenţa mare înregistrată pe un loc.

"Am avut 849 înscrişi la titularizare în judeţul Hunedoara şi doar 95 de posturi disponibile. Cea mai mare concurenţă este la limba şi literatura română, unde pentru un singur post scos la concurs sunt 89 de candidaţi", a declarat Lăutaru.

Harghita: 50 de candidaţi nu s-au prezentat la examenul de titularizare, iar alţi 47 s-au retras

Un număr de 50 de profesori care îşi depuseseră dosarele de înscriere nu s-au mai prezentat, miercuri, la examenul de titularizare în Harghita, iar alţi 47 de dascăli s-au retras după ce au văzut subiectele de examen, invocând motive personale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Harghita au declarat, corespondentului MEDIAFAX, că din cei 512 candidaţi înscrişi la proba scrisă de miercuri s-au prezentat 462 de candidaţi, 47 dintre aceştia retrăgându-se ulterior, pe baza unor declaraţii scrise şi semnate de fiecare, potrivit metodologiei care permite acest lucru.

Potrivit inspectorilor şcolari, niciunul dintre cei 47 de candidaţi care s-au retras după ce au văzut subiectele de examen nu a invocat motive medicale, ci personale.

Examenul s-a desfăşurat fără incidente şi niciun candidat nu a fost eliminat.

Proba scrisă de miercuri s-a desfăşurat în două centre de examinare, organizate la Şcoala Generală "Nagy Imre" şi la Grupul Şcolar "Johannes Kajoni" din Miercurea Ciuc, candidaţii fiind repartizaţi în 28 de săli, toate dotate cu camere de supraveghere.

La examenul de titularizare în Harghita s-au înscris 746 de candidaţi, pe 486 de posturi, dintre care numai 75 sunt titularizabile.

Diferenţa de 243 de candidaţi, între totalul de 746 de înscrişi la examenul de titularizare şi cei 512 care s-au înscris la proba scrisă de meircuri, o constituie profesorii care fie au solicitat şi au primit continuitate, fie s-au înscris pentru detaşare la cerere prin concurs specific, fie au solicitat să fie repartizaţi pe baza notelor obţinute în anii precedenţi, sau absolvenţii de facultate din 2011 care, din diferite motive, nu s-au mai prezentat.

Cea mai mare concurenţă se înregistrează la învăţători de limbă maghiară, unde s-au înscris 103 candidaţi pe două posturi titularizabile, la educatori secţia maghiară, unde peste 180 de candidaţi se vor înfrunta pentru a ocupa cinci posturi titularizabile scoase la concurs, precum şi la educaţie fizică şi sport, unde s-au înscris 53 de candidaţi pe două posturi titularizabile.

Rezultatele concursului vor fi afişate în 18 iulie, în aceeaşi zi şi în următoarea candidaţii nemulţumiţi de notare putând depune contestaţii.

Rezultatele finale vor fi afişate în 21 iulie, repartizarea la nivelul centrelor de concurs a candidaţilor care au obţinut cel puţin nota 7.00 pe posturile/catedrele vacante titularizabile urmând să se facă în perioada 22-25 iulie.


Nicoleta Medrea, corespondenti@mediafax.ro, Elvira Gheorghiţă, elvira@mediafax.ro, Liliana Bujdei, corespondenti@mediafax.ro, Departamentul Corespondenţi, corespondenti@mediafax.ro


Subiectele la titularizare au fost transmise şi preluate în condiţii de securitate de către toate cele 155 de centre de examen şi de către inspectoratele şcolare judeţene, astfel încât concursul a început conform graficului, informează Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

"Subiectele aferente concursului cu probe scrise pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor vacante din învăţământul preuniversitar de stat au fost transmise şi preluate în condiţii de securitate de către toate cele 155 de centre de examen şi de către inspectoratele şcolare judeţene, aplicându-se procedurile electronice de securitate. Prin urmare, această probă, programată astăzi, 13 iulie, poate începe în condiţii normale, la ora 10.00, conform graficului iniţial", anunţă MECTS într-un comunicat de presă, remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX. .

La concurs s-au înscris 38.064 candidaţi, dintre care 4.237 sunt absolvenţi din promoţia 2011. Numărul total de posturi didactice/catedre vacante titularizabile este de 4.471 , iar de posturi didactice/catedre vacante/rezervate netitularizabile - 42.731.

Cele mai căutate discipline sunt educatoare, institutori/învăţători, limba şi literatura română, limba şi literatura engleză, educaţie fizică şi sport, matematică, psihopedagogie specială, istorie, geografie, limba şi literatura franceză, religie ortodoxă, biologie, a precizat sursa citată.

REPARTIZARE LICEE 2011. Top 100 CELE MAI BUNE LICEE din România

Ocuparea posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat se face pe bază de concurs cu probe scrise, cu subiecte elaborate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, conform programelor specifice pentru concurs la specialitatea postului didactic.

Proba scrisă cuprinde subiecte mixte din specialitate şi din metodica predării specialităţii respective. Pentru proba scrisă, MECTS elaborează minimum trei variante de subiecte, din care se alege prin tragere la sorţi numărul variantei pentru proba scrisă şi al variantei de rezervă. Securizarea lucrărilor, în vederea evaluării acestora, se face prin cod de bare asociat fiecărui candidat.

Conform Metodologiei privind mişcarea persoanlului didactic din învăţământul preuniversitar, concursul cu probe scrise pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor vacante se desfăşoară miercuri, 13 iulie (ora 10.00). Candidaţii vor fi prezenţi în sala de concurs, cel mai devreme la ora 8.00 şi cel mai târziu la ora 9.00, înainte de comunicarea subiectelor. După primirea subiectelor de concurs de către candidaţi, durata de redactare a lucrărilor este de patru ore, timp ce nu poate fi depăşit.

Rezultatele concursului se afişează la sediul unităţii/instituţiei de învăţământ unde s-a desfăşurat concursul, în 18 iulie.

Înregistrarea contestaţiilor şi transmiterea acestora comisiei de rezolvare a contestaţiilor are loc în intervalul 18 - 19 iulie, iar rezultateler finale se afişează în 21 iulie.

REZULTATE FINALE BAC 2011 DUPĂ CONTESTAŢII. Cum se modifică harta naţională a promovării

Prima etapă de repartizare - repartizarea în şedinţă publică, la nivel de centre de concurs/unitate de învăţământ, a candidaţilor care au obţinut cel puţin nota 7.00, pe posturile didactice/catedrele vacante titularizabile se face în 22 şi 25 iulie.

Pentru a doua etapă de repartizare - repartizarea la nivel naţional a candidaţilor care au obţinut cel puţin nota 7.00, pe posturile didactice/catedrele rămase vacante titularizabile după prima etapă în perioada 27 - 28 iulie 2011 candidaţii interesaţi depun opţiuni la centrele de concurs unde s-au înscris. În data de 29 iulie 2011 se realizează repartizarea computerizată la nivel naţional, în baza opţiunilor depuse de candidaţi.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/educatie/55-de-profesori-prinsi-in-timp-ce-copiau-la-examenul-de-titularizare-231164.html

55 de profesori, prinşi în timp ce copiau la examenul de titularizare

Peste 29.000 de candidaţi au fost prezenţi, miercuri, la proba scrisă a concursului de titularizare, dintre care 5.460 s-au retras din motive medicale sau personale şi 95 au fost eliminaţi, 55 pentru fraudă, informează Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS), potrivit Mediafax.


Potrivit datelor centralizate la MECTS, la proba scrisă a concursului de titularizare au fost înscrişi 38.101 candidaţi, dar la teste s-au prezentat 29.291 de 
persoane.

Dintre cei prezenţi, 5.460 s-au retras din concurs, 2.206 din motive medicale şi 3.254 din motive personale. De asemenea, 95 au fost eliminaţi, 55 pentru fraudă, iar restul întrucât aveau dosare incomplete.

În Capitală, au fost înscrişi la titularizare 3.001 candidaţi, dar la concurs s-au prezentat 2.308. Din totalul celor prezenţi, 269 s-au retras şi 20 au fost eliminaţi, 12 pentru fraudă, iar restul din alte motive.

Candidaţii care s-au retras după prima oră de concurs fără să scrie nimic pe lucrare, dar semnând pentru faptul că vor să plece din motive medicale sau personale, nu vor primi nicio notă, iar dacă au susţinut şi în 2010 un test similar, rezultatul obţinut atunci rămâne nemodificat. Candidaţii care însă au rezolvat o parte din cerinţa de la concurs şi apoi au părăsit sala, vor primi nota pentru cât au lucrat, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Marian Banu.

La titularizare s-au înscris 38.101 candidaţi, dintre care peste 4.000 sunt absolvenţi din promoţia 2011. Numărul total de posturi didactice sau catedre vacante titularizabile este de 4.471, iar al celor vacante sau rezervate netitularizabile este de 42.731.

Cele mai căutate discipline sunt educatoare, institutori/învăţători, limba şi literatura română, limba şi literatura engleză, educaţie fizică şi sport, matematică, psihopedagogie specială, istorie, geografie, limba şi literatura franceză, religie ortodoxă, biologie.

12 iulie 2011

Acte necesare pentru bilete odihna

11 iulie 2011

PUTEREA.RO

Funeriu îşi umflă CV-ul cu joburi refuzate. Ministrul cu 11 clase scrie tâmpenii

Ministrul educaţiei arată că are dificultăţi în a completa un CV. Pe pagina de net a partidului său, Daniel Funeriu şi-a publicat un CV în care a trecut – culmea excesului de zel - şi ofertele de angajare pe care le-a refuzat. Fapt care – spun specialiştii în resurse umane - nu prea se face. În plus, pentru ca stângăcia să fie completă, Funeriu a mai strecurat pe acolo şi o greşeală gramaticală. Că aşa îi şade bine celui răspunzător de educaţia din România. 

Ministrul Funeriu ne învaţă cum să nu ne facem CV-uri. Intraţi pe pagina de internet a PDL, respectiv pe paginile de internet ale Guvernului şi Preşedinţiei, şi găsiţi acolo unul dintre cele mai umflate CV-uri pe care le-a scris vreodată cineva. Puteţi descoperi astfel cine este Daniel Funeriu, dar mai ales cine a fost şi cine ar fi putut să fie el dacă nu ajungea să conducă destinele educaţiei din România.

Între cele 5 (cinci) pagini ale CV-ului scris cu font 12, la un singur rând, ministrul Funeriu a strecurat şi un mic capitol care, de regulă, nu-şi are rostul într-un CV – „Posturi refuzate”. Ministrul educaţiei menţionează existenţa a două oferte de director de cercetare pe care el susţine că le-ar fi refuzat. Una la Institutul Max Planck, în Dortmund (Germania), în anul 2005. Cealaltă, la institutul ACImmune, în Lausanne (Elveţia). Funeriu merge şi mai departe cu oferirea detaliilor pentru poziţia de director la institutul elveţian. El dezvăluie chiar şi suma care i se punea la dispoziţie - „90.000 de euro net/anual”, după cum scrie în CV-ul ministrului.

 

„O tâmpenie”, spun specialiştii

Specialiştii în resurse umane şi recrutare spun că o astfel de rubrică în Curriculum Vitae nu trebuie să existe. George Butunoiu, director al unei agenţii care se ocupă de piaţa forţei de muncă, declară pentru ziarul „Puterea” că nici măcar în cazul unui ministru nu are sens să înşiri ofertele de muncă pe care le-ai primit în trecut. „E o tâmpenie aşa ceva. Nici nu am văzut astfel de CV-uri şi nici nu cred că se face aşa ceva. E posibil ca în cazul ministrului să fie un alt context, dar chiar şi la dumnealui, tot o tâmpenie este. Adică, de ce să îţi treci în CV aşa ceva?! În cazul ăsta poţi să completezi şi multe alte lucruri, nu? Păi, dacă tot menţionează şi oferta financiară primită, ce de să îl mai chemi la un interviu să îl ofertezi? Deja ştii cu cine ai de-a face”, ne-a declarat Butunoiu.

Care este explicaţia faptului că Funeriu a trecut în CV şi ceea ce specialiştii spun că nu se menţionează? „Aşa a considerat de cuviinţă domnul ministru. A primit oferte mai bune şi a trecut şi institutele prestigioase care l-au ofertat”, spune Tudorel Urian, consilier de imagine al şefului de la educaţie.

 

Uită limba română cu ministrul educaţiei

Laudele proprii ale trecutului de cercetare glorios apar doar în CV-ul lui Funeriu de pe site-ul PDL. În CV-ul de pe pagina de internet a Guvernului, în dreptul ministrului nu mai e menţionat aşa ceva. Nici în cel de pe pagina de internet a Preşedinţiei, unde Daniel Funeriu a ocupat o perioadă funcţia de vicepreşedinte al comisiei prezidenţiale responsabilă cu planurile pentru educaţie. Pe site-ul Preşedinţiei, Funeriu a produs în schimb o altă „perlă”. Una pentru care, de obicei, profesorii de limba română sancţionează elevii la examenele de bacalaureat. Ministrul a scris „servici”, în loc de „serviciu”, cum e corect. „Ei, era un CV de dinainte de a ajunge ministru”, explică subalternul lui Funeriu. „O fi fost o scăpare. Şi eu mă enervez atunci când văd tot felul de analfabeţi pe la televizor pe care nu-i întreabă nimeni nimic”, continuă scuzele Tudorel Urian, consilierul ministrului Funeriu, care nu se lasă şi adaugă: „Şi eu mă enervez când îl văd pe Ponta cum trece predicatul la singular, iar subiectul e multiplu”.

Realitatea TV a relatat zilele trecute că ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, are doar unsprezece clase, conform Legii învăţământului din România, în condiţiile în care nu şi-a echivalat diplomele pe care le-a obţinut în străinătate nici după ce a preluat portofoliul Educaţiei.

MEDIAFAX

Funeriu: Modernizarea curriculumului naţional nu se va face în pripă, ci secvenţial şi coherent

Modernizarea curriculumului naţional este prioritară pentru conducerea Ministerului Educaţiei, dar aceasta se va face secvenţial, coerent şi pe baze ştiinţifice, fără pripă, a declarat, vineri, ministrul Daniel Funeriu, după prima reuniune a Consiliului pentru Curriculum.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a participat, vineri, la prima întrunire a Consiliului pentru Curriculum, organism consultativ al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS).
Scopul reuniunii a fost acela de a analiza atribuţiilor Consiliului pentru Curriculum în contextul activităţii MECTS, precum şi stabilirea unor termene cheie pentru activitatea structurii.
Ministrul Educaţiei a declarat că modernizarea curriculumului naţional este prioritară, dar că aceasta se va face secvenţial, coerent şi pe baze ştiinţifice.
"Modernizarea curriculumului naţional nu se va face în pripă. Consiliul va gestiona acest lucru, urmând toate fazele elaborării unui curriculum, într-un mod ştiinţific. Primul pas este elaborarea unui cadru de referinţă curricular, adică a unui document care va prezenta foarte clar care trebuie să fie nivelul elevului român în funcţie de fiecare ciclu de şcolarizare pe care-l traversează. Acest cadru de referinţă va fi supus dezbaterii publice, deoarece pregătirea elevilor noştri este o opţiune a societăţii româneşti", a spus ministrul Daniel Funeriu.
El a adăugat că după ce se vor încheia etapele iniţiale, specialiştii vor trece la faza de proiectare şi implementare a curriculumului naţional.
"Etapele finale presupun elaborarea programelor cadru şi a programelor şcolare. Manualele şcolare sunt ultima parte din construcţia acestui curriculum, iar ele trebuie să urmeze programa şcolară. Vom avea alte manuale şcolare la capătul unui demers coerent şi ştiinţific, coroborat cu formarea resurselor umane. Consilul este cel care va decide mersul firesc al lucrurilor", a mai spus Funeriu.
Consiliul pentru Curriculum are în componenţă 20 de experţi şi a fost înfiinţat în luna august 2010, prin ordin al ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
Rolul consiliului, ca organism consultativ al MECTS, este acela de a orienta procesul de proiectare, implementare şi evaluare a curriculumului naţional.

http://scri.ro/curriculum-vitae-funeriu-1885.html

Curriculum Vitae Funeriu

E serviciu domnule Ministru.

http://www.jurnaluldearges.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=1936:cum-s-a-pierdut-o-finanare-unicef-pe-mana-lui-bratu&catid=1:culise&Itemid=7

Cum s-a pierdut o finanţare UNICEF pe mâna lui Bratu

Atmosfera cazonă impusă şi întreţinută de „generalul” Gabriel Bratu la Inspectoratul Şcolar Argeş a pus pe fugă un reprezentant al UNICEF România, care venise să discute cu conducerea ISJ detaliile privind finanţarea unei şcoli de la Valea Mare Pravăţ. Deşi a fost punctual la întâlnire, oficialul organismului internaţional a constatat că nu are cu cine să stea de vorbă, Bratu fiind plecat la sediul PDL unde avea de rezolvat ceva probleme de partid. După ce a văzut că generalul nu răspunde nici la telefon, reprezentantul UNICEF a încercat să meargă la secretariat să vadă dacă mai pierde timpul, însă a avut surpriza să nu fie lăsat să intre în inspectorat. Dezamăgit de tratamentul la care a fost supus, omul şi-a aprins o ţigară şi a început să vorbească singur: „atâta ignoranţă şi nesimţire n-am văzut decât în ţările caucaziene!”.

http://www.jurnaluldearges.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=1951:suflet-caritabil-gabriel-bratu-a-ajuns-trepdu-pe-moia-stpanului-andrei&catid=5:ancheta&Itemid=2#comment-1340

Suflet caritabil, Gabriel Bratu a ajuns trepăduş pe moşia “Stăpânului” Mircea Andrei

# Şeful de la ISJ este membru al Fundaţiei „Solidaritatea Creştină”, controlată de liderul PDL Argeş # La începutul anului, profesorilor li s-a recomandat să cotizeze la această fundaţie # Metoda de colectare a banilor: direcţionarea a 2% din impozit către ONG-ul lui Andrei. În sfârşit, s-a spulberat un mister, cel al declaraţiei de avere a inspectorului şcolar general, Gabriel Bratu, care marţea trecută a fost postată pe site-ul Inspectoratului Şcolar Argeş, ce-i drept după închiderea ediţiei noastre şi după ce îi solicitasem şefului de la Învăţământ un punct de vedere referitor tocmai la lipsa de transparenţă legată de propria avere. La o primă lecturare, documentul pare a nu oferi nimic spectaculos. Aflăm că prim-vicepreşedintele PDL Argeş are două maşini, un Volkswagen Golf  precum şi un deja celebru Volkswagen Phaeton, deţine împreună cu soţia 1000 de metri pătraţi de păşune în comuna Fundata, Braşov, şi un apartament de 90 de metri pătraţi în Mărăcineni, Argeş. La capitolul câştiguri salariale, Bratu a consemnat următoarele sume anuale: 28 606 lei de la Inspectoratul Şcolar Argeş, 5058 lei de la Universitatea din Piteşti şi 2072 lei de la Liceul Teoretic „Ion Cantacuzino” din Piteşti. Din vânzarea unui teren în noiembrie 2010 a obţinut 2207 euro, iar pe piaţa de capital deţine acţiuni la patru firme, în valoare totală de 5644,50 lei. Nici el, nici soţia nu au conturi sau depozite bancare, dar nici credite, doar fiul, Bratu Eduard Mihai, minor la data completării declaraţiei de avere, a reuşit să pună deoparte 10 219,25 euro, păstraţi într-un depozit la BRD.

Declaraţia de interese, departe de ochii dascălilor argeşeni

Aşa cum ar fi fost normal şi legal, tot pe site-ul ISJ ar fi trebuit să apară până la data de 15 iunie şi declaraţiile de interese ale funcţionarilor din instituţie, lucru care nu s-a întâmplat. Pentru că meseria ne obligă să fim curioşi dar mai ales suspicioşi la tot ce înseamnă „discreţia” politicienilor noştri, am căutat şi am găsit şi declaraţia de interese, pe portalul Agenţiei Naţionale de Integritate, ceva mai departe deci de ochii argeşenilor interesaţi de... interesele lui Gabriel Bratu. Aşa am aflat că „generalul”, cum îi place să i se spună, are două interese, unul politic ştiut de toată lumea şi legat de PDL, unde deţine poziţia a doua la judeţ şi unul care ar trebui să fie caritabil, dar care este la fel de orange ca şi primul. Mai clar spus, Gabriel Bratu este membru al unei fundaţii, „Solidaritatea Creştină”, al cărei preşedinte şi fondator este şeful său de partid, senatorul Mircea Andrei, preşedintele PDL Argeş.

Gabriel Bratu, colector de fonduri pentru fundaţia “Stăpânului”

La începutul anului, Jurnal de Argeş prezenta în articolul intitulat „Profesorii, presaţi să cotizeze la fundaţia senatorului Andrei” o practică nu tocmai ortodoxă a şefului ISJ, care le recomanda cu titlu de obligativitate dascălilor argeşeni să cotizeze pentru “Solidaritatea Creştină”. În stilul deja consacrat, şcolile Piteştiului au fost asaltate, imediat după vacanţa de iarnă, cu hârtii menite să îi determine pe angajaţii sistemului să verse bani în buzunarul portocaliu. Una dintre hârtii era formularul 230 care trebuie completat de acei contribuabili care doresc să direcţioneze 2% din impozitul pe venit către o entitate socială (biserică, şcoală, aşezământ cultural, asociaţie, fundaţie etc.) liber ales. Adică statul trebuie să trimită acei bani numai acolo unde vrea contribuabilul şi numai dacă vrea contribuabilul. A doua hârtie conţinea datele fiscale ale Fundaţiei “Solidaritatea Creştină” către care era “recomandată” direcţionarea celor 2% şi faptul că aceasta este “reprezentată de către Preşedinte dl. Andrei Florin Mircea, în calitate de BENEFICIAR”.

Bani albi pentru politica portocalie

Profesorii argeşeni care au acceptat “recomandările” venite de la şeful Bratu trebuie să ştie că nu au făcut altceva decât să sponsorizeze PDL şi activităţile politice ale lui Mircea Andrei însuşi. Legislaţia în vigoare prevede clar că fundaţiile au voie să finanţeze campanii electorale sau de imagine. Pe cale de consecinţă este la fel de clar că banii direcţionaţi de dascăli către fundaţia lui Andrei pot fi oricând folosiţi de acesta pentru a finanţa campanii politice proprii sau ale formaţiunii politice pe care o reprezintă. Vorbim aici de o modalitate cât se poate de legală de a produce bani albi pentru buzunare portocalii. Forţată poate fi catalogată doar recomandarea expresă a lui Gabriel Bratu ca slujbaşii învăţământului argeşean să doneze “de bună voie” 2% din impozitul dat la stat către Fundaţia “Solidaritatea Creştină”.

http://www.jurnaluldearges.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=1884:gabriel-bratu-strict-secret-eful-de-la-invmantii-ascunde-declaraia-de-avere&catid=5:ancheta&Itemid=2

Gabriel Bratu, strict secret. Şeful de la învăţământîşi ascunde declaraţia de avere

# Declaraţia de avere a lui Gabriel Bratu continuă să lipsească de pe site-ul ISJ Argeş, fiind mai greu de găsit decât Sfântul Graal, Atlantida sau comorile dacice # Mai nou, inspectorul general s-ar fi lăudat în faţa cunoscuţilor că i-a luat fiului un BMW, drept cadou de majorat. Gabriel Bratu face ce face şi iese în evidenţă cu câte un scandal legat de numele său, fie că vorbim de tipărituri vândute nefiscalizat sub oblăduirea sa, prin şcoli, de dosare penale legate de gradaţiile de merit, de titularizări pentru nevestele colegilor de partid ori de maşini luxoase care intră în patrimoniul lui ori al familiei sale. Peste toate acestea, cel mai mare semn de întrebare legat de Gabriel Bratu se plasează în dreptul rubricii „Declaraţii de avere” de pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Jocul de-a declaraţia de avere

Primul demers al ziarului nostru de a avea acces la declaraţia de avere şi interese a „generalului” s-a consumat în martie când, chiar în biroul domniei sale, am discutat despre provenienţa autoturismului marca Volkswagen Phaeton achiziţionat de prim-vicele de la PDL şi despre care acesta susţinea că este menţionat în declaraţia cu pricina. Atunci, Gabriel Bratu promitea că „veţi primi prin fax sau mail declaraţia  pentru că pe site nu ştiu ce se întâmplă, că nu apare”. Au trecut trei luni de atunci şi nu am primit niciun mesaj, fie el pe fax sau pe mail. Nici rubrica de pe pagina de internet a ISJ nu a reuşit să iasă din încăpăţânarea de a nu expune averile şi interesele inspectorului general. Sursele noastre ne-au dezvăluit că, în pragul termenului limită de 15 iunie, Bratu ar fi făcut iureş în inspectorat atunci când jurista Iuliana Anghel ar fi încercat să aducă legalitatea în instituţie prin publicarea declaraţiilor de avere şi interese. În final, după scandalul de rigoare, declaraţia inspectorului general n-a mai apărut postată.

Sistemul informatic, unicul vinovat

După un bun obicei românesc, pentru orice hibă instituţională nu sunt vinovaţi gestionarii instituţiei, ci utilajele care funcţionează prin ograda acesteia. Contactată telefonic, Iuliana Anghel, consilierul juridic al ISJ, direct subordonată lui Gabriel Bratu, cea care asigură respectarea legalităţii în instituţie ne-a declarat următoarele: “Nu ştiu ce se întâmplă, chiar nu ştiu. Domnul general a ţinut personal să apară aceste declaraţii şi atunci se puteau accesa, acum cred că e o problemă de sistem. Staţi puţin că e doamna care se ocupă aici… ştiţi ceva despre site, ce se întâmplă?.... da?.. Alo, îmi spune doamna că e o problemă cu site-ul, au fost chemaţi specialiştii şi azi (n.r. luni, 27 iunie 2011) se rezolvă. Vă rog să mă credeţi că nu e niciun fel de problemă din partea domnului general, ci doar chestiuni tehnice. Nu s-a pus niciodată problema de scandal, dimpotrivă domnul general a insistat personal să se facă postarea.” Poate că doamna consilier juridic ar trebui să ştie că responsabil în faţa legii nu este cel care a completat declaraţia, ci persoana care nu a vegheat ca aceasta să devină publică, adică fix domnia sa.

Semideclaraţie de venit la chef între cunoscuţi

Paradoxal, Gabriel Bratu lasă deseori să scape publicităţii frânturi din ceea ce ar trebui să fie declaraţia sa de avere. Astfel, după ce s-a lăudat de mai multe ori neamurilor că şi-a luat Volkswagen Phaeton de 80 000 de euro, “generalul” a comis-o din nou. De data aceasta, Bratu s-a lăudat la o sindrofie consumată în urmă cu trei-patru săptămâni, că i-a luat juniorului său un BMW la mâna a doua, pe care a dat “mii bune de euro”. Asta drept cadou de majorat. Apoi generalul a continuat spunând că-i va plăti juniorului şi studiile la Londra, indiferent de valoarea acestora. Dacă în privinţa studiilor copilului efortul este unul lăudabil şi de admirat, referitor la BMW-ul făcut cadou de majorat aşteptăm cu interes sursa veniturilor şi numele vânzătorului. Până atunci, maşina juniorului, mai precis preţul ei, a devenit miză de pariuri la şpriţ pentru cei care au aflat de tranzacţie.

Gabriel Bratu : Declaraţia a fost postată, site-ul este de vină

Contactat telefonic, inspectorul şcolar general, Gabriel Bratu, ne-a spus că "declaraţia de avere este postată dar din considerente tehnice nu se poate accesa. Probabil memoria de stocare a site-ului este insuficientă dar am dat dispoziţie ca acest lucru să fie rezolvat cât de repede se poate. În ceea ce priveşte cealaltă chestiune vă spun că nu i-am luat nicio maşină copilului pentru că încă nu are 18 ani, urmează să-i împlinească, iar atâta vreme cât voi avea resurse îi voi cumpăra şi maşină, şi casă şi tot ceea ce are nevoie. Vreau să reţineţi că toate maşinile familiei mele au fost luate la mâna a doua, nu din showroom, chiar dacă sunt mărci străine. Da, îl voi ajuta să-şi facă studiile acolo unde va vrea, nu văd de ce dacă îl cheamă Bratu nu ar avea voie să studieze la Londra, e normal ca părinte să-mi ajut copilul."

05 iulie 2011

FAZA SERII: Perversiunile domnului Funeriu :))

Sursa:http://argeseanul.com/faza-serii-perversiunile-domnului-funeriu.html

ADEVARUL

Liceeni rataţi, directori repetenţi

Cum e să fii directorul unui liceu unde niciun elev nu a trecut de Bac? – este întrebarea pe care „Adevărul“  a pus-o şefilor instituţiilor celor mai slabe. Elevii spun că profesorii le-au încurajat lenea, iar managerii instituţiilor repetente, că tinerii n-au luat în serios gravitatea examenului.

Toţi elevii de la Grupul Şcolar Industrial CFR din Timişoara au picat Bacalaureatul. Dintre cei 137 de elevi, absolvenţi la Liceul CFR, doar 100 s-au prezentat la toate probele de Bacalaureat. „Anul acesta am avut şi o generaţie destul de slăbuţă", spune Maria Stanca, director adjunct al liceului, care adaugă că profesorii au organizat meditaţii gratuite, pentru a-i ajuta cu Bac-ul, la care s-au prezentat însă foarte puţini elevi.

„Bac-ul nu se mai cumpără!"

Pe de altă parte, Daniel Cojocaru, directorul adjunct de la Liceul UMT „Tănăsescu" din Timişoara, spune că elevii de la liceul pe care îl conduce au picat Bac-ul din dezinteres. „Elevii s-au obişnuit că Bac-ul se ia uşor. Nu neapărat că se cumpără, dar credeau că se vor ­descurca într-un fel sau altul. Şi, anul acesta, subiectele au fost foarte grele şi nimeni nu i-a mai ajutat să se descurce", a explicat directorul de la UMT.

Fostele eleve „de aur” ale judeţului Hunedoara sunt acum studente în Londra şi Berlin

Andreea Muntean, directorul Liceului Alimentar din Timişoara, asumă însă vina rezultatelor dezastruoase de la Bacalaureat atât elevilor, cât şi profesorilor şi a părinţilor. „Elevii au fost de vină, mai ales pentru că nu au luat în considerare toate avertismentele. Li s-a spus de la începutul anului cum va fi. Nu ştiu dacă subiectele chiar au fost atât de grele. Ei aşa se plâng însă".

Niciunul dintre cei 124 de elevi ai Grupului Şcolar Auto din Târgovişte nu a promovat examenul de Bacalaureat. Inspectorul adjunct al ISJ Dâmboviţa, prof. Iulian Brezeanu, crede că vina pentru aceste eşecuri pe linie aparţine atât elevilor, cât şi profesorilor. „Sunt câteva licee tehnologice, printre care şi acesta, care de câţiva ani obţin rezultate foarte slabe. Noi chiar am realizat un program de monitorizare pentru aceste licee, însă reprezentanţii lor ne-au reproşat acest lucru", a declarat Brezeanu.

În Argeş, la grupurile şcolare Ştefăneşti şi Stâlpeni, la Liceul Agricol Costeşti şi la singurul liceu particular din judeţ, Liceul Tehnic de Protecţia Mediului, procentul de promovare a fost zero. "La noi sunt copii slabi, orice am face noi. Vin de la ţară, nu-şi dau interesul, nu prea vin la şcoală, pentru că se angajează, părinţii se uită doar să treacă clasa, nu-i interesează cu ce notă. S-au înscris la Bac 129, dar s-au prezentat 64", ne-a spus Nicoleta Dinescu, director al Grupului Şcolar Ştefăneşti, cu profilurile Mecanică, Electric şi Protecţia Mediului.

Au învăţat degeaba cu tehnologie 3d

Un caz special a fost înregistrat şi la Liceul Tehnic de Protecţia Mediului din Piteşti (din incinta Şcolii Numărul 8), singurul liceu particular din Argeş. Aici, toţi cei 21 de candidaţi au picat Bac-ul, asta după ce au plătit timp de patru ani o taxă de şcolarizare de 1.400 de lei. „Ar trebui să recunoaştem că elevii nu mai învaţă. Ei sunt cobaii pe care s-au făcut reforme fără cap şi fără coadă. Suntem a doua şcoală din ţară care avem sistem 3D de proiectare a lecţiilor interactive, deci nu se poate spune că actul educaţional nu a fost unul de calitate", spune Cristiana Sima, preşedintele consiliului de administraţie al Liceului Tehnic de Protecţia Mediului. A contribuit Raluca Nicula

Materii prost alese

Niciunul dintre cei 43 de liceeni de clasa a XIII-a (aici liceul durează cinci ani) de la Grupul Şcolar de Arte şi Meserii „Dimitrie Paciurea" din Capitală nu a reuşit să ia Bacalaureatul. La fel ca anul trecut, problema a fost materia la alegere. Până acum doi ani, tinerii dădeau examen la proba de calificare (prelucrarea lemnului, tehnică materiale de construcţii, metrologie) care au fost însă înlocuite cu fizică şi chimie organică, iar elevii nu au făcut faţă, explică directoarea Grupului Şcolar din zona Băiculeşti, Cristina Petre Melinte.

„Ei au făcut şi pregătire suplimentară pentru examen, dar prezenţa nu a fost strălucită. În plus, aici se intră la liceu cu medii sub 5. Majoritatea provin din familii dezorganizate, unii nu au familii, sunt din centre de plasament, sau locuiesc în apartamente sociale. Sunt nevoiţi să lucreze, majoritatea lucrează din clasa a XI-a, pentru că trebuie să-şi întreţină părinţii, în ultimul an toţi lucrează", spune Melinte. Profesoara crede că soluţia ar fi un examen de bacalaureat diferenţiat. (Oana Sandu)

A salvat onoarea Colegiului Griviţa cu media 6,66

Ion Octavian Enache este singurul elev de la Colegiul Tehnic Mecanic Griviţa din Capitală care a reuşit să promoveze Bacalaureatul. Nota obţinută a fost cu mai puţin de un punct peste pragul minim. În vreme ce toţi ceilalţi 132 de colegi ai săi îşi plângeau eşecul şi „s-au întrecut“ ieri în contestaţii, el îşi face deja planuri pentru facultate.

Ieri a fost zi de doliu la Colegiul Tehnic Mecanic Griviţa din Capitală. Din 133 de elevi care s-au prezentat la probele scrise, doar unul a reuşit să obţină notă de trecere şi poate visa să devină student după prima sesiune de admitere la facultate.

În faţa şcolii, cu feţele triste şi cu o scânteie de revoltă în ochi, se adunaseră, de la prima oră, pâlcuri-pâlcuri de elevi pregătiţi să conteste rezultatele. Supărarea lor cea mai mare nu e că nu au obţinut notă de trecere sau că au fost nedreptăţiţi la corectură, ci că organizarea „a fost prea dură".

Fostele eleve „de aur” ale judeţului Hunedoara sunt acum studente în Londra şi Berlin

 

„La liceul ăsta nu ne-a lăsat deloc să copiem aşa cum au fost la toate celelalte. Numai cu ochii pe noi au stat", se plângea una dintre candidate, venită să depună contestaţie.

Numai unul e norocos

Ion Octavian Enache, singurul elev care a reuşit performanţa de a trece examenul de maturitate a venit şi el la şcoală, nu să conteste rezultatele, ci să se intereseze de documentele care îl vor ajuta la admiterea la facultate. „Am venit la secretariat sămi elibereze diploma pentru că vreau să mă înscriu la Politehnică. Sper să mă ajute media să intru. Am luat 6,66, număr demonic", glumeşte el.

După câteva luni de meditaţii la matematică, băiatul e oarecum mulţumit de rezultatul său, fără însă să braveze în faţa colegilor care nu au reuşit să obţină medie de trecere. „Ne bucurăm pentru el, că doar suntem toţi colegi!", este împăciuitor Ionuţ Frăţilă, care, din păcate, nu a reuşit să promoveze.

6,66, cu puţin ajutor de la Cel de Sus

Dacă e să-i mulţumească cuiva pentru acel 6,66, Octavian spune că lui Dumnezeu. „Poţi să înveţi cât de mult şi să faci oricât de multe meditaţii, dacă nu ai nimic de Sus, degeaba", spune el. Octavian şi-a câştigat în şcoală respectul celorlalţi colegi ca fiind silitor şi cu rezultate bune, chiar mai bune decât la Bac. Este însă realist. „Cu siguranţă aş fi luat mai mult de 5 la matematică, doar că am greşit destul de mult, nu aveam cum să iau mai mult. A fost cam greu", spune băiatul, aprobat şi de Floric Bratislav, care a reuşit să ia doar 3,5 la această disciplină şi deja a contestat rezultatul.

„Rezultatul la română m-a uimit, am luat 8,25, iar în şcoală aveam mai puţin. Şi a fost destul de greu. La biologie am luat 6,75 şi la fel am fost uimit", mai spune  proaspătul absolvent. Cu toate astea, părinţii lui sunt mulţumiţi şi se gândesc deja la admiterea la facultate. „S-au bucurat pentru mine, dar sunt şi trişti când au văzut că atâţia au picat", e reţinut elevul.

Anul trecut, doar 8 au trecut BAC-ul

Fără să fi făcut nimic nemaiîntâlnit, Octavian s-a trezit peste noapte vedeta liceului. Performanţa de a fi singurul care a obţinut notă de trecere la Bac, dintr-o şcoală întreagă, l-a făcut subiectul de discuţie de pe buzele tuturor. „Da, era tocilar, avea note bune, normal că a luat. Acuma a fost şi noroc, că am avut în clasă unul numai cu note bune şi n-a reuşit să treacă", spune o colegă de la altă clasă. Cu toate acestea, Colegiul Griviţa nu s-a putut lăuda cu rezultate prea bune la Bac nici anul trecut. Doar opt elevi au luat atunci notă de trecere din 117, iar unul a fost eliminat din

examen.

"Poţi să înveţi cât de mult şi să faci oricât de multe meditaţii, dacă nu ai nimic de Sus, degeaba!"

Ion Octavian Enache

candidat la Bac

Situaţii de genul celei de la Colegiul Griviţa din Capitală s-au semnalat la mai multe licee din ţară. Astfel, la Grupul Şcolar „Duiliu Zamfirescu" din Dragalina, Călăraşi, din cei 156 de candidaţi, unul singur a luat nota 6. Este vorba despre Roxana Bulică, de la frecvenţă redusă.

 Directorul Daniel Nicolescu spune că tinerii au întâmpinat cele mai multe probleme la matematică şi fizică. „La noi sunt tineri de la frecvenţă redusă, seral şi rută progresivă. La română s-au descurcat pentru că au învăţat şi au luat note peste 5. Subiectele la celelalte probe le-au ridicat mari probleme", a spus directorul.

Şi Grupul Şcolar din Măcin, judeţul Tulcea, a intrat în grupul select al liceelor cu un singur promovat. Zina Mazor, absolventă a specializării tehnician în industria textilă, a salvat onoarea unităţii, cu 6,51.

Singura cu Bac-ul luat, la 36 de ani

Din cei 41 de candidaţi înscrişi la Bac, anul acesta, la liceul din Tudor Vladimirescu, judeţul Galaţi, doar unul a avut duminică, la afişarea rezultatelor, motive de bucurie. Este vorba despre Dumitriţa Mantu Popovici, o „tânără" elevă de 36 de ani, care a urmat cursurile liceului la seral. „Din punctul meu de vedere, doar doi dintre ei aveau şanse să ia Bacalaureatul. Le-am spus candidaţilor acest lucru, le-am recomandat să nu se înscrie, dar ei au sperat că vor putea copia", spune profesorul Nicolae Carp, directorul liceului.

Aceeaşi situaţie s-a înregistrat şi la Grupul Şcolar Industrial „Panait Istrati" din Brăila, la Colegiul Tehnic „Dorin Pavel" din Alba Iulia, precum şi la Grupul Şcolar „Alexandru Borza" din Ciumbrud şi la Colegiul „Timotei Cipariu" din Blaj. Material realizat de echipele „Adevărul Regional"

"Le-am recomandat elevilor să nu se înscrie la Bac, dar ei au sperat că vor putea copia. "

Nicolae Carp

director liceul din Tudor Vladimirescu, Galaţi

VIDEO Osama bin Laden revendică rezultatele slabe de la Bac

După modelul parodiei cu Hitler legată de rezultatele slabe ale elevilor de la Bac, un nou clip de acest tip a apărut pe You Tube. Filmuleţul în prezintă pe fostul lider Al Qaeda Osama bin Laden care revendică rezultatele.

În înregistrarea pe care a postat-o pe internet, Osama se laudă că elevii "pe care i-a trimis să pice examenul şi-au făut treaba ca nişte eroi".

"Rezultatele foarte slabe la Bac reprezintă reacţia promptă a Al Qaida faţă de asasinarea mea", spune bin Laden.

Urmăreşte VIDEO cu Osama bin Laden

Medvedev l-a criticat dur pe Băsescu în timpul summitului Rusia NATO de la Soci

În timpul summitului Rusia- NATO de la Soci, preşedintele Rusiei, Dimitri Medvedev a făcut declaraţii extrem de dure la adresa lui Traian Băsescu.

Presa rusă susţine că Medvedev ar fi fost deranjat de declaraţiile preşedintelui român, potrivit cărora şi el ar fi ordonat trecerea Prutului în 1941 şi atacarea URSS, ca şi mareşalul Antonescu, scrie Antena3.

Declaraţia este confirmată şi de ambasadorul rus la NATO, Dimitri Rogozin, pe pagina sa de Twitter, care spune că este pentru prima oară când asistă la o declaraţie atât de dură a preşedintelui Medvedev.

Discuţia ar fi avut loc în spatele camerelor de filmat, susţine presa rusă.

VIDEO Ei cum au luat BAC-ul? Ministrul Educaţiei: „Cuvântul «coleg» este neutru“

Mai mulţi politicieni români s-au aflat, de-a lungul anilor, pe prima pagină a ziarelor şi în principalele jurnale de ştiri ale televiziunilor din cauză că au „faultat“ limba română.

Cel mai recent caz al oamenilor politici care au gafat şi au făcut greşeli gramaticale este cel al ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, care nu ştie de ce gen este cuvântul „coleg“. În urmă cu o săptămână, în plenul Senatului, Funeriu a spus că „în limba română, potrivit dicţionarului explicativ al limbii române, cuvântul coleg este neutru, nu este defel feminin“. Ulterior, într-o intervenţie la Realitatea TV, în care încerca să-şi explice greşeala, Funeriu a spus că „şi miniştrii pot să aibă lapsuri“, forma corectă fiind lapsusuri.

Tot în urmă cu o săptămână şi Marian Vanghelie a fost ţinta ironiilor, el declarând că dacă eşti pămpălău, filiala PSD Bucureşti te...ejaculează. „Nu poţi să conduci organizaţia de Bucureşti decât dacă poţi şi dacă eşti bun, că altfel te ejaculează. Te ejaculează... ăă, lăsaţi-mă că... te ejectează", a spus Vanghelie.

Cei doi politicieni au mai gafat şi în anii trecuţi, Daniel Funeriu afirmând, în iunie 2010, că „problemele sistemului de învăţământ din România este că...“, iar în septembrie le ura bun venit la şcoală celor „din clasa întâia“. Corect este clasa întâi. În schimb, Vanghelie este un obişnuit al gafelor, vorbind de-a lungul anilor despre conjugarea verbului „a fi“, „Gigi Becali, un om uman“ şi „almanahe“. De acolo i s-a tras şi porecla de „Primarul care este“.

Printre cei care „s-au înghesuit“ să intre în topul politicienilor ce nu prea ştiu limba română se află şi fiica preşedintelui Traian Băsescu, Elena, care îşi doreşte să aibă „eşecuri“ şi „succesuri“. „Poti sa ai si esecuri, poti sa ai si succesuri...Pot sa fie oameni care nu vor sa vorbesc cu tine", a spus Elena Băsescu.

Adriean Videanu „s-a strecurat“ şi el printre cei care fac K.O. limba română şi a scris, fiind prezent la o emisiune de la Antena 2, „PDL v-a câştiga primăria Municipiului Bucureşti“.


04 iulie 2011

Comunicat de presa FSLI,rezultatele Examen de bacalaureat

Adresa Proiect HG-Sporuri

Rezultate bacalaureat 2011. Şi politicienii au avut probleme la examenul de maturitate

Cel mai cunoscut politician cu probleme la Bacalaureat este Marian Vanghelie. Europarlamentarul Gigi Becali a luat examenul de maturitate după împlinirea vârstei de 30. Și Ministrul de Interne Traian Igaș și-a luat Bac-ul târziu.

Marian Vanghelie a dat BAc-ul la 33 de ani. În 2000, când Vanghelie a dat examenul a fost eliminat deoarece a fost prins cu copiuțe.

Europarlamentarul Gigi Becali a făcut ultimii trei ani de liceu la seral și a luat BAC-ul după 30. Apoi s-a înscris la Facultatea de Drept, dar nu a reușit să țină piept ritmului impus, deși instituția era privată.

Ministrul de Interne Traian Igaș și-a luat diploma de absolvire a liceului la 24 de ani, în 1992. Igaș a mai avut probleme cu examinările. Liceull-a făcut înainte de 1989 când între clasa a X-a și a XI-a se dădea examenul numit treapta a doua. Igaş a căzut la acest examen și a ajuns la o  şcoală profesională. Și-a finalizat studiile liceale după trei ani de seral.

Sursa: http://www.evz.ro/detalii/stiri/rezultate-bacalaureat-2011-si-politicienii-au-avut-probleme-la-examenul-de-maturitate-936514.html

Rezultate bacalaureat 2011. Marian Vanghelie cere demisia lui Funeriu. În 2000, primarul era prins copiind la Bac

Cu Bac-ul luat la frumoasa vârstă de 33 de ani , vicepreşedintele PSD Marian Vanghelie s-a pronunţat astăzi pentru demisia ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, făcut responsabil pentru rezultatele înregistrate la ultimul examen de bacalaureat. Solidar cu sutele de liceeni prinşi copiind, el însuşi fiind dat afară în 2000 de la primul examen de acest fel tocmai din cauza căderii în păcatul “surselor de inspiraţie", Vanghelia crede că "pe fond Funeriu ar trebui să plece acasă".

În opinia lui Vanghelie, Daniel Funeriu a încercat să creeze "un artificiu" cu camerele de luat vederi plasate în sălile de examen, dar a cauzat, de fapt, "un dezastru".

"A încercat să creeze acest artificiu cu camerele şi a creat un dezastru. Pe fond, cred că ar trebui să plece acasă", a susţinut vicepreşedintele PSD.
El a amintit că, spre deosebire de el, ministrul are pe cineva care să-I spună “la ureche ce să vorbească".

"Vă aduceţi aminte când adjuncta domnului ministru îi spunea la ureche ce să vorbească? Deci ăsta cred că este un mesaj pentru toţi. Săracul, dacă nu ştie ce probleme are de făcut acolo, cum să poată să ajungă..?", a spus Vanghelie.

Primarul sectorului 5, Marian Vanghelie are o lungă istorie în materie de Bacaluareat. Până la trecerea examenului el a afost nevoit să dea acest test în două rânduri. În 2000, Vanghelie a fost eliminat din Bacalaureat pentru că a fost prins cu "surse de informare" asupra sa. În 2001 a susţinut din nou Bac-ul in judetul Ilfov şi a obţinut diploma de Bacalaureat, la frageda vârstă de 33 de ani.

Sursa: http://www.evz.ro/detalii/stiri/vanghelie-cere-demisia-lui-funeriu-in-2000-primarul-era-prins-copiind-la-bac-936547.html

Sindicatele, Opoziţia şi părinţii i-au cerut demisia. Funeriu susţine astăzi o conferinţă

Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu, va susţine luni, 4 iulie, ora 10.00, o declaraţie de presă la sediul ministerului, potrivit unui comunicat de presă.

După primele rezultate afişate pe site-ul Ministerului Educaţiei, bacalaureatul de anul acesta a fost unul dintre cele mai dure: note foarte mici, procente scăzute de promovabilitate.
Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare a finalizat centralizarea a 100% din rezultatele examenului naţional de bacalaureat din anul şcolar 2010-2011 (sesiunea iunie-iulie). Procentul de promovabilitate la nivel naţional este de 44.47% înainte de soluţionarea contestaţiilor.

În peste 20 de licee din ţară, nici un elev nu a promovat Bacalaureatul. În toată ţara, s-au obţinut doar 64 de medii de 10.

O inscripţie injurioasă la adresa ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, a fost scrisă cu vopsea verde, duminică, pe pereţii unei şcoli din Timişoara, lângă avizierele cu rezultatele la examenul de bacalaureat, inscripţia fiind acoperită imediat de femeia de serviciu a unităţii de învăţământ.

Sursa: http://www.realitatea.net/daniel-funeriu-va-sustine-o-conferinta-luni-la-sediul-ministerului-educatiei_849775.html

http://www.adevarul.ro/actualitate/Bacalaureat_2011-_fotografia_rusinii_0_510549358.html

Dezastru la BAC: Miniştrii care au umplut ţara de proşti

Potrivit centralizărilor realizate de „Adevărul“, doar 44% din candidaţi au trecut examenul în acest an. Diferenţa faţă de  anul trecut, când de asemenea rezultatele au fost catalogate drept „cele mai proaste din istorie“, este uriaşă: peste 20 de procente.

„Bac-ul cu cele mai proaste rezultate din istorie" este o expresie veche de un an. Atunci abia începeam să ne dezmeticim: aflam că diplomele se pot vinde ca la piaţă şi că pot exista licee cu „promovabilitate zero" la Bacalaureat. „Rezultatul-dezastru" de anul trecut părea să aibă mai ales aceste explicaţii. Pentru cele din acest an, acum începem să developăm tuşele care alcătuiesc fotografia ruşinii.

Procentul celor care au trecut cu bine de examenul de maturitate este sub 50% în mai mult de jumătate din ţară (25 din 42 de judeţe, până la ora închiderii ediţiei). Şi mai surprinzător este însă că în judeţe precum Mehedinţi, diferenţa dintre anul trecut şi cea din 2011 sfidează puterea de înţelegere: peste 55 de procente, între o rată de promovaţi de 82% în 2010 şi doar 27% acum. În 2009, Mehedinţiul era pe primul loc în ţară la promovabilitate: 98%. Caraş-Severin se lăuda cu 87% promovaţi anul trecut, pentru ca anul acesta să se găsească pe unul dintre locurile fruntaşe din lista dezastrului: 25%. Judeţul Giurgiu este anul acesta pe primul loc din coadă, cu unul din cinci elevi care a trecut, faţă de 58% în urmă cu un an. 

Se caută motive

Care sunt cauzele rezultatelor la acest Bacalaureat, în condiţiile în care situaţia din şcoli nu s-a schimbat semnificativ în ultimele 12 luni? Supravegherea strictă este primul răspuns care vine în minte. Peste 660 de elevi  au fost daţi afară de la probele scrise, după ce au încercat să copieze. Alte câteva sute de lucrări au fost anulate pentru că erau identice. Directorul unui liceu din Giurgiu are o explicaţie personală pentru eşecul tuturor absolvenţilor săi la Bacalaureat.

Potrivit lui Ion Vasilache, directorul Grupului Şcolar „Miron Nicolescu", „subiectele la Limba şi literatura română i-a încurcat pe elevi, iar camerele de supraveghere i-au făcut făcut să se blocheze".„Nu m-am aşteptat niciodată la această situaţie. Mă aşteptam la probleme cu cei de la seral, dar nu şi la cei de la clasele care au urmat cursurile la zi. La română au fost probleme, pentru că subiectele nu au fost clare. În plus, mulţi se uitau prosteşte în cameră în loc să-şi facă lucrările".

Câţiva părinţi din Craiova îi dau dreptate. „Copiii au fost stresaţi de camerele video. Ar trebui să-l dăm pe Funeriu în judecată", comentau cei care şi-au însoţit copiii la avizierele liceelor. Preşedintele Edu Cer, expertul în educaţie Ştefan Vlaston, consideră că „important e că ne apropiem de adevăr. Poate că nici acum n‑am ajuns la 100% adevăr, şi trebuie să ne facem evaluarea mai precisă, să luăm măsurile care se impun, să evaluăm profesorii, managerii, inspectorii, în funcţie de rezultate".

Vlaston vorbeşte de „un ghem de vinovăţii". „E adevărat că preţul e mare, dezamăgirea trebuie să fie mare în rândul elevilor, profesorilor şi părinţilor, dar trebuie să vedem cine e responsabil. Aş începe cu vinovăţia sistemului. Vor nu vor, au n-au resurse intelectuale, toţi elevii au fost obligaţi să meargă pe traseul liceal, chiar dacă s-ar fi simţit mai bine într-o şcoală profesională. Vedem de alt­fel că cele mai proaste rezultate sunt la grupurile şcolare, iar cele mai bune - la liceele teoretice." 

44% din candidaţi au reuşit să ia Bac-ul din prima sesiune a acestui an, cu 20% mai puţini decât în 2010.

Nemulţumire şi în Bucureşti

La Liceul „Jean Monnet“, mediile au fost peste 8   Foto: Mircea Păun

Nici Bucureştiul nu a fost scutit de ruşinea unor licee cu „promovabilitate zero", iar inspectorul general pe Capitală, Cristian Alexandrescu, este franc: „Este cea mai mică promovabilitate înregistrată vreodată în Bucureşti, fiind vorba de 42,03% din candidaţi. Sunt situaţii în care un elev a fost respins la o singură probă, dar sunt şi cazuri de elevi care nu au promovat mai multe discipline".

Numărul celor care au picat a fost aproape de numărul total al candidaţilor la Grupul Şcolar „Edmond Nicolau". La afişarea rezultatelor, toată lumea a fost nemulţumită. Din 311 elevi care au dat Bac-ul, doar trei au promovat, şi aceia din promoţia anterioară, care dădeau examenul pentru a doua oară. „Bă, da' proşti suntem!", a exclamat un băiat la aflarea veştii.

Chiar dacă nemulţumiţi de note, preocupările erau altele: „Acum că ai picat te mai duci la concertul Bon Jovi?", întreabă un băiat. „Eee, cum să nu!", răspunde colegul lui. „Râdem şi noi, facem haz de necaz", spune un altul. „Toţi sunt hotărâţi să depună contestaţii. „Ce-avem de pierdut?" Unii profesori din şcoală au dat şi ei vina pe dificultatea examenului şi pe „măsurile exagerate de securitate". „Copiii s-au speriat de camerele de filmat. Faptul că au lucrat sub supraveghere a contribuit cu siguranţă la scorul negativ. Dar şi subiectele au fost grele, ca de olimpiadă. Şi-au bătut joc de ei", spune un dascăl, care a ţinut să-şi păstreze anonimatul. Anul trecut, promovabilitatea la „Edmond Nicolau" a fost de 15%.

Un examen prea greu

Nemulţumirea era prezentă şi la liceele bune. La Colegiul Naţional „I.L. Caragiale", majoritatea mediilor a fost între 7 şi 8, cu un grad de promovabilitate onorabil. „Băiatul meu a luat 7,95, media generală. La geografie a luat cel mai puţin. Ştia bine, dar s-a grăbit", spune un părinte care a venit să vadă rezultatele cu ochii lui. „A fost un examen deosebit de greu. Aşa a simţit copilul, dar şi noi, că avem studii superioare şi ne dăm seama. Fata a luat note bune, mai puţin la matematică, unde a luat 5,05. Copilul e bun, e bine pregătit şi va merge la Facultatea de matematică. Promovabilitatea e destul de mare, deci copiii au învăţat, dar a fost mult prea greu."  

Ministerul analizează situaţia

Secretar de stat în Ministerul Educaţiei, Oana Badea susţine că oricât de proaste ar părea, rezultatele din acest an trebuie privite ca fiind cele corecte. „Datoria ministerului este aceea de a organiza un examen corect, care să producă o fotografie cât mai fidelă şi o corectă ierarhizare a absolvenţilor. În al doilea rând, în calitate de părinte, simt nevoia să le spun absolvenţilor care nu au promovat Bacalaureatul în această sesiune şi părinţilor acestora că această nereuşită trebuie să se transforme într-un punct-cheie pentru o nouă mobilizare. Nu e pierdut în acest moment nimic, pentru că ei au posibilitatea de a se mobiliza, sunt convinsă. În toamnă va exista o nouă sesiune, deci o nouă şansă pentru ei."

Secretarul de stat mai precizează pentru „Adevărul" că toate liceele cu „promovabilitate zero" vor intra automat în procedură de monitorizare. „E o procedură obligatorie, pe care o ducem la îndeplinire cu partenerii noştri de la ARACIP (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar). Managerii care nu-şi fac datoria riscă sancţiunile prevăzute legal."

Probleme mari pentru admiterea în universităţi

Universităţile vor fi obligate în acest an la două sesiuni de admitere. „Acest lucru se va întâmpla, foarte probabil, şi la Universitatea Politehnică Timişoara", spune rectorul instituţiei, Nicolae Robu.  Explicaţia e simplă: sunt prea puţini bacalaureaţi deocamdată faţă de câte locuri există în facultăţi.

Cursurile acoperă golurile din liceu

Rectorul Robu este foarte mulţumit că au fost scoase la suprafaţă neregulile care existau până acum la examenul de maturitate. Scăderea calităţii învăţământului preuniversitar era vizibilă de foarte mulţi ani, însă doar acum s-a reflectat şi în rezultate, explică Robu. „La noi nu s-a făcut rabat de la exigenţele universitare, aşa încât ajunsesem să avem o rată de pierdere a studenţilor de aproximativ 50%".

Cu alte cuvinte, doar jumătate din studenţii care urmau cursurile anului I reuşeau să treacă în anul II de studiu. De aceea, conducerea universităţii a decis în urmă cu patru ani să organizeze cursuri suplimentare de matematică şi fizică pentru studenţii din anul I. „Cursuri gratuite pentru studenţi, dar pentru care profesorii sunt plătiţi. Cu ajutorul acestor cursuri, studenţii reuşeau să ajungă la nivelul de cunoştinţe necesare în anul I de facultate", explică rectorul Nicolae Robu.

http://www.adevarul.ro/locale/botosani/Botosani-_Vezi_notele_de_la_bacalaureat_0_511148962.html

Botoşani: Vezi notele de la bacalaureat

Anul acesta , candidaţii de liceu au obţinut la bacalaureat cele mai slabe rezultate din istorie

1412  elevi nu au luat măcar nota cinci la Bacalaureat. Mai grav este că 109 candidaţi au luat maxim nota doi la proba de matematică în condiţiile în care un punct era din oficiu. În aceeaşi situaţie s-au aflat 18 elevi  care au susţinut proba de limbă română.

În topul celor mai sclabe rezultate obţinute la bacalaureat se află Grupul Şcolar Agricol unde doar 6% dintre candiaţi au reuşit să promoveze. La polul opus se află Seminarul Teologic Dorohoi cu o promovabilitate de 100%.

„Din păcate aceasta este valoarea învăţământului din Botoşani.  Nu este posobil ca un elev notat cu 2.00 la examenul scris de limba şi literatura română să ajungă în bacalaureat. Înseamnă că acest elev nu a avut notă de trecere nici la capacitate şi în loc să se oprească la 10 clase obligatorii sau la o şcoală de meserii a ţinut să termine liceul" a spus Ada Macovei, inspectorul şef al IŞJ Botoşani.

http://www.adevarul.ro/actualitate/politica/bacalaureat-gafe-ministru-educatie-daniel-funeriu-elena-basescu_0_510549359.html

Ministrul Educaţiei: „Cuvântul «coleg» este neutru“

Mai mulţi politicieni români s-au aflat, de-a lungul anilor, pe prima pagină a ziarelor şi în principalele jurnale de ştiri ale televiziunilor din cauză că au „faultat“ limba română.

Tot în urmă cu o săptămână şi Marian Vanghelie a fost ţinta ironiilor, el declarând că dacă eşti pămpălău, filiala PSD Bucureşti te...ejaculează. „Nu poţi să conduci organizaţia de Bucureşti decât dacă poţi şi dacă eşti bun, că altfel te ejaculează. Te ejaculează... ăă, lăsaţi-mă că... te ejectează", a spus Vanghelie.

Cei doi politicieni au mai gafat şi în anii trecuţi, Daniel Funeriu afirmând, în iunie 2010, că „problemele sistemului de învăţământ din România este că...“, iar în septembrie le ura bun venit la şcoală celor „din clasa întâia“. Corect este clasa întâi. În schimb, Vanghelie este un obişnuit al gafelor, vorbind de-a lungul anilor despre conjugarea verbului „a fi“, „Gigi Becali, un om uman“ şi „almanahe“. De acolo i s-a tras şi porecla de „Primarul care este“.

Printre cei care „s-au înghesuit“ să intre în topul politicienilor ce nu prea ştiu limba română se află şi fiica preşedintelui Traian Băsescu, Elena, care îşi doreşte să aibă „eşecuri“ şi „succesuri“. „Poti sa ai si esecuri, poti sa ai si succesuri...Pot sa fie oameni care nu vor sa vorbesc cu tine", a spus Elena Băsescu.

Adriean Videanu „s-a strecurat“ şi el printre cei care fac K.O. limba română şi a scris, fiind prezent la o emisiune de la Antena 2, „PDL v-a câştiga primăria Municipiului Bucureşti“.

 

REVOLUŢIE LA ŞCOALĂ: Elevii din două licee care au picat Bacalaureatul au scris "M... Daniel Funeriu" cu vopsea pe pereţi

Rezultatele de la Bacalaureat au nemulţumit spiritele la Timişoara. Cei de la şcoala generală nr. 24 s-au trezit în această dimineaţă cu un mesaj transmis cu vopsea pe pereţii şcolii, adresat ministrului educaţiei: "M... Daniel Funeriu" au găsit cei de la şcoală, scris cu vopsea verde pe pereţi.

Nemulţumire maximă la rezultatele de la examenul de Bacalaureat din acest an. Reprezenatnţii şcolii generale nr. 24 au găsit în această dimineaţă, pe pereţii şcolii, un mesaj obscen, adresat ministrului educaţiei. "M... Funeriu", este mesajul găsit de către poliţiştii secţiei 4, îna ceastă dimineaţă, scris cu vopsea verde, pe pereţii liceului.

"Pe mine m-au chemat de acasă, azi dimineaţă la 10, să vin să curăţ pereţii şi geamurile şcolii. E plin cu vopsea verde. Am acoperit repede cu vopsea albă. Era scrisă o înjurătură la adresa ministrului",a declarat una din îngrijitoarele liceului. La şcoala generală nr. 24 au susţinut examenul elevii de la Grupul Şcolar "CFR", unitate de la care toţi elevii au fost respinşi la examenul de Bacalaureat.

"Poliţiştii de la secţia 4 din Timişoara au obervat, în această dimineaţă mesajul pe pereţii şcolii generale nr. 24. Ei au anunţat conducerea şcolii, mesajul a fost acoperit imediat cu vopsea albă iar poliţiştii au deschis o anchetă pentru  a găsi vinovaţii. Aceştia riscă pedeapsa, de la o amendă contravenţională de 200 de lei şi până la dosar penal pentru infracţiunea de distrugere", a decalrat Emil Andrei, purtător de cuvânt al IPJ Timiş.

http://www.azi.ro/index.php?data=04.07.2011&rubrica=Prima_pagina&citeste=2

Funeriu a vrut „să trântească“ miniştrii precedenţi

Dezastru la Bac-ul din cazematele lui Funeriu

 

Cel mai slab examen de bacalaureat din istoria României: rezultatele parţiale arată că în cel puţin 20 de licee din ţară niciun elev nu a promovat

După primele rezultate afişate pe site-ul Ministerului Educaţiei, bacalaureatul de anul acesta a fost unul dintre cele mai dure: note foarte mici, procente scăzute de promovabilitate.

La Liceul Agricol din Halânga, jud. Mehedinţi, din cei 150 de elevi care au susţinut examenul, niciunul nu a promovat. Cei mai mulţi au luat note între 1 şi 3. Promovabilitatea pe judeţ este de 27,5%. În Timiş, după centralizarea a 60% din rezultate, procentul de promovare este de 24%. La liceele UMT, CFR, Alimentar şi la Grupul Şcolar Agricol „Iulian Drăcea“ nu a promovat nimeni. La Liceul Energetic un singur candidat a promovat, iar la Electrotimiş doi elevi au obţinut nota finală peste 6. În judeţul Hunedoara, promovabilitatea este de 39%. În Braşov, promovabilitatea este de 45,8%.  În Iaşi, 41,9% dintre elevi au luat examenul. La Grupul Şcolar Auto din Drobeta Turnu Severin şi la Grupul Şcolar din Călugăreni nici măcar un elev nu a promovat examenul. În Cluj, procentul de promovabilitate este de 54,07%. Mai puţin de jumătate dintre cei aproape 4.000 de absolvenţi ai claselor a XII-a (45,13%), din Bistriţa-Năsăud, au reuşit să promoveze. La Sibiu, au promovat 53,8%. Elevii s-au plâns de subiectele înşelătoare, pline de capcane, de la limba română şi de dificultatea la nivel de olimpiadă a subiectelor de la matematică.

Au vrut să-i „trântească“ pe miniştrii precedenţi

După promulgarea Legii Educaţiei, în luna ianuarie a acestui an, Traian Băsescu a susţinut că „doamna rector Andronescu, domnul rector Marga au făcut şi ei reforme ale căror rezultate se văd acum, după zece ani“. Daniel Funeriu, unul dintre miniştrii favoriţi ai lui Băsescu, l-a îngânat, slugarnic, după rezultatele catastrofale de la bac: „Ceea ce vedem astăzi este rezultatul direct al reformelor Marga şi Andronescu. 10 din cei 12 ani petrecuţi în şcoală de cei care dau astăzi bacalaureatul sunt sub conducerea lui Marga, Andronescu, PNL sau PSD la minister“.

Funeriu, cu apucăturile lui Blejnar

Daniel Funeriu, fan al stilului cazon, promitea că la examenele de bacalaureat nu se va mai copia şi a avertizat că ce s-a întâmplat în vămi se va întâmpla şi în educaţie. „Vom fi mult mai severi cu tot ceea ce înseamnă fraudare“. El a precizat că aceia care vor fi depistaţi că fraudează în iunie 2011 nu vor mai putea da bacalaureatul decât în septembrie 2012. Ca urmare, elevii au fost supravegheaţi cu camere video, iar corectarea lucrărilor s-a făcut ca la armată, fără nuanţare. 661 de elevi au fost daţi afară din examen pentru fraudă.

 

http://www.cotidianul.ro/151012-Rezultatele-de-la-Bacalaureat-releva-cea-mai-slaba-invatare-din-istorie

 

Marga arată dezastrul Educaţiei sub Funeriu

Rezultatele de la Bacalaureat relevă cea mai slabă învăţare din istorie

Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, prof. univ. dr. Andrei Marga, susţine, într-un comunicat remis luni, că rezultatele de la sesiunea iunie-iulie a examenului de Bacalaureat relevă "nu doar cel mai slab bacalaureat din istorie - cum titrează jurnalele - ci şi cea mai slabă învăţare din istorie", procentele de eşec fiind alarmante, cu licee în care niciun candidat nu a promovat.

În opinia universitarului clujean, sunt patru surse ale situaţiei actuale din învăţământ: "cei şase ani în învăţământul regimului Băsescu care a numit miniştri diletanţi, unii plagiatori sau persoane cu probleme psihice, care au introdus măsuri necugetate în sistem, ce-şi vădesc acum efectele"; "Băsescu a aplicat profesorimii lovituri grele, cu desfiinţări de şcoli, concedieri, tăieri de salarii, reduceri bugetare, evaluări prosteşti care au demotivat cadrele didactice"; "elevii înşişi sunt demotivaţi văzând că foşti elevi şi studenţi mediocri, persoane care au fraudat în fel şi chip ajung să conducă instituţiile ţării într-o democraţie desfigurată"; "România trăieşte, cum ne spun istoricii, sub cel mai incompetent guvern din istoria ei modernă, cu un minister al educaţiei care este depăşit complet de ceea ce-i revine să facă".

Profesorul Andrei Marga subliniază că problemele nu se rezolvă dacă notele vor fi altele, ci numai dacă se revine la o pregătire sistematică şi efort propriu. "Este responsabil să anticipăm că dezastrul educaţiei va fi şi mai mare în anii ce vin, cât se menţin legislaţia şi măsurile lui Băsescu. Degringolada este abia la început în învăţământ, în condiţiile menţionate. Oricum se va judeca, trebuie să spun că este imperios necesar ca România să revină la reforme serioase şi să reia, cu pricepere, cu răbdare, cu devoţiune, reforma educaţiei pentru care s-a angajat în mai 2000 în faţa Uniunii Europene, când învăţământul din ţara noastră a fost primul capitol de negociere de aderare la UE închis de România", arată Andrei Marga.

Rectorul UBB reaminteşte că în anul 2000 s-a aplicat un Curriculum Naţional în care s-au investit 500 de milioane de dolari şi care a fost apreciat drept unul dintre cele mai bune de pe continent.

Totodată, profesorul Andrei Marga consideră "aberantă" explicaţia dată de Ministerului Educaţiei că de rezultatele slabe de la Bacalaureat de vină sunt elevii. Din punctul său de vedere, este discutabilă şi opinia celor care acuză disciplinele alese şi dificultatea probelor. "Băsescu spunea că şcoala produce 'tâmpiţi', iar alţii îi ţin isonul. Este oare legitim ca Băsescu, Udrea, Boc, Badea, Funeriu şi alţii de acest fel să vorbească despre nivelul învăţării şi al învăţământului?", spune rectorul universităţii clujene.

http://www.cotidianul.ro/150991-Fost-secretar-de-stat-in-Educatie-Un-Bac-dat-sub-teroare-nu-poate-aduce-decat-astfel-de-rezultate

 

Fost secretar de stat în Educaţie: Un Bac dat sub teroare nu poate aduce decât astfel de rezultate

Un grad de promovabilitate de sub 60% la o evaluare, arată în mod clar că, undeva, există erori în proiectarea evaluării. Acest bacalureat nu reflectă în mod real nivelul sistemului de educaţiei din România, spune Adriana Doina Pană, fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

"O primă eroare ar fi dificultatea subiectelor. Subiectele trebuiesc calibrate corespunzător, pentru nivelul mediu de pregătire al elevilor de liceu. În al doilea rând, ar fi pregătirea pentru examen.Trebuie să ne uităm la modul în care profesorii au fost batjocoriţi şi demotivaţi total în ultimii doi ani. Veniturile le-au fost reduse drastic, având în vedere că, dincolo de tăierea cu 25% a salariilor, au fost eliminate salariile de merit, cel de-al treisprezecelea salariu si fondul de premiere de 2% . În aceste condiții, motivația profesorilor să facă pregătire suplimentară cu elevii a fost anulată", a declarat Adriana Doina Pană.

http://www.cronicaromana.ro/promovabilitatea-la-bacalaureat-sub-45-la-suta-la-nivel-national.html

Promovabilitatea la Bacalaureat, sub 45 la suta, la nivel national!

Promovabilitatea primei sesiuni a examenului de bacalaureat la nivelul intregii tari este de 44,47 la suta, potrivit unei centralizator al MECTS. In Bucuresti promovabilitatea este de aproximativ de 42 la suta. Rezul­tatele sunt cele dinaintea rezolvarii contestatiilor. Ieri, intre orele 16.00 si 20.00, au fost fi depuse contestatiile, iar solutionarea acestora se va realiza in perioada 5-7 iulie. Afisarea rezultatelor finale are ca termen limita data de 8 iulie.
In Capitala, promovabilitatea de la examenul de Bacalaureat inainte de depunerea contestatiilor este de aproximativ 42%. Inspectorul general al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, Cristian Alexandrescu, pune aceasta promovabilitate scazuta pe seama faptului ca elevii nu au fost pregatiti si ca au fost obisnuiti cu ideea ca “se poate trece clasa fara cunostinte”, dar mai da vina pe profesori si pe sistemul trecut. El considera ca profesorii ar trebui sa-i lase corigenti si chiar repetenti pe elevii nepregatiti suficient si sustine ca sunt prea putini la nivelul Capitalei cei 450 de coringenti. Mai bine de jumatate dintre elevii din judetul Iasi care au absolvit liceul nu au reusit sa treaca peste sesiunea de vara a Bacalaureatului. Sabina Manea, purtatorul de cuvant al ISJ Iasi, a declarat ca la nivelul judetului Iasi procentul de promovabilitate inainte de depunerea contestatiilor este de 41,9%. 

In aceasta sesiune a examinarii de vara a Bacalau­rea­tului s-au inscris peste 5.400 de absolventi de liceu, sapte dintre ei fiind dati afara de la examen pentru tentativa de frauda. In Hunedoara provabilitatea a fost de doar 39% dintre absolventi, la Ialomita de 40,2 la suta, iar la Buzau de 53,2 la suta. Sub 50 la suta a fost promovabilitatea si la Vaslui (putin peste 43 la suta). Niciun absolvent al Grupului Solar “Ion Ionescu de la Brad” din Horia, jude­tul Neamt nu a promovat examenul de Bacalaureat. Si in Bistrita-Nasaud, peste 58 dintre absolventi au fost decla­rati res­pinsi. Niciunul din cei 19 absolventi ai Gru­pului Scolar din Band nu a promovat examenul de Ba­ca­laureat, iar alte noua scoli din judetul Mures au inregistrat o promovabilitate sub 10%. 
Un numar de 661 de can­didati au fost eliminati de la probele de Baca­la­ureat si nu le vor mai putea sustine in urmatoarele doua sesiuni.

http://www.curentul.ro/2011/index.php/2011070460402/Social/Falimentul-educational-si-moral-al-Romaniei-de-astazi.html

Falimentul educaţional şi moral al României de astăzi

Două ştiri aparent fără legătură directă au atras atenţia ieri. Cretinismul naţional extins al generaţiei de azi ce se pregăteşte să calce în viaţă, analfabetă în proporţie majoritară, şi noile detalii ale cazului oribil de proxenetism şi pedofilie în care sunt implicaţi fotbalişti, directori de opinie, bisnissmeni străini şi oameni politici - cu toţii aflaţi în zona imundă a infracţionalităţii sexuale şi a devianţei comportamentale. În ambele ştiri este vorba de tineri - într-un caz tineri abuzaţi de perverşi pe bani, în celălalt caz - al analizei BAC-ului unde este vorba de sute de mii de tineri idioţi care vor şi ei tot bani, vor să o ducă bine, ca Tuddy a lui Zăvoranaca, expert parlamentar liberal şi libertin - la nivel european - specialist al frecatului rapid şi al ejaculării pe oglinda băii, în faţa camerei de luat vederi.

Ejacularea a devenit şi temă politică dacă ne gândim la PSD şi situaţia lui Vanghelie, cel care a garantat-o inclusiv pe Cati Andronescu, fosta ministreasă pesedistă a învăţământului socialist.

Sex, sex, sex, violenţă şi promiscuitate, etnobotanice şi beţii crâncene în şcoli au devenit temele aproape banalizate, în ultimii ani, ale ştirilor legate de cadrul „educaţional“ românesc. Situaţia de astăzi este de fapt radiografia unui faliment educaţional şi moral totodată - în care sunt de luat în calcul mai multe segmente, nu doar şcoala, ci şi familia, societatea în ansamblul său. Copii puşi pe furat la BAC, pe copiat, sunt infirmi moral, deoarece furtul este doar punctul de plecare al unor alte „căderi“ şi smintiri ce pot duce pe mai departe la violat, la înşelat şi dat în cap la colţul străzii.
Copiii transmit şi preiau lipsa de educaţie, de valori fundamentale şi principii morale „moştenite“ de la părinţii idiotizaţi şi lobotomizaţi sistematic de către mass-media, principalul formator al intervalului ultimelor două decenii de „libertate“. Masa de oameni cinstiţi şi simpli, a celor ce muncesc din răsputeri pentru a-şi educa şi creşte copii în normalitate este agresată zilnic de minoritatea tribunilor, politicieni cu spume la gură şi cu limbaj de şantan, de „vedete tv“ scoase din bordel, de zdrenţe umane de tot felul ce dau sfaturi şi se pricep la toate, de la politică şi bună guvernare, la morală şi educaţie - după ce au supt prin batistă ori au luat-o în gură cu hidrantul.
Presa, media în ansamblul său, tinde să utilizeze exacerbarea instinctelor libidinale de pagina cinci ca adjuvant al măririi tirajelor sau a creşterii audienţei. Se creează un cerc vicios al accentuării acestui tip de mesaj, cu note sexual-orgiastice, în toate produsele media de largă circulaţie. Mesajul pronografic şi „valorile infracţionale“ au invadat sufrageriile de data aceasta, curvetul şi şmenarii pătrunzând prin intermediul televiziunii în fiecare casă, vrând-nevrând. Acum, asistăm, la nivel naţional, la extinderea unei adevărate demenţe a jegului moral, poponarii şi devianţa sexuală ocupând şi strada, în marşuri demonstrative şi sfidătoare în buricul Capitalei, ocrotite de socialistul Oprescu şi păzite cu străşnicie de jandarmi (bisexuali?).

O paradită decerebrată a ajuns să fie făcută poştă ţinând în cârcă audienţa şi tirajele a nu mai puţin de trei trusturi de presă - de la Trustul lui Voiculescu, la Trustul lui Patriciu, dar şi altele de acelaşi fel. Membrii aceleiaşi găşti s-au căţărat pe umerii curvelor siliconate şi trag din toate poziţiile direct în creierii cretinilor de românaşi hipnotizaţi cu secvenţe fierbinţi, cu sex, poponauţi şi manele, îşi îndeasă sarsanalele cu milioane de euro pe o audienţă obţinută exclusiv pe baza acestei reţete. „Libertatea“, „Cancan“-ul lui Buzoianu, profesorul şmenurilor pe energie, mogulul masoneriei şi al securimii de pripas, „Click“, fanionul Holdingului Adevărul al profesorului arhitect Dan Costache, zis Patriciu, unde tronează la loc de cinste mega-profesorul Andrei Pleşu, „moralist „ cu pedigree pecerist şi vârf al unei dilematice reţele educaţionale purtătoare de şorţuleţe masonice, toţi aceşti profesori, moguli şi giga-securişti trăiesc de pe urma uneia ca Bianca Drăguşanu, oferită ca materie de consum la nivel naţional.
Şi nu este singura ştoarfă oferită ca model noilor generaţii de fetiţe care au ajuns să-şi dorească să fie vedete la Big-Brother, adică să se lanseze în viaţă oferindu-le perverşilor bolnavi accesul pe gaura cheii televizuale la fofoloancă, ţâţe, buci - singurele „valori“ de consum ale decerebraţilor care alcătuiesc masa auditorilor acestui gen de show-uri.
Devine din ce în ce mai greu să mai butonezi programele tv, invadate de tot felul de curve neghioabe, care au devenit deja modele la nivel naţional, fie şi dacă ne amintim de o ştire „educaţională“ - cu nişte eleve idioate din Fălticeni, care se scălămbăiau în bucile goale în sălile de clasă şi se lingeau în părţile intime cum le-a arătat căţeaua în călduri a lu’ Bote şi Voiculescu că se face. Modelul educaţional promovat de profesorul Voiculescu şi de ceilalţi profesori menţionaţi prinde la nivel naţional după ce fătucile acestei generaţii decerebrate au aflat că e tare cool să fii ca Bianca, Mihaela, Moni, Simona etc - târâturi toante care însă întorc banii cu găleata, expunându-şi viaţa mizeră şi pulpele pline de celulită non-stop, până ce găsesc un boşorog pervers plin de bani, ca Iri, pe care aşteaptă să-l termine cu abuz de Viagra.

Mutilarea noilor generaţii este (şi) opera părinţilor şi a formatorilor de opinie publică, deoarece copiii sunt lăsaţi de izbelişte la televizor şi pe stradă. De unde se aleg cu ce se pot alege mai rău. Zilnic mass-media bombardează cu nesfârşite istorii de barbarie, furturi, violuri, crime, înşelăciuni, corupţie la nivel înalt. Iar pe deasupra chiar vectorii principali ai haosului moral şi ai monstruozităţii, „exemplele“ de cretinism, de lipsa de cinste şi corectitudine ce definesc decăderea şi părăginirea noastră ca neam ce alunecă la vale, lipsit complet de frâne sunt personaje de influenţă publică, politicieni şi „jurnalişti“.
Cånd directorul postului OTV, Doru Iuga, post tv de la care cică ar urma să se lanseze un Partid al Poporului (mai exact un Partid al Popoului, ori al poponarilor) împreună cu un lider politic, fost preşedinte al PRM Giurgiu şi consilier judeţean sunt surprinşi în cadrul aceleiaşi reţele de pedofilie şi homosexualitate se ridică mai multe semne de întrebare decât în cazul unei „simple“ afaceri infracţionale. Prostituţie, proxenetism, pedofilie sunt doar câteva dintre acuzaţiile aduse grupului infracţional din Capitală şi Ilfov.
Cine ştie ce mai urmează şi unde duc firele mizerabilei istorii. Oroarea detaliilor obscene surprinse de anchetatori reprezintă doar un aspect al cazului menţionat. Însă în interceptările poliţiei apare şi un senator. Un legiuitor adică, un personaj politic de vârf. Ar putea fi oare chiar „Tribunul homosexualilor“ senatorul-şef de partid al pidosmicului peremist din Giurgiu, actual euro-parlamentar? Nu ştim încă. Dar ne putem aştepta la orice. Deoarece liderii spaţiului public şi politic sunt generatori principali ai jegului moral extins, ai mizeriei morale endemice, în care se scufundă România.

 

http://www.curentul.ro/2011/index.php/2011070460416/Actualitate/Ministrul-Educatiei-Romania-nu-se-poate-insanatosi-decat-prin-adevar.html

Ministrul Educaţiei: „Romånia nu se poate însănătoşi decåt prin adevăr“

Şocant: Examenul de Bac - un dezastru

Bacalaureatul a fost un dezastru în această sesiune, cånd zeci de mii de elevi nu au reuşit să ia note peste 5 astfel că au picat examenul.

Promovabilitatea la bacalaureat, potrivit unei centralizări parţiale, este de aproximativ 50% la nivelul ţării. Ministrul Educaţiei, cel care a cerut ca la acest examen să nu se mai copieze, a susţinut că legea Educaţiei începe să producă efecte. „Eliminarea de la bacalaureat a 661 de candidaţi, adică dublu faţă de anul trecut, nu este deloc o fericire“, a declarat, såmbătă seara, la Cluj-Napoca , ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.
„Romånia nu se poate însănătoşi decåt prin adevăr şi numai dacă sistemul educaţional furnizează, an de an, oameni care ştiu că rezultatele se obţin prin muncă, perseverenţă şi onestitate, iar frauda nu este o soluţie. Nu sunt un om obişnuit cu frauda. Am un sentiment de disconfort major atunci cånd văd comentatori politici angajaţi de unele posturi de televiziune care se laudă, în direct şi la ore de vårf, că au fraudat bacalaureatul la fizică“, a afirmat ministrul Daniel Funeriu.

El a arătat că, în baza legii, a fost numită noua comisie a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), iar la prima evaluare a doctoratelor făcută de aceasta numărul de doctorate respinse a fost de patru ori mai mare comparativ cu vechea comisie. 
Pe de altă parte, ministrul a precizat că niciun conducător de doctorat valoros nu va rămåne fără posibilitatea de a conduce doctoratul. 

Timiş: 98 de elevi au avut la Bac lucrări identice

Un număr de 98 de elevi care au susţinut proba de limbă şi literatură română a bacalaureatului în centrul „Romulus Paraschivoiu“ din localitatea Lovrin, judeţul Timiş, au fost eliminaţi, după ce mai multe comisii de evaluare au constatat că lucrările lor sunt identice sau conţin pasaje asemănătoare. Inspectorul şcolar general al judeţului Timiş, Marin Popescu, a declarat ieri, corespondentului Mediafax, că după ce trei comisii independente au verificat lucrările la proba de limba şi literatura română date la centrul de examinare „Romulus Paraschivoiu“ din localitatea Lovrin, s-a constatat că 98 dintre acestea sunt identice. „S-a constatat că lucrările sunt identice. Comisia judeţeană de bacalaureat a constituit trei comisii de control formate din profesori de limba română, independente unele de altele, pentru a fi siguri că acele lucrări au fost fraudate. S-a constatat că 98 de lucrări sunt identice sau au pasaje identice la subiectul al doilea de la proba de limba şi literatura română şi în acest context comisia judeţeană de bacalaureat a luat decizia de a anula lucrările şi de a elimina candidaţii din examen“, a afirmat Popescu. El a precizat că frauda a fost descoperită în timpul corectării lucrărilor, iar decizia a fost luată sâmbătă. Popescu a mai spus că elevii eliminaţi vor putea susţine bacalaureatul peste două sesiuni, în cursul anului 2012.

Examene pierdute şi incidente la Bac

Promovabilitatea la bacalureat a fost un dezastru pentru cei mai mulţi dintre elevi. Astfel, după rezolvarea contestaţiilor ministerul Educaţiei va centraliza datele de la examenul din acest an. De exemplu, în Mehedinţi peste 70% dintre candidaţi au picat testele. Dar situaţia a fost un dezastru general şi în alte judeţă. Astfel, În Cluj, doar 54,07% au trecut examenul, iar în Bistriţa Năsăud doar 44,19% au reuşit să treacă. Situaţia a fost un eşec şi în Argeş unde doar 35 % au promovat. În judeţul Hunedoara, promovabilitatea a fost de 38,36%. Situaţia s-a repetat şi în alte judeţe. La Timişoara, unde rezultatele au fost cele mai mici din ultimii 20 de ani, un incident a făcut ca despre acest examen să se vorbească foarte mult. O inscripţie injurioasă la adresa ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, a fost scrisă cu vopsea verde pe pereţii unei şcoli din Timişoara, långă avizierele cu rezultatele la examenul de bacalaureat, inscripţia fiind acoperită imediat de femeia de serviciu a unităţii de învăţămånt. De asemenea, au fost måzgălite cu vopsea ferestrele şcolii. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului şcolar Judeţean Timiş, în judeţ, promovabilitatea la examenul de bacalaureat este, după centralizarea a 60% dintre rezultate, de doar 24%, transmite corespondentul Mediafax. La patru licee din Timişoara - CFR, UMT, Silvic şi Agricol - niciun elev nu a promovat examenul de bacalaureat.

http://www.curierulnational.ro/Ultima%20ora/2011-07-04/JALE+LA+BACALAUREAT+2011%21+Afla+notele+AICI%21

JALE LA BACALAUREAT 2011! Află notele AICI!

Promovabilitatea la prima sesiune a bacalaureatului din 2011 a fost de 44, 47 la sută, cea mai mică din ultimele două decenii, spun profesorii. Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare a finalizat centralizarea a 100% din rezulatatele examenului naţional de bacalaureat din anul şcolar 2010-2011 (sesiunea iunie-iulie).

Procentul de promovabilitate la nivel naţional este de 44.47% înainte de soluţionarea contestaţiilor.

Ministerul Educaţiei a afişat online rezultatele examenului de bacalaureat. În multe dintre judeţele ţării gradul de promovabilitate este sub 50%.

Promovabilitatea la bacalaureat în Capitală a fost de 42,03 la sută, cea mai mică înregistrată vreodată după Revoluţie, a declarat duminică, pentru Mediafax, inspectorul general şcolar Bucureşti, profesorul Cristian Alexandrescu.

"Este cea mai mică promovabilitate înregistrată vreodată în Bucureşti, fiind vorba de 42,03 la sută din candidaţii înscrişi la sesiunea de bacalaureat din aceasta vară. Sunt situaţii în care un elev a fost respins la o singură probă, dar sunt şi cazuri de elevi care nu au promovat mai multe discipline", a mai spus inspectorul Cristian Alexandrescu.

 El a adăugat că această situaţie va fi analizată, pentru a stabili care sunt motivele pentru care elevii bucureşteni au obţinut un astfel de rezultat.

 Peste 500 de elevi au fost eliminaţi la primele probe scrise ale examenului de bacalaureat, dintre care 233 la limba şi literatura română şi 268 la proba obligatorie a profilului.

 Prima afişare a rezultatelor a avut loc duminică până la ora 16.00, iar între orele 16.00 - 20.00, se pot depune contestaţiile.

 Soluţionarea acestora se va realiza în perioada 5 - 7 iulie, iar afişarea rezultatelor finale are ca termen limită data de 8 iulie.

Procente alarmante

Rectorul Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca, Andrei Marga, fost ministru al Educaţiei, consideră că procentele de promovabilitate ale bacalaureatului sunt "alarmante", rezultatele înregistrate indicând faptul că este vorba despre "cea mai slabă învăţare din istorie".

Potrivit unui comunicat transmis duminică, pentru explicarea situaţiei se emit multe păreri, Ministerul Educaţiei arătând că de vină sunt elevii, "ceea ce este aberant", în timp ce alţii acuză disciplinele alese şi dificultăţile probelor, "ceea ce este cel puţin discutabil".

 

http://www.evz.ro/detalii/stiri/rezultate-bacalaureat-2011-de-ce-au-fost-cele-mai-proaste-note-din-ultimii-21-de-ani-vezi-aici-dec-1.html

 

Rezultate bacalaureat 2011. De ce au fost cele mai proaste note din ultimii 21 de ani?

Vezi aici declarațiile ministrului Funeriu

Mai puțin de jumătate dintre candidaţii la examenul de bacalaureat 2011 au reuşit să ia notă de trecere, acestea fiind cele mai proaste rezultate din ultimii 21 de ani. Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a susținut în această dimineață o scurtă declarație de presă, cu privire la rezultatele bacalaureatului 2011, în care s-a rezumat doar să-i felicite pe cei care au promovat examenul, precum și pe profesorii care „au rezistat” influențelor, fără a explica însă și de ce notele au fost atât de mici.

 Citește aici declarațiile ministrului Daniel Funeriu:

·         Rezultatele Bac-ului de anul acesta au arătat că educația românească este la răscruce, aceasta este oglinda societății de astăzi.

·         Noi hotărâm dacă mergem pe cei onești, serioși sau încurajăm în continuare șmecheria. 

·         Suntem de partea României cu fruntea sus, nu a văicărelilor și a idealurilor ratate.

·         Cei care se întrebau de ce avem nevoie de o lege a educației, avem acum răspunsul.

·         Îi felicit pe toți cei 90.795 de elevi care au promovat examenul și, în special, pe cei 65 de elevi care au luat nota 10, pentru care va fi organizată o festivitate specială de premiere.

·         Miza este România, este mai mare decât ar putea fi interesele unui partid, îi invit pe liderii opoziției să discutăm despre viitorul educației.

·         Cei care nu au reusit să promoveze examenul acum se pot prezenta la sesiunea din toamnă.

·         Nu scădem standardele nici la contestații, nici la examenul din toamnă, ar fi o greșeală capitală să-și imagineze că vom da un pas înapoi. 

·         Îi felicit pe inspectorii școlari care au rezistat influențelor de orice fel, nu au scăzut standardele.

·         A venit momentul să schimbăm România, atât comportamentele, mentalitățile, atitudinile sedimentate în acești ani.

Încă de la începutul săptămânii trecute, după proba scrisă la limba română când candidații au interpretat greșit cerința la subiectul III, părinţii şi elevii au arătat cu degetul spre profesori şi Ministerul Educaţiei, acuzând faptul că subiectele aveau un grad mult prea mare de dificultate.

Mai mult decât atât, ieri, după afișarea rezultatelor la examenul de bacalaureat, părinții s-au plâns că tinerii nu s-au putut concentra suficient de bine din cauza măsurilor de securitate mult prea dure luate de către oficialii din minister, care au instalat camere video în marea majoritate a centrelor de examinare. 

Nu în ultimul rând, profesorii și oficialii din minister atrag atenția că vina aparține de fapt elevilor, care nu s-au pregătit îndeajuns de bine.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/rezultate-bacalaureat-2011-si-politicienii-au-avut-probleme-la-examenul-de-maturitate-936514.html

Rezultate bacalaureat 2011. Şi politicienii au avut probleme la examenul de maturitate

 

Cel mai cunoscut politician cu probleme la Bacalaureat este Marian Vanghelie. Europarlamentarul Gigi Becali a luat examenul de maturitate după împlinirea vârstei de 30. Și Ministrul de Interne Traian Igaș și-a luat Bac-ul târziu

Marian Vanghelie a dat BAc-ul la 33 de ani. În 2000, când Vanghelie a dat examenul a fost eliminat deoarece a fost prins cu copiuțe.

Europarlamentarul Gigi Becali a făcut ultimii trei ani de liceu la seral și a luat BAC-ul după 30. Apoi s-a înscris la Facultatea de Drept, dar nu a reușit să țină piept ritmului impus, deși instituția era privată.

Ministrul de Interne Traian Igaș și-a luat diploma de absolvire a liceului la 24 de ani, în 1992. Igaș a mai avut probleme cu examinările. Liceull-a făcut înainte de 1989 când între clasa a X-a și a XI-a se dădea examenul numit treapta a doua. Igaş a căzut la acest examen și a ajuns la o  şcoală profesională. Și-a finalizat studiile liceale după trei ani de seral.

http://www.gandul.info/news/rezultate-bac-2011-bucuresti-elevii-de-la-liceul-unde-doar-doi-candidati-au-luat-bacalaureatul-depun-contestatii-am-luat-niste-note-care-vai-si-amar-eu-aveam-planuri-sa-dau-la-medicina-8436106

REZULTATE BAC 2011 BUCUREŞTI. Elevii de la liceul unde doar doi candidaţi au luat BACALAUREATUL depun CONTESTAŢII: "Am luat nişte note care... vai şi-amar. Eu aveam planuri să dau la Medicină"

Grupul Şcolar Industrial "Gheorghe Asachi" din Bucureşti a avut doar doi elevi care au promovat examenul de bacalaureat din acest an. "Nici nu am învăţat, a fost şi greu", povesteşte unul dintre elevii mai puţin norocoşi care învaţă la acest liceu. "Am depus contestaţie, mai îmi lipsesc 40 de sutimi la proba de la biologie. Cred că va trebui să-mi pun deoparte planurile de facultate". În curtea şcolii nu au voie să intre decât elevii, însoţiţi de un părinte, şi profesorii. Una dintre elevele venite de dimineaţă la liceu nu a fost lăsată de mama sa să vorbească despre prestaţia sa la examen: "Las-o în pace, este treaba ei cât a luat".

Astăzi este singura zi în care se pot depune contestaţiile pentru cei care nu au promovat una dintre probele examenului de bacalaureat şi cei care nu sunt mulţumiţi cu nota care li s-a acordat. "Eu am văzut baremul de corectare şi mi-am calculat singur nota şi trebuia să iau cel puţin 6,50 la matematică, însă am primit un 3,80. La fel şi la proba de biologie unde abia am luat un cinci şi după calculele mele, meritam un 8", se plânge un alt elev care iese pe poarta liceului.

În ciudat faptului că "Gheorghe Asachi" a înregistrat numărul cel mai mare de elevi picaţi la bac în Capitală, atmosfera la şcoală este liniştită şi elevii se distrează când sunt întrebaţi de notele lor. "Eh, nu zic cât am luat, am picat oricum. Subiectele au fost grele. Chestia e că eu am învăţat şi tot am picat, asta mă oftică", povesteşte o altă tânără venită cu dosarul sub braţ.

"Am luat nişte note care.. vai şi-amar. Eu aveam planuri să dau la Medicină şi nu am înţeles rostul probei de matematică la specializarea la care vroiam să continui. Matematica m-a tras în jos. Eu am depus contestaţie şi sper să îmi mărească nota, ca apoi să îmi mărească media şi să am şanse în toamnă", a mărturisit un alt elev ajuns la liceu în această dimineaţă. Contestaţiile s-au depus în această dimineaţă între orele 8 şi 12 şi vor fi rezolvate în următoarele trei zile, urmând ca pe data de 8 iulie să fie afişate rezultatele finale.

http://www.gandul.info/news/rezultate-bac-2011-zece-elevi-din-cei-65-din-tara-care-au-obtinut-media-zece-la-bacalaureat-sunt-din-judetul-dolj-8435825

Rezultate BAC 2011: Zece elevi din cei 65 din ţară care au obţinut media zece la bacalaureat sunt din judeţul Dolj

Zece elevi din cei 65 din toată ţara care au obţinut media 10 la bacalaureat sunt din judeţul Dolj, potrivit datelor oficiale ale Inspectoratului Şcolar Judeţean, aceştia urmând să ajungă la Bucureşti pentru a fi premiaţi de Ministerul Educaţiei, transmite corespondentul MEDIAFAX

Potrivit inspectorului şcolar Cerasela Cremene, zece elevi din Dolj au reuşit să obţină nota maximă la examenul de bacalaureat din acest an.

 

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, că 65 de elevi care au reuşit să obţină media zece la bacalaureat vor fi premiaţi de către minister.

Conform datelor ISJ Dolj, la probele de bacalaureat un număr de 846 de elevi au obţinut medii cuprinse între 6 şi 6,99, în timp ce 694 elevi au fost punctaţi cu note între 7 şi 7,99. De asemenea, 647 de elevi au obţinut între 8 şi 8,99, iar 509 au primit note între 9 şi 9,99.

Doar 39,74 la sută din cei 7.221 de elevi din judeţul Dolj înscrişi la bacalaureat au promovat examenul, în timp ce anul trecut promovabilitatea a fost de 67 la sută, potrivit datelor oferite de Inspectoratul Şcolar Judeţean.

"Promovabilitatea în judeţul Dolj este de 39,74 la sută. Este adevărat că nu am avut vreo unitate de învăţământ unde gradul de promovabilitate să fie zero, dar nici sută la sută", a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX inspectorul şcolar Cerasela Cremene.

Cele mai bune rezultate s-au înregistrat la Colegiul Naţional "Carol I", Colegiul Naţional "Fraţii Buzeşti" şi Colegiul Naţional "Elena Cuza", toate din Craiova. La polul opus se situează Colegiul Tehnic "Ştefan Milcu" Calafat, Grupul Şcolar Industrial "C.N.Plopşor" din Pleniţa şi Centrul Şcolar "Beethoven" din Craiova.

La examenul de bacalaureat din anul 2011, în judeţul Dolj, s-au înscris 7.221 de elevi. Pentru probele scrise ale examenului de bacalaureat au fost organizate 21 de centre de examinare, dintre care 16 la Craiova, două la Calafat şi câte unul la Filiaşi, Dăbuleni şi Băileşti.

http://www.jurnalul.ro/bani-afaceri/economia/7-000-de-disponibilizati-pana-in-septembrie-583575.html

7.000 de disponibilizaţi până în septembrie

Cei mai mulţi şomeri vor proveni de la companiile de cale ferată, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri şi Poşta Română.

Circa 7.000 de oameni vor fi disponibilizaţi din companiile statului în această vară, conform înţelegerilor dintre Guvernul român şi reprezentanţii FMI. Un număr de 6.322 de salariaţi din CFR (Marfă, Călători şi Căi Ferate), CNADNR  şi Poşta Română îşi vor pierde locurile de muncă în luna iulie, potrivit scrisorii de intenţie publicată de FMI. Lor li se alătură alţi 240 de oameni care vor rămâne fără joburi în august din CFR (Intervenţii Feroviare, Electrificare şi Telecomunicaţii). În septembrie, 200 de angajaţi de la Comple­xul Turceni vor îngroşa rândul şome­rilor, alături de cei 300 care au rămas fără loc de muncă în iunie de la Termoelectrica. 

În plus, CFR Călători va închide rutele neviabile şi va reduce numărul de trenuri, iar CFR Infrastructură va închide 1.000 de kilometri de linii de cale ferată până la finalul lunii august. Metrorex şi  RATB vor majora ta­rifele peste nivelul inflaţiei, iar Me­troul îşi va reduce costurile de mentenanţă cu cel puţin 30% până la finalul anului 2011. Statul va vinde acţiuni, pentru a face rost de bani, la CFR Marfă, TAROM, Petrom, Transelectrica, Transgaz, Romgaz etc.

CFR Marfă SA. Până la mijlocul lunii iulie, compania va reduce personalul cu 3.000 de posturi faţă de sfârşitul anului 2010 şi va înjumătăţi nu­mărul regionalelor de la opt la patru. Totodată, se va desemna consultantul juridic pentru privatizarea unui pachet de 20% din acţiuni prin ofertă publică sau către un investitor strategic până la mijlocul lunii iulie. Până la finele lui septembrie se va alege o bancă de investiţii pentru privatizare. Finalizarea privatizării va trebui realizată până la finele acestui an.

CFR Călători. Cel puţin 1.000 de posturi vor fi reduse faţă de sfârşitul anului 2010 până la finele lunii iulie.  Totodată, se vor reduce obligaţiile de servicii publice de la 59 de milioane tren/km la 54 milioane tren/km până la finele lunii iulie. O altă prevedere din scrisoarea de intenţie este amendarea legislaţiei pentru a permite ajustarea tarifelor peste indexarea cu inflaţia, diferenţiat în funcţie de categoria de tren (IC, IR şi R) până la finele lunii august.

Compania Naţională Căi Fe­rate. Pentru eficientizarea activităţii vor fi reduse 1.500 de posturi, faţă de sfârşitul anului 2010, până la finele lunii iulie. În plus, se vor închide 1.000 km de linie de cale ferată până la finele lunii august şi se vor căuta investitori pentru a fi privatizate alte 20% din linii. Acestea vor fi închise în cazul în care licitaţiile nu au succes.

SC Intervenţii Feroviare SA. Reducerea personalului cu cel puţin 30 de posturi faţă de sfârşitul anului 2010, până la finele lunii august, este singura măsură angajată de Guvern. La fel şi la SC Electrificare CFR, unde se vor da afară 110 salariaţi şi la SC Telecomunicaţii CFR, de unde vor pleca alte 100 de persoane până la finele lunii august.

Compania Naţională de Au­tostrăzi şi Drumuri (CNADNR) va reduce personalul cu cel puţin 600 de posturi, faţă de sfârşitul anului 2010,  până la mijlocul lunii iulie.  Totodată, Guvernul se obligă la plata arieratelor datorate proiectelor de investiţii, în valoare de 737 de mi­lioane de lei, până la finele lui august, potrivit scrisorii de intenţie.

Poşta Română. Reducerea numărului de subunităţi poştale cu aproximativ 900 până la finele lunii iulie şi  reducerea suplimentară cu cel puţin 70 de posturi administrative până la finele lunii iulie.

SC Oltchim. Guvernul s-a angajat în faţa FMI să desemneze un  consultant juridic pentru privatizarea pachetului de acţiuni rămas în proprietatea statului până la finele lui iunie, şi a unei bănci de investiţii pentru privatizare până la finele lunii septembrie, în vederea finalizării privatizării până la finele anului 2011.

SC Termoelectrica. Reducerea personalului cu cel puţin 300 de posturi faţă de sfârşitul anului 2010 până la finele lunii iunie. O altă măsură este desfiinţarea unor capacităţi de producţie de 50 MW până la finele lunii iunie şi de încă 100 MW până la finalul anului 2011. Totodată, Exe­cutivul doreşte separarea activelor viabile de cele neviabile în persoane juridice până la finele lunii decembrie. Statul va trebui să pregătească părţile viabile pentru privatizare până la finele lunii martie 2012.

Complexul Energetic Turceni. Se vor reduce 200 de posturi  până la finele lunii septembrie şi  se vor lua măsuri pentru privatizarea pachetului majoritar prin IPO (desemnarea consultantului juridic, a unei bănci de investiţii şi publicarea prospectului de privatizare). 

CN a Huilei SA. Separarea activelor viabile de cele neviabile în persoane juridice se va finaliza până la finele lunii decembrie, iar pre­gătirea pentru privatizare a părţilor viabile, până la finele lunii martie 2012.

SC Electrocentrale Bucureşti. Compania va trebui să evalueze posibilităţile de  separare a părţilor neviabile (ce vor fi lichidate) până la mijlocul lunii iulie. Desemnarea consultantului juridic pentru privatizarea pachetului majoritar prin ofertă publică  sau către un investitor strategic şi a unei bănci de investiţii pentru privatizare. Şi compania SC Electrica Furnizare Transilvania Nord SA va fi pregătită pentru privatizare. Şi la TAROM se va face privatizare, maximum 20 de procente din acţiuni vor fi scoase la vânzare prin ofertă publică de acţiuni, până la jumătatea lunii iulie urmând să fie selectat un consultant pentru acest proces.

Şefii companiilor de stat vor fi schimbaţi

Managerii companiilor de stat vor fi schimbaţi până la 1 ianuarie 2012, conform scrisorii de intenţie. "Pentru a îmbunătăţi guvernanţa companiilor de stat, vom interzice prelungirea, după 1 ianuarie 2012, a contractelor de management existente la companiile de stat", se arată în documentul citat. Guvernul s-a mai angajat în faţa FMI ca procesul de selecţie pentru poziţiile-cheie din conducere, respectiv director general şi director financiar, să fie realizat de firme de resurse umane recunoscute pe plan internaţional. Şi actualii directori pot participa la procesul de selecţie, se mai precizează în documentul citat.

http://www.jurnalul.ro/stiri/educatie/funeriu-despre-dezastrul-de-la-bac-rezultatele-sunt-oglinda-societatii-noastre-ori-suntem-onesti-ori-mergem-pe-smecherii-583585.html

Funeriu, despre dezastrul de la BAC: Rezultatele sunt oglinda societăţii noastre. Ori suntem oneşti, ori mergem pe şmecherii

 

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, astăzi, într-o conferinţă de presă că "România este la răscruce", iar rezultatele de la bacalaureat sunt "oglinda societăţii noastre". Funeriu susţine că este pentru prima dată când elevii de liceu şi-au câştigat diploma de absolvire prin muncă. În plus, ministrul i-a invitat pe şefii partidelor de opoziţie la o discuţie despre viitorul educaţiei din România.


Cele mai importante declaraţii ale ministrului Funeriu:

- Doresc să-i felicit pe cei 90.765 de elevi care au promovat examenul de bacalaureat, pe părinţii, profesorii şi învăţătorii lor. Pentru prima dată societatea întreagă ştie că diploma lor de bacalaureat are o valoare câştigată prin seriozitate, muncă, onestitate, perseverenţă şi adeseori modestie

- Îi felicit pe cei 65 de elevi care au obţinut nota 10 la examenul de bacalaureat. Ministerul Educaţiei a decis să organizeze o ceremonie de premiere a acestora

- Cei care nu au reuşit la bacalaureat în sesiunea din iulie se vor duce din nou la exmen în toamnă. Nu mă aştept la scăderea standardelor

- România este la răscruce, iar rezultatele de ieri sunt oglinda societăţii noastre. Eu am demonstrat prin fapte că angajamentul nostru este să fim în echipa celor care vor să respecte România. Naţiunea trebuie să aleagă dacă merge pe mâna celor oneşti sau dacă încurajează şmecheria sau superficialitatea

 - Eu şi echipa mea dorim o Românie sigură pe ea, o Românie cu fruntea sus, nu o Românie cu mâna întinsă sau o Românie a văicărelilor şi a şanselor ratate

- A venit momentul să schimbăm România, să schimbăm atitudini, a venit momentul să schimbăm comportamentul, să schimbăm mentalităţi fundamentate în 20 de ani de interese obscure în educaţie

- Cei care se întreabă de ce aveam nevoie de o lege a Educaţiei au primit răspunsul ieri

- Cei care şi-au înteles  pe deplin datoria sunt cadrelele didactice din învătământul preuniversitar, care prin tot ce au făcut, au demonstrat că nu mai doresc să fie părtaşi la niciun fel de rabat de la onestiate, transparenţă şi până la urmă normalitate

- Îi invit pe politicienii din Opoziţie la o discuţie pe tema educaţiei.

http://www.puterea.ro/news22546/%E2%80%9EPupici%E2%80%9D-pentru-ministru-O-camera-de-filmat-a-inregistrat-doua-ore-fundul-unei-profesoare--.htm

„Pupici” pentru ministru. O cameră de filmat a înregistrat, două ore, fundul unei profesoare

Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dâmboviţa a primit un film de două ore cu posteriorul unei profesoare. Nu a fost un gest obscen, ci pur şi simplu înregistrarea din timpul unei probe scrise de la examenul de bacalaureat. Pe de altă parte, mai multe absolvente de liceu din Iaşi i-au trimis „pupici” pe cameră ministrului educaţiei, Daniel Funeriu, în timp ce un candidat din Argeş i-a dedicat un dans.  

 

Prima încercare de a supraveghea examenul de bacalaureat cu ajutorul camerelor video a creat şi unele situaţii comice. Probabil că vor fi foarte interesante argumentele pe care le vor aduce mai marii Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) sau ai inspectoratelor şcolare pentru a justifica respectivele întâmplări. Aceasta, dacă vor oferi explicaţii.

Astfel, la un centru de examinare din municipiul Târgovişte, de exemplu, una dintre camerele de supravegheat a înregistrat, pe timpul unei probe scrise, timp de două ore, doar posteriorul unei profesoare supraveghetor. Camera de filmat era plasată pe catedră, iar profesoara s-a aşezat exact în faţa acesteia. Pe întreaga desfăşurare a probei scrise, nici un candidat nu a fost filmat. Informaticienii de la respectivul centru de examinare, care sunt nevoiţi să înregistreze filmuleţele pe CD-uri pentru a le transmite Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dâmboviţa, nu ştiu cum să procedeze cu filmul în care nu se vede decât „partea din spate” a profesoarei supraveghetor. Potrivit surselor din cadrul ISJ Dâmboviţa, „posteriorul imortalizat” al profesoarei va ajunge în arhiva inspectoratului şcolar.

Mai mulţi supraveghetori de la probele scrise ale bacalaureatului din judeţul Gorj ne-au explicat că multe dintre absolventele de liceu au acordat mare atenţie camerelor de filmat. „Fetele noastre au venit foarte gătite la examen şi primele lucruri pe care le-au căutat cu privirea, când au intrat în sala de examen, au fost camerele de filmat. Au fost foarte ocupate să-şi mai aranjeze câte o şuviţă de păr sau să privească spre cameră, din când în când. Nu ştiu dacă au fost la fel de concentrate şi asupra subiectelor ce trebuiau rezolvate”, ne-a declarat Maria T., unul dintre profesorii supraveghetori.

În judeţul Iaşi, tinerii absolvenţi de liceu au fost şi mai „captivaţi” de camerele de filmat. Mai mulţi candidaţi au trimis bezele către camerele de supraveghere, înainte sau după ce au fost împărţite subiectele. Întrebaţi de supraveghetori cui i-au fost adresate bezelele, absolvenţii de 12 clase au spus că sunt pentru ministrul Daniel Funeriu.

Un candidat din Argeş a dansat câteva secunde în faţa camerelor de supraveghere, înainte să predea teza. Întregul dans a fost înregistrat şi va ajunge la ISJ Argeş.      

http://www.puterea.ro/news22547/Bancuri-de-la-Bac-Poante-cu-Funeriu--.htm

Bancuri de la Bac. Poante cu Funeriu

Primul examen de Bacalureat “supravegheat” cu ajutorul camerelor video de perete sau web a dat naştere la numeroase bancuri, care “circulă”, în ultima perioadă printre elevi, profesori, dar şi pe internet. Vă prezentăm cele mai haioase bancuri referitoare la Bac sau la ultimele “isprăvi” ale ministrul educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului, Daniel Petru Funeriu.

 

1. Mama către fiică: Azi, la Bac, să citeşti cu atenţie subiectele, că doar ai învăţat, şi să rezolvi pe rând toate subiectele, întâi subiectul I, apoi subiectul II şi apoi subiectul III. În timpul care îţi rămâne să zâmbeşti şi la camera de filmat din clasă, că aşa e frumos.

După examen:

-          Mama: Cum a fost?

-          Fata: Am făcut cum mi-ai spus. Am citit cu atenţie. La primul subiect nu am ştiut ce să scriu, la al doilea, nu am ştiut, la al treilea, nu am ştiut şi în timpul rămas am zâmbit la cameră.

 

2. Ion către vecinul său: Vecine, ştiu că fiică-ta face videochat. Ha ha ha!

- Vecinul: Unde mă?  O omor…

- Ion: La Bacalaureat.

 

3. Mama către fiică: M-a sunat doamna profesoară de română şi mi-a spus că e foarte dezamăgită de tine pentru nota pe care ai obţinut-o la Bac.

- Fiica: Lasă, că nici doamna nu ştie atâta română, cât vrea să pară. Ne-a mai învăţat şi pe noi greşit.

- Mama: De unde ştii tu?

- Fiica: O corectează mereu ministrul educaţiei, la televizor: nu se spune clasa întâi, ci clasa întâia; nu se spune problemele sunt, ci problemele este, iar coleg are gen neutru, nu două genuri, cum ne-a învăţat ea.

 

4. T. Băsescu: Mă Boc, ai idee de ce pentru Funeriu “coleg” e de gen neutru?

- E. Boc: Nu şefu. De ce?

- T. Băsescu: Pentru că nici o colegă nu a vrut să stea  cu el în bancă, când era la şcoală. 

Rezultate BAC 2011: părinții cer demisia lui Daniel Funeriu

Federația Națională a Asociațiilor de Părinți-Învățământ Preuniversitar consideră că rezultatele de la BAC 2011, unele extreme de slabe, sunt cauzate în primul rând de atitudinea ”de discreditare a învățământului românesc, atât a cadrelor didactice dar și a elevilor, de către autoritățile statului și a lipsei măsurilor coerente și eficiente care să conducă la îmbunatirea reală a procesului instructiv-educativ”.

”Copiii sunt produsul acestui sistem de educație hulit de însuși ministrul Educației! MECTS s-a mulțumit să instaureze măsuri pentru eliminarea posibilităților de fraudă în sălile de examene, lucru lăudabil, dar, fără a asigura un climat unitar la nivel național. Acest lucru era posibil a fi făcut discret, fără a instaura stresul asupra copiilor și fără ca aceștia să fie tratați din start ca infractori. Din păcate, în acest mod s-a procedat și cu unele cadre didactice care au asigurat desfășurarea examenului: fie au fost tratate ca și elevii, infractori, fie gardieni”, precizează Federația Națională a Asociațiilor de Părinți-Învățământ Preuniversitar.

Federa
ția susține că a atras atenția în nenumarate rânduri reprezentanților ministerului cu privire la ”necesitatea unei reforme reale, coerente, planificate, ancorate în realitatea societății care să conduca la îmbunătățirea efectivă a sistemului și care să nu înceapă cu finalul-evaluarea elevilor, dar care să aibă în vedere finalitatea; reconsiderarea atitudinii față de cadrele didactice și motivarea reală a acestora; diferențierea programelor de bacalaureat pentru fiecare profil de liceu, în special la Limba și Literatura Română (elevii de la profil uman au studiat discipline care au venit în sprijinul susținerii probei respective la examenul de bacalaureat spre deosebire de cei de la profilul real care ar trebui să-și canalizeze eforturile spre discipline cu grad ridicat de dificultate dar care nu vizează neapărat literatura româna); extinderea fără discernământ a claselor de matematică-informatică în licee cu profil tehnologic, impunând astfel unui număr mare de elevi susținerea unor probe cu grad de dificultate crescut; reducerea numărului de discipline ținând cont de profilul și specializarea pe care copilul și-a ales-o, cel puțin în ultimile două clase de liceu”.

Federa
ția Națională a Asociațiilor de Părinți-Învățământ Preuniversitar consideră că principalul responsabil pentru rezultatele la BAC 2011 este ministrul Daniel Funeriu. ”Așa cum domnia sa a facut anterior mențiuni cu privire la faptul că trebuie să-și asume responsabilități ca orice conducător de societate comercială, a venit momentul ca acționarii să-i ceară socoteală. În consecință, așteptăm punerea în practică a asumării responsabilității ineficientei sale la conducerea sistemului. Apreciem că rezultatul acestui examen este de fapt rezultatul politicii duse de ministrul Educației care trebuie să-și asume responsabilitatea eșecului și să facă singurul lucru onorabil în acest caz: demisia”, afirmă Federația.

Rezultatele la BAC 2011 au fost cele mai slabe din ultimii ani. Mai pu
țin de jumătate din absolvenții de liceu au reușit să promoveze examenul.

 

Sursa: http://www.e-politic.ro/Societatea-civila/Rezultate-BAC-2011-parintii-cer-demisia-lui-Daniel-Funeriu_120183_266.html

HARTA BAC 2011 Rata de promovabilitate la Bacalaureat defalcata pe judete - Vezi care sunt extremele in tara

Procentul de promovabilitate la sesiunea iunie-iulie a Bacalaureatului 2011, la nivel national, este de 44.47%, inainte de solutionarea contestatiilor. Este vorba despre cea mai scazuta rata inregistrata in istoria educatiei. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratele Scolare Judetene duminica seara, extremele BAC-ului din acest an sunt Caras-Severin - cu o rata de promovabilitate de 24,82% - si Suceava cu 65,03% (fata de 87,39% in 2010).

In 2010, promovabilitatea la prima sesiune a Bacalaureatului a fost de 67,4%, cea mai slaba din ultimul deceniu. Din anul 2000, rata de promovabilitate la examenul de bacalaureat nu a coborat la nivel national sub pragul de 75%. Potrivit calendarului examenelor publicat de Ministerul Educatiei, contestatiile vor fi depuse luni, 4 iulie, intre orele 08:00 - 12:00, iar solutionarea acestora se va realiza in perioada 5 - 7 iulie. Afisarea rezultatelor finale are ca termen limita data de 8 iulie.

Sursa: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-9254246-harta-bac-2011-rata-promovabilitate-bacalaureat-defacalta-judete-vezi-care-sunt-extremele-tara.htm